Reklama

Jste pro interrupci a potraty?

Bylinka (Pá, 21. 5. 2004 - 14:05)

Před časem jsem tady položila otázku, jestli by jste dali dítě k adopci. Bohužel, kromě katae na ni nikdo neodpověděl a mě by fakt zajímalo, jestli jen já jsem tak divná, že bych to neudělala. Asi budu muset založit nové fórum.

Bylinka (Čt, 20. 5. 2004 - 11:05)

Charlie, já nevím, která žena by dala pryč dítě, když jí partner řekne, jak je rád,že bude otcem, miluje ji, těší se na děťátko a bude při ní v dobrém i zlém. Ono většinou se ženy rozhodnou pro interrupci po tom, co se na ně biologický otec dítěte vykašle, zbaví se zodpovědnosti, maximálně je ochoten posílat měsíčně nějakou tu částku a ony se prostě necítí dost silné na tu představu, že na všechno budou samy. Jak psala katae, znáš případ, kdy muž požádal ženu, aby mu dítě vynosila, že se o něj bude starat, i když ona matkou být nechce? Já tedy ne a považuji to za dost nereálné. Přitom náhražky mateřského mléka existují, tak co by vám v tom otcové bránilo? Je přece lepší, když dítě vyrůstá bez matky, než vůbec.

Charlie (Čt, 20. 5. 2004 - 10:05)

Žena, žena, žena... Ženě by nechtěné dítě zkomplikovalo život. Žena má právo se rozhodnout, jestli se dítě narodí nebo ne. Žena se dostane do svízelné situace... A co MUŽ??? Ten nic? Sice kdysi - ale jen na chvilku - "byl u toho", ale ted od toho dá (má/musí dát?) ruce pryč? Jak to že tu nikdo neřeší právo a povinnost muže spolurozhodovat o osudu dosud nenarozeného života, na kterém má PŘESNĚ poloviční podíl??? Bylinko, myslíš si, že se jako muž nemůžu dostat do stejné situace (jen proto že "nejsem žena")? Když přivedu na svět nechtěné dítě, myslíš si, že se mě to netýká, že se tím můj život nezmění, že pro mě zůstane všecho při starém? To jsem podle tebe jen nějaký anonymní dárce spermií, kterému je naprosto lhostejné, kde po světě běhají jeho geny?

Bylinka (Čt, 20. 5. 2004 - 09:05)

Ale Mišo, my tě přece neodsuzujeme, jenom já mám dojem, že si příliš veliký idealista, který se ještě nedostal do takové situace, kdy by musel uznat, že ten "zhluk buněk", podle tebe člověk, by mu ukrutně skomplikoval život. Ani se nedostaneš - nejsi ŽENA. Máš jistě právo na svůj názor a já véřím, že i kdyby se tvá partnerka do takové situace dostala, neřešila by to interrupcí, protože by jsi jí to nedovolil, že? Možná jsi včera sledoval na vaší Markíze rozhovor Milana Lasici s prof. Pafkem (lékař, přednosta kliniky, prostě "kapacita") a jednou z otázek, které mu položil, byla právě otázka interrupcí. Odpověď zněla asi tak: co je na prvním místě, život nebo svobodné rozhodnutí? Podle něj to druhé. A zároveň dodal to, o čem tady psal i kokrouč a já ti to opakovala, že dnes je za vznik života považován začátek funkce mozkové kůry a to není dřív než v 20.týdnu vývoje plodu. Tak jako za konec života je považován zánik funkce mozku (to jsi předtím nějak nechtěl pochopit a já to nekomentovala), to zn. případy, kdy srdce bije, orgány pracují, jen mozková aktivita vykazuje "flatline". To je důležité v případě transplantací, kdy se vlastně odebírají "živé" orgány, ale tělo je prohlášeno za mrtvé. Jsi i proti transplantacím, vždyť podle tebe toho člověka zabijí, ne?

katae (Čt, 20. 5. 2004 - 08:05)

Ano, bylo z Tvých příspěvků poznat, že jsi velmi mladý a nezkušený.

miso (St, 19. 5. 2004 - 19:05)

Mate vsetci pravdu ja som netolerantny pubertak hoci mam 23 rozum mam tak na 17 som proste svina ktora upiera zenam zakladne prava ako je pravo na rozhodovanie o zivote ci smrti. Bola to moja velka chyba mysliet si ze na to nikto pravo nema, ved zena je nositelka zivota, uricte ma aj pravo tento zivot vziat, hlavne ked to nie je ani zivot len nieco co proste vznikne, zhluk buniek...nic za cim by nam malo byt luto. Nechapem ako som mohol byt taky bezcitny a zly k zenam bez ktorych by sme tu ani neboli. Uznavam svoj omyl ak som niekoho urazil , nejaku zenu ci rozumneho muza, feministicke hnutia alebo kohokolvek , hlboko sa ospravedlnujem. Dakujem vam uz som vsetko pochopil.

