Reklama

konizace děložního čípku

Agáta (Čt, 29. 4. 2004 - 11:04)

Nello,jsem ráda,že se Ti konečně ulevilo a tvé problémy dostávají spád.Moc držím palce a vím,že to bude v pořádku.Zdravím všechny.

Nella (Čt, 29. 4. 2004 - 07:04)

Ahoj Slunečnice. Situace se u mě neustále mění, ale teď už snad k lepšímu. Výsledky biopsie dopadly naštěstí stějně jako výsledky cytologie (tzn. "pouze" nádorové změny buněk), takže prý bude stačit odstranit dělohu. Původně se mluvilo i o vaječnících, ale lékař který mě má operovat tvrdí, že v mém věku je to brzy. Ještě mi chtějí udělat vyšetření UZV jestli tam mám cysty (ty tam mám, vím o nich, ale nevím jestli mu to bude stačit jako indikace k operaci). Ale to už nechám na něm. Když jsem se dověděla, že to není zas až tak vážné, jak už to poslední dobou vypadalo, zařídil mi můj kardiolog operaci na Obilním trhu a kvůli srdci mě bude operovat přímo primář, takže myslím, že po všech těch problémech je to zatím to nejlepší, co mě mohlo potkat. Za týden mám nástup a abych řekla pravdu, tak se docela těším. Vím že to nebude nic příjemného, ale ty nervy byly daleko horší. Jen bych chtěla po tom všem co jsem si poslední dobou prožila apelovat na všechny ženy aby nezanedbávaly prevenci (já jsem ji nezanedbávala a stejně problémy přišly, pokud bych ji zanedbala, mohly být horší) a aby zůstaly v klidu i když to bude zpočátku vypadat dramaticky. Zjistila jsem totiž, že co lékař, to názor a může jít jen o doměnku. Jenže vystresovaná pacientka vnímá každou informaci hůř, než ji lékař myslí. Aspoň u mě to tak bylo a pokud bych dokázala zachovat chladnější hlavu, mohla jsem si ušetřit zhoršení srdečních potíží. Jenže když jsem se dověděla, že operace před 1/2 rokem byla provedena špatně a výsledky stěrů se tak rychle horšily, tak jsem prostě zpanikařila. Navíc jsem měla celý ten 1/2 rok potíže a když jsem si pak vše začala dávat do souvislostí, viděla jsem to už jen černě. Ale aspoň jeden klad to mělo. Ujistila jsem se, že mám vynikajícího manžela. Celou dobu mě povzbuzoval, vozil po vyšetřeních a úžasně se o mě staral. Máme krásné manželství už 21 let a teď jsme ho myslím ještě zocelili. Napsala jsem toho až až, takže končím a ozvu se po operaci hned jak to bude možné. Slunečnici děkuju za zájem a povzbuzení a ostatním přeju pevné nervy.

slunečnice..L (St, 28. 4. 2004 - 13:04)

Moc a moc Ti držím palce,říkala jsem si co se stalo,když jsi dlouho nepsala.Je fajn,že půjdeš do nemocnice,kde mají Jipku a pevně věřím,že vše se v dobré obrátí. Budu čekat až se ozveš.

Nella (Po, 26. 4. 2004 - 15:04)

Ahoj Slunečnice. Není to nejlepší. Byla jsem si u svého kardiologa vyběhat předoperační vyšetření a ze všech těch nerváků jsem měla tak špatné EKG, že už mě ani nepustili domů. Takže jsem si pár dní poležela v nemocnici, teď mě pustili na propustku na 1 den domů a mám na sobě přenosné EKG, aby se vidělo, co moje srdíčko dělá při běžné zátěži. Taky mi zdvojnásobili dávky léků. Zítra to jedu sundat a do čtvrtku budou výsledky a ten den by měly být i výsledky cytologie. Doktor už naznačil i to, že se asi budou muset operovat i uzliny, takže si umíš představit, jak mi asi je. Ale dnes jak mě pustili z nemocnice jsem zavolala tomu doktorovi, který to vlastně skopal tím, že mi tu zprávu neposlal a ten mi slíbil, že mi na zítřek sjedná schůzku přímo z primářem gynekologie na Žlutém kopci v Brně, tak uvidím co se dovím. Operovat by mě tam taky mohli, protože JIPku mají a můj kardiolog nechce operaci bez JIPky připustit ani náhodou. Nevím kdy se zas dostanu k internetu, ale jak to bude možné, podám o sobě zprávu. Dík za zájem a slova povzbuzení.

