Reklama

Tramal

Ena (Út, 27. 2. 2007 - 20:02)

Ahoj lidi, o závislosti na Tramalu vím svoje.
Je to peklo, já to fetovala 10 let, než to prasklo. Během těch posledních let jsem se toho pokoušela několikrát zbavit, povedlo se mi abstinovat třeba i 3 měsíce, ale pokaždé jsem se k tomu zase vrátila.
Zkoušela jsem to sama i přes psychiatra, ale nešlo to. On ten takzvaný absťák netrvá jen týden, jak píšou doktoři v poradnách, on ten absťák se totiž skládá z fyzické ( ta trvá opravdu cca týden ), ale také z psychické závislosti. A ta trvá mnohem déle. Možná to na někoho tak nepůsobí, ale u mě byla ta psychická závislost strašná. Měla jsem záchvaty bolesti na hrudi, nemohla jsem dýchat, měla jsem šílené deprese, nic mě nebavilo, prostě jestli existuje nějaké peklo, tak si ho představuji přesně takhle:-))Ale nechci být pesimistka a děsit vás, protože při odvykání je strach to poslední co člověk potřebuje. Asi jsme každý jiný a u každého z nás ta psychika funguje jinak, ale jen bych vám chtěla říct, že tohle je dobré vědět, když se rozhodnete abstinovat a počítat s tím, že pro někoho to prostě po tom týdnu ještě neskončí a bude si muset vydržet ještě další týden a možná i několik, než se mu podaří vrátit se do normálu. Mě se vždy ulevilo tak po 2 týdnech a po dalších 2 týdnech už mi bylo fyzicky i psychicky fajn.
Prostě pohoda - jenže pak přišel nějaký stres a lítala jsem v tom znovu. A i dnes ( a to věřím, že už mám docela slušnou šanci - abstinuju 11 měsíců ) mám občas chuť ten Tramal spolknout. Ale pomáhá mi, když si vzpomenu na to, že mi to málem vzalo rodinu, práci a naposledy i život. Předávkovala jsem se a doktoři mě vážně tahali hrobníkovi z lopaty. Naštěstí se mi to stalo v práci, takže je měl kdo zavolat. No mohla bych o tom asi napsat román, ale nebudu vás už nudit. Ale kdyby měl někdo z vás zájem se na něco zeptat, ráda mu popíšu své zkušenosti.
Mějte se fajn, přeji vám všem hodně síly a výdrže při abstinování. Ono být čistý, vážně stojí za to, ale já se asi fakt musela dostat až na dno, abych to zvládla.

Eva (Út, 27. 2. 2007 - 20:02)

Závislost

Negev (Út, 27. 2. 2007 - 20:02)

to Slávek
nemusíš mít obavy, máš zřejmě tablety nebo kapsle 50 nebo 100 mg. Tablety se dají půlit, kapsle ne. Ty 100 mg jsou v naprosté většině t.zv. retard, tj.s pomalým uvolňováním. Takže si klidně jednu vezmi, nesmíš u toho alkohol a uvidíš. Tramal se převážně snáší dobře, výjimky jsou u každého léku, na bolesti zabírá dobře.
Bojíš se návyku nebo vedlejších účinků?
Tak pokud dobereš balení a budeš potřebovat ještě něco proti bolesti, poraď se se svým lékařem , zda zaměnit za něco jiného, abys měl v užívání Tramalu přestávku.
Po jednom balení rozhodně do návyku nespadneš.

Liliana (Út, 27. 2. 2007 - 13:02)

V práci nebyl, protože momentálně do žádné nechodí, ale říká, že ospalý nebyl. Navštívil dokonce ten den jednoho svého dlouholetého kámoše a ani ten na něm zřejmě nic nepoznal (nebo aspoň mu nic neříkal).Komunikovala jsem s ním přes esemesky a ani z nich nebylo poznat, že by byl nějak "mimo". Tak nevím...

Slávek (Út, 27. 2. 2007 - 12:02)

Po vyříznutí druhého nádoru (první byl maligní, teď ještě nevím) jsem v nemocnici dostával nějaké injekce (opiát) na bolest a tak mě záda přestala bolet. Doma jsem na ty asi 3 týdny trvající kruté bolesti (nepřetržité "rýpání rýče" pod levou a později pod oběma lopatkami) bral Aulin v prášku (také až 5x denně) a zkoušel i Ibalgin (3-4 x denně), ale celkově to nikdy nebylo OK. Bolesti se jen zmírnily.
Dnes jsem si nechal udělat RTG a protože na plících ani zádech nic nebylo, dostal jsem na vyzkoušení 30 tablet TRAMALu. Podle toho, co tady čtu, ale začínám mít vážné obavy. (62 - 135 kg)

HANA (Út, 27. 2. 2007 - 12:02)

