Reklama

Borelioza

Palo Bratislava (Po, 25. 8. 2003 - 11:08)

Pre Jarcu,Martinu,Petru i vsetkych.Musim povedat,ze je uplne fajn ze si tu mozeme dopisovat o spolocnych problemoch.Pre mna a urcite pre Vas vsetkych je to obrovsky prinos informacii a povzbudenia.Posledne prispevky je tu spominane clanky o chronickej unave.A ono to naozaj s tym suvisi.I liecba by sa mala zamerat tym smerom.Jarca mi polala ten clanok od dr.Nouzi.Teraz cez vikend som ho precital{34stan}.Musim sa jej velmi pekne podakovat.Taky zdroj informacii som uz dlho nezazil.Nedavno som jej pisal,ze moja perfektna obvodna lekarka mi poradila ku ATB liecbe este nejaku liecbu.Ta liecba sa vola IMUNOMODULACNA Liecba a ENZIMOTERAPIA.Takze Jarca moc noveho ti neprinasam.Pokusim sa u nas niekoho zohnat kto sa tomu odbornejsie venuje{aj liecba borelky}.Ak nenajdem zrejme sa aj ja objednam u dr.Nouzi.Netusim kolko to bude stat.IMUNOMODULACNA LIECBAJej cielom je chronicky stav choroby aktivovat do akutneho.Iba vtedy kvalitne zaberu ATB.Beru sa prostriedky podporujuce fagocytozu a pod.Priaznivym ukazovatelom ze tato liecba zabera je prechod do akutneho stavu.Horucka,clovek sa citi ako pri chripke.Podavane Atb zaberu.Takze Jarca pokial budes vedet o tom viac, tak napis lebo si nase "slato."Palo Bratislava.

Martina (Ne, 24. 8. 2003 - 13:08)

Jaru, dokud pořádně nemoce nepotrápí samotné doktory nebo jejich nejbližší, dotud se k nám budou chovat jako na štvanou zvěř!Moc Tě zdravím a snad Ti můj mail i s fotkou přišel-M

jarcak (So, 23. 8. 2003 - 10:08)

ahoj Marti,vítám tě u nás. Je bezva, že si můžeme sdělovat zkušenosti. Ale neustále mě zaráží, jak se tato nemoc podceňuje. Viz Petry lékař-ATB na 10 dní, že to samo vymizí. Můj již zmiňovaný známý -jeho lékař-dle potíží nasazoval léky - ne jen podle kr. testů. Léčba trvala půl roku, a je to mladý muž, předtím sporotvec. Nyní po 5 letech je vyléčen. Ale i nyní se někdy cítí jak on sám říká "jako pomalý brouček". A to jak fyzicky tak psichycky. Takže naslouchejte svému tělu. K těm ATB není dobré pít mléko, snižuje účinnost, v pauze mimo sbaštit jogurt (na obnovu střevní mikroflory poničenou ATB). Něbo zde na doktorce Laktobaculus - tablety.Jarča K.

Martina (Pá, 22. 8. 2003 - 22:08)

Sonji, Jarunko, je báječné, že se tu vyvíjí dialog pomoci a empatie jako na únavovém syndromu. Petře chci vyřídit, že jsou lidé velmi těžce nemocní, tak ona se v tak ranném stádiu přece s borelkou musí chtít rvát.VŠEM s borelkou

jarcak (Pá, 22. 8. 2003 - 19:08)