zuzana (So, 24. 4. 2004 - 11:04)

Ahoj holky, všechny vás zdravím. před časem jsem se ptala, jestli máte některá zkušenosti s Apolinářem. pokud tam některá jdete, tak vás můžu uklidnit, jsou tam moc hodní. Byla jsem na konizaci 8. dubna. Nedělají žádný klystýr, ani neholí, zákrok je v celkové narkóze asi 10 minut, výkon byl dělaný tou americkou kličkou nebo jak se to jmenuje, čili bez stehů a skoro bez krvácení. Všichni byli moc příjemní, sami od sebe mi ochotně všechno vysvětlovali. Vzhledem k rodinné anamnéze (na rakovinu vaječníků mi umřela maminka, babička i teta), mi nabídli, že mě zařadí do výzkumu. Jsem moc ráda, protože prevence je to jediné, co můžeme pro sebe udělat! Druhý den mě pustili domůnic mě nebolelo, jen jsem dva dny spala, ale to je u mě při nemoci normální. Včera mi sdělili výsledky, je to v pořádku, odebrali všechny špatné bu?ky a nic tam není a dnes jsem už v práci. Takže, kdo jdete k Apolináři, nebojte se, opravdu jsou tam perfektní! Přeju všem hodně zdraví a aby vás to nebolelo!

Gabča (Pá, 23. 4. 2004 - 19:04)

Ahoj, zdravím všechny. Dneska jsem byla po konizaci na první kontrole. Z odebraného vzorku zjistili, že se jedná o lehkou dysplazii (myslím, že se to tak píše). Doktor říkal, že to není nic dramatického, prý to chce pravidelně sledovat, aby se na čípku ošklivé buňky netvořily znovu. Tak jsem moc ráda a doufám, že až půjdu na cytologii po 3 měsících, tak to bude v pohodě. Také se mě pan doktor ptal, jestli chci ještě zůstat doma (jsem 10. den po konizaci) nebo už jít do práce. Dle vašich doporučení (předveším Lenky a Agáty) jsem zůstala ještě týden doma a budu odpočívat. Až budu mít výsledky z cytologie, dám určitě vědět a na tyto stránky se budu stejně dívat pořád, protože mi to nedá. Je to fakt super, že existují, protože jsem se dozvěděla tolik informací a rad, je to fakt super. Ke krvácení mi doktor řekl, že to je normální. Příští pátek jdu ještě na kontrolu, jak se čípek hojí. Mějte se moc hezky, zatím ahoj

slunečnice..L (Pá, 23. 4. 2004 - 13:04)

Agáto jsem ráda,že Ti je už lépe,myslím,že budeš v pohodě,pamatuji si,že mi lékař řekl,že můžu špinit i přes 6 neděl.Možná jsi malounko nastydla.

Agáta (St, 21. 4. 2004 - 17:04)

Ahoj Slunečnice,daří se mi celkem dobře,i když se mi po týdnu opět oběvilo slabounké hnědé špinění a lehce mě pobolívá břicho.Spíše to je takový nepravidelný tlak v podbříšku.Tak nevím,jestli to je normální,nebo se na mě něco chystá. Je to právě měsíc,co jsem po konizaci. A za celou dobu jsem neměla žádné potíže,kromě lehkého krvácení prvních čtrnáct dní.Snad to patří k hojení. Zdravím všechny.

slunečnice..L (Út, 20. 4. 2004 - 14:04)

Nelo,hlavně nepropadej panice,uvidíš,že to dopadne dobře.Napiš mi na mail.Agáto,u Nely to zvoral doktor co nepočkal na výsledky a napsal do zprávy negativní,psala o tom někde výše.A jak Ti je ?Doufám,že fajn.

LeNkA (Út, 20. 4. 2004 - 08:04)

Milá Gabčo,vůbec se ničeho neboj, já jsem taky slabě krvácela asi tak týden po konizaci a další měsíc jsem neustále špinila-je to normální, protože se jakoby čistíš. Pokud by, ale krvácení bylo silnějšího rázu, neváhej a dojdi si pro klid k doktorovi.Přeji brzké uzdravení Lenka

Gabča (Po, 19. 4. 2004 - 19:04)

Ahoj, opět mám na vás jeden dotaz. Ani ne před týdnem jsem byla na konizaci, dělali mi to elektrokličkou a mám 2 stehy. Nevím, jestli je normální, že stále slabě krvácím, tedy spíše špiním. Myslela jsem, že když mám stehy, tak bych neměla špinit vůbec. Má s tím někdo zkušenosti? Když jsem pročítala příspěvky, nikde jsem nenarazila na to, že se někdo zmiňoval o stezích. Nello, přeji ti moc a moc štěstíčka a pokud možno i optimismu. Já čekám na výsledky, měla bych je mít koncem týdne. Dám vědět.

