Reklama

Plastika křížových vazů v koleni

ivka na 3 (Ne, 4. 10. 2009 - 09:10)

ahoj,jsem po úrazu kolena už tři roky prohodil mi ho můj německý ovčák z radosti.Mám už po čtvrté operaci a je mi čím dál hůř. Před třemi roky mi zjistili rupturu předního zkříženého vazu artroskopi a neřešili to, prý to koleno nepotřebuji.Po určité době jsem to rozchodila, naučila jsem se žít s bolestí, ale někdy to bylo opravdu těžké.Běhala jsem se psem AGILITY moc nás to bavilo. V únoru minulého roku jsem na ledu uklouzla a spadla na to koleno a byl problém. Nastala rehabilitace a potom operace artroskopií, zjistili nejen rupturu vazů, ale i utržený meniskus, který mi odstranili. Od té doby jsem koleno nepropla a navíc nezrychlím a běh už vůbec ne. V srpnu 2008 mi udělali plastiku předních zkřížených vazů a koleno jsem stále nepropnula ani nezrychlila. Od mého doktora jsem dostala předpis na tablety proti bolesti na 3 měsíce s tím, že on svoje udělal a vazy mám spravené. V dubnu tohoto roku mi můj pes oět protlačil koleno a já šla na 4 operaci kde mi zjistili selhání plastiky a koleno jen vyčistili. nyní jsem pátý měsíc na nemocenské a koleno se stále zhoršuje a už se zase těším na recept haha.Máte taky někdo podobný problém? ozvěte co dělat

Vladislav Ševčí (Čt, 1. 10. 2009 - 00:10)

Pro ty, co se trochu bojí operace

Příjem byl v úterý ráno v sedm. Šlo nejdřív o formality. Pak asi v osm si moje koleno prohlédl jeden lékař a ověřil všechno, aby nedošlo k omylu. Potom jsem se ubytoval na pokoji.
Nejpozději v deset mi sestra oholila koleno a dostal jsem "magickou" pilulku, kterou jsem spolknul a už jen nahatý pod peřinou čekal, až si pro mě přijdou. Předchozí noc jsem moc nespal a tak jsem usnul. Trochu mě vzbudili, když si pro mě přišli a vezli mě na sál, ale po té pilulce mi všechno bylo úžasně fuk. Trochu jsme si povídali s anestezioložkou a jeden doktor mi šteloval koleno do takové opěrky a pak už mi anesteziložka řekla, abych si vybral sen a pak už nevím nic.
Potom mi někdo řekl "vstávejte" no a to už jsme vjížděli zpátky na pokoj. Celá operace trvala jen něco přes hodinu. Nic mě nebolelo, ale děsně jsem se klepal zimou. Sestra řekla, že to je úplně normální, protože na sále je chladno a zabalila mě do dvou peřin.
Pookřál jsem rychle, a asi v pět už jsem na laptopu pařil Civilizaci.
První den jsem jen ležel, ale druhý den přišla rehabilitační sestra, že už musíme začít chodit. Nic moc to nebolelo a tak jsem odmítnul injekci proti bolesti, hrdina!, a postavil jsem se na berle. Krev se mi nalila do kolene, udělal jsem tři krůčky ke dveřím zkroucenej jak paragraf a bolestí se mi až dělalo špatně. A už jsem prosil o injekci. Zabralo to dost rychle a pak už to chození docela šlo a bolelo to jen minimálně. V noci jsem spal bez injekce, protože při ležení to bolelo jen minimálně.
Nebojte se toho. Je to trocha bolesti, která se ale dá vydržel a všechno je hotové dřív než se stačíte rozkoukat.
Přijel jsem na kliniku v úterý ráno a v pátek kolem oběda už jsem fičel zpátky domů.
Co se ortézy týče, tak tu jsem jednak standardně zapomínal na nohu nandavat a jednak to zbytečně bolelo, když se ta pitomá ortéza byť jen trochu přitáhla. Navíc jsem měl nohy namakané před operací, takže problém se stabilitou nebyl.

