Reklama

revmatoidní artritida

Martina (Čt, 8. 1. 2009 - 15:01)

tak to dělá špatně,ale dospělému neporučíš,ať si dělá,co chce....RA opravdu postihuje více ženy,Markéta tady dokonce jednou psala přesná procenta,takže se nepleteš,ale před tím,to spíš Vláďa narážel na Martina,který tu s námi byl před Vánoci a někam se ztratil...
Vláďo,taky přeji pěknou cestu,já bych naopak taky hned vyrazila!!!!Zima nezima,stačí teplé oblečení a užít si to!!

Lenka (Čt, 8. 1. 2009 - 15:01)

Ahojky vsichni. Martino, k tomu pracovani a stani na nohou, prave, ze ona toho moc nenasedi a ja ji to rikam porad, ze by se mela setrit..a to nedela jen v praci, ale pak jeste doma. Misto toho, aby odpocivala..v tomlhe je dost tvrdohlava..vi to, ale sama se nesnazi s tim neco delat. Ale, ja jsem opravdu cetla, ze RA postihuje vice zeny, nez muze. Vlado, tak stastnou cestu do toho Ruska, do te silene zimy. Jinak zdravim vsechny lidicky.

Danila (Čt, 8. 1. 2009 - 14:01)

Ahoj holky i Vláďo, přeju šťastnou cestu do Ruska. Přátelé moji,po neděli jedu ke komisi, tak mi prosím držte palce. Elzo, je pravda, že někdo čeká na ptvrzení diadnozy dlouho. U mě to trvalo rok a půl. Začínám pozorovat takový problém. Svědí mě na určitých místech, jako např. na kyčlích,na venkovních stranách stehen, pod koleny, na loktech, nad kostrčí, na hrudní kosti. Když to poškrábu, tak mě to začně svědit ještě víc a jakokdyby rozbolí.Ten pocit svědění je jakoby ze svalu. Máte někdo s tímto nějaké zkušenosti? Přeju všem krásný den.

Martina (Čt, 8. 1. 2009 - 13:01)

Já bych se teda taky přikláněla k revmatoidnímu uzlu,mám je taky celkem rozšířené a taky už jsem měla i cystu na postiženém kloubu,ta je nadotek měkká narozdíl od uzlu.
Vianko,to já mám taky vystřelovací prostředníček a dost často mě bolí i nějaké šlachy uprostřed dlaně,doktor mi to většinou napíchne tím diprophosem,protože tam mívám zánět a většinou se mi zmenší i ten uzel nebo cysta.Ale časem zatvrdne a jak já říkám,pokud nebolí,je mi to jedno.Moje babička je má skoro na každém kloubu,ale jak jsi se ptala,jestli to může souviset,tak může,já např.když si ten prostředníček stisknu ze strany,tak se mi hladce ohýbá a když ho pustím,už zase přeskakuje.Takže kdo ví,kde všude to může být uskřinuté???
Elzo,jsem ráda,že už jsi objednaná,snad se to začne brzy řešit a ještě jsem chtěla dodat k tvé mamce,že asi nemá tu RA nějak špatnou,když bez léků vydrží,mě to začalo tak rychle,že jsem přímo řvala o pomoc,protože jsem se nemohla hýbat,takže možná mamka začne něco řešit,až opravdu nebude moct.Někdo má tak těžký průběh,že je za chvíli na vozíčku a někdo může pár let vydržet bez léků.Třeba má štěstí....

Návštěvník (Čt, 8. 1. 2009 - 13:01)

ty kuličky co tu popisujete jsou gangliony,v populaci celkem běžné.Není třeba se tím moc zabývat.