ahoj Sonjo,Já bych zkusila u dítete si nechat vyšetřit alespoň krev. Máš pravdu, že čekat na příznaky je pozdě. Nevím jaké procento přenosu je možné, asi je to velice vzácné alepoň tak to bylo v článku, avšak možné. Takže bych zkusila pediatra a tu krev.Mám dceru bude jí pět let, defakto taky nevím jak to mám v sobě dlouho.Někdy infekci zaktivizuje i jiné onemocnění např. mononukleoza ale i jiné.Takže jak píšeš potíže měla dávno, na nic se nepřišlo (mě též dali léky na nervy a Ibuprofen) zvláštní je že ten absolutně nezabíral. Vyšetření krve jsem si nechala udělat sama a bylo pozitivní pak ten WBlot byl negativní, takže vlastně stále nevím , zda je to ono, ale ty blokace páteře, motání hlavy a bolesti svalů něco způsobuje. Jediný ten můj kožní lékař ví, že v pozdním stadiu je borelka težko z krve prokazatelná a byl ochoten mi ty ATB napsat. Čtu tady, že dají ATB na 10 dní to je naprosto o ničem, já dostala na 6 neděl a při opětovných příznacích ještě na měsíc. Známý se začal léčit ihned po eritému (fleku) a léčil se půl roku - jaké je to svinstvo. Jestli se mi po dobrání příznaky vrátí, tak nedám pokoj a jesem ochotná podstoupit i tu lumbálku. Ať mám jistotu proti čemu bojovat. Zatím zdravím a bude-li něco nového napíšu. Budeš-li chtít můžeš se ozvat na můj E-mail. Jarča K.

Sonja (Čt, 21. 8. 2003 - 21:08)

Ahoj Jarčo, moje kamarádka má hrozné potíže už léta, ale stále byla směrovaná jen na psychitrii. Měla smůlu na lékaře...ať se obrátila kamkoli (neurolog, PL, interna...)vždy to samé. Že to má od psychiky. Nyní k bolestem "naštěstí" i otekla a pro velké bolesti, na které neměla účinky žádná analgetika, musela vyrazit na pohotovost. To už zaúřadovaly vyšší moci - poprvé se dostala ke schopnému lékaři. Hned na druhý den jí vyřídil příslušná vyšetření včetně lumbálky a zbytek už znáš. Moje odpověď na otázku, jak se na vyšetření proboxovala zní: "Měla štěstí, že otekla." Hrůza, ale pravda.V otázce ohledně přenosu borelky na dítě mám obavu z toho, že ona sama v krvi nález neměla. Jestli je přenos možný, znamená to, aby dítě podstoupilo také lumbálku. Připadá mi to drastické. Dítě je maličké a nemůže zatím samo sdělit, zda ho něco bolí. Dá se to odhadnout jen podle pláče, či "ukňouranosti". Čekat, až se objeví potíže není dobré. Snad pediatr poradí a nemávne nad tím rukou. Myslela jsem si, kdyby o tom někdo věděl, že bych ji mohla povzbudit. Často jsme si říkaly, že člověk sám utrpení vydrží, ale dívat se na utrpení dítěte a nedokázat pomoci...to je nejtěžší na světě.S.

jarcak (Čt, 21. 8. 2003 - 20:08)

pro Sonju,dočetla jsem se že je možný přenos z matky na dítě placentou, při neléčení nemoci. Takže velké štěstí, že se u tvé kamarádky na to přilo a léčí se.Každopádně ať to neprodleně oznámí svému pediatrovi, nechala bych udělat test i dítěti.Ještě jeden dotaz při kterých potížích se dostala na infekční? Já mám pocit, že se mnou bude někdo něco dělat, až se nebudu moc hýbat, a to aby nebylo pozdě. Nyní mi ATB moc nezbrala.Pro Pala, dej vědět co ti tvá lékařka doporučuje, když se dostanu k dr. Nouzovi a poradími alter. léčbu ať už mám cokoli tak dám vědět taky.Zdravím Jarča K.

