Reklama

Jak na invalidní důchod

Návštěvník (Út, 11. 9. 2007 - 18:09)

Buď ráda, že jsi zdravá a že ho brát nemusíš. Co by za to jiní dali, kdyby byli zdraví a invalidní důchod nepotřebovali. Běž radši normálně pracovat.

Návštěvník (Út, 4. 9. 2007 - 12:09)

V r.1957 jsem prodělala dětskou obrnu,zůstaly mi ochrnuty dolní konč.chodím jen po patách,
asi před 12 lety jsem si zažádala o ČID,to co mi doktor řekl, nepřeju nikomu, důchod jsem nedostala, asi před 2ety jsem si zažádala znova,problémy mám pořád, a najednou jsem dostala ČID bez problémů, je to v lidech, někdo důchod dostane celý jen tím, že si třeba prochlastá játra.

Vera (Út, 4. 9. 2007 - 12:09)

V r.1957 jsem prodělala dětskou obrnu,zůstaly mi ochrnuty dolní konč.chodím jen po patách,
asi před 12 lety jsem si zažádala o ČID,to co mi doktor řekl, nepřeju nikomu, důchod jsem nedostala, asi před 2ety jsem si zažádala znova,problémy mám pořád, a najednou jsem dostala ČID bez problémů, je to v lidech, někdo důchod dostane celý jen tím, že si třeba prochlastá játra.

M (Čt, 9. 8. 2007 - 11:08)

Dobrý den, jsem po operaci pánve /mám dva šrouby v zádech/ a po plastice LCA jednoho kolene. Chci pracovat. Myslím, že mohu očekávat zdr. potíže. V zam. jsem celou dobu na nohou /až 13 hod./. Je nějaká naděje, že se o mě stát postará. Pracuji 18 let, včetně vojny. Jeden rok jsem byl na pracáku. Děkuji všem za odpověď.

xxx (St, 8. 8. 2007 - 21:08)

Je to všechno především o známostech a informovanosti. Posudkoví lékaři rady neradí dávají, samozřejmě jim jde o to, aby inv. důchodců bylo co nejméně, hlavně mladých, tak člověk ani neví, na co by měl nárok a co pro to udělat. Znám jednu rodinu, kteří mají příbuzného posudkáře a všichni nějaký důchod mají, protože mají rady z první ruky....
V těchto věcech je neuvěřitelný chaos a neinformovaný člověk má většinou smůlu, a může přitom opravdu trpět jak kůň. :-(

Rosťa 45let (St, 8. 8. 2007 - 19:08)

Já vám povím zase jinou příhodu.
V roce 1989 jsem onemocněl v 1993 mně diagnostikovali MCTD Sharp.
Ještě toho roku mně přiznali plný invalidní důchod. Před deseti lety se podařilo nemoc dostat do klidového stádia a zbavit se steroidů.Pět let poté jsem si otevřel živnost na posudkové komisy se mně na ni ani neptali.Poté se mně podařilo sehnat práci na plný úvazek u statní organizace .
Měsíc poté jsem šel na mimořádnou posudkovou komisi. S důchodem jsem se ještě před tím tiše rozloučil. Jaké bylo mé udivení když jsem přišel na komisi a slyšel
od doktora slova chvály ,že pracuji i s takovým onemocněním.Přečetl mně pasáž v které bylo že můžu si prací uškodit a může mně být ID sebrán ale zároveň dodal že si toho cení a za něho to určitě nehrozí. Tak mně dodnes zůstal.
I s takovými posudkovými doktory se může člověk setkat.

Radce (Po, 23. 7. 2007 - 12:07)

Mám hodně shodných potíží a také nemám nárok,
přesto, že nejsem schopná poracovat a potíže přibývají, přitom za jedninou z nich nemohu.
Takových nás je hodně.

