Reklama

Totální endoprotéza kyčle

Petra 30 (St, 26. 5. 2010 - 17:05)

chtěla bych se ještě zeptat, v souvislosti s posledním příspěvkem, na jednu věc... jak dlouho je nutné být po operaci v pracovní neschopnosti?
Na jedněch webovkách jsem četla, že po půpl roce je možné uvažovat o lehké práci. což mi připadá šílené.

Nestačily by např. jen 2 měsíce, (ev. 6 týdnů) a pak už pracovat?

Jsem ještě mladá - je mi 30, a být půl roku doma je pro mě nepředstavitelné, asi bych i přišla o práci.
Živím se naštěstí hlavou :-), a hodně věcí můžu řídit z domu přes počítač, tady asi bude problém se sezením, jak jsem pochopila, ale to se dá nějak zařídit.
Občas musím dělat nějaká ta školení - čili stát nebo se opřít o stůl? Je to tak možné? Nebo raději ne?
A co cestování? můžu někam jezdit pracovně? obvykle jezdím pracovně po republice, občas i do zahraničí..
no, držím vám všem moc palce...

majla (St, 26. 5. 2010 - 17:05)

YVONO, já jsem z Brna, ale vedení máme v Praze a nemocenskou dostávám přez Prahu. Nastopila jsem do PN 27.11.2009 a první nemocenská vlastně za prosinec ze sociálky přišla kolem 20.února. To co platil zaměstnavatel do těch prvních 14-ti dnů jsem měla ve výplatě za prosinec. Jinak te´d už chodí zhruba v těch měsíčnícj intervalech platby od sociálky

Aja (St, 26. 5. 2010 - 16:05)

Petro byla jsem operovaná letos v únoru. Velké Meziříčí, nemocnice svaté Zdislavy v Mostišti. Jen chválím a doporučuji. Najděte si nemocnici na internetu. Byli tam lidičky z celé Morávy i Čech.

Petra (St, 26. 5. 2010 - 16:05)

Pro Yvonu: no, já jsem se doktora ptala, jaké mají termíny (zatím ještě TEP oddaluju, co se dá), a kdy bych případně dostala termín (abych se mohla zařídit v práci) - a řekl mi otevřeně, že záleží na pojišťovně - a pak řekl, že by to bylo zhruba v lednu.
Asi pět minut poté jsme se domlouvali na jiném operačním zákroku - a hledal, kdy mají volno - a jen tak mezi řečí se zeptal sestry, jestli bude volný jeden sál (asi za 14 dní od doby, kdy jsem tam byla) -a ona že ano, že ten den mají málo endoprotéz.
Takže z toho si lze vyvodit, že volno asi mají, a že opravdu záleží na pojišťovně. No, vypadá to, že si budu obvolávat nemocnice po republice - díky za tip s Mladou Boleslaví, budu to držet v paměti, a pokud to bude potřeba, tak se tam zkusím zeptat.
Nevíte případně někdo o nějaké nemocnici na Moravě?
Ještě jednou díky všem za odpovědi.
Petra

Petra 30 (St, 26. 5. 2010 - 16:05)

díky za odpovědi, pokusím se zjistit ještě více, i ty tři měsíce mi připadají jako strašně dlouhá doba. no uvidíme :-), at se vám noha brzy hojí a můžete zase běhat bez omezení po světě:-)

Aja (St, 26. 5. 2010 - 14:05)

Yvono, najdi stránky : www.mesec.cz,
do hledáčku v pravo nehoře napiš: nemocenská.

Yvona (St, 26. 5. 2010 - 13:05)

Mám dotaz ohledně nemocenské, podnik má mzdovou účetní v Praze. Takže nemocenskou od 14 dne nemoci máme dostávat z Prahy. Dozvěděla jsem se v zaměstnání, že při dlouhodobé nemocnosti dostávali proplacenou nemocnost až po skončení nemoci, třeba po 3 měsících.Kdo je z Prahy je to pravda?Nevíte odkaz kde to najdu? Mám nyní dost výdajů s nemoci (léky atd.)

