Reklama

Totální endoprotéza kyčle

martina (Út, 22. 1. 2008 - 10:01)

ja sem po endoproteze taky a sem rada že sem měla lazně.Měla sem stavou praci,takže již ji nemohu dělat a sem nymui na pracaku.Dali mne častečnej duchod,ale je to malo peněz a najit si něco musimNyni mne hrozně boli koleno a zjistili již 3stupen artrozy,takže bych taky měla jit.no pak si nedovedu představit co budu vlastně dělat,ale hlavně abych to měla v pořadku

Helena (Po, 21. 1. 2008 - 19:01)

Bětko, já jsem v lázních taky nebyla. Před rokem v únoru mi operovali levý kyčel. Po 4 měs. jsem už plavala v bazénu a po 5 měs. v moři. Doma jsem cvičila předepsané cviky, jezdila na kole, teď na rotopedu a chodím hodně se psem. Potíže nemám, ale výhledově mě asi bude čekat taky pravý kyčel, protože začíná bolet přesně tak, jako před rokem ten levý. Tak už vím, do čeho půjdu. Chtěla bych tak 6-8 kg zhubnout, ale moc se mi to v 50 letech nedaří, i když se dost hýbu a dietně jím. Tlustá nejsem, ale úbytek bych uvítala.
Takže jsem lázně taky nechtěla, protože jsem nechtěla v práci 1 měsíc chybět.

Bětka (Ne, 20. 1. 2008 - 21:01)

ještě k těm lázním.Vůbec nemám potuchy, dr. mi řekl, že mám přijít na kontrolu po dalších dvou měsících(tedy to budou čtyři po operaci) a že "probereme lázně".Počkám, co řekne, ale dost lidí po TEP cvičí předepsané cviky doma, sousedka tvrdí, že se proto tak dobře rozhýbala, že chodila a chodí plavat... a o lázně ani nemá zájem.

Bětka (Ne, 20. 1. 2008 - 21:01)

Daně a Vladimírovi:já jsem také psala Mirce, že s tím ležením na boku to je předčasné, rozhodně ty tři měsíce čekat nejméne, že?
Mluvila jsem s paní, která byl oper.před pěti měsíci a právě šla říci lékaři, že se v noci přetočila ve spaní na oper.bok a bolí jí to...

Bětka (Ne, 20. 1. 2008 - 21:01)

Vladimír:právě, že také většinou čtu, že "se berle odhodí" po třech měsících.Ale po osmitýdenní kontrole mi bylo řečeno mým operatérem=ortopédem, že po bytě mám trénovat buď s jednou holí, nebo bez.Ono se v bytě toho zase tak moc nenachodí, takže spíše nemám výčitky svědomí, když mezi lednicí a košem na odpadky si nevezmu hole...přejdu třeba po délce pokoje, abych zkusila, jak to jde.Jsem opatrná, zvláště, když máme bytem schody...to bych se bez obou holí netroufla za nic!
TEP mám cementovanou a keramickou.
Operovanou mám levou kyčel kvůli artroze IV.stupně!Poslední rok jsem pajdala znatelně, měla jsem tam cystičky, právě to podebrání bolelo, z kyčle šla bolest do kolena, lýtkové kosti i svalů celé nohy a už i pravá noha pobolívala, jak jsem se snažila levou šetřit.Přitom pravou mám naprosto v pořádku!

Vladimír Husák (Ne, 20. 1. 2008 - 20:01)

To ještě nevím. V únoru jdu na kontrolu a termín se dovím. Snad nebudu zase čekat dva roky.

Dana (Ne, 20. 1. 2008 - 19:01)

Taky jsem na operovaném boku začala ležet až asi po 4 měsících. Po třech měsících to moc nešlo, jizvu mám přesně na boku, tak to tlačilo a ještě bolelo.

Bětko, ten tlak při chůzi přestane:) Taky jsem to tak cítila.

