Reklama

Matka alkoholička

To: Pavla (Čt, 4. 10. 2007 - 21:10)

Ahoj Pavlo. Mohla bych se Tě zeptat, jak jsi prožívala matčin alkoholismus? Máme v péči dítě, jehož matka se zrovna upíjí k smrti. Moc se bojíme o psychické zdraví a odolnost našeho dítěte. Musí to na něj mít velké dopady. Matka chlastala už když byla těhotná, k dítěti nikdy nepřilnula, vlastně se ho štítila, byl to jen nástroj pro zařízení pohodlného života vydíráním otce dítěte. Začínáme chodit k psychologovi, zvažujeme návrh na zákaz styku s matkou, aby nemohla dítě kontaktovat ožralá, a aby dítě nezažívalo ty stresy "co zase bude". Co bychom tak pro naše dítě mohli ještě udělat? r.

To: Jirka (Čt, 4. 10. 2007 - 21:10)

Jestli si Ty myslíš, že tvoje mamka má problém, tak ho určitě má. Věř svý intuici. Alkohol taky nemusí být v lahvích od alkoholu, ale třeba od šamponu, od minerálky, džusu, apod. Taky z ní nemusí být úplně cítit.
Zkuste matku dostat k odborníkům na závislosti. Možná to bude znít tvrdě, ale jediný způsob, jak matce pomoci, je být vůči ní tvrdý a nekompromisní. Nedat se uchlácholit sliby a výmluvami. Alkoholik potřebuje odbornou pomoc.
Nekrýt, neomlouvat, mluvit otevřeně, nebát se vyslovit slovo alkohol (alkoholici na to slovo bývají hodně alergičtí). Nenechte se ukolébat sliby.
Přeji hodně sil, budete je potřebovat.
r.

To:Pavla (Čt, 4. 10. 2007 - 20:10)

To je mi líto.Hledal jsem teď jak jsem mohl...nic jsem nenašel vím že bere antikoncepci.Zjistil jsem si na netu její vedlejší účinky a nic o oblbování tam nebylo...

Pavla (Čt, 4. 10. 2007 - 19:10)

Jirka: Moje mamka už nežije, před 2 lety se upila k smrti. Ale pamatuju si to moc dobře, jak to probíhalo, pila skoro celý můj život. Taky doporučuji prohledat všechny různé skríše - tajně a pokud něco najdeš, tak to máš jasné. Ale ještě mě napadlo - nebere si třeba prášky na spaní??? Nebo něco podobného na nervy? To by mohlo možná vypadat docela podobně, mají oblbující účinek. Zkus prohledat co se dá a uvidíš na co přijdeš. Moje matka pořád spala, vstala, napila se, byla zmatená a šla znovu spát... ALe ona k alkoholu brala ještě prášky na spaní a podobně, vražedné kombinace. Držím palce.

To: Jirka (Čt, 4. 10. 2007 - 19:10)

Alkoholik nepije denně. A naopak tím, že vydrží nepít denně si dokazuje, že na tom není tak špatně a že "může pít". Výbornou zprávu o jednotlivých stadiích alkoholismu podala jednak alkoholička tady: http://www.viap.cz/ppf-zaverecneprace.htm - Behaviorální teorie léčby alkoholismu. Výborná je taky knížka "Nejbližší", a nebo "deník alkoholičky". Alkoholismus je totiž strašně zrádný, protože mění osobnost alkoholika, takže, přeneseně řečeno, Tvoje maminka se stává jinou osobou. Jenže její nejbližší si jí ještě pamatují, když byla "normální" a dlouho trvá, než si uvědomí vážnost stavu. Alkoholici taky dokážou svůj stav neuvěřitelně dlouho skrývat a mistrně hledat výmluvy, proč se zrovna museli napít atd. Je to vážná nemoc, kterou si ale ten člověk způsobil sám. Snad se vám jí podaří co nejrychleji dostat do léčebny. Zkus si i přečíst diskusi na týhle rubrice na téma "alkoholismus". Držím Ti pěsti. r.