Palo Bratislava (Čt, 21. 8. 2003 - 16:08)

Ahojte.Pre Petru.Ja ti jednoznacne radim tlacit na lekarov co ta liecia,aby ti nasadili ATB minimalne na 2 mesiace.Poznam cloveka ktory dostal uz po prisati na 4 den ATB a liecil sa z toho 4 mesiace.Teraz je zdravy.Aj u mna to bolo najdene vcas ale bolo to zanedbane a dopadlo to tak,ze ju mam uz 2.5 roka.Ja som o tom vtedy nevedel vobec nic,moja obvodacka mi o tom nic nepovedala a kaslala na mna.Ja som zistil az teraz ze sa to lieci na infekcnom.Kebyze ma vtedy posle na infekcne tak som teraz zdravy.Mne bolo velmi zle 5 mesiacov.Bol som len v posteli.Chcel som spachat samovrazdu.Take je nase zdravotnictvo.Mozem povedat ze lutujem ze som nevzal do ruk vtedy iniciativu a nezistoval som o tom viac.Takze je tu podiel aj mojej chyby.Ale je zrejme ze sil som vtedy vela nemal.Strata vahy=5 mes. v posteli.Pred touto chorobou som bol plny elanu, venoval som sa cyklistike.Teraz som sa rozhodol ze to vo mne ta borelia nebude mat lahke.Takze radim ti nenechaj sa od nikoho takto nevyliecit a nespoliehaj sa na nikoho.Iba na seba.Pre Jarku.Dakujem Ti velmi pekne za zaslaneho dr.Nouza.Budem to vecer studovat.Moja nova obvod. lekarka je perfektna.Radi mi.Teraz mi nieco nove spominala okolo liecby.Zistim okolo toho viac a napisem.

Sonja (St, 20. 8. 2003 - 21:08)

Zdravím Vás a mám jednu otázku. Mojí kamarádce stanovili borelku z mozk.moku. V krvi žádný nález nebyl. Zdravotní potíže veliké - proto lumbálka k vyloučení RS. Výsledek borelioza. Kamarádku by zajímalo, jak postupovat v jejím případě, kdy prošla těhotenstvím už s touto nemocí. Je možný přenos nemoci z matky na plod? Jak postupovat v případě, že ano. Bude se samozřejmě radit s pediatrem - až ji propustí z nemocnice, kde leží na kapačkách. Moc bych Vám byla vděčná za informaci. Sonja.

jarcak (St, 20. 8. 2003 - 21:08)

Pro Petru,vyléčení po nasazení ATB ihned po nalezení fleku je veliké, uvádějívíce než 90 %.Co jsem se dozvěděla od podobně postiženích chodí i po vyléčení na kontrolní testy, intervaly stanoví lékař.Nevím co bereš za ATB připadá mi 10 dní málo, zvlášť když máš stále příznaky.Já je měla nasazeny na 6 neděl a po dalších testech znovu na měsíc.Jeden znýmí nasazeno ATB ihned (měl velikou kožní reakci) léčil se skoro půl roku.Velice záleží na imunitním systému. Já mimo ATB beru podpůrné prostředky, vitamin B-velice důletižý, C, Vše je v přípravku StresVit, potom Chlorelu a AloeVera na pročištění organismu, Ginko Bilobu

Palo BA (St, 20. 8. 2003 - 15:08)

Pre Jarcu.Ten clanok dr.Noua "Unava znama neznama" si rad precitam.Kde by som ho nasiel? Pre Jarcu a ostatnych.Co sa tyka liecby ATB a doplnkovej alternat. liecbe ma to nieco do seba.Prave teraz som bol na dovolenke odpocinut si.Moc mi to pomohlo.Cerstvy vzduch a klud atd.=mensie bolesti hlavy a klbov.Ved urcite ludom chorym na borelku sa zle pracuje s bolestami,unavou a teplotou.Na dovolenke som stretol terapeuta zaoberajuceho sa reflexnou terapiou.Naucil ma "mackat alebo masirovat" slezinu,pecen,ladviny a klby.Tato masaz zmiernuje bolesti,prekrvuje a podporuje masirovany organ.Zvlast slezina a cely lymfaticky aparat su dolezite v boji s chorobami lebo produkuje biele krvinky.Spominal mi aj prasky podporujuce slezinu.Ale neviem to zohnat.Mozno niekedy.