DÍKY VŠEM ZA PODNĚTNÉ ČLÁNKY K UŽÍVÁNÍ TRAMALU. MÁM STEJNOU ZKUŠENOST SE SVOU MATKOU, KTERÁ MI JIŽ DELŠÍ DOBU PŘIPADÁ ZÁVISLÁ NA TOMTO LÉKU. DOKTORKA JÍ HO BEZ PROBLÉMU PŘEDEPÍŠE A VÝŠE UVEDENÉ PŘÍZNKAKY MOHU BEZESPORU POTVRDIT!I JÁ JAKO LAIK JSEM POZNALA, ŽE NENÍ NĚCO V POŘÁDKU, PROTO JÍ KAPKY ZABAVUJI A ROZHODUJI SE UPOZORNIT DOKTORKU - POŘÁD SI MYSLÍM, ŽE BY HLAVNĚ ONA MĚLA VŠE ZHODNOTIT A KONAT!!

Negev (Út, 27. 2. 2007 - 12:02)

Liliano, to je dost nepravděpodobné, i když při takové výšce a váze by mohl ledacos vydržet. Jen tak pro zajímavost, co ten den dělal? Byl v práci, ležel u televize? Že by nebyl aspoň ospalý? Je to opravdu poněkud divné.

Liliana (Út, 27. 2. 2007 - 12:02)

K té dávce až 600 mg se dopracoval při prvním! vyzkoušení během jednoho dne. Co se týče výšky a váhy, tak asi 180 cm a 80 kg. Předtím tramal nebral a pravděpodobně ani nic obdobného, tak mi připadá docela zvláštní.

Negev (Ne, 25. 2. 2007 - 19:02)

Pokud zvyšoval dávky postupně, nepíšeš, za jak dlouho se k té dávce dopracoval, možná není po stránce váhy a výšky žádné tintítko, je to možné. Maximální doporučená denní dávka Tramalu je 400 mg, ovšem u závislosti může být zcela neproblémová dávka mnohem vyšší.

Liliana (Ne, 25. 2. 2007 - 16:02)

Mám kámoše, který si myslí, že z jeho problémů (spíše psychických než fyzických)by mu mohl pomoci Tramal. Snažila jsem se mu to vymluvit, ale marně. Vyzkoušel to, postupně dávku zvyšoval až na 6 tabletek, tj. 600 mg a tvrdil mi pak, že to s ním nic nedělalo - ani nezvracel,netočila se mu hlava, ani žádný pocit utlumení či naopak euforie, což od toho nejspíš očekával. Nevím, jak na tom byl vizuálně, v ten den jsem ho neviděla. Má někdo podobnou zkušenost, že by byl tak "odolný" vůči Tramalu, i když ho předtím nikdy nebral? Já osobně jsem ho měla jednou před pár lety a bylo mi po něm dost špatně.

Hanka (So, 24. 2. 2007 - 17:02)

Ahoj všichni, s Tramalem mám zkušeností bohužel mnoho, ostatně jako s mnoha jinými léky a drogami..Jak už tady bylo řečeno, Tramal je skutečně opiát, přesněji derivát morfia. V malých dávkách nepůsobí omamně, ale v dávce nad 300 mg tyto účinky má a jsou pro většinu lidí velmi příjemné... Já osobně jsem Tramaly užívala přes 3 roky (i I.V.). Seznámil mě s nimi můj tehdejší přítel a v podstatě "díky" nim jsem začala s heroinem. Ve své podstatě je ale Tramal horší. Není uzpůsoben k podávání ve větších dávkách, takže velmi brzo zničí žaludek a hlavně je zdarma, a s trochou šikovnosti, k mání u každého praktického lékaře. Také je velmi nebezpečný kvůli jedné věci o které jste se tady ještě nezmínili, a to o neurologickéch záchvátech, které Tramal (i ve velmi malých dávkách!!) vyvolává. Já sama jsem tento záchvat prožila několikrát a to opravdu třeba i po 250mg (5 zeleno-žlutých kapslí). Záchvat se podobá záchvatu epyleptickém. Velmi silné stahy(křeče)svalů po celém těle-nebezpečí prokousnutí jazyku, ztráta vědomí, slinění atd.!! Věřte na pohled to vypadá opravdu děsivě a člověk po takovémto záchvatu (trvá 2-10 minut) je jako by právě uběhl maratón, vše vás bolí, namožené svalstvo.... Pomáhá Diazepam, který je ale také návykový.

Pavle: Co ti to předepsali za lék aby ses zbavil závisloti na Tramalu? A jak to pomohlo? Ptám se proto že já používám právě Tramal abych se dostala z návyku a nevím o "lepším" léku který by pomohl. Prostě snižovat postupně a neústupně.

