Reklama

Plastika křížových vazů v koleni

Artróza (Čt, 9. 3. 2006 - 11:03)

Ahojda všem. Chtěl jsem se jen zeptat, jak na tom jste s artrotickými příznaky? Doktor mi řekl, že ji bohužel mám na operovaném koleni. A můžou za to opakované distorze před tím, než přišli na to, že pravou příčínou nestability je ruptura LCA. Takže jen rada všem, rozhodně neodkládat.
Petr

Mira (Ne, 5. 3. 2006 - 01:03)

Cauky vsichni, tak je to neco malo pres pul roku, co jsem po plastice LCA. Koleno je uplne v pohode a uz zvladam i lyzovani. Hodne zalezi na intenzivni rehabilitaci a pevne vuli, kterou Vam vsem preji...

Díky moc (So, 4. 3. 2006 - 11:03)

za ten link. Minule jsem to stáhnul sice někde jinde, ale i tady to vypadá dost dobře.

Návštěvník (Pá, 3. 3. 2006 - 17:03)

tady je ten link http://ecae.lf3.cuni.cz/article/showNews.html?id=14

Sice nejsem odb (Čt, 2. 3. 2006 - 10:03)

Petře, nejsem sice odborník, ale jak jsem psal už dřív, byl jsem taky klientem v Boleslavi:) Byl jsem tam 2x na ASK a teď naposledy na začátku února na plastice LCA. A podle toho, co píšeš, se obávám, že Ti jen odstranili kus přetrženýho LCA a plastika je víceméně asi nevyhnutelná. Jen teď zřejmě budou čekat na to, až se dát znovu dokupy, protože na tan náročnou operaci je třeba, aby bylo stehno připravené. Já jsem teď necelých 5 týdnů po operaci a musím říct, že si připadám díky velikosti stehenních svalů tak trochu jak Somálec:) Ale už se to lepší, takže hlavu vzhůru.

josef (St, 1. 3. 2006 - 17:03)

Ahoj. Jsem po operaci kolena ( mosaiková plastika chrupavky,odstranění menisků a plastice předních zkřížených vazů). Je mi 31let a úraz se mi stal při fotbale. Doporučuji podívat se na www.sanqis.cz kde je popis operace.Ja jsem byl na operaci v Rokycanech kde to bylo super.Přeju hodně štěstí

Petr (2) (St, 1. 3. 2006 - 12:03)

Ahoj!
V pondělí jsem se vrátil z nemocnice (zde, v Mladé Boleslavi) Prodělal jsem artroskopii levého kolene, při lyžování jsem si ho nějak poškodil (na konci prosince) a lékař stanovil diagnózu: natržený vnitřní postranní vaz. Chodil jsem na rehabilitace, ale koleno pořád nešlo ohnout... Už jsem si na to tak nějak zvykl, chodil bez ortézy a až minulý čtvrtek jsem byl na operaci. Údajně byl poškozený meniskus, to je vyřešeno; a utržený křížový vaz a z toho co jsem pochopil z výpovědi operatéra vyplývá že mě nejspíš budou operovat znovu a provádět plastiku. Je nějaká šance že nepůjdu znovu "pod kudlu" když tam ten vaz mám a říkali "že je to ošetřené"?
v papírech co mi dali stojí že prováděli "ME men lat geb l sin,shaving pahýlu LCA" ale to moc nechápu,tak pokud by mi někdo odborník mohl vysvětlit co přesně to znamená ? :)

Roman (Po, 27. 2. 2006 - 18:02)

Nazdar Petře, mě čeká plastika za měsíc a zajímá mě, co se mnou budou provádět:-) Na netu jsem nasel video s plastikou LCA na odkazu ecal.lf3.cuni.cz , ale je to jen 2,5 minutová sestříhaná ukázka. Třeba Ti to ale pomůže.

Petr (Pá, 24. 2. 2006 - 20:02)

Měl bych na Vás prosbu. Dřív se mi podařilo někde stáhnout video celé plastiky LCA přímo ze sálu, ale bohužel bych ho teĎ potřeboval znovu a už ho nemůžu najít. Neměl byste někdo link, kde by se dalo takové video stáhnout? Předem moc díky.

Petr (Út, 21. 2. 2006 - 13:02)

Nějak stejně nechápu to, jak je možné, že víceméně "co nemocnice, to jiný způsob pooperační léčby". Já jsem třeba už před asi deseti dny popisoval moji operaci v Ml.Boleslavi. Teď je to už asi 18 dní od operace a měl bych pořád nosit ortézu na 0-40° s cvičením tam, kam mě to bez bolesti pustí. A za dva týdny půjdu na kontrolu a uvidíme, tam mi asi zvětší úhel, ale nevím ještě na kolik.
Právě tady mě překvapuje skutečnost, jak někdo popisovat stejnou operaci a průběh rekonvalescence u dr.Váchala, kam jsem původně taky chtěl jít.

