Reklama

Plastika křížových vazů v koleni

legionar (Pá, 18. 11. 2005 - 10:11)

Má tu niekto skúsenosti s využitím cvičenia Pilates pri rehabilitácii? Ako sa vám osvedčilo a ako ste sa o ňom dozvedeli. Lebo ja to cvičím popri klasickej rehabilitácii na poliklinike a výborne mi zaberá.

MartinaB. (Čt, 17. 11. 2005 - 09:11)

Ahoj:) děkuju za odpověď. Vše funguje jak má,po rozviení už téměř dopnu, ale stále kulhá a jsem nejistá. Ale hodně posiluji stehenní svaly, tak snad to bude dobré. Akorát mám koleno stále oteklé, takže mám ohyb cca 90 stupňů, což mi brání v jízdě na rotopedu. Každopádně díky za odpověd.

legionar (Po, 14. 11. 2005 - 10:11)

Ahoj, zasa tomu osud chcel tak, že sa ozývam sa ja. Ja som mal tiež problém s tým, že som nohu nevedel dopnúť úplne - asi 10 stupňov. Rehabilitačný lekár mi poradil použiť taký ten plát gumy, čo sa používa aj pri aerobiku, ten som si dal na špičku operovanej nohy, ?ahol som si, konce gumy som držal v ruke, zodvihol som vystretú nohu hore a gumou som si priťahoval špičku k sebe. Vtedy sa tie miesta vzadu, ktoré sú stiahnuté pekne napínajú. Urob nieko?ko opakovaní, ale pozor, treba mať vystreté koleno na maximum (hovorí sa tomu zamknuté koleno), aby sa ti náhodou nezvrtlo a treba ísť iba na miernu hranicu bolesti. Potom možeš aj špičkou tlačiť do tej gumy proti odporu. Ďalší cvik - v sede, alebo v polo?ahu opretý o lakte, sa dá pätou tlačiť s vystretou nohou do overbalu (malá fitlopta), alebo potom neskôr, na väčšej lopte sa dá robiť to isté. Napokon ak bude lepšie a budeš mať k dispozícii ve?kú fitloptu, tak si ?ahneš na chrbát, dáš ju pod päty, zatlačíš do nej pätami a pomaly s výdychom zodvihneš panvu. Keď noha zosilnie, tak môžeš tento cvik robiť aj tak, že po zodvihnutí panvy odlepíš zdravú (alebo chorú) nohu od lopty a celé váha bude spočívať len na jednej nohe. Ale pozor, tento cvik je ťažký aj na bočnú stabilitu kolena, takže treba sa doneho pustiť, až bude noha dobre silná a budeš cítiť stabilitu. Robí sa menej opakovaní, aby zaberala len noha a neprenášala sa svalová práca na chrbticu. Ruky maj vždy roztiahnuté od tela a pomáhaj si s nimi udržať rovnováhu. Všetky tieto cviky sú na pretiahnutie svalov na nohe čo sú zo zadnej strany a všetky by mali postupne pmôcť k 100 percentnému vystretiu. Dúfam že som to aspoň trocha zrozumite?ne napísal, ak nie, napíš na mail.

MartinaB. (Pá, 11. 11. 2005 - 08:11)

Ahoj všichni kolenáři - rehabilitáři:), dnes jsou to tři týdny po operaci. Doma už chodím bez holí, venku se opírám o jednu.Jsem už přes týden bez ortézy. Jizva se p. doktorovi moc povedla, vypadá jako škrábanec! Ohyb mám cca 85 stupňů, problém mám naopak s propnutím, tam mi chybí tak 15 stupňů.Chodím na rehabilitaci 3x do týdne, doma poctivě cvičím.Dobrý je ten malý míček overball.Akorát mám pořád celkem dost velký otok - vždycky večer je to dost a bolí. Je to ale asi normlní, že jo? Nemáte tip na nějaký hodně dobrý cvik na propnutí? No a jinak všem co je teprve operace čeká - opravdu to nic není, já už se jen nemůžu dočkat až budu moct sportovat:) tak se mějte M.

Petr (Čt, 10. 11. 2005 - 17:11)

Pokud ti nedělali nic s menisky a máš je v pořádku, tak se nemáš čeho bát a před plastikou doporučuji co nejvíc posilovat stehenní a lýtkové svaly. Já jsem čekal na volný termín asi 8 týdnů.

Budik (Čt, 10. 11. 2005 - 02:11)

Zdravím všechny kolenáře! Raději bych zdravil kulináře,ale jsem spíš sportovec než jedlík :o)) Mám cca 3 týdny po artroskopii - utržený př.kř. a čekám na plastiku. 3 dny po artro jsem zahodil berle a chodil bez, dokonce i do práce, ale zárove? i na rehabilitaci. Ted mám trochu bolesti po stranách kolena nebo spíš kousek pod. Nezanedbal jsem něco? Nebo bych jen měl víc cvičit? Za jak dlouho po artro jste šli na plastiku - myslím nejkratší možný termín (pokud jste neměli to štěs¨tí a udělali vám to při jednom)? Dík za odpovědi a kolenům zdar a sportu zvlášť !