Vladimír: Také se strašně moc těším, až budu mít operovanou i druhou nohu. Docela se zvětšuje bolest a pohyb jde jen s tou operovanou. Kdy vy jdete s druhou nohou? Já budu čekat ještě půl roku, ale čas běží. Tak to bude za chvíli.

Vladimír Husák (Ne, 20. 1. 2008 - 17:01)

Mirka: na operované noze spát 3-4 měsíce od operace.
Bětka: už můžete bez berlí ? To je nějak brzy, ne ? Co vlastně máte za TEP ? Cement ? Já necementovanou keramiku od DePuy.
Jinak přeji ať to dobře chodí. Já po skoro pěti měsících si to nemůžu vynachválit. Už aby byla i ta druhá. Kam pojedete do lázní ?

Bětka (Ne, 20. 1. 2008 - 14:01)

Mirko!Držím palce, ať jste brzy fit.Já mám přes osm týdnů od operce, vypadá to, že to dobré!Mně se epidural vůbec nezdařilo napíchnout, takže totální narkózaJsem bez potíží, až na menší tlak při chůzi bez berlí, smím již trénovat v bytě.Ale zkoušela jsem si cvičně lehnout na operovaný bok a nějak mne to prozatím neláká...nebylo to příjemné, ani jsem pro jistotu přesun na něj nedokončila.Spím na zádech, i s oběma pokrčenýma nohama a na neoperovaném boku S POLŠTÁŘEM MEZI KOLENY A KOTNÍKY..
Dnes jsem už napekla čtyři velké štrůdly a "letím" slavit roční narozeniny vnoučků :-)))))

Mirka (Ne, 20. 1. 2008 - 12:01)

Ahoj ,já jsem byla operována 7.12.07,taky mi dávali epidurál a mordovali mě strašně dlouho až se jim to povedlo.Říkali,že ženy mají páteř dole strašně tvrdou.

Mirka (Ne, 20. 1. 2008 - 12:01)

Zdravím všechny s TEP.Já jsem byla operována 7.12.o7 a v úterý 22.1.

jdu na kontrolu.Chodím o berlích,je mi už o hodně líp.Jenom nevím,jestli se můžu lehnout v noci na operovanou nohu.

Dana (Pá, 18. 1. 2008 - 22:01)

Co se týká "kachní chůze" - má byla asi taky taková:) Po třech měsících, kdy jsem začla chodit bez berlí (zatím jen po bytě - čeká mě operace ještě druhé nohy, tak víc nezvládnu), jsem měla také pocit, že to není ono. Ale s chůzí jsem nespěchala, postupně se nepříjemné (zvláštní) pocity při chůzi vytratili a teď je to super (aspoň na jednu nohu).

Tak ať se i ostatním daří, cvičí a nikam nespěchají:)

Dana (Pá, 18. 1. 2008 - 22:01)

Můj problém byl dědičného původu. Asi v 8 letech mi zjistili dědičnou chorobu Perthes. Asi dva roky jsem se léčila ve specializovaném zařízení, ale už tehdy došlo k poškození kyčelní hlavice. Tak jsem v podstatě celý život měla velké omezení, asi 15 letech jsem se musela začít omezovat víc a v 18ti už byla byly mé kyčle natolik poškozené, že jsem si musela na pomoc vzít fran. hole.
Operovali mě v Brně ve fakutlní nemocnici, lékaře si nemůžu vynachválit - aspoň prozatím:)
Perthes se projevil u mě i u mého bratra, který je o pár let starší. Operaci jsme podstoupili ve stejný rok, každý v jiný nemocnici. Bratr byl v Přerově, kde mu nejprve operovali jednu nohu a po asi 4 měsících druhou. Fragmin dostával dva dny, co ležel na pooperač. oddělení. Další nějaké testy srážlivosti krve mu nedělali, proto také asi do měsíce dostal plicní embolii.
Já jsem nyní půl roku po TEP a za další půl rok zákrok postoupím znova na druhé noze. Určitě zase v Brně.