Jirka (Čt, 4. 10. 2007 - 17:10)

Jdu na to...Dnes je například v pořádku není na ní známka jediného doušku.Je mi 18 a možná proto mi to není tak lhostejné.Jsem poměrně mladý tudíž bydlím s rodiči a hrozně mě ničí jak si máma ,,kurví´´ život.
Přeci jenom je to máma a mám jí nezkutečně rád..díky za pomoc zkusím tam brnknout.

To: Jirka (St, 3. 10. 2007 - 20:10)

Aho Jirko, alkoholici mají alkohol schovaný na neuvěřitelných místech. Ty si myslíš, že si jde lehnout a ona tam může mít schovanou lahev a za ty dvě hodiny se zhuláká pod obraz. Flašky hledej ve skříních s prádlem, v nádobě se špinavým prádlem, kdekoliv! Alkohol z ní nemusí být cítit, jestli pije vodku (míchanou s džusem).
Doporučuju začít hnedky jednat. Omnohem hůř než alkoholici jsou na tom nejbližší alkoholiků. Kontaktuj ty krizové linky, viz. moje rady Anetě, tam vám poradí. Zní to krutě, ale alkoholik dokáže neuvěřitelně týrat a ničit lidi okolo sebe a ještě ze sebe dělá tu největší oběť. Zachraňte sebe, jestli se vám nepodaří dostat matku do léčebny včas. Začne se měnit v jiného člověka, alkohol mění lidský charakter, a věř, že ne k lepšímu. Je nebezpečná, nejenom vám ale i sobě.
Kolik ti je let?
r.

Jirka (St, 3. 10. 2007 - 19:10)

Mě ale nejde do hlavy ,že když přijde domů tak nevypadá že by něco pila...ale až když se vyspí a vstane po cca 2 hodinách tak je to na zbláznění...a tvá máma se z toho dostala??a jaké je tohle stadium alkoholismu?

Pavla (St, 3. 10. 2007 - 17:10)

No takhle přesně se chovala moje mamka, když pila... Naprosto.

Jirka (St, 3. 10. 2007 - 17:10)

Mám doma něco podobného..nevím jestli je to alkoholismus.
Mou mamku nevidím že by nějak zvlášť popíjela,ale skoro vždy když přijde z práce tak si jde lehnou a usne.Když vstane je to jiný člověk:nesouvisle mluví ani její chůze není normální o vyjadřování ani nemluvím.
Jednou něco řekne a za 5 minut to vyvrátí s tím že to nikdy neřekla a za dalších 5 minut zase tvrdí že je pravda u jejího prvního pokusu o pravdu...myslím že je to problém s pamětí.
I otec se s ní často hádá kvůli jejímu chování ale ona vidí chybu především ve všech okolo...můj osobní nzor je,že jde o nějakou poruchu a bojím se aby nebylo už pozdě....nevíte někdo o co se asi může jednat??prosím pomozte a napište o co se asi jedná díky Jirka

to: Aneta (Ne, 23. 9. 2007 - 10:09)

teď jsem ještě našla tvůj příspěvek o slibu matky. Anetko, alkoholici vždy lžou, a hlavně ve slibech, že už nebudou pít! Slíbí milionkrát, milionkrát a jednou to nedodrží. To jenom jejich okolí doufá a věří a doufá a trápí se. Omnohem hůř než alkoholik jsou na tom jeho nejbližší. Jestli Tvoje mamka řekla, že už nebude pít, má to zároveň znamenat, že aspoň ambulantně začně navštěvovat odvykací kúry v Apolináři, není-li už zralá na léčbu v léčebně. Asi si tím musíš projít sama, zkušenost je nesdělitelná. Bojím se, že o Tobě tady zase brzo uslyšíme.
Volej do těch Bohnic, prosím Tě! Srdce mi krvácí nad další obětí alkoholika, ach jo.