Elza (Čt, 8. 1. 2009 - 13:01)

Díky vám všem za podporu a rady. K těm tvrdým bulkám, co popisujete, mamka je má též, vypadá to jak ostrý výrůstek kosti, má to na zápěstí, nebolí, ale roste. Tak jsem prosurfovala internet a našla fotografie, které tomu přesně odpovídají, říká se tomu /revmatoidní uzel/. Takže když zadáte do googlu, určitě to najdete. Pa pa,mějte se fajn. E.

majka (Čt, 8. 1. 2009 - 13:01)

ahoj Viano, já to nebyla s tím prostředníčkem, ale ta kulička na dlani s tím klidně může souviset. Mě se teď na hřbetu rukou a zápěstí dělají takové bulky, jako výrůstek kosti či co. Myslím že to patří k RA. Možná to bude něco takového, co máš na ruce ty. Na dotek nebolí, je to tvrdé jako kost a roste.

Viana (Čt, 8. 1. 2009 - 13:01)

Ahoj holky, Majko, to máš pěknýho blbouna toho ddoktora.Hele,ten náš taky u jedné mé kolegyně zase za žádnou cenu neuznal,že má bronchytydu,přitom jezdí na spiro.Až ted začala chodit k revmatologovi se mnou a tam ji našli ke všemu ještě chlamydie pneumo na plicích a chronické,takže holka bere silné ATB. a je z toho celá špatná.Líbí se mi,že na revmatologii dělají tak rozsáhlé vyšetření.To neudělá doktor nikomu ani na preventivce. Majko prosím tě myslím žes to byla ty,co mi odpovídala na ty vystřelovací prsty.Psala jsem tu,že mi vystřeluje prsteníček a někdo mi tu odpověděl,že to má taky.Chtěla jsem se zeptat,udělala se mi taková kulička na dlani spíše v cévě asi od toho prstu.Vypadá to jako mozol,nebolí to.Může to být od toho,nebo spíš,nemá to nějaký vliv na ten vystřelovací prst?Víš jestli to nějak neblokuje,nebo tak nějak.Díky za každou radu,nevím jestli s tím něco dělat,nebo to nechat tak,aby si doktor nemyslel,že jsem cvok.Mějte se pa

majka (Čt, 8. 1. 2009 - 13:01)

Elzo, to je mě moc líto, co ty holka máš za nemocí a tak mladá. Já také několik let trpím na migrény, ale běžná analg. mi nikdy nezabrala,vždy až injekce na pohotovosti.Takže teď mám v ledničce speciální čípky na migrénu bez názvu, na receptu mám jen jednostl.složení, je v tom i ergotamin. Tyhle čípky zabírají jen na migrénu, na jinou běžnou bolest ne. A díky za ně. Na jinou bolest beru Tralgit, někdy Indometacin čípky. Kéž by jsi do sebe nemusela žádné další léky cpát, máš to tělo opravdu hodně zatížené. Kortikoidy jsem brala jen krátce po stanovení diagn. RA, ale zhoršily mi deprese, tak jsme je vysadili.

majka (Čt, 8. 1. 2009 - 12:01)

vítám mezi námi Elzu, souhlasím s Danilou, dej se vyšetřit co nejdřív. Zvlášť když to máte v rodě.U RA na věku nezáleží, někdy se objeví v dětství, někdy třeba v 50. Většinou se RA dá poznat z vyšetření krve, ale nemusí tomu tak být vždy. Třeba já mám RA seronegativní, ale podle jiných příznaků mi ji diagn. Revmatolog ti udělá odběry krve a rozbor na vše možné, podle toho navrhne léčbu. Je důležité zachytit nemoc včas.U někoho klidně trvá i pár let než se RA potvrdí, ale pokud ji máte v rodině, je to jasné. Určitě s tím ale něco dělej. Holky ti tady určitě dobře poradí ohledně revmatologa v Praze. Protože ne každý revmatolog je lékař na svém místě, hodně z nás máme i špatné zkušenosti. Budu držet palce, pak se ozvi.
Jsme tady moc dobrá parta, každé ráno se těším, co nového na diskuzi najdu. Mám vás všechny moc ráda.

majka (Čt, 8. 1. 2009 - 12:01)