katae (St, 19. 5. 2004 - 09:05)

Já v tomto případě osobní zkušenost nemám (Ty taky ne, a Ty ji mít ani nebudeš) a i přesto chápeme, že lidi potřebují svobodu minimálně v tom, aby mohli rozhodovat sami o svém soukromém životě a o svém vlastním těle. Možná je to o tom, že k toleranci musí člověk opravdu dozrát tím, že si ty své trampoty na vlastní kůži prožije; pak už ostatní nedokáže jen odsuzovat.

kokrouč (St, 19. 5. 2004 - 09:05)

Katae, zarážející je, že konkrétně tady v tom tématu není sám, jen asi jediný své názory prezentuje přesně s tou nevyzrálou razancí, odpovídající věku, podle mého soudu, kolem 17-18-ti let. Osobně si nemyslím, že by si z někoho utahoval, ale bůh suď. Je to o těch žhavých kamnech a každý si musí sáhnout sám. Nepřeju nikomu nic špatného, ale není nad vlastní zkušenost, obecně a obecně i platí, že chci-li proti něčemu brojit, musím to něco dokonale znát.

katae (St, 19. 5. 2004 - 09:05)

Prošla jsem si i nějaké příspěvky zpět a stále více nabývám dojmu, že miso je prostě nějaká náctiletá nedospělá osoba, která se tady na této diskuzi prostě dobře baví. Nevěřím tomu, že by byl někdo tak labilní a omezený doopravdy. Takže, přátelé, prostě si z nás asi utahuje.

Peta (Út, 18. 5. 2004 - 23:05)

Celkom sa to tu rozbehlo ako tak pozerám. :))Dlho som tu nebola, ale nič sa nezmenilo..Tak Vám len možem popriať, aby ste sa nemuseli nikdy pre takúto vec rozhodovať.

Dina (Út, 18. 5. 2004 - 17:05)

Kokrouči, myslím, že házíš perly sviním ...

kokrouč (Út, 18. 5. 2004 - 13:05)

Míšo, proboha, čeština není až tak rozdílná od slovenštiny, takže předpokládám, že rozdíl mezi "nemám v úmyslu zakládat rodinu, protože to dělá většina" a "neplánuju založit rodinu" je snad v obou jazycích zřetelný, pokud se mýlím, tak se omlouvám, ale pro mě je ten rozdíl až hmatatelný.Potom - k rodině snad nutně nepotřebuješ manželství, to je zase argument, kterému nerozumím a nutí mě to přemýšlet, že i když jsem z jedné čtvrtiny Slovák a u mé babičky se česky nemluvilo, tak jsem asi za těch pár let zřejmě hodně pozapomněl.Jedno vím jistě - pro mě je rodina něco, co mi dává pocit jistoty a bezpečí a pro tu rodinu jsem ochoten podstoupit téměř cokoli, i kývnout na potrat, bude-li to pro rodinu jako celek nejlepší možné řešení a bude-li můj názor, do nějaké míry, rozhodující nebo určující. A pokud kdokoli považuje manželství za formalitu - nicméně i zde jsem nucen tento náhled tolerovat. I když zase - osobně jsem toho názoru, že právě zde je ten problém, který se potažmo promítá snad téměř všude. V první řadě je to o povrchnosti, o představě snadného života v náručí sociálního státu, děti se neučí zodpovědnosti a všichni máme víc práv než povinností. Je to o rodině a o výchově a hlavně o tom, že by první věcí, kterou je potřeba dostat pod kůži, měla být věta : svoboda je poznaná nutnost.

miso (Út, 18. 5. 2004 - 12:05)

Ale kokrouc ved sa nerozculuj , ja som sa nikdy neuchyloval k vulgarizmom ani ta za tvoje nazory nijak nedehonestujem chapes?A ze si neplanujem zalozit rodinu....no manzelstvo sa v nasej dobe zvrtlo na cistu formalitu kde to uz vatcina robi z povinnosti. Ve dpreci inak by polovica manzelstiev koncila rozvodom (niekde aj viac) a ostatny...co ich drzi pokope, spolocenske konvencie, nabozenstvo, neviem...toto nema nic spolocne so zakladnymi biologickymi potrebami ako je sex.

kokrouč (Út, 18. 5. 2004 - 11:05)

No vždyť já už si taky vybral :-)Charlie, máš pravdu, mě to zamrzelo hned jak jsem to odklepl, ale ta věta : "nemám v úmyslu zakládat rodinu, protože to dělá většina", mě vcelku úspěšně dorazila a tak jsem přemýšlel, s kým to tady vůbec debatuju. Už jsem toho chtěl několikrát nechat, ale ten člověk vždycky napíše něco, co mi prostě nedá a jen tak si povzdechnout u PC není ono. Ale laciné to bylo, to beru.