to: Aneta (Ne, 23. 9. 2007 - 10:09)

Anetko, zavolej na centrum krizové intervence Bohnice, telefon 284 016 666. Tam sedí lékaři a poradí Ti, ano?
Víš, tatínek může být cholerický, ale Ty za nic nemůžeš. Určitě tatínka znáš a určitě Tě tatínek moc miluje. Když za ním příjdeš že existuje vážný problém, se kterým si nevíš rady, že jestli na Tebe zvýší hlas, že se nedoví co mu chceš říct, protože je to pro Tebe moc těžké. Tatínek Tě miluje a bude Tě chtít vyslechnout, věř tomu. A je tím nejbližším, kdo Ti může pomoci. Zavolej do těch Bohnic, oni ti poradí.
Slovní agrese už znamená, že alkoholická nemoc postupuje. Maminka si nemusí uvědomovat, jak je na tom špatně. Alkoholici žijí v mnohých sebeklamech, ona si neuvědomuje, jak se chová a co všechno je špatně. Anetko, seber sílu a bojuj. Nejdřív za sebe! Věř tomu, že tím, že se alkoholismus maminky přestane krýt a začne se pojmenovávat pravým jménem, dostane šanci se vyléčit. Moc Ti držím pěsti a piš sem co nejčastěji!

Aneta (Ne, 23. 9. 2007 - 10:09)

Dobrý den mám dvě zprávy. 1. na tel.čísla jsem se nedovolala. a 2. že jsem včera mluvila s mámou a řekla mi,že si máme všechno řikat, když nás něco trápí a když budu mít problémy ať jí to hned řeknu. Jsem docela ráda,že mi taky řekla větu Já už pít nebudu, zkusíme teď bejt víc spolu, my 3 a dám tomu čas.. určitě vás budu průběžně informovat.. a jinak moc děkuju za rady, jsem vážně ráda,že jsme si promluvili.. Jsme si hned bližší.. zatím nashledanou

Aneta (So, 22. 9. 2007 - 21:09)

Dobrý den Dano, máma to dělá stejně, když přijde s plechovkou domu, nejdřív se vyspí a pak si znova nalije jakoby nic.. horší je,že už minule začala být agresivní, ne,že by násilim,ale spíš slovně.. začala nadávat a to už mě trochu zaskočilo.. teď tu sedíme ona je v pořádku a já naštvaná.. ptá se mě co je,ale já jí to nedokážu říct.. jen se mi do očí derou slzy při pohledu na ní.. Co bude pozítří až bude doma ? Když je v práci tak je to fain,ale když nemá co dělat..pije.. bože dej mi sílu.

Dana (So, 22. 9. 2007 - 20:09)

Milá Aneto,vím jak se cítíš.Obracím se na vás všechny se stejným problémem!Když jsem byla menší,pil tatka,když sme se přestěhovaly,narodily se první vnoučata a čas běžel,přestal pít aniž by mu to kdokoli řekl-začal se věnovat vnoučatům.Vzhledem k častým hádkám mezi mími rodiči začala pít mamka.Nejdřív začala chodit po práci s tatkou do hospody a pak už tam chodila sama.Pak si začala kupovat pivo domů(snad aby to nikdo neviděl).Dneska už jich takovejch 12 vypije!Bydlíme s manželem a s dítětem u mích rodičů, takže mám dost velký přehled.Přes všechna úskalí,domlouvání,přemlouvání a nucení nechce o ničem, co se jí a alkoholu týče nechce nic slyšet.Cítím se strašně bezmocná,když vezme do ruky flašku-je to víc,než naše rodina???Když nás poslechla a TÝDEN nepila,byla k nepoznání-uměla si s malím hrát,její myšlenky a chování bylo úplně jiný-nádherný,byl to úplně jinej člověk-JENOM 1 TÝDEN!!!Není to takový, že by pila od rána, ale pije.Někdy si to ani nechceme připustit.Je to opravdu hrozný dívat se na to, jak se ničí, moc hrozný!!!

