Reklama

Krátkozrakost - vyléčení

--- (Ne, 1. 5. 2011 - 13:05)

Syndrom cizího přízvuku: Zázrak lidského mozku

Největší záhady se někdy skrývají v naší hlavě.

Šíp
Největší záhady se někdy skrývají v naší hlavě.

Diskuse

Pátek 15.04.2011 00:20

Zní to jako sen. Nemusíte se roky mučit nad učebnicemi a šprtat slovíčky. Stačí šikovně umístěná rána do hlavy a je to. Umíte perfektně cizí jazyk. Výmysl? Nikoli, jen jedna z neobjasněných záhad lidského mozku, která se nazývá syndrom cizího přízvuku.

Poprvé ho lékaři popsali ve 40. letech minulého století a od té doby se na celém světě objevilo jen asi 60 pacientů. Může se projevovat dvěma způsoby. Pacient začne po úrazu hlavy mluvit buď se silným cizím přízvukem, nebo cizí řeč rovnou ovládá.
Mluvím jako námořník!

Jeden z prvních případů se stal za druhé světové války v Norsku. Během německého náletu zasáhl kus šrapnelu do hlavy jednu ženu, která upadla do kómatu. Když se probrala, mluvila se silným německým přízvukem. V té době to znamenalo velký problém.

Podobný osud potkal loni dívku (13) z chorvatského Kninu, která po vysokých horečkách upadla do kómatu a když se z něj probudila, mluvila pouze německy, zato perfektně. Do té doby měla jen omezené znalosti tohoto jazyka.

Syndrom se ale neomezuje pouze na němčinu. V roce 2004 začala Britka Lynda Walkerová (60) po mrtvici mluvit s jamajským akcentem. Kanaďanka Rosemarie Doreová (50) zase po úrazu hlavy získala přízvuk tamějších námořníků, za což se tak styděla, že raději nevycházela z domu.
Schopnost zase zmizí

Také Česko má svého pacienta. Plochodrážník Matěj Kůs (18) v září 2007 havaroval na závodech v Anglii a po krátkém bezvědomí začal s lékaři rozmlouvat perfektní angličtinou. Do té doby znal jen pár slov. Přitom ale nevěděl, kde je, neznal ani svoje jméno. Později, když se mu vrátila na jazyk čeština, si pro změnu nepamatoval, že někdy anglicky vůbec hovořil.

Ve většině případů nabyté jazykové schopnosti zase samy zmizí, ale neplatí to stoprocentně. Třeba Američanka Robin Vanderlipová (42) před třemi roky uklouzla, udeřila se do hlavy a od té doby hovoří s ruským přízvukem, což jí značně komplikuje život.

Vědci zatím o příčinách tohoto jevu neví mnoho. Zjistili, že vzniká při úrazu hlavy, zejména její levé části, kde se nachází centrum kontrolující řeč. Kde ale mozek tak náhle vezme jazykové znalosti? A kam se zase ztratí? Před lékaři stojí ještě mnoho nezodpovězených otázek.

a podobně to je i s tímto je známo že po různých podobných stavech se zrak zamlžil a opět prohlédl atd.,např.porušený nebo tak nějak přehozený elektrický impulz nebo jak to říci,mozek mysl tělo vše souvisí.........

Gru (So, 30. 4. 2011 - 00:04)

trefné,nutí to nosit i...Pochopil jsi to výborně. Kolikrát slyším od lidí, kteří mají třeba už 20 dioptrií, jak vidí i s brýlemi špatně, bojí se jít k očaři, neboť by zase musel měnit skla, a tlučou se do hlavy, proč ty blbý brýle začali nosit... No proč asi, z pohodlnosti!

--- (So, 30. 4. 2011 - 00:04)

Já vím, musíme bojovat...trefné,nutí to nosit i když to nepotřebuješ a pak se jim oči kazej dál a ne že ne,malý dítě ví úplně přesně a dobře že by je nepotřebovalo,ale nechce zklamat chudáka doktora atím se učí popírání a tak dál...

Gru (So, 30. 4. 2011 - 00:04)

Všem přeju dobrou noc!