Návštěvník (Čt, 22. 2. 2007 - 10:02)

Eriko, to není normální život. Jak bys to pak dělala, kdybys chtěla mít dítě? Navíc to nepůjte donekonečna tajit. Pokud najdeš odvahu k odvykání, musí o tom tvoje rodina vědět? Já ti bohužel neporadím žádný kontakt, ale možná se tady někdo najde.

Erika (Čt, 22. 2. 2007 - 10:02)

Ahoj, jsem na tramalu závislá skoro pět let. Vedu úplně normální život, jen si musím vzít párkrát denně svou dávku. Často přemýšlím, že se půjdu léčit, ale nemám odvahu k tomu, abych to řekla rodině. jsem závislá jdu se léčit. mám nevlastního tátu a moc s ním nevycházím a tímhle bych mu dala šanci mě vyhodit atd. Začalo to blbou bolestí zad. teď mám strach kdy mi příjde dopis od zdravotní pojišťovny a budu mít problémy, protože si to nechávám psát od různých doktorů.

Bobule (Čt, 22. 2. 2007 - 08:02)

Já si beru také Tramal, ale kvůli bolesti páteře, pomůže mi ,ale nevím proč ho někdo bere jen tak kvůli oblbnutí ? žádné vedlejší příznaky ani absťáky nemám, vezmu si ho občas a bolest ustoupí ... Myslím že k tomuto účelu Tramal je ....

nika (Pá, 16. 2. 2007 - 11:02)

Tak jsem si tu precetla tuhle diskuzi a musim se pripojit..jsem ted po operaci nohy..kdyz to prichazelo k sobe myslela sem,ze se zblaznim,brecela sem,narikala..no hruza..vzala jsem si Ibalgin ale nezabral..(ani tech 8 tabletek:)) Tak jsem celou noc takhle ted probrecela..dnes jsem byla na kontrole a rekkla jsem o tom doktorovi..predepsal mi Tramal..po precteni tyhle diskuze mam sice strach ale dalsi probdenou a probrecenou noc uz proste absolvovat nechci..nezvladla bych to..tak jen doufam,ze tu za chvili nebudu taky psat,ze jsem Tramalovej zavislak..

Filip (St, 14. 2. 2007 - 12:02)

Tak jsem sem zavítal náhodou a nestačím se divit:-) Není snad od věci si o lécích, které člověk užívá, třeba něco zjistit (přečíst aspoň příbalový leták), zvlášť, když se jedná o lék, jako Tramal, kde je určitě varování o možnosti vzniku návyku. No co na to říct, dlouhodobě ho může brát jen magor:-) Jina si přečtěte něco o závislostech na opiátech a třeba vám to něco připomene. Není to sranda.
Methadooon a jedééém:-D
Ps: aspoň nebude žloutenka C :-D

jedůvka (St, 14. 2. 2007 - 09:02)

Nerozumím tomu, proč jsi tramal brala i když ti po něm bylo zle. Zajímalo by mě jaké jsi měla problémy, že jsi jela v tramalu i s takovými vedlejšími účinky.

karol (St, 14. 2. 2007 - 08:02)

ahoj tak som si to prečítal no čo dodať želám ve?a šťastia a hlavne pevnú vô?u ja som mal tiež skúsenosť s tými zázračnými kvapkami keď som bol na vojne ten pocit sa nedá ani opísať po prvých 30tich kvapkách to bola paráda spolubojovník ich mal dosť tak som za ním chodil stále a za deň to bolo okolo 200 kvapiek to bolo v piatok a až v pon po obede som zistil že som v realite ale bolo to super ten pocit ako na extáze tak som chodil za ním častejšie tak som kvapkal asi mesiac na moje šťastie to bol posledný mesiac na vojne tak už som viac nestihol ale mal som problémy keď som si ?ahol a zatvoril oči niečo akoby ma vo vnútri zovrelo a myslel som si že sa, alebo som sa zbláznil tieto stavy trvali aspoň po 2 roky už som to dlho nemal podobný stav a som rád že koniec vojny nebol dlhší ešte raz prajem pevné nervy a silnú vô?u čau

Ivana (So, 10. 2. 2007 - 19:02)

můžeš si myslet , že jsi unikla z pasti, to že , ti je po tramalu špatně vůbec nic neznamaná. Brala jsem ho sedm let, nebyl problém ho sehnat.Zvracela jsem po něm, ale přitom jsem ho potřebovala.Tělesně jsem se po něm zhroutila, protože jsem hodně zhubla. Ale nešlo , musela jsem ho mít.Teď s tím moc bojuji, nemám ho a mám absťák.

Návštěvník (So, 10. 2. 2007 - 16:02)

jejda, nastesti je mi po tramalu blbe a tak jsem unikla koukam z pekne pasti

Reklama

Přidat komentář