Reklama

Totální endoprotéza kyčle

Ivana (Pá, 14. 3. 2008 - 20:03)

V dubnu mi bude 42let,kolik je Vám.

Mirka. (Pá, 14. 3. 2008 - 17:03)

Ivanko,opravdu jsi dobrá,asi Ti není moc let.Užívej si obskakování.
Bětko,jsou to takové nazouvací zdravotní sandále.

Ivana (Pá, 14. 3. 2008 - 11:03)

Alenko, mě nic nebolelo už 10den po operaci, akorát že jsem měla zkrácené šlachy a ochablé svaly na operované noze, takže to bolí akorát při cvičení některých poloh,nejvíce nohu do strany a nedám koleno nahoru k břichu, jinak chodím bez bolesti. Ale samozřejmě se šetřím, protože konečně mě někdo po20letém manželství obskakuje.Ale je to nuda celý den se poflakovat po bytě.

Alena (Čt, 13. 3. 2008 - 22:03)

Tedy Ivanko jsi hvězda. Já 16. den po operaci nemohla říct, že mě nic nebolí, s hekáním jsem se převalila na zdravý bok a o sexu jsem si myslela, že jsem s ním už navždy sekla.

Bětka (Čt, 13. 3. 2008 - 20:03)

Aleno, Mirko!Jasně, zřejmě si tou kachní chůzí musí projít každý :-)))
Mirko, co jsou pohodlné zdravotní cukle?
Aleno, doma chodím bez FH, ale pokud ležím a musím po delší době vstát, třeba potmě v noci na WC, tak si vezmu obě francky!A nebo na zahrádce, kvůli různým drnům, abych nezakopla, nebo např.dnes po poliklinice, byla jsem na EKG.?uplně nejpyšnější jsem na sebe, když si vezmu obě francky a svižnou, střídavou chůzí si to rázuji na dlouhé tratě.Prostě, mohu chodit bez holí, ale v případě, že se bojím, že bych o něco zakopla, nebo když musím jet autobusem, nebo tramvají, popadnu je....

Bětka (Čt, 13. 3. 2008 - 19:03)

Mám takové svoje přesvědčení(měla jsem už předtím tři operace-břišní, ne kyčel), že si tělo projde po operaci jakýmsi šestinedělím, jako po porodu!Mám i vyzkoušeno, že během těch šesti neděl je člověk unavenější atd.Po uplynutí šesti týdnů ztratím všechny obavy, zábrany a jsem "jinej člověk" :-)))Takže já až pak styk..jen pozor na polohu!!!
Myslím, že jsem spala dost dlouho na zádech, na neoperovaný bok jsem se s polštářem sice překulila, ale spím na něm až asi od dvou měsíců.Na operovaný bok se překulím také, ale není mi to příjemné, takže v té poloze nesetrvávám a nespím.

Ivana (Čt, 13. 3. 2008 - 14:03)

Holky jsem 16den po operaci kyčle a chci se zeptat jestli můžu spát na zdravém boku, samozřejmě s polštářem mezi nohama, a ještě jednu otázku, kdy jste měli první styk po operaci,zatím se mi do toho nějak nechce i když mě nic nebolí,ale mám strach. Díky Ivana

Mirka (Čt, 13. 3. 2008 - 14:03)

Ahoj holky,taky chodím jako "Kačenka",to se asi vypiluje časem.Na cvičení jsi v ponožkách,ležíš na stole a sestra s Tebou cvičí.Jinak jsem měla pohodlné zdravotní cukle.Ještě jsem vám zapomněla napsat jednu zajímavou procedůru a to Elektomagnoterapii.To vám 10 min masíruje stehenní sval.Jedou zepředu a jednou zezadu.Darkov není po operací,ale Karviná.

Alena (Čt, 13. 3. 2008 - 13:03)

Bětko, mě prakt. lékařka řekla až za měsíc po kontrole u ortopeda a že je ještě na lázně brzo (každý doktor má jiný názor!!) K ortopedovi jsem objednaná 11.4. a pak hned budu zařizovat lázně.Také mě lákají Lázně Bohdaneč.Ještě jsem slyšela chválu na Darkov, ale to je moc daleko.
Bětko ještě ke správnému chození.Jsme ve stejnou dobu operované, tak pro porovnání stavu a ráda přijmu nové rady a zkušenosti. Chodím už i venku s jednou FH a doma občas odložím i tu. S holí mám krok celkem "pohledný", ale bez hole se kolíbám jako kachna.

Bětka (Čt, 13. 3. 2008 - 00:03)

Aleno, tak v pátek se mnou sepíše praktická dr. papír na lázně, chci zažádat též o Lázně Bohdaneč.Jsem zvědavá, jak to bude dlouho trvat.

Bětka (Čt, 13. 3. 2008 - 00:03)

Mirko, díky, jseš zlato, že jsi mi vše tak popsala a určitě to bude zajímat i ostatní.Neměla jsem vůbec představu, co vše mne v lázních čeká.Já jsem dnes byla u ortopéda, mého operatéra na kontrole, řekl, že je vše v pořádku, ale chůze ideální ještě není.Řekla jsem, že chodím na několika kilometrové svižné procházky(s holemi).řekl, že důležitější než dlouhé procházky je mít ten krok správně srovnaný.Prý se mám kontrolovat před zrcadlem, což tedy těch pár mětrů mi sice řekne, že ještě nejdu , jako manekýna :-))), ale jak to mám vylepšit, to nevím.Prozatím cvičím sama doma.Je mi jasné, že mnohem účinnější je, když hlídá a procvičuje fyzioterapeut.Zítra si zkusím sama poprve od operace vlézt na rotopéd, dříve jsem jezdívala půl až třičtvrtě hodiny denně na nejmenší zátěž...více to nešlo...Už jsem odnesla papír k praktické dr., zítra jdu na EKG a v pátek to se mnou sepíše.Říkala, že se čeká i několik měsíců a prý je mnohem lepší, pokud se jde do tří měsíců po operaci...co se dá dělat, můj případ to tedy už nebude...
Ještě dotaz, jakou jsi měla sebou na cvičení obuv, "botasky" nebo "jarmilky" ?Díky B.