Zuza (Ne, 22. 7. 2007 - 22:07)

Je mi 21 let a už rok jsem na neschopence.Začaly mi hodně otékat nohy a ruce, nemohla jsem skoro chodit, rychle jsem se unavila, braly mě křeče do prstů u nohou, nesedla sem si na bobek, nesevřela jsem pěst, neměla jsem sílu...Po půl roce mi konečně diagnostikovali MCTD s rysy dermatomyositidy, nasadili léčbu kortikoidy a cytostatiky. Příznaky začali rychle ustupovat a už se cítím objektivně vcelku dobře, ikdyž doktoři mi to moc nevěří. Přesto mě lékaři nechtěli uschopnit. Moje obvodní lékařka mi zažádala o ID. Dost jsem se toho bála, ale byly tam dvě milé paní a beze všech stresů mi rovnou oznámily, že mám PID zatím na rok, div se mi za to neomlouvaly. Je to asi dost individuální. Musíte mít štěstí na lidi. A hlavně si nestěžovat. Podle doktorů bych asi měla někde umírat, ale je lepší, pokud to trošku jde, si nemoc nepřipouštět a dávat si splnitelné cíle. Může být hůř, ale musí se věřit v to lepší :-).Nebát se ono to nějak dopadne. Držím všem palce.

o.lan (So, 21. 7. 2007 - 10:07)

Chtěl bych se sVámi podělit o svoji zkušenost. Pracoval jsem jako státní zaměstnanec na celním úřadě. V okamžiku, kdy jsem byl hospitalizován v nemocnici s potvrzením diagózy G35 Sklerosois multiplex, byl se mnou rozvázán služební poměr, z důvodu nezpůsobilosti k výkonu. Ve všech lékařských zprávách je uvedeno, že se jedná o težkou invaliditu a stav je ireverzibilní a funkční omezení výrazné. Po 12 měsicích jsem byl pozván před posudkovou komisi, kde mi bylo sděleno, že s touto nemocí nemám prozatím nárok na plný invalidní důchod. Údajně, až po druhé atace mám nárok na plný invalidní důchod a to pouze za předpokladu, že bude chůze výrazně ovlivněna a to tak, že budu mít problémy ujít s jednou holí maximálně 200 m. V současné době ujdu do 400 m bez hole. Mám výrazný únavový syndrom a problémy se soustředit. Bohužel mám navíc uvedeno v zápočtovém listu, že jsem byl rok v pracovní neschopnosti, což při hledání zaměstnání bude velký handicap. Moje rada na závěr je, pokud je to možné vrátit se co nejrychleji po hospitalizaci zpět do zaměstnání, protože i když tato nemoc je značně omezující, není v počátcích nárok na plný invalidní důchod. Při hledání nového zaměstnání se mohou vyskytnout stresující situace, které vedou ke zhoršení zdavotního stavu. Při ucházení o zaměstnání je nutné nezatajovat tuto chorobu, protože pokud zaměstnavatel zjistí tuto skutečnost již ve zkušebí době, nemusí uvést důvody a propustí vás.

Oldřich Lánský

Simona (Čt, 19. 7. 2007 - 09:07)

prosim vas nevite zdali když se podrobim TEP kolene dostanu aspon častečny duchod?Děkuji

Ladislav (Po, 16. 7. 2007 - 18:07)

Prosím přijďte nás podpořit do diskuse Proč se zastřelil Karel Svoboda.

Radka (Po, 16. 7. 2007 - 18:07)