Leni, je pravda,že když člověk nějakou práci může dělat a je denně v kontaktu s lidmi psychicky to hodně pomáhá. Já bych byla vděčná za práci klidně i jen 2-3 hod. denně, jen aby člověk byl užitečný a nebyl sám. Jen si maminka musí dávat pozor na prochladnutí, zvlášť teď v těch mrazech, aby jí v trafice nebyla zima. A podat si žádost o inv. důchod může, i když jí přiznají částečný, bude dál pracovat a když jí to RA nedovolí, dá si pauzu a nebude bez příjmu. Důchod bude taková pojistka,kdyby se zhoršila. Já dokud mohla, pobírala jsem částečný důchod, přitom ráno 3 hod. rozvážela noviny a odpoledne 2 hod uklízela u soukromn. To už je hudba minulosti, bohužel. Ještě loni jsem si dělala rekvalif. kurz na referentku-asistetku, 2 měsíce, a byli jsme tam fajn parta holek.Cítila jsem se psychicky o hodně líp. Každý den jsem se těšila, co nového se naučíme, doma jsme vypracováv. úkoly, šly spolu na oběd. Připadlo mi, že je to jako chodit do práce. Takže opravdu je důležité být mezi lidmi, neztratit kontakty. Vždy mě potěší, když mi zavolá nějaká býv. kolegyně z práce či rekv. kurzu.

majka (Čt, 8. 1. 2009 - 11:01)

ahojte holky, všechny zdravím. U nás svítí sluníčko, i když jen jak se říká zubaté. Ale pohled z okna je to pěkný.
Marti a Emi, doufám, že depky vám trochu ustoupily. Ten můj praktický doktor, ne že by nevěřil, že jsem nemocná, ale on nenávidí revmatology. Podle něho nemá pravdu revmatoložka a já nemám RA. To je fakt děs. Teď mi bude vyplnovat papír kvůli kontrole PID na sociálce, mám obavy, zda přiloží všechny zprávy, i od revmatologa. Má to tam napsané černé na bílém, viděl mé ruce, přesto si mele svou. Hned po kontrole na sociálce jdu od něj pryč.
Já ještě stále nejsem z útoku chřipky vzpamatovaná, asi to bude už ta, co o ní píšou v novinách, že se k nám valí. Asi ti nejslabší ji už chmatli.
Rodiče ji už mají oba, jak mě opatrovali, jen ségra zatím odolává.

Návštěvník (Čt, 8. 1. 2009 - 11:01)

pro Janu:kolega Bečvář je náš přední revmatolog.

Elza (Čt, 8. 1. 2009 - 11:01)

Tak jsem objednaná na konec března do revm. ústavu, MuDr. Mann. Znáte ho někdo, jaký je? Myslím věk, přístup a tak. Díky. Elza

Jana (Čt, 8. 1. 2009 - 11:01)

Ahoj všichni,už jsem tu strašně dlouho nebyla a tady to zatím pěkně žije.To je moc fajn.Chtěla jsem se zeptat jestli máte někdo zkušenosti s doc.Bečvářem z revmatáku v Praze na Slupi.Dcera totiž dospěla a přešla z Motola právě tam.Díky moc.

Elza (Čt, 8. 1. 2009 - 11:01)

Vláďo, muži buď netrpí RA tak často jak ženy, anebo se neradi svěřují. Každopádně šťastnou cestu, do Ruska by se mi teď taky nechtělo. Brrr. Markéto, Karolínka a Honzík se mi také líbí, jsou to hezká jména. Já bych chtěla jednou Marušku nebo Richarda.. Ale to asi v brzké době nehrozí :-)

Elza (Čt, 8. 1. 2009 - 10:01)