Agáta (Po, 19. 4. 2004 - 17:04)

Milá Nello a Slunečnice,tiše sleduji Vaší diskuzi a jen mi oči přecházejí.Nemohu se zbavit dojmu,že u Nelly došlo k pochybení už někde po konizaci.Ta se přece provádí proto,že byly špatné stěry a tudíž měla mít po biopsii nějaký nález. Když se pročítám všemi příspěvky zpět,každý měl po konizaci nález,ať jen dysplazii,nebo třeba karcinom.A po konizaci mu bylo oznámeno,zda byl tento zákrok dostačující,nebo se podrobí dalšímu zákroku.Ale Tobě řekli,že je to v pořádku.To znamená,že byla konizace bez nálezu?Já se v tom nechci dále rozebírat,protože to Nelle už teď nepomuže.Jen Ti přeji trochu klidu a pevné nervy,protože to je důležité.Držím palce a dále sleduji,jak bojuješ. P.S. Nemám osobní zkušenost,ale někdo v příspěvcích chválil nemocnici v Motole.

Petra (Po, 19. 4. 2004 - 14:04)

Ahoj Vsem, chtela jsem se zeptat, jestli nekdo z vas podstoupil konizaci v Liberci nebo v Jablonci nad Nisou. Ja se mam teto seance zucastnit co nejdriv, tak bych chtela vedet, jakou nemocnici si vybrat. Diky, za jakekoli info a zminenych institucich :-)

Nella (Po, 19. 4. 2004 - 11:04)

Já mám pocit, že poslední dobou nedělám nic jiného než uvažuju. Uvidím jak se zítra dohodnu s kardiologem. Mám strach, že tento problém operaci oddálí a já už mám nervy na hranici únosnosti. Nevím jak dopadne histologie a dost se toho bojím. Jinak s tím sexem jsi mě potěšila, pokud budu po opraci v pořádku, doufám že to budu mít jako ty. Mám hodného manžel a spokojené manželství a byla bych ráda kdyby nám to fungovalo jako do teď. Ale hlavní je se uzdravit, že?

slunečnice.. L. (Po, 19. 4. 2004 - 10:04)

Nelo,takže u každého to postupuje jinak,mě také honili rychle do operace a známou nechali zařídit si spoustu věcí a operovali jí o hodně později.Záleží na výsledcích.Stěry berou z pochvy .Oni Ti tam vytvoří takovou " umělou jeskyňku",ani nevíš,že nemáš dělohu,neboj,že Ti jí zašijou.Sex je stejný,ne-li lepší /pro oba/,alespoň u mě a kamarádek co tím prošly.Nelo,zarazilo mě,že tam není Jipka,každopádně bys měla být pár dní sledovaná ,pokud se léčíš na srdce,neuvažovala jsi i o jiné nemocnici? Přece jen je to velká operace.

Nella (Po, 19. 4. 2004 - 10:04)

Moc dík za odpověď. U mě je to dost neuspořádané. Výsledky už mám, dopadly špatně, prý CIS což mi vysvětlili jako nádorové změny v buňkách. Na operaci mám jít za 2 týdny, ale zítra jdu na předoperační vyšetření, kde se musím se svým kardiologem domluvit na zajištění operace, protože v Heliosu není JIPka a já se léčím se srdcem. Jsem dost vynervovaná, protože mi nikdo neumí vysvětlit, proč jsem měla v říjnu negativní nález, v lednu předrakovinový a teď už rakovinové buňky, když všude čtu, že celý tento proces trvá měsíce a roky. Dík za tvé odpovědi, moc mi pomáhají. Ještě by mě ale zajímalo z čeho ti po histerektomii berou stěry. Mi vysvětlili, že pochvu na konci zašijou. Absolvuješ nějakou onkologickou léčbu? A jestli si můžu dovolit tento dotaz - co sex po takové operaci (myslím samozřejmě až se vše zhojí). Pokud nechceš, nemusíš mi odpovědět.

slunečnice.. L. (Pá, 16. 4. 2004 - 16:04)

