Reklama

Totální endoprotéza kyčle

Vladimír Husák (Po, 10. 3. 2008 - 11:03)

Kristýna: Do jednoho roku od operace. Myslím, že na tři týdny.

Ivana (Po, 10. 3. 2008 - 10:03)

Jsem 14dní po operaci, nohu jsem měla kratší sice o 2cm a natáhli mi ji,nevím o kolik ji máte kratší vy,ale neměl by to být problém. Ivana

Bětka (Ne, 9. 3. 2008 - 19:03)

Tak tě zase vítáme po lázních na diskusi:-)Můžeš napsat, jaké procedury kromě cvičení a plavání, či rozcvičování ve vodě máš za sebou.A masáže?Jsou předepsané i nějaké koupele?byla jsem na operaci v listopadu, teď ve středu jdu na další kontrolu k ortopédovi-operatérovi, v lednu říkal, že budeme mluvit o lázních.Takže Kristyno,netuším, pokud tedy pojedu,za jak dlouho se jezdí.Snad se to dozvíme od někoho, kdo už byl.Vím, že jedna slečna z diskuse byla na operaci též vlistopadu a v lázních je teď, ale pokud vím, měla to dost komplikované, celá léta.

Kristyna (Ne, 9. 3. 2008 - 13:03)

rada bych se vas zeptala za jak dlouho po operaci se jezdi do lazni. A na jak dlouho.
Dekuju.

Mirka (Ne, 9. 3. 2008 - 11:03)

Ahoj holky Mirko a Bětko.Tak jsem se dnes vrátila z lázní Klimkovic.Musím vám napsat,že ta druhá noha nepočká a musí co nejdřív taky na operaci.Jsem lepší,dali nám tam pěkně zabrat.Byla jsem tam 5 týdnů.

Bětka (So, 8. 3. 2008 - 22:03)

Mirko, mám dojem, že tento problém měla slečna, která přispívala sem na diskusi, teď je do Velikonoc v lázních, opsala jsem si tvoji adresu a pak jí ji předám.Pokud to byl i její případ, určitě se ozve.

Mirka (Pá, 7. 3. 2008 - 18:03)

Chtěla bych se zeptat,zda máte někdo zkušenost s operací kyčle kvůli zkrácené končetině.Mám vrozenou vadu a na nohu napadám.Podstoupil jste kvůli tomuto psychickému traumatu někdo operaci a nohu Vám prodloužili?Napište mi,na mejl:mi.hrdinova"seznam.cz.Moc děkuji.

Bětka (Čt, 6. 3. 2008 - 20:03)

Milá Aleno, ještě chci napsat, že Warfarin jsem dobrala celé balení, vydrželo mi to na tři měsíce.Na neoperovaném boku spím také pouze s polštářem mezi koleny.Jsi pašák, že si ostříháš nehty na oper.noze, asi to zkusím také, mne děsí, abych si kyčel nevykloubila.Lázně jsem slyšela chválit: Bohdaneč, Teplice a Klimkovice, asi je jich více, mrkni dozadu na diskusní příspěvky.Já jdu ve středu na kontrolu, tak se ozvu, co se dozvím.Jinak mám každý den dojem, že jsem o kousek dále.Dnes jsem si dala v autě už sedadlo na "normál", jezdila jsem jako spolujezdec "na pololežato" a už cestuji MHD po Praze, přestupuji, baťůžek na záda i asi odmontuji to vyšší "prkýnko" ze záchodu.Tak pa B.

