Reklama

operace krcnich mandli

Lenie (Po, 9. 6. 2008 - 11:06)

Zdravim vsechny, dnes jsme se vratili s dcerkou (4 roky)z nemocnice. Byla na zmenseni krcnich mandli (doufam, ze ji je nesebrali uplne) a dostala do usi vent. trubicky. Hned prvni den (v patek) vecer dostali piskoty, ze si je maji namacet. Sestricka rikala, at ji nenutim, ze ji to asi bude bolet, tak nemusi jist. Nase mala je ale reklama na jidlo, takze nez jsem se otocila nahazela si piskoty do caje a behem chvilky byli pryc. Tak bud ji to vazne nebolelo (jak tvrdila) nebo bolelo, ale mela takovy hlad, ze nedala nic znat :o) Takze u nas vse OK (zatim), jen se ted vyhybame slunicku a vode, ale jinak uplne super, mela jsem z toho strach, ale jediny neprijemny bylo probirani z narkozy... pokud by druha dcerka mela podobne problemy, tak bych nevahala... Jo a taky mi pripadne, ze se male zmenil hlasek, jakoby ho mela jasnejsi a je ji lip rozumet...

justyna (So, 7. 6. 2008 - 18:06)

to Gabina-tak to je mi moc líto, je to docela zvláštní, po takové době už by to mělo být snad v pohodě. Nám v nemocnici říkali, že se to může ve výjimečných případech stát. Přece jen je to dost veliká rána, a chvíli trvá než se zacelí. napadá mě, nesnědl něco tvrdýho nebo ostřejšího? To se nám stalo u mladšího syna, když byl s nosníma mandlema. Asi 6-tý den po kašovité stravě jsem mu zkusila dát párek-neoloupaný, nějak mi to nedošlo-a začal se dusit, protože to neměl ještě pořádně zahojený, naštěstí to byl jen mžik, ale i tak mě to vyděsilo. A to byly jen ty nostní, krční je větší rána. Taky se mu to pak hojilo o týden dýl než normálně. Přeju aby byl syn co nejdřív v pořádku, a kdyžtak dejte vědět, jak na tom malý je. Hodně štěstí

Gabina (So, 7. 6. 2008 - 07:06)

Dobrý den, 30.5.2008 byly mému synovi 9 let odstraněny krční mandle. Po 6 dnech jsme byli propuštěni a sedmý den doma odpoledne mu začala téct z pusy krev. Ještě, že bydlíme hned u nemocnice. Měl masivní krvácení. teď leží na JIP je v umělém spánku. To proto, aby nebyl jeho krk namáhaný a nabral síly. Dostal transfuzi krve. Nikdo z lékařů měl o těchto komplikacích neinformoval. Kdybyvh to věděla nikdy bych své dítě k tomuto zákroku nedala souhlas.

Návštěvník (Út, 3. 6. 2008 - 15:06)

Odstranili mi krční mandle 28.5. a teprve od včerejška jsou bolesti mírnější ale zato horší nepříjemné pocity s hojením . Byla jsem již na několika operacích / křeč.žil, cysta /,ale žádná nebyla tak hrozná, bolesti jsou opravdu dosti veliké od 1 do 5 dne,ale je mi také téměř 44 let. Uvidíme, co bude dál 22 let jsem se rozhodovala .

domča (Út, 20. 5. 2008 - 16:05)

držím palečky, určitě to bude v pohodě,

Lenie (Út, 20. 5. 2008 - 09:05)

to Justyna: moc dekuji za info... snad nam to dopadne dobre. Dcerka ma problemy jen s tema usima a s rymou... Alergicke testy nam delali pred mesicem - vse negativni a anginu jeste taky nikdy nemela. Tak snad ji to zmensi "akorat". Jen jeste navic dostane ventilacni trubicky do ousek. Kdyz ji v prosinci delali tu nosni mandli, tak to vypadalo, ze VT nebudou potreba, ale ted se rozhodli, ze by to melo tez pomoct - ma porad podtlak v usich. Tak jeste jednou dekuji za informace, kdyz to zvladli jini, snadto zvladnem taky. :o)

justyna (Ne, 18. 5. 2008 - 21:05)

