Reklama

Totální endoprotéza kyčle

Bětka (Po, 11. 2. 2008 - 20:02)

V pátek to bylo 11 týdnů po TEP, v neděli jsem, i když s franckami, ušla v pohodě 7,5km lesem, polem, z kopce do kopce, non stop, bez sednutí!A ještě jsem nakoupila v sámošce :-))
Přeji vám krááásné procházky jarní přírodou!

Ivka (Po, 11. 2. 2008 - 15:02)

Ahoj Ivo,moc ti držím palce a přeju ať se všechno nejlépe zdaří.Papa a hodně síly.Iva

Ivka (Po, 11. 2. 2008 - 15:02)

Moc děkuji všm za rady.Na operaci jdu v září a už na to celou rodinu připravuji jak budou pomáhat a starat se i přesto,že bydlím sama.Nejsem žádná hrdinka a tak strachu mám plný pytel.Ale než od 48let kulhat a trpět tak určitě bude lépe.Ještě jednou díky a všechny zdravím

deda (St, 6. 2. 2008 - 21:02)

Před 7,lety ve FN Olomouc totálka levé kyčle a podle sdělení lékařů měla být po roce ta pravá.Někdo mi poradl - VYDRŽ - tak jsem se trápil 7 let.V prosinci operovaná už i ta pravá , ale dnes lituji ,že jsem to natahoval tak dlouho ,o to obtížnější rekonvalescence,ale 2 měsíce po operaci a PARÁDA - moc děkuji pánům doktorům ! ! !

_misa t (St, 6. 2. 2008 - 19:02)

vsichni co vas ceka operace:.
nebojte se....

__utma=48467763 (St, 6. 2. 2008 - 19:02)

bejt tvoji maminkou rychle utiakm do spitalu kde ji nohu operovali...

Návštěvník (St, 6. 2. 2008 - 19:02)

ahoj katko, ja tu zkusenost mam...me je cerstvych 23let..jojo, nekecam...a uz totalku mam taky a nemuzu si stezovat..sice sem byla na operaci v listopadu, ale od te doby zadna bolest...pohyblivost uplne uzasna (predtim sem neroztahla nohu vube,zadny motylek ci turecky sed..to sem v zivote nezazila...ted to budou uz tri mesice..za par dni jedu na kontrolu...sem bez bolesti, zadne prasky nejim..sem doma na neschopence..ale nozicka je jak vymenena a pokud se tvuj pritel toho boji ze je moc mlady, tak mu vyrid, ze ja sem mladsi a zvladla sem to taky..vsichni se o nas moc krasne starali..byla sem operovana ve fakultce v hradci kralove u doktora urbana a musim rict ze on a doktor šponer sou ty nejzasnejsi doktori..pokud by tebe nebo pritele zajimalo vic, muzes psat na mejl: misuleticha"seznam.cz

__utma=22592180 (Po, 4. 2. 2008 - 17:02)

Ahoj Ivko, já jdu už 26.2. tak to mám za pár. Už toho mám plný kecky, chodím akorát po bytě.Když musím ven tak leda všude na kole, ještěže nebylo letos moc sněhu, že jsem jezdila každý den. Sice se bojím, ale už to bude pro mě vysvobození,alespoň to říkají ti, co na tom byly. Tak pak ti dám vědět a budu tě informovat. Zdravím Ivana

Bětka (Pá, 1. 2. 2008 - 23:02)

Kamile, s prací je to asi individuelní, podle toho, co kdo dělá.Osobně bych neviděla důvod pro ani částečný důchod v případě kancelářské práce,do práce po třech měsících, pokud nejsou problémy už lze).Ovšem pokud připadá v úvahu lehčí fyzická práce, průměr je asi po šesti měsících do práce.Při pouze těžké fyzické práce, včetně stání nevím.To vám bude muset říct pouze váš operatér, ortopéd, co bude u vás připadat v úvahu.

Bětka (Pá, 1. 2. 2008 - 23:02)

Nástavec je na pojišťovnu, loni bez doplatku.zeptejte se pak v nemocnici, jestli vám ho dají, pokud ne, bylo by dobré, kdyby někdo z rodiny vám ho nechal předepsat od obvodní dr.a vyzvedl vám ho.Rozdíl asi 15cm přece jen je znát, jinak nataženou nohu odoržujte pak dlouho(to vám řejnou i rehab.sestry v nemocnici).Dostane se koupit podavač věcí, nevím jak kdo, ale v životě mi nepadá všechno tak, jak když se mi to nejméně hodí.Já mám dlouhou lžíci na boty s takovým mechanismem, funguje to jako pinzeta(asi za 50Kč.Do nemocnice si vemte na přezutí uzavřené boty na chození po chodbách s rehab.sestrami-v "mojí" nemocnici doiporučovali boty ala botasky, pokud je budete kupovat, raděj o číslo větší.na jazyku bývají ozdobná poutka, nebo ho propíchněte a provlečte z nějakou kratší tkaničku a udělejte si takovou smyčku, za kterou se dobře vytahuje zahnutým koncem dlouhé lžíce na boty jazyk boty.Noha je po operci pár dní jednak nateklá a jednak méně citlivá, takže vlézt do boty není tak snadné.
Nacvičte si natahování ponožek pomocí delšího ručníku(na diskusi je to někoílikrát popsáno!Také doporučuji pročíst celou diskusi!

Monika (Pá, 1. 2. 2008 - 20:02)

Nástavec na WC je dobrá věc, škoda jen, že ho nedávají v každé nemocnici. Bez něj se to dá také zvládnout s nataženou nohou.

