Špunt ze šampaňského letí až 40 kilometrů za hodinu
Tým německých vědců vedených Friedrichem Balckem z technické univerzity v Clausthalu se rozhodl vědecky zjistit, nakolik je toto nebezpečí reálné. Fyzikálními pokusy došel k závěru, že nebrzděná korková zátka může vyrazit z láhve "šampusu" rychlostí až 40 kilometrů za hodinu, což může být pro lidi velmi nebezpečné.
"Při takové rychlosti se v okruhu několika metrů nikdo nedokáže zátce vyhnout, pokud začne reagovat až na zvuk 'výstřelu', který korek při opouštění láhve vydá," citovala agentura DPA z výsledků bádání.
Při svých pokusech nechal Balck vyletovat zátky z lahví pod různým tlakem. Nejvyšší tlakje v nechlazené láhvi, která se před otevřením důkladně protřepe. Tím se vytvoří tlak asi 2,5 baru a zátka pak vyletí zmiňovanou rychlostí 40 kilometrů za hodinu. To je větší rychlost, než jakou dokáže běžet člověk. Pokud by se však vytvořily ideální podmínky, například zahřátím na slunci tlak zesílil na tři bary a zátka se před uvolněním namazala tak, aby nemusela překonávat žádné tření, mohla by zátka vyletět teoreticky až rychlostí téměř 100 kilometrů za hodinu.
Obvyklé chlazení sektu však tlak v láhvi snižuje. Kdo tedy otvírá perlivé víno při takové teplotě, jakou má při podávání mít, je nebezpečí zranění výrazně menší. "Pokud se láhev se šampaňským vyndá z lednice bez třesení, není v ní prakticky žádný tlak," uzavírá profesor Balck.
Zdroj: ČTK
- Odpovědět
Pošli odkaz