Gru (So, 30. 4. 2011 - 00:04)

Dobře jsi to...jo, pohybují se tu inteligentní lidé, kteří nezapomínají používat obě mozkové hemisféry: nejen rozum a věda, ale i cit a víra jsou v životě člověka potřeba. To z nás dělá plnohodnotné lidi!

david (So, 30. 4. 2011 - 00:04)

No vědec, už ze své...ok samá perla bez ironie,ty toho hodně dáváš k zamyšlení,díky,ale už taky mažu na kutě:-)

bára (So, 30. 4. 2011 - 00:04)

čau já jdu do hajan:-)hezké a jasné sny:-))

Gru (So, 30. 4. 2011 - 00:04)

nemyslel jsem to zas...No vědec, už ze své pozice, by měl být schopný se podívat na daný problém z více hledisek, a to i z postojů lidí, kteří nedokáží teoreticky vysvětlit to, co vnitřně cítí, ale ví, že to nedělají dobře.

Chybí jim sebereflexe, zpětný pohled.

Gru (So, 30. 4. 2011 - 00:04)

o to se člověk snaží,ale...Já vím, musíme bojovat báro, a uznej, není to lehké, kolikrát by s tím člověk praštil, ale za ten úžasný pocit i malého zlepšení, to stojí, že jsme to dokázali vlastní vůlí, vírou, snahou a cviky!
Já vím, 12-tiletá dcera rodinné známé začala od minulého týdne nosit brýle na čtení - prosím čtvrt dpt.! Překvapilo mě, když cvičila na klavír z poměrně velkých not, že má nasezené brýle. Na mou otázku, zda jsou ty noty pro ni tak malé, že na ně potřebuje brýle, mi odpověděla: "Já na ně vidím, ale mám nařízené od doktorky, při kterých činnostech je mám nosit." No orosilo se mi čelo...

petr (So, 30. 4. 2011 - 00:04)

Jo, na různých sympoziích...nemyslel jsem to zas doslova,ale je fakt,že vzorečky a rovnice,jsem použil před snad 30 lety naposled a od té doby se v mém okolí ani nevyskytly,takže je nepotřebuji snad a ani mě "neobohatili" :-) i když člověk neví,ale je to tak,možná já nedokážu moc pochopit vzorce a rovnice,jen max.zpola a ti lidé co je požadují v takových věcech zas pochopí max.zpola o čem tady s očima mluvíme my ostatní. Máš ale pravdu vím že existují:-) ale taky nebudu popírat že když jim nerozumím ani za mák tak vlastně nejsou a nemají smysl,nerozdíl od těch co popírají zlepšení zraku aniž tu jen žvaní co sami nevyzkoumali

Mary (Pá, 29. 4. 2011 - 23:04)

Proč to vlastně už dávno...Dobře jsi to napsal,človíčku!

Gru (Pá, 29. 4. 2011 - 23:04)

Proč to vlastně už dávno...Problém dnešního světa je přesně ta LAXNOST, POHODLNOST. Lidé se diví, proč mají zvýšený krevní tlak, cholesterol atd. No to je všechno proto, že jsou líní. Nemají žádný pohyb, tedy pokud pohybem nemyslíte cestu autem z práce domů. Naši předkové těmito nemocemi netrpěli, protože věděli, že to za ně žádný stroj neudělá.

Jak už tady někdo říkal, spousta věcí lze udělat, získat zadarmo nebo za drobné, jen vědět jak na to a nebát se hýbnout prstem. Ale to ne, to se raději budou zadlužovat, vrážet desetitisíce do laserové operace atd.

bára (Pá, 29. 4. 2011 - 23:04)

Díky, budu věřit, a nejen...o to se člověk snaží,ale není na to jaksi návod doslova apro všechny stejnej,a nepomáhá ani když přiznám,že jsem měla podobný(ale ne tak zatvrzelý a zamítavý!!) myšlenky,že to asi nepůjde,když dr.říkají no... ale stejně se nic nedělo a j mě bolely oči,a dostávaly se ke mě ty info a knihy někdy náhodou,člověk si řekne,co mam sedět a čumět nebo mám 20 min na to to zkoušet,buď vydržím nebo zlenivim,ale pokud nezkusim nemůžuříkat jde ani nejde.nezapírám,že malinko to ještě potřebuju dotáhnout,ale prostě to jde, a není to krátká cesta,ale co nijak mi to neublíží,ne víc než brýle.neříkám ani tak,že nejsou potřeba,určité činnosti by v dané chvíli bez nich moc nešly dobře,ale nelze se s nimi kamarádit :-) (znám někoho kdo nosí slabé dpt brýle protože se mu to líbí i když má 0 dpt.)