Je dobré si připravit dlouhou lžíci, jak už bylo řečeno a nějaký pevný polštářek mezi kolena na spaní. Před operací si vše doma nachystat pod ruku, aby se nemuselo shýbat. Ostříhejte si nehty na nohách, protože pak už to nepůjde.

Jinak těšte se na nový život!:)

Mirka (Pá, 1. 2. 2008 - 18:02)

Ahoj Ivko,já jsem taky moc nevěděla do čeho jdu a taky jsem chtěla informace.Jenom to je přesně ,jak píše Vladimír .Nádstavec na záchod je nutný.Taky mám sedatko do vany ale bála jsem si hned sednout ,tak jsem si dala do vany umělohmotnou žídličku a sprchovala jsem se.Jak jsem byla po operaci v nemocnici,tak se tam hodně vráceli pacienti s vyzkočenou kyčli a to byla síla.tak jsem se hodně bála a byla jsem opatrná.To potom musíte ležet v korytku 10 dní bez pohnutí.Když to vyzkočí,když uděláte něco špatně ,tak to je bolest,dál už nebudu psát.Byli tam kolem mě 3 co se jim to stalo.Tak rozhodně po operaci opatrně a poslouchejte lékaře a sestřičky,žádné hrdinství.Kdy jdete na operaci?Nebojte se ,bude to pak dobré.

Vladimír Husák (Pá, 1. 2. 2008 - 14:02)

Doporučuji si tuto diskuzi projít celou zpětně, je tam vše. Na co se připravit ? Především na to, že to bude o hodně lepší než teď :-) Doma zvednout postel a zkontrolovat koupelnu. Myslet na to, že nebudete mít volné ruce, ale dvě berle. V nemocnici vše dostanete (sedák do vany, nástavec na WC), hodí se dlouhá nazouvací lžíce a vhodná obuv. Nějakou dobu, asi 6 týdnů nebudete moct jezdit autem ani jako spolujezdec. Dá se koupit malá knížka Prof. Sosny. Podívejte se na toto video z pořadu ČT diagnóza, ať víte do čeho jdete: http://www.ceskatelevize.cz/program/detail.php?idec=207%20562%2024150/0012

Ivka (Pá, 1. 2. 2008 - 09:02)

Hledám informace k totální endoprotéze a narazila na tuhle stránku,v září mě to čeká tak sháním co a jak.Prosím poraďte na co se připravit,co si předem zařídit a takové praktické rady.Za každou budu vděčná.Jinak lázně Hodonín naprosto skvělé.Díky Iva

Kamil (Čt, 31. 1. 2008 - 19:01)

chtěl bych se zeptat jak je to potom z praci?Zdali se dostane na to aspon častečny duchod???

Dana (Čt, 31. 1. 2008 - 18:01)

Záleží asi na lékaři. Operovat druhou nohu mohou i po 4 měsících po první operaci. Kyčel se po 4 měsících už nijak nepoškodí, když se leží na boku nebo když má plnou zátěž. Ale asi záleží i na každém z nás, na typu implantátu a způsobu operacu. Takže to řešit asi individuálně. Osobně si myslím, že po těch pár měsících samotná jizva ještě trochu bolí, tak bych o měsíc počkala.

Já jsem nyní půl roku po operaci a hned bych šla na druhou. Jelikož mám volno až v létě, počkám do léta. Je pravda, že neoperovaná noha mě také hodně brzdí a bolí. Takže zatím si žádný pohyb neužívám.

Vladimír Husák (Čt, 31. 1. 2008 - 17:01)

Když jsem byl po operaci na rehabilitaci, tak říkali, že nejdřív za rok. Jednou prý měli někoho i po sedmi měsících a nebylo to ještě dobré.

Mirka (Čt, 31. 1. 2008 - 13:01)

Heleno,Bětko a Vladimíre,hodně jste mě povzbudili.Já taky už dělám pokroky.Budu určitě tlačit i na tu druhou operací,ať už to mám za sebou ,protože stejně jako vám mě zlobí ta druhá kyčel.Chtěla bych vědět kdy je nejlepší čas jít s tou druhou nohou na operaci.Kdy bude už ta jedna zahojená.Díky

Vladimír Husák (St, 30. 1. 2008 - 22:01)

Já si to taky nedovedl představit, ale ono to šlo :-) Ta "repasovaná" noha je taková tvrdá, při došlapu nemusím uhýbat pánví, zkrátka nádhera...
S jednou nohou kratší kulhám, ale je to hlavně tím, že mám hodně špatnou i tu druhou kyčel. Výrazně se zhoršila během tříměsíční rekonvalescence, kdy jsem ji používal jako "hlavní" nohu. I tak je to ale velké zlepšení oproti stavu před operací.
Dříve jsem chodil bez berlí. Teda chodil, no... maximálně pár set metrů, jinak to moc nešlo. Na delší chůzi jsem měl jednu francouzkou hůl. Ale spíš jsem vůbec nechodil. Mně největší problém dělalo unožení. To levou nešlo prakticky vůbec. Pravou je to i teď lepší. Za týden se dovím termín té druhé. Už teď se ale těším :-)

Bětka (St, 30. 1. 2008 - 21:01)

Heleno, za jakm dlouho jste chodila do schodů(bez holí), že jste střídala nohy?Neumím si představit, že na nohu přenesu váhu a normálně půjdu do schodů.

Reklama

Přidat komentář