Alena (St, 5. 3. 2008 - 14:03)

Milá Bětko, jak čtu, tak je to v každé nemocnici trochu jiné. Myslím, co se týká následné rehabilitace. Já jsem byla operována 20.listopadu v Liberci.
Na nemocném boku také neležím, stále si dávám polštář mezi kolena. Na rotopedu mi lékař doporučil cvičit. Snažím se 2x po 10ti minutách (to jsem si zadala sama). Můžu říci, že jsem také soběstačná, dokonce se mi už podařilo ostříhat nehty na operované noze. Nevím, čím to je, ale včera a dnes se cítím o něco lépe a noha tak nebolí. Nesmím to zakřiknout. V pátek jdu na kontrolu k obvodní lékařce a na krev (stále ještě beru Warfarin)a chci požádat o napsání lázní. Pak zkusím zažádat o Bohdaneč, nebo které jsou ještě dobré?
Zdravím Alena

Bětka (Út, 4. 3. 2008 - 00:03)

Aleno, já jsem byla na operaci 23.listopadu, zřejmě ve stejné době, jako ty.Byla jsem v Mladé Boleslavi.Mně řekl ortopéd-můj operatér, že mohu doma zkoušet s jednou franckou i bez obou.Ven pouze s oběma.Už se mi také stalo, že jsem najednou stála na chodníku, začala stříhat růže a zjistila jsem, že francky zůstaly v předsíni...jde jen o to nezakopnout...Bolest mi nevystřelovala ani nevystřeluje, ale bez obou holí cítím, že to "není ono, pobolívá to a trochu kulhám, i když rodina je nadšená, že se to nedá srovnat s mojí chůzí před operací.Nejlépe(rychle a plynule)chodím venku s oběma franckama střídavou chůzí.Co jsem kde četla, na rotopédu drandit nejdříve po půl roce.Ještě jsem na něj nevlezla.Jo, a nespím na operovaném boku, i když jsem zkoušela si na něj lehnout, není to příjemné, jizvě "se to nelíbí":-)))Cvičím a když mám za sebou dlouhou vycházku,myslím několik kilometrů, tak si cvičení(dle pokynu rehabilit.pracovnice))odpustím.Mám v bytě schody a několikrát za den musím nahoru, dolu, takže to započítávám i do cvičení -)))Jediné s čím si sama neumím poradit je ostříhání nehtů na operované noze.To musím využít dceru.Jinak jsem naprosto soběstačná.Loni touto dobou jsem jen každou chvíli sykla bolestí...Na kontrolu jdu příští týden, čekám, co mi řekne k lázním.Píši si z jednou slečnou tady z diskuse, ta je momentálně v Lázně Bohdaneč, tam je jedna z nejlepších rehabilitací po TEP.

Alena __utma=48 (Po, 3. 3. 2008 - 11:03)

Dobrý den vespolek. Jsem také 3 měsíce a 14 dní po operaci kyčle. Celý život jsem neměla žádné problémy s kyčlí (pouze jsem nikdy nedokázala pravou nohou udělat turecký sed?)a až v přechodu jsem začala mít bolesti při chůzi. Po různých odborných bezvýsledných vyšetřeních jsem se dostala na ortopedii, kde mi rtg ukázal postupné vymizení krčku, prý důsledek vrozené vady. Jsem ráda, že existuje tato diskuse. Koncem třetího měsíce po operaci jsem podle lékaře odložila jednu francku a začala chodit s jednou i venku. Nevím, zda je to důsledek, ale začala mě noha bolet, občas mi bolest vystřeluje až ke koleni. Lékař mi řekl, že je to normální, ale při četbě některých vašich příspěvků, že po třech měsících už běháte jako srnky bez holí a bez bolesti jsem trochu nesvá. Máte nebo jste měli někdo také tyto problémy? V lázních jsem ještě nebyla, chystám se o ně při kontrole u OL požádat. Zatím cvičím doma a každý den se snažím jezdit na rotopedu.
Ještě jednou zdravím a těším se na diskusi. Alena

Bětka (So, 1. 3. 2008 - 21:03)

Kristýno,ráda bych ti odpověděla na otázku, ale neumím...celkem sleduji tuto diskisi sa nepamatuji, že by tu někdo popisoval něco podobného.Jen s úžasem čučím, jak jsem to nakonec měla jednoduché...jen pouhý umělý kloub(artroza IV.stupně, na rtg byly vidět cystičky, právě v místech zánětů-způsobovaly bolest).Držím palce, už jsi toho dost statečně přečkala, tak se drž nadále!