Aneta (So, 22. 9. 2007 - 18:09)

Dobrý den, nemyslím,že říct to tátovi by bylo dobré, protože je dost cholerický. Dnes jsem se pokoušela dovolat,ale nikdo to nezvedl. Zkusím to ještě párkrát. Nemohla by jste mi dát nějaká tel. čísla ?

Aneto, (Pá, 21. 9. 2007 - 14:09)

jestli jsi z Prahy, zavolej na telefonní číslo do Apolináře, mají tam speciální středisko pomoci pro takové děti, jako jsi ty, ano? Věř jim. Také v Bohnicích na nonstop krizové lince Ti poradí. Alkoholik ze sebe vždycky dělá neuvěřitelnou oběť a on nikdy za nic nemůže, to ti druzí, věří různým znamením a podobně, ale všechno jsou to jenom zástěrky, aby si obhájil to pití, hlavně už sám před sebou.
Jestli máš s tatínkem a jeho přítelkyní dobrou vazbu, promluv si s nima. Je to řešení, věř mi. Nemůžeš být s mámou, když je pod vlivem alkoholu. Něco o tom vím, bohužel. Je to pro Tebe hodně těžký, ale máma je hrozně moc nemocná, ten alkohol z ní dělá jinýho člověka. Může Ti ublížit fyzicky a nebude to ani vědět, a psychicky určitě ničí už teď celou rodinu, nejenom Tebe. Pro alkoholiky je bohužel na prvním místě ten chlast, neberou ohled ani na vlastní dítě. Ale to není ničí vina, ona je vážně nemocná. Zavolej do Apolináře, poradí Ti, pomůžou Ti, ano? Je tam speciální program pro děti závislých rodičů. Napiš sem co nejčastěji, věřím Ti a moc Ti přeju, ať se co nejrychleji dostaneš z toho bludnýho kruhu. Takže cinkni tátovi, jdi za ním, proberte to, a cinkni do Apolináře. Držím Ti pěsti, opatruj se!

Aneta (Pá, 21. 9. 2007 - 13:09)

Děkuju, jsem ráda za každou pomoc. Jsem z Prahy, a táta žije s přítelkyní, často k nám jezdí.. máma byla u kartářky a ta jí řekla,že by si vyčítala kdyby chtěla rozvod. Ale já nevím, má dát na kartářku ? která jí moc nepomohla..

Aneto (Čt, 20. 9. 2007 - 16:09)

za to, jestli matka pije, nemůže tvůj táta, za to nemůže nikdo, jenom ona sama. Prosím Tě, řekni tátovi, že to v pohodě není. Potřebuješ pomoct! Neznám detaily tvého příběhu, napiš častěji, určitě něco vymyslíme. Z jakého jsi města?

Aneta (Čt, 20. 9. 2007 - 14:09)

Další den, řikám si kdy už to přestane. Je mi 15 už jsem přece ,,velká holka". Jenže už nemam sílu, brečim při pohledu na svojí mámu. V tašce vidím další plechovku ,,Gambáče" a chci znovu zavolat babičce. Jak,ale vidím už ani její vlastní matka nemá na ní takovej vliv. Může za to táta, kdyby 2 roky nepředstíral radost,že je s náma a ona ho nevzala zpátky.. nic by třeba nebylo tak jak je teď. Bojim se dne kdy budu přinucena zavolat tátovi a říct mu na jeho častou otázku ,,je vše v pohodě ?" ne tati neni. Akorát by to bylo ještě horší než je teď,ale já musim jít dál už jen kvůli bráchovi. Chci,aby byl silnej,ale kde můžu brát tu sílu sama já ? Nemam nikoho ze stejnými problémy.. Prosím Vás jen o jediný pomocte mi, já už to nezvládám..

Reklama

Přidat komentář