Petra (St, 20. 8. 2003 - 15:08)

Ahoj,zdravím všechny.Tak mám také boreliozu.V pondělí mi přišly výsledky.Chtěla bych vědět jak na tom sem a co mě čeká.Po nalezení fleku po klíštěti mi doktor nasadil antibiotika na deset dnů.Asi po týdnu mi vzal krev a výsledek byl akutní borelioza.Ale řekl mi,že za šest týdnů mi vemou další krev a že borelioza vymizí.Sem v šoku, když čtu vaše příspěvky.Mam totiž skoro všechny příznaky(bolesti kloubů,hlavy a teď už i nevolnost)a mam čekat až to samo zmizí, to je divné nebo ne? Moc mi pomůže když mi někdo napíše jak na tom sem nebo co mě čeká.Moc toužím po dítěti, ne teď,ne za měsíc ale určitě ještě jedno dítě plánuju,je naděje,že budu v pořádku a neohrozím jeho život?Je normální postup mojeho lékaře?Jaká je šance,že se uzdravím,když sem byla hned přeléčena?Moc dík za každou odpověď, nemusí to být ani rada,jen když budu vědět,že v tom nejsem sama. Ahoj Petra

jarcak (Út, 19. 8. 2003 - 18:08)

Pro Evu,ten třes rukou mám taky. Nejhorší je to při práci na PC nejsem vůbec schopná psát, ruce se na klávesnici klepou jak drahý pes, a jinak píšu všemi docela obstojně. Myslím, že je to nějak spojené s krční páteří, protže zrovna včera navečer to začalo , šílená bolest, i v noci to se budím a ráno se probudím jak po flánu včetně toho třesu rukou. Během dne se to upraví. Pro Dav:léčba v první fázi, veliká naděje na úplné vyléčení ATB 3týdny-měsíc.(jeden zdámí měl obrovskou reakci flek přes celou nohu, léčil se z toho půl roku, než to bylo dobré, hlavně, že se to nenamnoží v organismu.)Pro Pala: nejsme to na tom lépe. Připadá mi když řeknu před doktorem borelioza orosí se. Viz dnešní má návštěva na inf. od. Bulovka.Pí doktorka shlédla mé kr. testy , konstatovala, že i po léčbě budou mé hodnoty pozitivní (testují se protilátky) budu je mít navždy. Odléčená ATB jsem takže jiná léčba nemá cenu. Napsala to ovšem lékařským slovníkem "není idikovaná".Sestra mi dala teloměr na který se ani dr. nepodívala, já viděla, že jsem měla přes 37 stuňů. Na můj dotaz, že potíže mám stále a to budu mít vybrány druhá ATB (jím to už od půli května) jako je bolest hlavy, ruky, krč. páteře, aj. řekla, že to může způsobovat ta páteř ať jdu na rehabilitaci. Tečka. Tak sjem si tam zajela pro tuto zprávu. Připadám si jako sběratel papírků s lékař. zprávami. A to má být to špičkové pracoviště JO? Nezbývá mi se objednat k dr. Nouovi, sice budu čekat (má myslím dost pacientů), ale pevně věřím, že se tam člověku budou věnovat. Přečetla jsem jeho články "Únava známá neznámá" kde mimo jiné pojednává i o léčbě boreliozy. Je dobré při léčbě ATB i jinou podpůrnou léčbu. Takže zítra volám a objednám se. Pak napíšu. Všem pevné nervy protože ty budete potřebovat. Jarča K.