Radomír (Pá, 18. 1. 2008 - 18:01)

reaguji na Danu a na pana Vl.Husáka -(z 13/11) v diskuzi o prevenci trombembolie po TEP.
Sice existuje doporučující směrnice MZd k tomuto, ale praxe je v různých nem. dost odlišná, mnozí se tím neřídí.
Určitě by se měl dostávat heparin (jako Fragmin) před operací 1 den, pak aspoň 10 dnů po op. (někdo dopor. 25 dnů), pak dle testů srážlivosti pokračovat Warfarin. Bandáže určitě ano, cvičit kotníky, lýtka.
Určitě by se prevence neměla podceňovat, TEP je operace, kdy dochází k většímu zmoždění tkáně, tak trombosa může vzniknout.

Rád bych se zeptal 21-leté Dany, kde v Brně byla na TEP, a jaká byla příčina její arthrosy - vrozená dysplazie ? nebo úraz ?
všechny zdraví, a ještě opožděně přeje svěží chůzi v roce 2008
MUDr. Radomír Houbal (13 měs. po TEP)

Bětka (Pá, 18. 1. 2008 - 12:01)

Dnes mám osm týdnů po TEP.Rtg i kontrola v pořádku.Od druhého dne po operaci jsem neměla žádné bolesti, ani po ch§zi s holemi, ani při ostatních dovolených pohybech, které si poctivě hlídám.Venku mám další dva měsíce do další kontroly chodit pouze s oběma franc.holema.Po bytě s jednou franc.holí či úplně bez holí.Ještě cítím při chůzi bez holí, že to v okolí endoprotézy není ono a jsem si vědoma, že by tuto chůzi se dalo spíše nazvat kachní....
Po pár dnech zavolám operatéra, zda mám tedy nohu ROZCHODIT, nebo raději ještě s chůzí bez berlí počkat.

Bětka (Ne, 6. 1. 2008 - 15:01)

Ty jseš Betko také Alžběta? :-)))
Mám šest týdnů po TEP na Klinice dr.Pírka v Mladé Boleslavi.Snad to bude dobré...
Mně původně připravili také na epidural, seděla jsem nahrbená jako kočka a dva anesteziologové se mi pokoušeli nalézt místečko, kde by mohli propíchnout....nešlo to, prý má občas někdo tak tuhé chrupavky...takže jsem měla totální anestézii.Už po čtvrté v životě, bez problému, jen pak tak tři dny sýpu od intubace.

betka (Ne, 6. 1. 2008 - 12:01)

Při TEP v Motole mě přesvědčila anestezioložka k epidurální anestezii. Musím konstatovat,že o operaci nic nevím,jako bych měla narkozu, stav po probrání byl stejný jako po narkoze, není se čeho bát.Mám nemocné srdce a snížení rizika bylo pro mne primární.

Bětka (Pá, 21. 12. 2007 - 13:12)

Přeji všem současným i budoucím nositelům TEP dobrou a bezbolestnou chůzi v novém roce 2008!

Bětka (Pá, 14. 12. 2007 - 21:12)

Zeptala jsem se operatéra, jaký druh uměl.kyčel.kloubu budu mít(předtím jsem se teoreticky připravila...).Odpověděl " rozhodnu ten nejoptimálnější".A já mu důvěřovala!Co se týče váhy-řekl, že by bylo vhodné, kdybych váhu zredukovala, za půl roku jsem vyloučením oblíbených sladkostí, pečiva apod.shodila sedm kilo).
vypadá to, že operaci lze podstoupit kdekoliv, záleží ale, jak se kde dlouho čeká...

Milan (Pá, 14. 12. 2007 - 09:12)

Je možno si vybrat druh operace cemnt. necemen, hybrid ,HIP resurfacing?
případně typ kloubní náhrady?
A za jakých piodmínek
lze podstoupit operaci kdekoliv - pracoviště ajak postupovat- mohou lekaři podminovat provedení stanovením přesné váhy před operací?

Reklama

Přidat komentář