Vladislav Ševčí (St, 30. 9. 2009 - 23:09)

Tady jsou moje postřehy po kontrole u lékaře po šesti týdnech od operace.

Ortoped mě trochu přibrzdil v nadšení a řekl, že aerobik a podobné věci jsou zbytečně riskantní (koloběžku ale mám povolenou!!! :-)). Řekl, a to už tady napsal i Jirka v diskusi, že se to nedá uspěchat a že štěp v koleni "zraje" šest měsíců tj. vytváří se nové cévní zásobení v kosti a vyživovací obal kolem nového vazu atd. Mám být trpělivý a soustředit se hlavně na rotoped a chodit si zaplavat.

Zajímalo mě, kdy se dá s jistotou říci, že se štěp správně uchytil a tělo ho neodmítlo. Je to právě po asi šesti týdnech od operace.

Taky jsem zjistil, že i když celá operace proběhne úspěšně, tak se zvyšuje riziko artrózy ve vyšším věku. Snažil jsem se z ortopeda vydolovat nějaké číslo, ale asi už měl dost a já byl poslední pacient v osm večer. Prý závisí na mnoha věcech (typ sportu, genetika atd.) Já to osobně chápu tak, že riziko je o něco málo vyšší, ale bez vazu jsou rizika podstatně vyšší.

Teď po šesti týdnech už komplikace nehrozí. Co se ale ukáže až postupně je, jestli byl štěp umístěn správně. Pokud ne, nedá se třeba koleno úplně propnout nebo je pořád trochu nestabilní, může otékat apod.

Jinak po těch šesti měsících od operace je možné dělat jakýkoliv sport a koleno bude držet. A bez ortézy. Mě třeba speciálně zajímalo, jak bude koleno zvládat ty dlouhé výpady a poskoky ve squashi. Bylo mi řečeno, že bez problémů.

Ortoped je zatím se vším spokojený a já si taky na nic stěžovat nemůžu.

Vladislav Ševčí (St, 30. 9. 2009 - 23:09)

Ahoj-já jsem jednu plastiku...Přerušení nervu na koleni.

Tohle bylo popsáno na papíře, co jsem podepisoval k operaci jako běžné, protože při odběru štěpu se ten nerv musí přetnout. Následkem toho je část kůže míň citlivá.
U mě konkrétně je to trojúhleník kůže o stranách asi osm centimetrů na vnější straně od jizvy.

Petr (St, 30. 9. 2009 - 13:09)

Zdravim,příští tejden mám jít na plastiku předních zkřížených vazů..Chci jet začátkem března lyžovat,myslíte,že to bude možný?? Jestli má někdo zkušenost jestli to stihnu... a nebo to zkusit jen s ortézou a jít na plastiku až po tom,ale aby to koleno vydrželo vůbec.. Když o tom všude možně čtu,tak to je případ o případu skoro jinak,kratší či delší rehabilitace...

Magda (Út, 29. 9. 2009 - 21:09)

Ahoj-já jsem jednu plastiku předních zkřížených vazů prodělala před 11 lety, to mi dali vazy umělé a před rokem mi ji dělali znovu a vazy mi odebrali z vrchní části kolene-nevím přesně jak to funguje, ale nic moc.V pondělí jdu na novou Artsroskopii a jsem docela zvědavá jak dopadne.Také mi byl pravděpodobně operací přerušen přední nerv a mám mírně znecitlivění holeně.Bylo mi řečeno pokud mi vazy znovu prasknou, tak to je na umělý kloub a to mi je 29.

Vladislav Ševčí (Út, 29. 9. 2009 - 11:09)

Konec šestého týdne po operaci předního křížového vazu.
Dosahuju ohyb 130°
Jízda na rotopedu úplně bez problémů, bez bolesti a koleno ani neotéká.
Už druhý týden používám svoji koloběžku!
Stehenní sval už vypadá skoro normálně.
Byl jsem na dvou hodinách aerobiku a je to dobré. Samozřejmě se hodně hlídám.
Zítra jdu na třetí kontrolu.