MartinaB. (St, 2. 11. 2005 - 10:11)

Děkuju moc za odpověď:) Už jsem klidnější. Už se těším, až to bude za mnou.Hezký den a díky:)

legionar (St, 2. 11. 2005 - 10:11)

Reagujem na to opuchnuté lítko a podliatinu. Je to vraj normálne, vraj krv, ktorá sa v kolene tvorí občas stečie dole do lýtka, alebo až do kotníka, takže je to vraj normál. Nestane sa to však vždy, mne to neopuchlo vôbec. Ale malo by sa to časom stratiť. Uvidíš čo ti povedia lekári.

MartinaB. (St, 2. 11. 2005 - 09:11)

Ahoj všichni:),tak dnes jdu na první kontrolu po operaci, doufám,že už mi vyndají stehy a začnu rehabilitaci.Už bych moc chtěla něco dělat!!!:)Chci se zeptat, včera jsem si malonko převazovala obvaz a ám takovou podlitinu u paty (není to modřina) a nateklé lýtko jen dole na jednom místě. Není to nějaká komplikace? Ptám se vás zkušených.Jinak mi to moc nebolí, cvičím jen zatínání svalů, jak mi poradil lékař. Tak jsetli se někdo setkal s tím otokem, dejte mi prosím vědět Na kontrólu jdu až večer:) Tak se mějte. M.

Janina (Út, 1. 11. 2005 - 15:11)

Ahoj Beato, jednu artroskopii uz mam za sebou, takze se moc nebojim, jeden den uz v nemocnici zvladnu jako nic :-) Chteji me pustit hned vecer domu,t akze nebudu mit nejspis ani dren. Cvicit chci hned, uz se nemuzu dockat, az se mi to koleno propne po pul roce :-)

Alena (Po, 31. 10. 2005 - 23:10)

Ja jsem dala kvuli tyhle operaci vypoved, protoze mi sef zdelil ze vic jak na 2 mesice me neuvolni. Tak jsem to vyresila po svym a jsem doma uz 5. mesic a uz i sportuju a rozhodne nelituju vypovedi, protoze koleno je docela dulezita vec v zivote a pro me daleko dulezitejsi nez par mesicu v kanclu pro nakyho vola. Jeste si uziju zimu a pak si zacnu hledat novy misto:-)

Janina (Po, 31. 10. 2005 - 23:10)

Ahojky Marti, dekuju za odpoved! Ja jsem zacala chodit poradne na rehabilitace asi tyden po tom, co me pustili z nemocnice, kde jsem stravila 5 dni, takze asi po 13 dnech. Zacatky teda byly dost krusne, na operaci jsem byla v Motole a do prace jsem sla tak pozde, protoze delam skoro vsechno pres internet, takze jsem mohla pracovat z domova, coz byla velka vyhoda a po artroskopii to udelam taky tak :-)PS: tak na porod se teda fakt tesim :-( kdyz vzpomenu na tu nohu :-) ale urco to stoji za to ;-)

Beata (Po, 31. 10. 2005 - 14:10)

Ahoj Jani, zatim jsem ještě doma, takže se rehabilitaci můžu na plno věnovat. Doktor mi doporučil zůstat ještě měsíc na neschopence - v práci v tom naštěstí nevidí žádnej problém.(mám měsíc a půl po operaci - omlouvám se za překlep v min. příspěvku).Jinak ti moc držím palečky a neboj se! Slyšela jsem, že ta artroskopie neni až taková hrůza, ale je třeba se potom hodně zaměřit na rehabku, aby se to koleno dobře rozpohybovalo. Údajně by se mělo se cvičením začít už 2 den po operaci.Beata

MartinaB. (Ne, 30. 10. 2005 - 17:10)

Ahoj, to je mi líto,že se ti to komplikuje!!! Kde jsi bylana operaci,smím-li se zeptat? K Tvé otázce - myslím,že porod byl horší, protože tam Ti nepíchají žádné injekce proti bolesti:))-ale zas je to jen chvilka (jak u koho), o to intenzivnějš bolest:) -jak říkám, já jsem bebíčko, porod byl horší:)Ale zase ten nádherný pocit "matky" Ti všechno zacelí..ale to už by byla jiná rubrika:)Dneska jsem cvičila - nic moc, ale snažím se. Ty jo - do práce až po 7 týdnech??? To je šílené! Dělám také v kanceláři, uvidím,jak skloubím rehabilitaci s prací.Ve středu jdu na kontrolu. Můžu se zeptat - jak dlouho po operaci si zahájila pořádnou rehabku?..Měj se a držím moc palce:( - to je nemilé, když jsou takové komplikace!Martina