Michaela (Út, 21. 2. 2006 - 10:02)

Ahoj Petro. Rozhodně ti doporučuji operaci podstoupit.Já jsem si utrhla vaz v koleni před dvěmi lety, 1.operace (pouze artroskopie s odstraněním prasklého menisku a zbytku vazu) byla cca po měsíci, ale koleno bylo přesně jak popisuješ stále nestabilní.A protože jsem ho chtěla mít spravené, ale zároveň jsem nechtěla chodit půl roku o berlích jako jsem to viděla u kamarádů, tak jsem začala hledat na netu.. Existuje víc metod, jak se to dá spravit (buď štěp z patelárního vazu nebo štěp z m.semitendinosus) Rozhodla jsem se pro druhou variantu, neboť statistiky hovořily o rychlejší rekonvalescenci.Našla jsem velmi ochotné ortopedy v nemocnici v Havlíčkově Brodu, kde operují oběma metodama. No a o berlích jsem chodila 2 dny, nohu v pevné ortéze, ale s možností na ni už došlapovat jsem měla 3 týdny a za 5 týdnů po operaci jsem už chodila do práce a jezdila na koni. Mimochodem nejsem žádný mladý blázen - je mi čtyřicet :-)) Vřele doporučuji, teď už ani kolikrát nevím, která noha je ta "spravovaná"

Jarda (Po, 20. 2. 2006 - 02:02)

U rostoucích jedinců hrozí poškození růstových chrupavek při provádění rekonstrukce předního zkříženého vazu a tím postižení růstu končetiny. Je zpravidla lepší do ukončení růstu nosit ortézu a pak provést teprve operaci. jarafahnrich"tiscali.cz

Jirka K. (Ne, 19. 2. 2006 - 21:02)

Ahoj Jirko, operovane koleno jsem mel hodne teple jeste 2-3 tydny po operaci. Chce ho mit (tedy krome cviceni) v klidu. Nejlepe polozene.

Honza (Pá, 17. 2. 2006 - 23:02)

ahoj.je mi 14 v listopadu jsem si na hřišti udělal úraz až před měsícem jsem zjistil že mám natržrný křížový vaz doktor mi zatim dal ortézu že rostu a že operaci nejde provést kvůli štěrbinám jiní mi říkaj že to bude v pohodě tak nevim co si o tom mám myslet

legionar (Pá, 17. 2. 2006 - 13:02)

Koleno sa prehrieva, je to normálny jav, ktorý sprevádza hojenie. Časom to prejde, treba si to schladzovať, ?adovať. Lebo inak sa bude tvoriť tekutina a koleno sa bude nap?ňať a napúchať.

Jirka (Pá, 17. 2. 2006 - 00:02)

Ahoj Lucko,koleno jsem cítil hlavně v noci-pár probdělých bylo.A taky pomáhají prášky-ničeho se neboj,to je normální stav.Drž se.

Jirka (Pá, 17. 2. 2006 - 00:02)

Nikdy jsem neslyšel,že by někomu přišili křížový vaz.Asi je nutná plastika....

Jirka (Pá, 17. 2. 2006 - 00:02)

Ahoj,já mám za sebou plastiku levého kolena.Už je to 10-týden a cítím se celkem fajn.Plavání,posilovna,rotoped...je to pořád dokola,ale snad to pomůže.Trošku mám problémy s propnutím-dost to bolí a samozřejmě určitou část kolena v okolí čéšky necítím.Ale hlavně se chci zeptat-koleno mám stále horké oproti druhému.Máte s tím někdo zkušenost???

legionar (Út, 14. 2. 2006 - 10:02)

A šróby už ti vyberali? Alebo máš tie vstrebate?né. Lebo keď rátam dobre, tak si práve šesť mesiacov po operácii a vtedy sa šróby len vyberajú. Ak lyžuješ, tak to si fakt dobrá. Ja som päť mesiacov po operácii a vôbec si neviem predstaviť, že by som sa bez ortézy postavil na lyže. Respektíve, že by som sa vôbec postavil na lyže v tejto sezóne. A to sa kolenu poriadne venujem už od operácie a od januára hodne intenzívne, niekedy aj dvakrát denne.

Alca (Po, 13. 2. 2006 - 19:02)

Ahojda, ja jsem se podrobila LCA leveho kolene v polovine srpna 05. u Mudr. Vachala. Bolesti po operaci byly neskutecny, zvlastne, kdyz jsme druhy den po operaci museli nohu ohybat do 40°C a dalsi den do 60°C...to jsem myslela, ze umru. Jinak bolest uklidnovaly leky. Domu jsem byla propustena treti den po OP...na nohu jsem musela jiz z 80% stoupat...Po 14 dnech jsem odlozila berle a zacala s rehabilitaci. Nyni uz brazdim kazdy vikend sjezdovky v Rakousku a to dokonce bez ortezy!Koleno dostava neskutecne zabrat, ale drzi. Pred sedmi lety jsem se tez podrobila LCA praveho kolene, ale u jineho doktora a prubeh lecby byl uplne opacnej a ve finale jsem musela sportovat jen s ortezou.Takze kazdej lekar praktikuje neco jineho.Ted nepouzivam ortezu ani na jednom kolenu.

Reklama

Přidat komentář