Jsem již 10 let chronicky nemocná stav po prodělaných neuroinfekcích,jsem stále v ČID.
Mám dost trvalých následků,např.velmi rychlá únavnost,křečovité stavy,třesy hlavně horních končetin,závratě časté záchvaty migrény,hlavně při prudkých výkyvech tlaku,bolesti páteře,někdy musím použít fr.hole...Je mi 38 let a každá návštěva u podle mě úředníků s titulem MUDr.je pro mě obrovské psych.vypětí,musím si vzít léky navíc,abych se při jednání nezhroutila,neboť tyto úředníky zajímají pouze nějaká procenta a tabulky...Beru spousty léků,nemohu si nic dopředu naplánovat,dokonce i k lékaři se někdy musím přeobjednat...Dokonce kvůli takové banální operaci jako je slepé střevo jsem kvůli anestezii musela do Prahy a na sále jsem místo obvyklých cca.90min byla téměř 3hodiny a ještě pak mě dlouho hlídali.Předoperační pohovor s anesteziologem trval těř 1hodinu,neboť mi musela být upravena a to velmi důkladně moje medikace...
A paní ůřednici s titulem MUDr.zajímala má stolice,zdali mě bolí břicho ap.-1/2roku po operaci,nikoli riziko celk.anestezie...
Prostě si hledala vytáčky,zamlouvala důležité údaje o mém zdrav.stavu a radila mi např.že mám chodit na procházky i v těchto vedrech...
Hlavně,že se mi začala navážet do mého ŘP...!!!S ice nepřímo,ale pochopila jsem...Řízení jsem musela velmi,velmi omezit a msím dodržovat několik svých pravidel,kdy mohu vyjet,můj denní průměr je 5km/měsíc...!!!A zase si jízdu coby řidič nemohu naplánovat,jako vše...Kdo nezažil,nepochopí...!!!A také jsem relativně mladá,tak můžu přeci pracovat...!!!!Jak ráda bych...!!!Hákovala bych raději jak "kat",než mít takovéto problémy a přežívat ze dne na den...!!!Musím se s tím naučit žít a mám tabletky,tak co!!!Být na mé paní doktorce,už dávno jsem v plném důchodu,protože mě zná,chodím k ní roky a ví,že nesimuluji,což mj.dokazují i výsledky všech vyšetřeních...Jenže tohle pány úředníky s titulem MUDr. nezajímá...!!!Ať si to zkusí naučit se s tím žít...!!!Nikomu nic zlého nepřeji,ale těmto rádoby lékařům bych přála týden,1 jediný týden,s mými problémy žít a pak by mluvili jinak...!!!Sytý hladovému nevěří a nikdy věřit nebude...Člověk se může pro stát přetrhnout...!!!Ale když je to naopak...Opravdu "papíry na hlavu"a plný je v"kapse"...!!!

Psychologu, to (Ne, 8. 7. 2007 - 10:07)

ale JAK si je zařídit když žádnou takovou nemoc nemám?
Kdybych doktorovi řekla: napište mi psychózu, nebude se se mnou o tom vůbec bavit... :-(

Návštěvník (So, 7. 7. 2007 - 10:07)

Tady máme posudkovou takovou krávu, že si ji tam drží snad jenom proto, aby lidi odrazovala a báli se žádat o inv. důchod. Mně ho dát musela a to plný, přestože dlouho vyhrožovala, že to bude jen částečný, počet bodů ukázal něco jiného. To bylo potom keců a poznámek od ní, jako kdyby důchod dávala ze svého, kráva jedna stará.

Simon (So, 7. 7. 2007 - 09:07)

Ja mam artrozu obou kolen 3stupně.Nemohu vykonavat těžži praci,dlouho stat a dtejně mne nedali ani častečny duchod.asi to zaleži na posudkovem.Jedině pry až budu mnet uměle koleno,tak pak mne daji častečny.Stejně je to malo peněz,ale i to je dobry když nemužete vykonavat všechny prace.

Ručičky nebojte (So, 7. 7. 2007 - 01:07)

Tomu, kdo touží po ID doporučuji si pořídit rakovinu hrtanu. Sice bude mít slavíka a nebude moci mluvit, ale plný invalidní důchod bude mít jistý. Mluvím z vlastní zkušenosti. Má někdo zájem?

Psycholog (Pá, 6. 7. 2007 - 22:07)

Ad Elis: Sežen si papíry na hlavu. Paranodini schizofrenie a maniodepresivní nebo schizoafektivní psychoza a PID je jasnej i ted za Julínka-Šulínka. Za DRatha se dával i za těžké deprese ale to už prý ted tak jednoduchý není. Prý máte deprese? Tak běžte do práce a ony vás hned přejdou.

Pan Uhl (Pá, 6. 7. 2007 - 21:07)

Doporučuji se zeptat našich romských spoluobčanů, ti vědí jak na to, zhruba 40% z nich jsou poživateli invalidních důchodů.

Vlastik (Čt, 5. 7. 2007 - 14:07)

kdysi davali automaticky duchod po endoproteze.Já myslim že ho davaji i tedka.Nesmi se to moc zatěžovat,takže nějake šetřeni je na mistě

Jana (St, 4. 7. 2007 - 20:07)

Jen si požádej,měli by Ti nějaký přiklepnout po dobu rehabilitace a následného doléčení.Dají Ti ho na rok a pak na přezkum,to rozhodnou co dál.Podle stavu.

Reklama

Přidat komentář