Alena (St, 26. 5. 2010 - 13:05)

Aleno spíš už na prvně...Yvono,
já spím na prvně operovaném boku až od 4. měsíce, zkoušela jsem to už po 3 měsících, ale bylo mi to strašně nepříjemné. Pamatuji si ale tady z diskuze, že mnohým to šlo dříve a lépe než mně. Mezi koleny mám na spaní molitanovou pomůcku, jsou to taková jakoby spojená 2 účka, ve kterých mám zaklíněná kolena, aby jedno nemohlo přepadnout přes druhé. Kdysi mi to manžel přinesl ze Zdravotnických potřeb a já jsem na to už zvyklá. Kdybych to neměla, tak bych s největší pravděpodobností používala ten molitanový hranol, který má Aja, měli jsme ho v nemocnici a vyhovoval mi.

Aja (St, 26. 5. 2010 - 10:05)

Čtu o polštářcích, já stále spím s molitanem od kolen dolů až ke kotníkům. 10cm x 20cm /asi/. Včera jsem prala potah , nechtěla jsem spát jen s holým molitanem, vzala jsem si polštářek. Dnešní noc byla hrozná, pořád jsem se budila, molitan mě moc chyběl. Budu si ho brát i do lázní. Tady na diskuzi to radila Bětka. Bětko jsem moc vděčná za tento "vynález". S molitanem spím jak když mě do vody hodí!

Yvona (St, 26. 5. 2010 - 10:05)

Yvonko, nepřeháněj to ze...Majlo, díky za radu ohledně rotopedu. To já to mám bez zátěže.přehánět to nebudu, včera to stačilo.V rodině si myslej, že mě to hned půjde víc, maj smůlu.Postupně.

Yvona (St, 26. 5. 2010 - 09:05)

Petro,
já jsem si...Aleno spíš už na prvně operovaném boku?používáš na spaní (mezi nohy) ten trojúhelník molitanový, nebo polštář nebo jen pruh molitanu?já spím s velkým molitanovým polštářem, ale když si lehnu na bok neoperovaný, tak moc dlouho nevydržím, buď bych musela mít polštářek ještě mezi kotníkama, nebo ten pruh molitanu.

Yvona (St, 26. 5. 2010 - 09:05)

Včera jsem mluvila s paní která byla operovaná v ten den jako já, (9.4.),upozorňuji věk 76 r.cementová TEP.Například spodní prádlo, kalhoty si obléká již v předklonu, né pomocí berle jak já.Sedává v křesílku, žádná noha dopředu, tedy víc jak 90st.oni ty cementové se hojí rychleji,my necemenťáci to máme složitější.

Yvona (St, 26. 5. 2010 - 09:05)

Dobrý den všem,
chtěla...Petro 30, já myslela, že záleží jak má operatér volný termín. Já měla termín do 2 měsíců, (pak ohledně mojich zdravotních problémů 2x změna termínu).Je pravda, že se mě ptali na pojišťovnu, s tou měli smlouvu.Mám 205 (původně byla Česká národní, změnili na hutnickou).

Vladimír (St, 26. 5. 2010 - 08:05)

Já v Brně čekal na první operaci skoro dva roky, i když jsem skoro nemohl chodit. Bohužel to bylo v době, kdy byl Rath ministr zdravotnictví a zavedl pojišťovnám limity. Jinde jsem se neptal. S druhou nohou jsem šel hned za rok, protože se kloub během první operace hodně zhoršil. Čekat do ledna... co bych za tak krátkou dobu tenkrát dal.

Po první operaci jsem se vrátil do práce po třech měsících bez berlí a šlo to. Celý den sedím u PC a problémy to nedělalo. Když mě začal kloub bolet, chvilku jsem se prošel a šlo to.