Mirka (St, 12. 3. 2008 - 18:03)

Bětko,platí se 90 Kč na den,celkem to naskače když jsi tam 4-5 týdnů.Měla jsem denně 5 procedůr.Cvičení v bazénu,individuální cvičení a to bylo dost náročné,dále rotoped 15 min a to záleží na tobě jakou délku si dáš.Dále koupel perlíčková,jodová,vířivá,pak skupinovou inhalací,parafín,masáž a to bylo bezva.Ještě mi dávali na ten operovaný kyčel ledy.Teď jsme měli v 7 hod snídani,v 11.30 oběd a v 17.40 večeři.Než jsem to všechno oběhla ,tak koncem týdne únava.Nechci Tě strašit ale záleží kdo s tebou cvičí,oni se tam střídají a tak můžeš porovnat.Neboj,jsem lepší.Včera jsem byla na kontrole u ortopeda a pochválil mě.Tu operovanou nohu ještě pořádně nezvednu abych si mohla ostříhat nehty,říkal,že se to zlepší.

Dana (Út, 11. 3. 2008 - 21:03)

Anička: mě dávali totálku v 21. letech, ale to už zacházelo do extrému. V podstatě mi ji mohli dát i v 18, ale snažila jsem se to všemožně prodloužit. Slyšela jsem i o operaci v 17 letech. Myslím, že když není jiná možnost v dnešní době dávají lékaři v jakémkoli věku. Dnes už je to jiné. Lepší jít na totálku i ve 13 letech než projezdit celé mládí na invalid. vozíku nebo o berlích. Každý má nejspíš jiný názor. Někteří doktoři radí radši dříve, ať si užije člověk mládí. Ať si člověk užije aspo? mládí. Jiní (většinou ti starší lékaři) by operovali každého až ve 30 letech. Ale když je potřeba, tak je potřeba.

Bětka (Út, 11. 3. 2008 - 20:03)

Kolik se celkem zaplatí "ze svého" za pobyt v lázních?Potřebuji porovnání, díky.
Mirko, co jste všechno v lázních dělali, že píšeš "je tam dost dřina"?Nějaké náročné cviky proti těm, které asi většinou všude doporučují stejné, po operci a do cca třech měsíců?Nebo náročné je to na výdrž při cvičení?

Alena (Út, 11. 3. 2008 - 07:03)

Dobrý den pane Vladimíre, zatím mám druhou nohu bez problémů. U té první jsem měla potíže (jak jsem již psala dříve do diskuse) až v "pokročilém věku" a zjistilo se vymizení krčku po vrozené vadě. Pořád doufám, že druhá noha bude v pořádku!!!

Vladimír Husák (Po, 10. 3. 2008 - 23:03)

Alena: Nečeká Vás ještě druhá noha ? Já mám tu "opravenou" také o něco delší. Prý je to schválně a tou druhou se to srovná. Nikdy bych neřekl jak je rozdíl asi centimetr znát. Já mám doporučení na lázně stejné. TeĎ jsem půl roku po operaci a na druhou jdu po prázdninách, tak musím ty lázně stihnout mezi tím. Ta délka pobytu se asi taky bude lišit podle lázní. Klimkovice uvádějí 28 dní s možností prodloužení, Hodonín 21.

Anička: v tak mladém věku ne. Mně je 32 a už se těším na druhou TEP. To zlepšení je úžasné. Netřeba se toho bát :-)

Alena (Po, 10. 3. 2008 - 22:03)

Byla jsem pár dní pryč a je tu hned větší diskuse.
Mě nohu prodloužili o 1 cm. Před operací jsem netušila, že ji mám kratší, ale prý to při výkonu nějak měří(jak mi vysvětloval lékař). Lázně asi nejsou přesně časově dané, pouze nárok na ně je do 1 roku od operace. Můj lékař mi je doporučuje až po půl roce.

Naďa (Po, 10. 3. 2008 - 17:03)

Chtěla bych se zeptat jestli nemáte někdo kontakt v Praze,kde píchají do kyčelního kloubu injekce HYALGAN.Díky

Anicka (Po, 10. 3. 2008 - 14:03)

Letos mi bude teprve 13 let. Mam vrozenou vadu kycle a jsem po 6 operacich. Nic nepomohlo. Noha boli , je kratsi ,chodim o berlich. V dobnu jedu na kontrolu a meli bychom se domluvit na totalce. Asi na podzim nebo na jare. Nemate nekdo zkusenosti s operaci v tak mladem veku? dekuji Anicka

mirka (Po, 10. 3. 2008 - 14:03)

Jezdí se do lázní asi osmý týden po operací a na 4 týdny.Můžete si pobyt prodloužit ještě o 14 dní.Je tam dost dřina.

Reklama

Přidat komentář