Jirka (Ne, 27. 9. 2009 - 14:09)

Před osmi lety jsem měla...Jsem po plastice předního zkříženého vazu 5 týdnů, už normálně chodím do práce. Doktor zvolil způsob stěp z přední části čéšky. Prý je to pevnější a stabilnější druhá varianta je štěp z hemstringů (měkká vazivivitá tkáň zezeadu kolene) prý je možnost, že se štěp může vytahat. Doktor říkal, že v Belgii dělal jen tento způsob, ale že raději volí způsob který mám já (jistota pevnosti) Jsem fotbalista a samozřejmě se mi to stalo při fotbale.
Důležitá je rehabilitace, já jsem ještě týden před operací odjel maraton na horském kole a ihned po operaci jsem začal rehabilitovat. Ortezu jsem vůbec neměl a fr. hole jsem odložil 4,5 týdne po operaci. Bolesti prvních 14 dní. Doporučuji brát Wobenzym a začít ještě před operací. Já jsem ho začal brát 12. den po a bolesti ustoupili po dvou dnech.
Důležité je poslouchat doktora a nic neuspěchat! Chci zase plnohodnotně sportovat, tak operace byla nezbytná.
Držím palce.

Vladislav Ševčí (Čt, 17. 9. 2009 - 22:09)

Odkud se bere štěp a na čem ještě záleží

Na klinice mi řekli, že pro sportovce se bere štěp ze předu kolene (prostřední třetina vazu, co je mezi čéškou a holenní kostí i s kostními bločky, aby to bylo za co ukotvit). Je to proto, že tahle šlacha má vysokou pevnost. Nevýhodou je ta viditelná jizva (8cm v mém případě) a první dva týdny to (z vlastní zkušenosti) docela bolelo (když se to namáhalo).
Zajímalo mě, jestli pak ty zbylé dvě třetiny stačí a jestli pak není šance, že by to prasklo mezi čéškou a holenní kostí. Odpověděli, že je to tak pevné, že se to nemůže stát a že navíc ta šlacha doroste. Sice ne tak kvalitní tkání, ale doroste.
Pak jsem četl o double bundle a taky jsem se na to zeptal. Přímo řekli, že se to dělá u ženských, protože tam odpadá ta velká jizva vepředu a není potřeba tak vysoká pevnost. Tohle si ale nahledejte sami, protože to mě moc v hlavě neutkvělo.
Co jsem si ale uvědomil, že asi víc záleží, jak dokonale operatér metodu ovládá, než na samotné metodě. Dám příklad. Ptal jsem se na ty šrouby, co se v kosti po čase samy rozpustí a doktor mi řekl, že o tom samozřejmě ví, ale že jestě nejsou data, jak dobře to funguje a že s titanovými šrouby naprosto přesně ví, jak se to do té kosti zakousne, pod jakým úhlem a tlakem se to tam musí zašroubovat a jak dobře to tam pak drží.

Vladislav Ševčí (Čt, 17. 9. 2009 - 22:09)

Ahojky před měsícem mi vzali...pro Any:

mě se vaz přetrhl rok a půl předtím, než jsem šel na plastiku. Když se mi to stalo, tak to bolelo tak minutu. Pak jsem vstal, mohl jsem udělat dřep, domů jsem dojel na kole, ale radši už jsem ten den plážák nehrál s tím, že radši počkám pár dní. Koleno na pár dní oteklo, ale pak se to rychle spravilo jen při určitých pohybech mě tam zabolelo. To pak zmizelo po třech měsících úplně. No a tehdy jsem vyrazil na squash, abych to testnul. Po půl hodině, kdy jsem se hlídal, jsem se do toho obul a při jednom výpadu jsem ucítil, jak to koleno vyjelo do strany a už jsem ležel. Pak se to zase spravilo, ale to už jsem s tím nedělal žádné vylomeniny. Dokázal jsem s tím opatrně běhat na kratší vzdálenosti, udělal jsem dřep jen na té jedné noze, chodil jsem cvičit na aerobik (ale musel jsem si hlídat určité pohyby), chození, řízení auta a všechny ostatní normální aktivity nebyly problém. Dokonce jsem s tím i bez problémů jezdil na snowboardu. Jestli ti jde jen o tohle, tak můžeš fungovat úplně normálně a na operaci nejít. JENŽE, můžeš se uhlídat pět let, pak se někde namažeš na pařbě, blbě šlápneš, někdo tě strčí, a třeba si roztrhneš meniskus nebo si poraníš další vazy a už v tom lítáš. Jestli máš navíc ráda sport jako já třeba plážák, squash, tak není jiné cesty než plastika. Po zkušenostech, které zatím mám, tak vřele doporučuju plastiku. Nemůžu se dočkat, až zase hodím rybičku za balónem do písku!

Vladislav Ševčí (Čt, 17. 9. 2009 - 22:09)

Ahoj,
Ukrajuju pátý týden po operaci. Ohyb se mi při pravidelném cvičení zvětšuje. Jsem komfortně bez bolesti na 120 stupních. Dnes už jsem proto mohl šlapat na rotopedu (dal jsem asi dvakrát deset minut).
To protahování cvičím tak, že používám jen váhu nohy. Lehnu si na koberec kolmo k posteli tak, že mám lýtka nahoře na posteli. Nohu uvolním a pak se chytnu za stehno a tu uvolněnou nohu sunu k sobě (ohyb narůstá) dokud necítím mírnou bolest. Z té pozice pak nohu co nejvíc propnu do stropu. Celé několikrát podle chutí opakuju. Pak nohu položím na koberec (sedím u toho) a vlastní vahou nehám nohu propnout. Vždycky to trošku bolí, ale ublížit si takhle nemůžete. To je celé moje protahování. Cvičím tolikrát za den, kolikrát si na to vzpomenu.
Lékař mi řekl, že úplný ohyb se obvyhle dosahuje do šesti měsíců od operace. To je také doba, po které se budu moci plně vrátit ke všem sportům.

marek (Po, 14. 9. 2009 - 15:09)

taky se chystam na plastyku kolene a trochu se bojim ale moje koleno sa vyklby aj 2krat dene tak to asi musim absolvovat na internete citam rozne nazory a moc ma to nepovzbudilo ale niesom ziadna padavka tak to hadam zvladnem drzte mi palce

Majka (Po, 14. 9. 2009 - 11:09)

Ahoj ,jsem rada ,ze jsem nasla Vladuv odkaz.Jsem 14 dni po operaci menisku a lekar mi doporucil aj plastku predniho krizoveho vazu.Po pravde se toho docela bojim ,ne bolesti ,ale mam strach , bojim se ,ze koleno uz neohnu tak jako drive--ted s tim mam problem ohnu ho zatim tak do devadesati stupnu .Pokousim se tahem rozpohybovat ,ale moc to nejde.Majka

Majka (Po, 14. 9. 2009 - 11:09)

Ahoj ,jsem rada ,ze jsem nasla Vladuv odkaz.Jsem 14 dni po operaci menisku a lekar mi doporucil aj plastku predniho krizoveho vazu.Po pravde se toho docela bojim ,ne bolesti ,ale mam strach , bojim se ,ze koleno uz neohnu tak jako drive--ted s tim mam problem ohnu ho zatim tak do devadesati stupnu .Pokousim se tahem rozpohybovat ,ale moc to nejde.Majka

Vladislav Ševčí (Ne, 13. 9. 2009 - 21:09)