Palo Bratislava (Út, 19. 8. 2003 - 15:08)

Zdravi Vas Bratislavcan s 2.5roka pozitivnou boreliou.Uz som sem napisal 2 prispevky.Prosim Vas ak niekto vie kontakt na cloveka vazne zaoberajuceho sa tymto ochorenim na Slovensku nech da prosim vediet.Hladam hladam a stale neviem najst nikoho,kto by s tym mal vacsie skusenosti.Mozem povedat ze Vy Cesi to mate lachsie s tou liecbou.U nas sa na to uplne kasle,aspon co som ja zazil.Proste Slovaci skapte!Uz neviem na koho sa mam obratit.Tak to vyzera ze budem musiet ist liecit sa do Ciech.Vobec neviem ci mi to moja poistovna preplati.Zrejme si to uhradim ja i ked Slovaci trpia extremne vysokymi platmi.Jednoduch Vam mozem len zavidiet.Aby sa clovek na Slovensku o seba postaral musi byt vseved.Tak to vyzera ze pojdem skusit stastie do Ciech.Docital som sa tu ze je boreliova poradna v Ostrave,spomina sa tu aj Bulovka inf.Momentalne beriem Duomox{amoxicilin},no mam ho predpisany iba na 1 mesiac.Obavam sa ze je to malo na 2 stadium.Ved by som mal brat ATb min. 2 mesiace.Zrejme niesu peniaze v zdravotnictve.Inac by som to bral 2 mesiace.V novinach citam neustale,ze ten a ten sportovec mal boreliu a liecil sa na tom inf. oddel. na infuziach.Tak to vyzera ze pre bezneho Slovaka,ktory sa tu snazi prezit je plne lozkove odd. a nie su peniaze.Ako tu ma prezit chory clovek ked tu ledva prezije zdravy clovek?Mna dokonca neposlala obvodna lekarka na infekcne!Az teraz sa mi tam podarilo dotrepat.Jednoduch clovek sa tu musi o seba postarat sam.Lekari len beru peniaze a nic z toho ked na to kaslu.Proste skapte Slovaci.Prosim Vas ak niekto vie kontakt na Slovensko nech napise.Pomozu aj internetove stranky s boreliovou tematikou.Takuto disusnu stranku som na Slovenskych strankach nenasiel.Ak je prosim napiste.Prajem vela zdravia.

Dave (Po, 18. 8. 2003 - 11:08)

Prosim Vas, muj 13 lety bratr dostal boreliozu, na boku ma velky cerveny flek, asi od stipnuti komarem, zvetsuje se, boli ho svaly..je lecen nejakymi antibiotyky, presto mam o nej strach a chtel bych se zeptat, zda lecba muze mit komplikace a jaka je sance na uplne uzdraveni?

Eva (Po, 18. 8. 2003 - 09:08)

Zdravím všechny,je moc fajn,ze si můžeme takhle psát,mě už je to vzhledem k rodině strašně líto-tento týden jsme měli být na dovolené a já jsem na neschopence.Problémy mám přes půl roku jsou dny,kdy mi je fajn,ale někdy to opravdu nestojí za nic.Bolest kloubů a pořád zvýšená teplota,to dokáže člověka pěkně otrávit.Nejhorší pro mě je,když mám dny klepajících se rukou.Platila jsem v obchodě nákup a najednou se mi tak strašně začaly třást ruce,já se v tu chvíli chtěla propadnout do země.Prodavačka se na mě dívala,zřejmě jako na alkoholičku.Taky v autě,když řídím je to nepříjemné.Bohužel to nemůžu nijak ovlivnit.Dřív jsem si myslela,že je to třeba z nervozity,jenže mě to chytalo i doma v naprosté pohodě a klidu.No,tak jsem zvědavá,co bude dál.Dnes mám docela dobrý den,tak si ho jdu užít,mějte se,brzy nashle! Eva

jarcak (So, 16. 8. 2003 - 19:08)