Janina (Ne, 30. 10. 2005 - 13:10)

cauky, cetla jsem tve starsi prispevky, tak jsem rada, ze to mas za sebou, ted to chce uz jen trpelivost a vydrz. Ja se ocitla opet na zacatku, cekam na termin nove operace, koleno mi po plastice nejde ohnout. Chtela jsem se zeptat, co bylo pro tebe horsi porod nebo plastika (myslim ty prvni stavy a vstavani z postele)? :-) At si udelam obrazek :-))) Diky

Janina (Ne, 30. 10. 2005 - 12:10)

ahoj Beato, dekuju za zpravu, bohuzel jsem ke vsi smule chytla nekde anginu, takze se kuryruju doma a atroskopii jsem musela odlozit, ted ani necvicim na rotopedu, protoze jsem jak mrtvolka. Nicmene cviceni ve smyslu, jak jsi to popsala mi doktor rekl, ze uz nema cenu, ze to chce proste tu artroskopii,protoze 3 mesice je uz dlouha doba na to, aby se to dalo jeste zachranit cvicenim, no mam z toho radost:-( Ale uz se tesim, az to budu mit za sebou, pak napisu, co se mi tam delo.Jeste jsem se chtela zeptat..kdyz cvicis 15x denne..chodis do prace? ja jsem sla do prace po 7 tydnech a delam tak 10 hodin sedave prace v kancelari, dyl jsem si nemohla dovolit zustat doma. Takze mozna jsem to zapinkala i tim, ze jsem se nemohla naplno venovat rehabilitaci.To sezeni je fakt smrt.Samozrejme jsem se nekolikrat protahla..chodila po kancelari, cvicela v sede, ale neni to ono, kdyz se nemuzes natahnout... No doufam, ze se to po artsk. vsechno spravi, klidne at me posle do lazni, jen at uz mam klid.

MartinaB. (Ne, 30. 10. 2005 - 11:10)

Ahoj všichni, tak už to mám za sebou.Jsem týden po operaci ještě předevčírem jsem měla teplotu a koleno jakoby nebylo moje hlavně při postavení se. Ale už je to lepší zatínám svalíky a začínámmaličko natahovat.Jsem zvědavá,jak to půjde rychle.Zatím mám pocit,že je to na dlohou dobu,budu doufat,že to půjde rychle kupředu.Tak se mějte a pořád hledám někoho,kdo je na tom stejně,aby jsme se mohli hecovat.Tak ahojky M.

Beata (So, 29. 10. 2005 - 12:10)

Jani, mam 2 a pul mesice po operaci predniho krizoveho vazu, flexe 15 - 110. Pohybu mohou branit srusty po operaci. Resi se to artroskopickou operaci. Tyto srusty se vsak daji uvolnit i cvicenim - tzv. polohovanim - propinanim kolene do podlozky. Tento cvik je treba cvicit 15x za den po 5 minutach. Dalsi cvik: lehnout na zada, podlozit kotnik vetsim valcem(koleno se nedotyka postele), koleno zatizit pytlikem mouky nebo pytlikem s piskem(do 1 kg). Vydrzet cca 5 minut. Ja takhle cvicim 10dnu a extense se zlepsila o 10 st. Preju hodne stesti!! Beata

Janina (Út, 25. 10. 2005 - 11:10)

Ahoj, tuto diskuzi ctu uz docela dlouho a vetsinou jsem zde nasla vsechny odpovedi na otazky. Jsem ted treti mesic po plastice predniho zkrizeneho vazu, ale asi tak po 8 tydnech rehabilitace se koleno prestalo zlepsovat, pres velkou bolest jsem ho sice skoro plne ohla, ale nemuzu koleno propnout, takze mam ted flexi 15-130° coze je prusvih. Uz dlouho kulham, takze me boli i dost zada a to je mi teprve 22.Pred zhruba 10 dny jsem byla na kontrole po trech mesicich a kdyz me doktor videl, hned mi nechal napsat termin na dalsi operaci. Jdu na artroskopii presne za tyden v utery, aby se podival co brani propnuti. Mysli si, ze by ten novy vaz mohl byt prilis utazeny, protoze zadna mechanicka prekazka tam pry podle RTG neni. Mate nekdo podobnou zkusenost? Zda se jedna o priorzenou vec, ketera se muze prihodit nebo zda je to blbe odoperovane?BUdu vdecna za jakekoli iformace, zkusenosti, zazitky podobneho typu, jsem z toho dost psychicky vycerpana, neb sve koleno resim uz od letosniho ledna,takze temer rok :-( Predem diky!

Martina (St, 19. 10. 2005 - 13:10)

Tak zítra nastupuji na plastiku. Není zde náhodou někdo, kdo je na tom obdobně? Mám pěkný strach, ale doufám v pozdější "kolenní pohodu":(Narkozu jsem si vybrala celkovou, tak doufám, že mi nebudou nějak přesvědčovat. Tak se mějte všici. M.

Reklama

Přidat komentář