Nálev na sušená rajčata...poradí mi někdo?
To jsou totiz dve ruzny veci....Také hledám recept, který jsem vloni použila a nemohu ho najít. Pamatuji si jen, že sušená rajčata se musela zalít horkým olejem a potom se i sterilovala. Vím, že to hrozně prkalo při zalévání a autoři varovali na nebezpečí popálení. Už mám nasušeno, jdu hledat dál, byl tam i nálev s kořením a česnekem, ale to si nepamatuji, bohužel...Nemáte ho někdo?
Koupila jsem i Italii na trhu sušená rajčat,naložila je do nálevu,ale jsou stále tvrdá.Změknou kuchyňskou úpravou? Děkuji'
Neodstraňuji pecičky s rosůlkem, byla by to nimračka, krájím plátky napříč, předek a zadek z řezů pro nevhodný poměr slupka - obsah z hlediska doby sušení používám na jiná zpracování. Suché řezy vypadají velice pěkně.'
To jsou totiz dve ruzny veci. Bud se rajcata proste jen ususi uplne do sucha (to co mate vy) a nebo se ochuti a susi ale ne uplne do sucha, jen se hodne scvrknou a pak se daji do sklenic a zaliji ol. olejem a je to desna dobrota. Delam to kazdy rok nebot tchan produkuje nadurodu rajcat a milujeme to. Poprve jsem to delala podle receptu z Apetitu a od te doby se kazdy rok snazim ten recept najit a nikdy jsem uz ho nenasla tak improvizuju. No a ted prave mam doma tri bedny rajcat a zase hledam ten recept :-)Puste se do toho, nic nemuzete zkazit, teplota trouby (horkovzdusne) 60stupnu, sul, cesnek, italsky bylinky, ol. olej, trosicku cukru a balsamikovy ocet. Hlavne se nebat a nesetrit, jedine co se muze stat je ze je to malo ochucene. Susim tri plechy najednou zhruba 8 hodin (zalezi na velikosti rajcat, ja mivam spis mensi). Jo a musi se rozkrojit a vyndat pecicky a tim rajcatovy rosulkem. Drzim palce a pozdravuju.
To jsou totiz dve ruzny veci. Bud se rajcata proste jen ususi uplne do sucha (to co mate vy) a nebo se ochuti a susi ale ne uplne do sucha, jen se hodne scvrknou a pak se daji do sklenic a zaliji ol. olejem a je to desna dobrota. Delam to kazdy rok nebot tchan produkuje nadurodu rajcat a milujeme to. Poprve jsem to delala podle receptu z Apetitu a od te doby se kazdy rok snazim ten recept najit a nikdy jsem uz ho nenasla tak improvizuju. No a ted prave mam doma tri bedny rajcat a zase hledam ten recept :-)Puste se do toho, nic nemuzete zkazit, teplota trouby (horkovzdusne) 60stupnu, sul, cesnek, italsky bylinky, ol. olej, trosicku cukru a balsamikovy ocet. Hlavne se nebat a nesetrit, jedine co se muze stat je ze je to malo ochucene. Susim tri plechy najednou zhruba 8 hodin (zalezi na velikosti rajcat, ja mivam spis mensi). Jo a musi se rozkrojit a vyndat pecicky a tim rajcatovy rosulkem. Drzim palce a pozdravuju.
Jeden uplně jednoduchý recept:rajčata nakrájet na slabé plátky,dají se sušit do sušky,nesmějí být usušeny úplně,musí zůstet trochu vláčná,pak se nacpou do malích skleniček a zalijí olivovým olejem,potom se pár minut sterilizují.Je to špice.'
