3 základní pravidla pro domácí přípravu perfektní kávy
1. Zapomeňte na turka
Typická příprava české kávy znamená zalít horkou vodou mletou kávu. Je to ten nejrychlejší a nejzažitější způsob, chuťovým buňkám však moc nelichotí. Zkuste proto vyměnit „českého turka“ za jiný způsob přípravy. Nejspíš budete překvapení, jak snadno lze v domácím prostředím vykouzlit dobré kafe. Ať už si vyberete moka konvičku, french press, chemex nebo třeba džezvu, novou přípravu se naučíte velmi rychle třeba podle videa nebo některého z mnoha článků na internetu.
2. Použijte dobrou vodu o správné teplotě
Je jedno, zda jde o jídlo nebo nápoj, oboje končí a začíná s kvalitními surovinami. Na svou kávu proto používejte jenom vodu, která chutná sama o sobě. Spíše, než destilovanou vodu zvolte vodu přirozeně bohatou na minerály. Důležitá je též teplota, kterou zrnka kávy zaléváte. Vyhněte se vařící vodě a dejte přednost teplotě pod bodem varu. Stačí nechat uvařenou vodu chvilku odpočinout.
3. Základem je kvalitní a čerstvě namletá káva
Kvalita kávových zrn je alfou a omegou dobré kávy. Stejně tak je důležité, aby byla vaše káva čerstvě namletá. Vyhněte se sáčkům s mletou kávou, u nichž nemůžete s přesností určit, kdy k mletí došlo. Mnohdy se totiž stává, že na pultech leží už pěknou řádku měsíců a tím ztrácí na chuti i vůni. V dnešní době internetu si můžete domů objednat kávy z celého světa od prověřených pěstitelů a namlít si je těsně před přípravou lahodného nápoje.
Autor: mk
- Odpovědět
Pošli odkaz