Bude to skoro čtyři týdny, co jsem po operaci předního křížového vazu. Všechno dobře dopadlo a jsem rád, že jsem na to šel.
Berle jsem odložil podle instrukcí lékaře po týdnu od operace. Ohyb kolene teď mám zhruba na 110 stupních a pravidelně scvičím jak ohyb tak i propnutí, které mám skoro úplné. Ptal jsem se lékaře, jestli těmi protahovacími cviky můžu štěpu nějak ublížit (třeba ho vytáhnout). Odpověděl, že to nejde, protože kostní bločky jsou pevně ukotveny titanovými šrouby. Kostní bločky také zcela vrostou do kosti po zhruba pěti týdnech. Na rotopedu ještě nešlapu, protože mi ještě ohyb kolene nestačí (alespoň teda na rotopedy v naší místní posilce).
Pro ty, co váhají, bych rád řekl, že jsem váhal podobně. Jít na operaci, a riskovat nějaké komplikace, ale mít šanci na obnovené zdraví a mít zpět sport nebo mít omezené sportování s rizikem dalšího poškození kloubu z důvodů nestability. Vyhrála operace poté, co jsem to celé nastudoval a promluvil se dvěma lékaři nezávisle na sobě a oba řekli totéž. Bez plastiky se bude nestabilita kolene rozvíjet a riskujete postupné ničení kloubu. Rizika operace jsou, ale velmi malá.
Jizva na předu kolene je osmicentimetrová. Měl jsem štěp z předu kolene.

Všem hodně štěstí s operací a s následnou rehabilitací.

Vláďa

Renáta (Pá, 11. 9. 2009 - 15:09)

Ahojky před měsícem mi vzali...Ahoj Any, ja som v týchto dňoch 2 mesiace po plastike., sedem rokov som fungovala bez predného krížového väzu a poslednú dobu som začala mať bolesti v kolene, mala som pocit nestabilného kolena a pociťovala som v ňom aj bloky. V januári som pri lyžovaní skĺzla na ľade a koleno si to odnieslo, žiaden pád, ale iba pokĺznutie., potom bežná chôdza v zime na ľade a horská túra. Tak som sa rozhodla pre plastiku, lebo bez toho chýbajúceho väzu som mala pocit nestability a taktiež začínali aj bolesti. A aby som nezabudla, pred operáciou som prečítala na internete všetko, čo sa len dalo o plastike LCA-tam sa veľa dozvieš a pomôže Ti to pri rozhodnutí! Ja z vlastnej skúsenosti odporúčam. A ešte na záver., trvalo mi sedem rokov, kým som sa pre plastiku rozhodla a keď som prišla do nemocnice, prvé čo sa ma primár opýtal bolo, že načo som tak dlho čakala...
Prajem Ti veľa šťastia...!

Renáta (Pá, 11. 9. 2009 - 15:09)

Ahoj všichni...před pár dny...Ahoj Anička, liečba je dlhodobá, ale cca za 4-6 týždňov môžeš normálne fungovať.,teda chodiť do školy. Samozrejme proces hojenia väzu prebieha niekoľko mesiacov...čo znamená že treba svaly posilovať.
http://www.acl-plastika.wbs.cz/Plastika_ACL.html

Anička (Čt, 10. 9. 2009 - 20:09)

Ahoj všichni...před pár dny se mi stal úraz s kolenem.Včera jsem byla u doktora,udělal mi punkci, dostala jsem ortézu a berle. Zmínil se o artroskopii a plastice vazu. Zatím neříkal nic konkrétního, jdu tam příští týden znovu, tak budu vědět víc. Prosím na jak dlouho by bylo léčení? Chtěla bych potom co nejdřív chodit do školy, nechci ztratit rok opakováním ročníku :(

Lea (Pá, 4. 9. 2009 - 15:09)

Díky Petře. A tu bolest v holeni jsi měl také? Čekala jsem, že mě bude bolet to koleno a ne holeň.....

Petr (Pá, 4. 9. 2009 - 08:09)

Lea,klid to je po plastice normální,citlivost se vrací až po několika měsících,já jsem 7 měs po plastice a pořád to necítím jako před tím

Reklama

Přidat komentář