Kristyna (Pá, 29. 2. 2008 - 20:02)

Zdravim Vas vsechny.
Za par tydnu mam jit na TEP. Jsem z toho cela nesva protoze jeste v prosinci jsme byla uplne zdrava zenska co obcas trosku boli kycel.
Postezovala jsme si ortopedovi a po roce mi teda udelal RTG ukazala se tam masivni cysta. Z cysty se vyklubal nador. Jeste stesti ze jen nador 3 tydny me nechali zit s tim ze je to rakovina. Mam za sebou repasi kycle s 6 tydenim pobytem v nemocnici a 4 tydny nehybnosti. V dubnu jdu na operaci a tak shanim veskere informace. Delali nekomu v vas endoprotezu na miru? Brali nekomu i kus steheni kosti a byly pouzity kostni stepy? Zajima me to z duvodu rekonvalescence. Jestli bude navrat do normalniho zivota stejne rychly jako u normalni TEP.
Dekuji za rady....

Ina (Út, 26. 2. 2008 - 10:02)

Co tak na Slovensko? Třeba Piešťany. VZP má s nimi smlouvu, dá se tam koupat i venku (i když určitě nevím, zda i venkovní bazény mají léčivou vodu). Tato možnost je asi málokde. Zdá se mi, že běžných 3x 20 min. týdně v léčivé vodě je málo na posílení tkání solemi. Možná se mýlím, jaký je Váš názor?

Jitka (Út, 19. 2. 2008 - 15:02)

Děkuji Bětce za radu, snažím se cvičit co to jde a doufám, že to je opravdu jen dočasné.

Vladimír Husák (Po, 18. 2. 2008 - 22:02)

Ohledně operace v Belgii jsou tyto stránky: http://www.surfacehippy.cz
Myslím že už není nutné jezdit do Belgie, dělají to i tu a hradí to pojišťovna. Bohužel to není vhodné pro každého.

pavel prochazka (Po, 18. 2. 2008 - 22:02)

prosim o radu ohladom operacie bedroveho klbu v Belgicku.Mam 30 rokov rada pohyb,sport.Dakujem. zuzanaro"chello.sk

Bětka (Pá, 15. 2. 2008 - 23:02)

ještě pro zpřesnění druhého řádku-chodidla opřít o paty a táhnout jakoby prsty směrem k holením kostem...

Bětka (Pá, 15. 2. 2008 - 23:02)

Jitko, mně z počátku také párkrát pokoušela křeč ve stehnech, ale snažila jsem se vší silou chodildla táhnout směrem k holenním kostem, jako když mne v těhotenství chytaly křeče do lýtek.Kupodivu to zabralo.Ale jde o svalovou záležitost, zmizelo to brzy, jakmile jsem začala poctivě cvičit všechny cviky, určitě to chce procvičovat právě cvik vleže pokrčování nohou , táhnout po podložce=(prostěradle).A neustálehlídat, aby chodidla směřovala dovnitř a nevybočovala vně-do strany.Asi vám všechny cviky řekli v nemocnici.A máte při poloze na boku mezi koleny a kotníky polštář asi 10 cm vysoký, abyste měla operovanou nohu ve vodorovné poloze?Když, tak si brnkněte lékaři pro radu!

Jitka (Pá, 15. 2. 2008 - 19:02)

Je mi 38 let,jsem přesně měsíc po operaci TEP, operace prý dopadla velmi dobře,ale už týden mě chytají úporné křeče v operované noze směrem od jizvy ke koleni, nejvíce když ležím na zádech a chci operovanou nohu pokrčit nebo v poloze na zdravém boku.Nevím čím to může být a co s tím můžu dělat. Nemůžete mi prosím někdo poradit?

Reklama

Přidat komentář