Ellinka (St, 26. 5. 2010 - 00:05)

Nene, já jsem byla v Klaudiánově nemocnic a nemůžu si to tam vynachválit - jak přístup doktorů,tak sester i rehabilitační sestričky :o)
Sezení mi fakticky nevadí,posledních 14 dní mám pocit, jako kdybych ani nikdy na žádné operaci nebyla-nic netlačí,nic nebolí, jen ten "divný styl chůze" mi připadá legrační. Naštěstí nenosím vysoké podpadky... Budu si moc vlastně ještě někdy obout lodičky??? Já vím, že je to takový hloupý dotaz, al jen mi to tak blesklo hlavou... :o)

Alena (Út, 25. 5. 2010 - 23:05)

Petro,
já jsem si zjišťovala před operací čekací doby v několika nemocnicích a přišly mi neúnosně dlouhé. Jsem z Prahy a operovat jsem se nakonec nechala v Ml. Boleslavi na Klinice dr. Pírka. Tu nemocnici mi doporučil tehdejší můj ortopéd, protože to tam prý dělají dobře a nemusela jsem dlouho čekat. Mám za sebou dvě TEP, první před 1/2 rokem, druhou před 5 ti týdny a jsem spokojena.

Ellinko,
píšete, že jste byla operovaná v Ml. Boleslavi jako já. Jsou tam dvě nomocnice, kde jste byla Vy? Také na "Pírkárně"?

Yvono,
po první operaci jsem na tom byla s rotopedem stejně jako ty. Špatně se mi tam lezlo i slézalo, také mě bolelo koleno. Když začala stávkovat druhá, tenkrát ještě neoperovaná noha, tak jsem si vždycky rozbouřila takové bolesti, že jsem se na rotoped vykašlala. Teď už to zvládám celkem dobře, "nastupuji i vystupuji" stejným způsobem, jaký popisuje Majla, stejně tak jsem začínala ale jen 5 minut, teprve později přidávala na 10 min.

Majlo,
jedna moje známá šla do práce dokonce už 2 měsíce od operace. Bála se o místo, tak nechtěla dlouho chybět. Nechápu, jak to mohla zvládnout, mně by tam museli přistavit postel.

majla (Út, 25. 5. 2010 - 21:05)

Ahojky všichni :o) Tak já...ELINKO, to jsou fofry, já byla operovaná 10.3. a rozhodně si nedovedu představit, že bych měla jít do práce i kdybych měla jen sedět. Dlouhé sezení m vadí, musím být stále podložená a když jdu náhodou s kamoškou na ho´dku na kafe, tak jsem ráda, že se doma natáhnu, stále tu nohu držím nataženou a sedím jakoby na kaji žedle

majla (Út, 25. 5. 2010 - 21:05)

Dobrý den všem,
chtěla...PETRO, čekací doby jsou různé v Brně běžně v některých nemocnicích až rok a půl. Já šla do soukromé, které díky rekonstrukci zrušila smlouvu VZP a čekala jsem 4 měsíce. A příznám, že jsem se bála, že jdu do nemocnice, kde mají podezřele krátkou čekací dobu, ale věřila jsem svému doktorovi, který mě tam i operoval a nezklamala jsem se.

majla (Út, 25. 5. 2010 - 21:05)

Yvonko, nepřeháněj to ze začátku, klidně stačí 5 minut, i v Jevíčku jsme tak začínali. Sedlo by mělo být zhruba ve výšce kyčle,ale já si ho pak ještě snižovala, mám krátké nohy. Rozhodně bez zátěže. Mě i teď na rehabce říkají max 25 min a postupně přidávat, ale mám tam jen mírnou zátěž. Učili mě nasedat z neoperovaného boku zdravou nohu do šlapátka a držrt se řidítek a operovanou pak nastoupit, když máš šlapátko dole. Snad to říkám dobře. Šlapu jen v pomožkách

Ellinka (Út, 25. 5. 2010 - 21:05)

Já si myslím, že to záleží na operatérovi - jak má čas. Já jsem tam šla na konzultaci a dostala jsem termín za 3 měsíce... Pojišťovnu mám VZP, takže fakt nic extra... Fakt nevím - doporučuju Ml. Boleslav,tam nejsou ty čekací termíny tak dlouhé a doktoři jsou výborní :o)

Reklama

Přidat komentář