Tak jsem byla právě u své kožařky u které se lečím s Erythémou, byla velmi vstřícná, vyslechla mě, prohlédla a ihned napsala doporučení do Revmatologického ústavu. Říkala, že to bude asi RA, ale že existuje i spousta jiných kloubních onemocnění,že se to musí vyšetřit. Taky říkala,ať se objednám hned, že se to musí řešit. Zároveň na to doporučení vypsala léky které nesmím a ujistila mě, že je více možností léčby RA. Zřejmě měla na mysli tu BIO léčbu o které píšete. Tak jsem zvědavá, co mi najdou a co mi případně dají. Dnes mě palce bolí tak, že na ně došlápnu jen se sebezapřením. K té hybnosti: u rukou to jde, ale prsty u nohou téměř neohnu. Zajímavé je, že netrpím nijak zvláštní únavou. Ale já byla vždy tak trochu hyperaktivní. Proto se také děsím možného omezení v pohybu. Hodně sportuji a to především sporty s velkou zátěží na klouby. Plavat nemohu, jak vlezu do bazénu, můžu jít hned na gyndu, vždy něco chytnu. S mamkou to je těžké, snažím se jí dohnat k lékaři, ale míjí se to účinkem. A to zná možné následky. No jo, každý strůjcem štěstí svého. Ona celý den prosedí na gauči s knihou a je spokojená. Holky, moc vám děkuji, ozvu se,až se něco dozvím. Elza

Vláďa (Čt, 8. 1. 2009 - 10:01)

Pro Markétu : oprava: schvaluji Karolínku a Honzíka.Už mám myšlenky na zítřek.

Vláďa (Čt, 8. 1. 2009 - 10:01)

Opět apeluji: Kde jsou nějaký muži? Jinak vítám všechny Elzu a Lenku do našeho kolektivu a Markétě 18 držím palce na další zkoušku, aby dopadla alespoň jako ta předcházející.Pro Markétu : schvaluji Markétu a Honzíka. mě se líbilo pro holčičku vždy jméno Kristýnka, ale neprosadil jsem ji.Zítra odlítám opět do Petrohradu, tak mi držte palce ať tam neumrznu.Jsem tam jenom do neděle, tak to snad přežiji.

Martina (Čt, 8. 1. 2009 - 10:01)

Ahoj všichni!!!
Vítám mezi námi Elzu,určitě se nech co nejrychleji vyšetřit,mě začala RA ve 23 letech taky prstem na ruce a obvodní mi vzala nalačno krev a do 14dnů bylo jasno-revmatický faktor 10x zvýšený a teprve potom mě objednala na revmatologii.Musela jsem čekat 2 měsíce,než měli volno.Taky bys to mohla poznat podle ranní ztuhlosti,většinou nás všechno nejvíc bolí ráno a trvá tak 2hodinky než se rozhýbeme.Bohužel budeš mít velké problémy s léčbou,protože ta spočívá právě v kortikoidech a léku proti bolesti(myslím,že maminka by taky měla hned začít),když tohle nesneseš,jsi opravdu vzorový kandidát pro BIO léčbu,i vzhledem k tvým autoimunitním nemocem,které už máš.Jestli jsi z Prahy,máš napůl vyhráno,takže budu držet pěsti :-))
Leni,to jsem si právě maslela s tou prací,ale doufám,že má aspoň čas si sednout a nestojí celý den na těch nohách!!Jinak revmatická dieta je v podstatě normální redukční jídelníček(ten si zadej do vyhledávače)a má ještě nějaké výjimky,jako že nám třeba vadí košťáloviny(květák,zelí)a někomu taky pomáhá omezit mléko a jíst jen zakysané mléčné výrobky.Já sama,když se nepřejídám a snažím se vynechat cukr,cítím se mnohem lépe a plná energie.Jinak zkus ještě hledat přes Google.
Tak zatím se loučím,Markétko18,gratuluji ke zkoušce a jen tak dále,Markéto optimistko,opatruj se a doufám,že všechno dobře dopadne,včera jsem četla nezvyklá jména a bylo tam MAYA,hrozně se mi líbí,tak přidávám do seznámku....
A zdravím úplně všechny,při vyjmenovávání bych určo někoho zapoměla a to by mě mrzelo.čauky

Reklama

Přidat komentář