Lenie, měla jsem se synem stejný problém jako ty-snad můžu tykat,jinak se omlouvám, syn byl na zmenšování krčních mandlí v necelých 6-ti letech. DĚLAli mu to ve fakultní nemocnici v OL laserem. Měl je hodně veliké, stejně jako píšeš, skoro mu nešlo vidět do krku, často jsme jezdili k lékařce s tím, že ho bolív krku, ale měl mandle klidné, prý jak je má veliké, tak ho tam hodně tlačí. Konzultovala jsem to se třema doktorama-dětským, ušním a alergologem. Všichni byli pro, že pokud mu je budou jen zmenšovat, souhlasí, na trhání by se k tomu moc nepřikláněli. Dělají to v celkové narkoze, doba hospitalizace je 3-7 dní. Bolest i jen po zmenšování je asi dost veliká, první den dostal kapačku od bolesti, večer injekci a druhý den čípky. Pouštěli nás 3-tí den po zákroku, 4dny měl teplotu do 38st., to je normální, jíst mohl kašovitou stravu,je to stejné jako u nosních mandlí, vše řeknou v nemocnici. Popravdě ještě asi týden doma jsem mu dávala od bolesti přes den po 5hod. nurofen a ibalgina na střídačku, aby vůbec mohl jíst nebo se aspon napít. Opravdu i pití bez působení leků nešlo. Jen bych chtěla upozornit, nevím jestli to byla chyba doktora, který ho operoval, nebo to je už ta nevýhoda, jednu mandli mu zmenšil trochu, z druhé= mu zůstal kousek o velikosti asi ani ne 0,5x0,5cm-přibližně, prostě jen malý ždibek. Nejspíš tím pádem se mu alergie změnila na pozátěžové astma, prostě všechno přechází přes na průdušky, protože ta malinká mandle to nemůže zachytit. Rozhodně se poradte s více doktory a informujte se jak moc jí to budou zmenšovat. Je pravda, že synovi to velice pomohlo od angín a rým, ale zas má problémy s průduškama, no možná je to jen náhoda a já to svádím na ty mandle, nevím. Ale pokud to zmenšení lékaři zhodnotí jako nutné, běžte do toho, říkali nám, že veliké krční mandle můžou způsobovat zhoršení sluchu-před zákrokem dělají kontrolu sluchu, a nesoustředenost ve škole. PŘEJI hodně zdaru, pokud bys měla nějaký dotaz, ráda zodpovím.

Michaela (Ne, 18. 5. 2008 - 01:05)

byla jsem trhat krční mandle loni v létě lokálně v Teplicích,je mi 28 let a žiju...nemusíte se toho bát...léčba po lokálním odstranění je méně bolestivá ale při odstraňování nepříjemná.Samotná operace není bolestivá jen to chce spolupracovat...po dva dny to nebude žádná sláva.Moje rada...snažte se pít a jíst,je to důležité,jinak vám nastanou komplikace.Jinak na angíny už netrpím ale bolení v krku,jako by začínala chřipka mám často.Ale to je opravdu u každého jedince jinak.Hodně štěstí a odvahy.Michaela

Lenie (So, 17. 5. 2008 - 22:05)

Dobry den, muzete mi, prosim, nekdo napsat jestli mate zkusenosti se zmensenim krcnich mandli u deti? Dcerka ma 4 roky, v prosinci ji odstranili nosni mandli a ted jdeme v cervnu jen zmensit ty krcni. Anginy nema, ale ma casto pichane ouska a rymu. Pres mandle ji skoro nejde videt do krku. Pry to zhorsuje dychani a je vic namahane srdicko, proto se musi mandle zmensit. Vsichni tu pisete ze je obdobi po zakroku hodne bolestive, mame to tak cekat i kdyz ji nebudou brat mandle cele? moc moc moc dekuji za odpoved.

palo (Út, 29. 4. 2008 - 16:04)

mne budu operovat mandle o 6.5.2008 a povedali mi že budem v uplnej narkoze uspaty

Elisha.01 (Út, 29. 4. 2008 - 10:04)

ahojky, včera mě pustily z nemocnice... trpěla jsem chrinickyma anginama a tak jsem musela na trhaní mandlí. jak už tady někdo říkal, byla jsem i na operaci se slepém střeve, můžu vám říct, že se to nedá srovnávat... tedka hrozně trpim, ještě mamka je zdravotní sestra a může píchat injekce, jinak bych to asi psycycky nezvladla.Strašně mě to bolí. myslela jsem, že něco neni v pořádku, když mě to po týdnu pořád bolí, ale vy tady říkátě, že to bude dobré až po 3 týdnech, tak to jsem se celkem uklidnila.Jsem ráda, že to nejhorší mám za sebou a v životě už bych na to nechtěla jít znova...

