Zdravá lehká letní jídla: Libanonský salát Tabbula
Libanonský salát Tabbula
Tabbula znamená v arabském jazyce "směs", což trefně vystihuje podstatu všech salátů. Základem této libanonské speciality, jež si získala mnohé evropské jazýčky, je bulgur - změkčená a rozdrcená zrna pšenice, jedna ze základních ingrediencí v blízkovýchodní kuchyni. V Libanonu bývá salát Tabbula tradičně servírován na menších listech římského salátu, které tvoří jakési lodičky a slouží tak zároveň i coby příbor.
Suroviny pro 6 osob:
200g bulguru
5 jarních cibulek
300g rajčat
1 menší salátová okurka
2 lžíce čerstvé petrželky, nadrobno nasekané
2 lžíce čerstvé máty, nadrobno nasekané
1 lžíce čerstvého koriandru, nadrobno nasekaného
4 lžíce extra panenského olivového oleje
2 citrony
sůl
Postup:
Bulgur propláchneme pod studenou vodou, necháme okapat a vložíme do mísy. Zalijeme vroucí vodou a necháme nabobtnat po dobu 20 minut. Poté bulgur přemístíme do sítka a necháme okapat.
Mezitím očistíme a nadrobno nakrájíme jarní cibulky. Okurku omyjeme, osušíme, vyjmeme semínka a dužninu nakrájíme na velmi malé kousky. Rajčata omyjeme a osušíme a nakrájíme na malé kostičky.
Připravený bulgur vložíme do salátové mísy a dobře promícháme s olivovým olejem, šťávou z citronů a špetkou soli. Přidáme nakrájené jarní cibulky, okurku, rajčata a bylinky a opět dobře promícháme. Dáme vychladit do lednice na alespoň 2 hodiny a poté servírujeme.
Zdroj: Veronika Zemanová - Gurmánské jednohubky, nakladatelství Grada
Komentáře