Ahoj Sávo a ostatní,je to pravda, ještě že si můžem psát.Protože říkat, to zdravému tak stejně nerozumí i když se moc snaží.Už prá dní o tom dost uvažuju, jít rovnou na Bulovku, protože já jsem toho názoru, než se takhle trápit tak podstoupím jakoukoli léčbu, hlavně když to pomůže. Myslím, že na to jak už se s tím potýkám dlouho asi Deomyxikoin nestačí. Přesně jak ty říkáš, jeden den lépe, tak plánuju s rodinou dovolenou a druhý den nejsem k ničemu. To lépe a zle se mění i několikrát během dne. Nejhorší je, že se člověk bojí dělat běžné činnosti jako předtím např. jezdit autem. Takže musím tomu bacilu pěkně zatopit. Zavolám tam a napíšu co nového. Ahoj všichni Jarča K.

sáva (So, 16. 8. 2003 - 17:08)

AHOJ Pro Jarcu, jestli budeš mít možnost, jdi se léčit na Bulovku na infekční, dělají tam různé testy přímo na bor i další svinstva a mají tam u nás nejdelší zkušenosti,diagnostikovali tam boreliozu poprvé v r. 84. Mě tam taky pomohli, byla jsem tam měsíc s autoimunitní reakcí při borelioze a bylo mi hodně blbě.Jestliže tě to zlobí už delší dobu, asi by to chtělo pořádně odléčit kapačkami,a udělat další vyšetření, nebo se toho budeš těžko zbavovat.Po léčbě ATB mohou být testy negativní a stejně to nemusí být odléčené, chce to je opakovat.Já mám skoro rok po léčbě testy 1.94,ještě jdu na imunologické vyšetření, občas mám den nebo dva teplotu 37.2-4, bolí mě celý člověk a všechny kosti a klouby co jich mám, taky nehorázně hlava, jsem unavená a tak pořád dokola, jednou je trochu líp, jindy jsem k nepoužití. Učím se s tím žít, když nemůžu, tak prostě nefunguju, jdu si lehnout a pak to doháním jak se dá.Snažím se v mezích možností dělat co mě vždy bavilo a říkám si, že se nenechám od žádného mizerného bacila otravovat.Jsem zvědavá, co se najde na té imunologii, pak zas napíšu. Ještě že si můžem takhle mezi sebou psát, je to prima a vždy se těším na další příspěvky. Tak zatím AHOJ

jarcak (Pá, 15. 8. 2003 - 19:08)

Pro Evu,dočetla jsem se že Elisa, reaguje i na jiná onemocnění než borelie, např. infekční mononukleozu, leptospirosy, ale i revmatické onemocnění, nebo i syfilis a jiné.Bylo by asi nejlepší podstoupit kompletní imunologické testy, budu se snažit objednat do Celostní medicíny k dr. Nouzovi, nebo jinam na imunologii. Napíšu Zdraví Jařča K.Pro Sávu měla jse opět PC v opravě kompletní přeistalace Win. až vše zprovozním odepíšu.

Eva (Pá, 15. 8. 2003 - 10:08)

Zdravím všechny, pro Jarču-děkuji za radu.K těm testům,nevím vůbec,jaké testy mi dělali,normální odběr krve a laborku v Chrudimi.Nevím,jestli test WESTERN BLOT a ELISA ,zkrátka mi bylo řečeno,že mám test na borelii negativní.Příští čtvrtek jdu na neurologické vyšetření,tak se budu snažit informovat,jaké testy mi dělaly.Mám problémy s citlivostí prstů,podkožní infiltráty na zápěstí,lékař do zprávy napsal,parainfekční syndrom v.s. CB syndrom,gangliomy na zápěstí.No,nejsem z toho moudrá,snad se ve čtvrtek něco dozvím.Zatím beru Ibalgin 600 a Salazopyrin,což je léčba arthritidy.Denně mě bolí hlava,nevím,jestli z těch prášků,nebo z vedra.Snad už se trošku ochladí a bude líp.Takže,hlavně neklesejme na mysli,musíme se s tím poprat.Mejte se,brzy se ozvu.Eva

Reklama

Přidat komentář