joanne (Po, 7. 4. 2008 - 21:04)

Právě, že až ve čtvrtek budu mít výsledky a psychicky se připravuju na to jestli mi je vezmou:-( V lednu jsem byla ještě u jednoho doktora na krčním a ten mi řekl, že by je vytáhl kdybych chtěla, ovšem nechtěla jsem a nevim jestli to bylo správné rozhodnutí:-(

Martin (Po, 7. 4. 2008 - 16:04)

Krcni mandle se nervou, ale cele vyriznou;)

Nejvic pak boli prave ty doliky po nich co se hoji a koren jazyka, kde zacina rez, alespon u me to tak bylo... Hnout vic jazykem bylo fakt dost bolestivy..

Jinak to co pises je fakt des.. hlavne aby ti ty mandle pomohly, oni ti to rekli v nemocnici, ze by je to chtelo vyndat?

joanne (Po, 7. 4. 2008 - 00:04)

Diky za odpoveď:-) Na zýváni si dám bacha.. Blbě mi je docela dost, včera jsem začala vykašlávat hleny a vždycky mi u toho tečou slzy, jak je to nepříjemný, škrábe mě a pak i pálí v krku. Bolí mě neustále hlava a když začnu kašlat tak je to ještě horší. Dělá mi problém vyjít jen tři patra v paneláku. Připadá mi,že to je den ode dne horší.. A kdyby mi mandle přece jen trhali, tak bych to, jak říkáš, za tři tejdny do maturity aj stihla:-)

Martin (Ne, 6. 4. 2008 - 15:04)

Reknu ti to takhle.. nevim, jak moc trpis ted, ale po mandlich budes trpet dost, na o se priprav. Ale pozitivni je, ze za 3 tydny mas klid a je to uplne v pohode.

Az na velky zyvani..:)

joanne (Ne, 6. 4. 2008 - 15:04)

Ahoj.. včera večer jsem narazila na tuhle diskuzi. Je mi 19, nikdy jsem neměla angínu až loni v říjnu. Od té doby jsem měla angínu už 4x a ani ty nejsilnšjsí antibiotika co doktorka nasadila mi nepomohly. Za čtyři dny budu mít výsledky z výtěru z krku a z krve. Je mi blbě pořád, mám teplotu kolem 37,3 téměř každý den a 19.května jsou maturity. Bojím se, že když mi vytrhnou mandle, že k ní ani nebudu moct když mi bude blbě a nebudu moct mluvit.. Myslíte, že by bylo lepší kdyby mě krk bolel proto, že mi trhali mandle nebo mám s trháním počkat a čekat, že se mi před maturitou udělá špatně a nebudu tam moct jíc vůbec?

petra (So, 5. 4. 2008 - 19:04)

no,tak to je fajne...taky se doktorky zeptám, až pudu na kontrolu, jestli můžou znovu vyrůst...

Martin (Pá, 4. 4. 2008 - 09:04)

Dneska jsem byl zas na kontorle a tak jsem se na to zeptal, to co roste kolem tech ran je nova tkan z korene jazyka;)

Martin (St, 2. 4. 2008 - 22:04)

No ja nechci strasit...:)Ale neco mi tam roste...zarusta...nebo se to nejak zaplnuje, nevim jak to rict:)Treba se ty diry jen stahujou a roste z toho nova tkan, sam nevim..

Znovu bych to uz nikdy podstoupit fakt nechtel...

petra (St, 2. 4. 2008 - 19:04)

ahojte, dnes mám taky 14 dnů po operaci a je to v pohodě,jen taky cítím "knedlík v krku" prý následek intubace, samo se to spraví. Piju a jím už vše, i celozrný pečivo :-) také jsem 7. den po operaci krvácela, naštěstí sem do nemocnice nemusela, vždy sem si to do deseti minut zastavila, přikládáním ledu, kloktáním heřmánku a šalvěje...takhle se mi to stalo 3x v noci a je potřeba to zastavit, pokud to krvácí hodně a nepřestává, tak raději jeďte do nemocnice...
MARTINE nestraš, že by ti tam narostly další mandle, toho se taky obávám, nerada bych toto podstupovala znovu...má, prosím někdo zkušenoti s tím, že by narostly druhý krční mandle ???

Reklama

Přidat komentář