Nello,u mě to šlo docela rychle,i když mě nechali mezi operacemi odpočinout,mám nějaké zdr.problemy,nicméně jestli tě objednali na operaci a nemáš ještě výsledky, cosi to naznačuje,ale může to být jen jiný postup lékařů.U mě věděli už při konizaci,že tam mám nádor,nicméně,mě nachali pár týdnů v klidu,ale já už tušila,že histerektomii neuteču,tak jsem zprávu vzala docela v klidu /jak znám své reakce/.Zkušený"konizář" pozná podle oka jak hluboko má jít myslím a u mě potřebovali ověřit až kam poškození zasahuje a jakmile přišli výsledky rozhodl se i způsob operace Operaci jsem před nedávnem popisovala Agátě,tak si jí najdi.Doma jsem pobyla tři měsíce a na kontrolu za další dva,pak jsem trochu zlobila a šla k doktorovi,az když jsem začala krvácet asi po půl roce/narostla mi tam krystalická tkáň/,což se může stát, a tak jsem po třetí nyní malé operaci -výsledek negativní,na stěry jdu po 3 měsících,tedy v květnu,jo a na mamograf také musím.Holky co se mnou byly v nemocnici,jsou v pohode,jako by nic.Zkouším druhé hormony a nic moc,ale tělo si pomalu zvyká a cítím se fajn.Podotýkám,beru k tomu prášky na tlak a diabetes a je to proto trochu komplikované.Zjistila jsem,že spíše ženy v normálním přechodu mají víc potíží,než po odnětí .Zvládneš to ,asi by bylo pro Tebe lepší,zjistit si informace,ale moc se v tom nepitvat,nech to koňovi.Soustřeď se na psychiku a přesvědčuj se,že vše dopadne dobře,přišli na to včas a pomohou Ti,po operaci budeš zdravá.Toto je na tom to nejtěžší,ostatní zvládneš.Já to také brala tak,že se zbavím něčeho,co v těle nemá být a svým způsobem jsem se těšila,a to mi pomáhalo snížit strach na minimum.O Heliosu jsem slyšela dobré i špatné,ale každý stejnou věc popíše jinak,tak nevím,vše mám tedy jen z doslechu.POkud na Tebe udělali dobrý dojem,je to jen dobře.Projeď si príspěvky,mám dojem,že tam někdo zde byl a psal o tom,možná,že má pod jmémem mail.Píšu ve fofru ,možná trochu zmateně,kdyby něco doodpovím .

Nella (Pá, 16. 4. 2004 - 10:04)

Ještě bych se chtěla zeptat Slunečnice. Z toho co píšeš jsem usoudila, že nález po konizaci byl pozitivní a následně došlo k odebrání dělohy a vaječníků (pokud se pletu tak promiň, mám toho teď načteno tolik, že už z toho mám v hlavě trochu guláš). Zajímalo by mě co se dělo po operaci, jestli máš histologii v pořádku a co s tebou dělají teď i po stránce hormonální. Jak časté máš kontroly, prostě trochu přiblížit pooperační stav. A jak snášíš přechod, pokud ti opravdu vzali i vaječníky? Dík předem za odpověď.

Nella (Pá, 16. 4. 2004 - 10:04)

Děkuji všem za odpověď, hlavně Slunečnici, protože ta mi z nás všech připadá nejmíň vyplašená a schopná nadhledu. Dnes si mám volat pro poslední výsledky, které určitě nebudou dobré a už mám i termín operace za 3 týdny. Sháním informace kde se dá, ale teď mám poprvé pocit že se na mě aspoň malounko usmálo štěstí, protože jsem si našla sanatorium Helios v Brně a konečně mám pocit, že někoho mé potíže zajímají a že je doktor ochoten mi naslouchat a poradit. Předtím jsem měla pocit, že kam vlezu, tam obtěžuju. Máte někdo prosím s tímto sanatoriem nějaké zkušenosti? Já jsem tam byla zatím 2 x a udělalo na mě dobrý dojem. K operaci jsem objednaná taky tam.

Agáta (Čt, 15. 4. 2004 - 19:04)

Já mám trošku lepší zprávy.Konečně jsem přestala po konizaci krvácet. V klidu jsem prožila menstruaci a teď již tři dny vůbec nešpiním. Tak si říkám,že už je to snad v pořádku.Ještě mě čeká cytologie a to mě Nella trochu znervózněla. No, ale snad bude vše O.K. Gabčo,chce to opravdu ležet.Já jsem se o to snažila čtrnáct dní být v klidu. A je to opravdu nutné. Tak nic neuspěchej a klidně si doma polež.Zvlášť,když máš stechy. Nevím,proč někoho zašijí a někoho ne. Asi záleží na velikosti odebraného vzorku. Víte to někdo??

Reklama

Přidat komentář