http://www.foodlife.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=2455&Itemid=115Usušte si svoje rajče - Recepty na FoodLife.cz, magazín o jídle a životním stylu'
Italská sluncem sušená rajčata naložená v oleji (s obrázky).kategorie: konzervace zeleniny recept je určen pro 0 osob(y)Ingredience:2 kg soudkových rajčat, nebo trochu vymačkaných kulatých rajčat1/2 nenapěchovaného hrnku celých lístků bazalky10g asi tři čerstvé feferonky3 velké česneky, na plátky nakrájené1 lžice mořské soli2 lžičky cukruolivový olejPříprava:Rozkrojit rajčata napůl po délce. Naskládat rajčata (řeznou stranou nahoru), česnek, feferonky a bazalku na mřížku položenou nad plechem. Posolit a trochu pocukrovat rajčata. Péct v troubě 120°C, až všechno vyschne, ale zůstane vláčné. Bazalka a česnek je asi za 45min. vysušená. Feferonky vezmou asi 2 1/2hodiny. Rajčata asi 8 1/2hodiny. Sem tam rajčata obracet .Střídavě napěchovat rajčata, proložená bazalkou a česnekem do malých sterilních sklenic s patentním uzávěrem a nalít na vše dostatečně oleje, aby rajčata byla ponořena. Dát pozor, aby nevznikly vzduchové bubliny. Uzavřít sklenice a dát do chladničky. Rajčata se dají použít za 3 dny, ale jsou lepší za 3 týdny. V chladničce vydrží po 6 měsíců.PS:Použití je ve studené kuchyni a také jako část různých receptů.Původní kuchyní tohoto receptu je Itálie'
Sušená rajčata v oleji-našla jsem ji pro Vás na síti:Delikatesa, která se dá koupit, ale také udělat. Je to v podstatě velmi jednoduché, ale musíte mít k dispozici právě ona sušená rajčata (snadno se dají sehnat třeba v Itálii, v Česku je to složitější).Když je máte, tak slijeme asi čtvrt litru octa (nebo směsi různých octů) s 2 litry vody a v roztoku rajčata povaříme asi 5 minut. Necháme pořádně okapat (osušíme utěrkou) a vložíme do vypařených a vysušených sklenic. Odděleně, na slunečnicovém oleji, krátce "osmažíme" koření podle vlastního výběru či chuti (standard nevynechává oregano) a ještě horkým olejem zakápneme rajčata (aby ve sklenici bylo asi 1 cm ode dna, na kterém by měl chybět česnek - jeden nebo více stroužků). Potom sklenici doplníme olejem až téměř po okraj (preferuje se slunečnicový, případně olivový, ale ten v úpravě bez typické vůně a chuti).A to je téměř vše. Ještě zavíčkovat.'
Jak rajčata sušíte? Jde to i bez sušičky??'
To není špatný nápad, ale zase to může svádět k rozhodnutí, že je rajčata lepší vyhodit, než abychom je za každou cenu cpali do takových sraček.'
Co se třeba podívat na etiketu koupených rajčat, co ten nálev obsahuje? :o)'
Sušená rajčata jsou výborná např. do zeleninových salátů, jinak ke všemu možnému, co vás napadne a jak vám chutná. Nálev na ně sice neznám, ale přímo z Itálie mám zkušenost, že výborná jsou plněná sardelkami a nálev byl určitě česnekový. Asi bych v tomto případě doporučila také olivový olej a dále experimentovat, dát tam vše, co ti chutná, možná nějaké salátové korení, možná bazalku, určitě něco, co se používá v Itálii.'
K cemu se ty susene rajc. pouzivaji? Budu mít zase plny sklenik... Dekuju.'
Když nemám sušičku na rajčata jak je mám usušit na slunci nebo jak?'
ja bych je nalozila do olivoveho oleje s nejakym pikantnim korenim a bylo by. V obchode je ten nalev taky olejový.....'
Nebo zkus trochu experimentovat. Prostě naládovat rajčata do sklenice a zkusit různé nálevy.http://sweb.cz/zez/zelenina/nalevy.htm'
katko jsihodna uz jsem to vsechno prosla a nikde nic vsude jen nalevy na cerstva ne susena rajcata vis....ale dekuji ti za snahu :-)
Zkus se podívat na:http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=9896http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=12406pak můžu poradit zkusit vyhledávat Googlem různé varianty sušená rajčata, nálevy atd. Snad jsem trochu pomohla =o)'
To jsou totiz dve ruzny veci....Také hledám recept, který jsem vloni použila a nemohu ho najít. Pamatuji si jen, že sušená rajčata se musela zalít horkým olejem a potom se i sterilovala. Vím, že to hrozně prkalo při zalévání a autoři varovali na nebezpečí popálení. Už mám nasušeno, jdu hledat dál, byl tam i nálev s kořením a česnekem, ale to si nepamatuji, bohužel...Nemáte ho někdo?
- Odpovědět
Pošli odkaz