Smajlinka (Út, 18. 5. 2004 - 11:05)

No, kokrouči, tak že bys přestal souložit, to ti nevěřím. :-) Tobě tedy ne. Ty jsi kanec, to musí ven, i kdyby... To spíš ty zuby, to bych věřila. :-)

Charlie (Út, 18. 5. 2004 - 11:05)

Kokrouči, nebylo to rejpnutí na začátku tvého předchozího příspěvku trochu laciné, zbytečné a navíc úplně mimo mísu? Nejsem zvyklý od tebe číst takové věci...

kokrouč (Út, 18. 5. 2004 - 08:05)

Ode dneška nesouložím, protože to dělá většina, nebo že bych si jen přestal čistit zuby ? To snad většina dělá také... Sakra, to je dilema a vybrat bych si měl, abych byl něčím jiný.Anonymní porody a zjednodušení adopce je asi skutečně cesta, jak vyřešit mnohé. S tím lze jen souhlasit.Pocitově to mám sám v sobě vyřešené už teď - pocitově, protože jako muž na potrat nikdy nepůjdu, můžu mít jen a pouze tento pohled. Snažil jsem se zavzpomínat a přišel jsem na jednu drobnost - když mi moje paní 2x oznámila, že je těhotná, tak jsem byl skutečně velmi rád a strašně jsem se na potomstvo těšil. Ale, pokud si pamatuju dobře, tak první tři měsíce se v podstatě nic nedělo a teprve až když začaly první pohyby, tak jsem k tomu NĚČEMU začal mít naprosto jiný postoj - začal jsem k "tomu" mít vztah. Přestal jsem to NĚCO vnímat jako nějaký zárodek a začal TO vnímat jako dítě. Kdyby mi manželka před tou změnou řekla, že se na dítě necítí atd., tak bych asi s potratem souhlasil, v tomto směru má žena prostě lepší karty, po té změně vnímání bych už nesouhlasil a nasadil všechny možné páky, aby se případný potrat nekonal.Opakuju, že tohle byly moje pocity, pocity muže, všelijak jsem se manželky vyptával, jak se cítí a tak a včera jsme si trochu zavzpomínali společně a ona mi řekla, že měla přibližně stejné pocity jako já, nebylo jí špatně, nebylo jí kdovíjak skvěle, prostě normálně a o tom NĚČEM, přibližně ty první tři měsíce, vůbec nevěděla.Nechci, aby následující přirovnání vedlo k nějakým debatám, jde mi jen o srovnání dojmu, pocitu a VZTAHU - mám psa, který dělá psí kusy, kdyby cokoli podobného dělal pes jiný, tak ho zastřelím, svého nezastřelím, protože k němu mám vztah.

miso (Po, 17. 5. 2004 - 20:05)

Misa2: Si uplne mimo nejde mi o alimenty ale o princip. Matka totis sama rozhoduje o zivote ci smrti otec nemoze nic, ale ked sa uz narodi tak platit musi...prave toto je to protirecenie, bud na to dieta mam pravo od zaciatku alebo vobec, ziadne take ze mam pravo az od 5 mesiaca alebo od nejakeho ineho casu.....chapes?Vdaka ze si myslis ze je to uslachtile.Tak keby som si dal taky zavezok tak sem nenapisem nikdy, nemam totis zaujem zakladat si rodinu len preto ze to robi vatcina.Ale asi skor narazas na to ze to dieta niekto nedokaze vychovat vsak? Prave preto treba zliberalizovat zakony o adopcii deti , najma miminiek a je po probleme. Je to urcite lepsie riesenie pre vsetkych.Tak mam este otazku, co ked mam rocne dieta a vyhodia ma z prace a nedokazem ho uz vychovat pretoze mam este dve starsie. Mam ho preto zabit? Podla mna je to blbost.

Míša 2 (Po, 17. 5. 2004 - 18:05)

Míšo, a nejde Ti nakonec spíš o ty alimenty než o potraty? Na jednu stranu ušlechtile bráníš práva nenarozeného dítěte a na druhou stranu máš strach, abys nemusel platit alimenty. Tak co vlastně chceš? Dej si závazek, že sem napíšeš až budeš mít dvě malinké dětičky, budeš spát 2 měsíce tak dvě hodiny denně, a žena Ti oznámí, že je znovu těhotná. Pak můžeš radit. Pak Tvůj odpor vůči potratům všichni ocení. Kéž by Ti ten zápal vydržel celý život. Také si myslím, že dobrovolné přerušení těhotenství z jakéhokoliv důvodu je zabití. Sama jsem to podstoupila a nikdy si to asi neodpustím. A pokud bych mohla jednu věc v životě vrátit, tak by to byla tahle. Ale nikdy bych si nedovolila někoho za to odsuzovat, protože si dovedu představit, co většina žen prožívá. Zákazy nic neřeší. Soulasím s Broňou.

Marika (So, 15. 5. 2004 - 12:05)

Miso, když tak rozumíš problematice interupcí, co takhle se naučit něco o interpunkci. Ty tvoje hlody vůbec nedávají smysl.

Reklama

Přidat komentář