Gru (Pá, 29. 4. 2011 - 23:04)

přesně tak,jsou věci...Jo, na různých sympoziích a jiných vědeckých setkáních se dokáží vědci doslova poprat nad otázkou co bylo dříve: vejce nebo slepice! :-)

Mě by stejně zajímalo jedno - když tak krásně vymysleli teorii velkého třesku, co bylo před ním? Vzduchoprázdno, nic???

Ano, některé věci člověk k životu nepotřebuje, ale tím, že víš, že existují, ti rozšiřují obzory a dělají z tebe inteligentního člověka!

taky dobrý člán (Pá, 29. 4. 2011 - 23:04)

Proč to vlastně už dávno nefunguje? Jednoduše: Výmluvy na různé "neléčitelné" nemoci a vrozené vady, které znemožňují nápravu nejen zraku, ale zdraví celkově, jsou slyšet z 95%. A to ještě se ozývají výčitky: "Co si to vůbec dovolujete, já zadkem nepohnu ani náhodou!" Samozřejmě se jedná o klasickou lenost a pohodlnost. Takoví "lidé" jsou ochotni tak polykat pilulky, navštěvovat "specialisty", absolvovat "odborná vyšetření" a případně používat nic neřešící pomůcky a ještě tak se válet v lázních (nejlépe gratis). Rádi si o tom všem povídají. Když jim to všechno nepomůže, tak raději chcípnou. Jen, proboha, nebýt vlastním pánem a vědomě se neuzdravit.
Svobodní a šťastní lidé jsou zdraví, stále pozitivně ladění, sebevědomí a harmoničtí lidé, kteří si život užívají plnými doušky a dělají vždy to, co oni sami považují za správné. Manipulace a vydírání všeho druhu na ně nemá žádný vliv. Při ohrožení sebe a své svobody jednají s vždy maximální efektivitou a naprosto bez jakýchkoliv ohledů. Mezi sebou se stýkají, jen když je to pro ně přínosné, tzn. žádný klub, sekta či partaj, jen svobodní, nezávislí a šťastní lidé.

Gru (Pá, 29. 4. 2011 - 23:04)

Plně doufám Gru,že tobě...Díky, budu věřit, a nejen to, budu i pro to něco dělat! A ty to nevzdávej, jsou lidi, kterým dokážeš otevřít oči, a ti ostatní si to nezaslouží!

--- (Pá, 29. 4. 2011 - 23:04)

atraktivnibiologie.upol.cz/docs/ppt/OKO%20a%?20ZRAK%20-%20Sk%c3…

i studenti to ví,že by ne jejich učitelé?nebo možná jen někteří,kteří se nebojí posměchu kolegů a věří v možnost zlepšení.

Gru (Pá, 29. 4. 2011 - 23:04)

Je to s těmi studiemi asi...Na spoustu věcí je "zatím" věda krátká, a to, že ji nedokáže vysvětlit, neznamená, že neexistují!

bára (Pá, 29. 4. 2011 - 23:04)

Každý svýho štěstí...Plně doufám Gru,že tobě se to podaří,prima človíček

petr (Pá, 29. 4. 2011 - 23:04)

přesně tak,jsou věci které by měla věda se snažit objasnit a nebo přiznat že to není v silách nikoho a né tvrdit že něco co prokazatelně existuje podle vědy snad ani "neexistuje ne??"Položil bych jednoduchou otázku kde začíná a končí vesmír,první slepice nebo vejce?

na různé věci vysvětlení je,ale asi tak nejasné jako krátkozraké oči:-) holt nepovyšovat se nad ničím,nemohu přece tvrdit že vše vím a co nejde složit do rovnice a vzorce to neexistuje,
mimochodem rovnice atd.jsou pro mě dodnes španělská vesnice a jestli se ujalo že sodík je Na,tak je mi to jedno,i když účel plní,ale jsou to jen názvy,pro mě jsou důležité oči ty potřebuju,pomocí vzorců vidět nebudu,neníliž pravda?

Reklama

Přidat komentář