Kombinace jablečného octu a manukového medu pro zdraví

Jablečný ocet je nejnovější superpotravina doporučovaná pro naše zdraví a pohodu díky jeho mnoha  výhodným vlastnostem. Manukový med je všeobecně znám svými speciálními antimikrobiálními vlastnostmi

Co je to jablečný ocet?

Jablečný ocet se vyrábí z fermentujících jablek, z nichž se stává kyselina octová; aktivní složka v octě. Jablečný ocet používaný firmou Manuka Doctor je nefiltrovaný, což mu dává zakalený vzhled díky přítomnosti pavučině podobné látce známé jako „matka“ obsahující proteiny, enzymy a přátelské bakterie, což přináší zdravotní přínosy.

Proč se jablečný ocet Manuka Doctor liší od jiných značek?

Manuka Doctor používá nejen nefiltrovaný jablečný ocet, ale přidává také vlastní speciální přísadu; manukový med 300 MGO. Methylglyoxal, známý jednoduše jako MGO, je přirozeně se vyskytující sloučenina, která se nachází v manukovém medu a pochází z DHA (dihydroxyaceton), který je přirozeně přítomen v nektaru manukového keře. Manukový med je všeobecně znám svými speciálními antimikrobiálními účinky, které zabíjejí určité druhy bakterií.

Jablečný ocet s manukovým medem je výborný pro přípravu zdravého nápoje či jako přísada do salátů.

Výhody jablečného octa:

Jablečný ocet se používá po staletí k boji proti kašli a nachlazení, ale objevují se vědecké důkazy, které odhalují další výhody jablečného octa.

  1. Může to pomoci ke zlepšení trávení

Lidské střevo obsahuje velké množství mikroorganismů včetně bakterií známých jako střevní mikrobiota a tyto mikroorganismy jsou důležité pro naše celkové trávicí zdraví3. Stejně jako jiné fermentované potraviny, jako je jogurt, lze surový nefiltrovaný jablečný ocet považovat za probiotikum, protože obsahuje zdravé bakterie, které pomáhají udržovat zdravý mikrobiom střeva. Jablečný ocet je obzvláště prospěšný, protože jablka obsahují pektin, o kterém se ukázalo, že napomáhá trávení 4,5.

  1. Může pomoci podpořit váš imunitní systém

Náš střevní mikrobiom není důležitý pouze pro naše trávení. Nedávný výzkum zjistil, že je úzce spojen s naší imunitní funkcí 6. Jednou z hlavních funkcí naší mikrobioty je ochrana našeho střeva před škodlivými patogeny a bakteriemi, které vstupují do střeva, a udržování zdravé střevní mikrobioty pomáhá našemu imunitnímu systému střeva účinně bojovat proti škodlivým patogenům 7.

  1. Může pomoci ke snížení hladiny glukózy v krvi

Hlavní složkou jablečného octu je kyselina octová, o kterou je poslední dobou velký zájem, protože se ukázalo, že je účinná při snižování hladiny glukózy v krvi 8. Jablečný ocet může proto být schopen pomoci při každodenní léčbě cukrovky typu 2 a také ke snížení rizika obezity, která je často spojována s diabetem 8.

Vedle původního jablečného octu s manukovým medem firma Manuka Doctor vytvořila dvě nové příchutě:

Jablečný ocet s manukovým medem a zázvorem

Jablečný ocet s manukovým medem, kurkumou a dlouhým pepřem

 

Proč je přidána kurkumu a dlouhý pepř do jablečného octa s manukovým medem?

 

Vše, co se přidává do našeho octu jablečného octu Manuka Doctor, má individuální zdravotní přínos. Kurkuma obsahuje sloučeninu kurkumin, která působí jako protizánětlivé činidlo a má terapeutický přínos pro podporu trávení.  Může být prospěšná pro poruchy jako je syndrom dráždivého tračníku a Crohnova choroba 1. Dlouhý pepř má také zdravotní přínosy, ale přidává se ve spojení s kurkumou, protože obsahuje piperin, který zvyšuje absorpci kurkuminu a zvyšuje její terapeutické účinky 2.

Reference:

1. Labban L. Medicinal and pharmacological properties of Turmeric (Curcuma longa): A review. Int J Pharm Biomed Sci. 2014;5(1):17-23.

2. Shoba G, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta medica. 1998 May;64(04):353-6.

3. Davis CD. The gut microbiome and its role in obesity. Nutrition today. 2016 Jul;51(4):167-174.

4. Holzapfel C. Apple Cider Vinegar for Weight Loss and Good Health. Book Publishing Company; 2001 Dec 31.

5. Le Chatelier E, Nielsen T, Qin J, et al. Richness of human gut microbiome correlates with metabolic markers. Nature. 2013; 500:541–546.

6. Velasquez-Manoff M. Gut microbiome: the peacekeepers. Scientific American. 2015 Mar

 

Zdroj: Manuka Doctor

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Zařazení na fórum: 

Komentáře (2)

  • Obrázek uživatele Jahoda
    Jahoda (anonym)

    k tomu ještě laktobacily z naturevia a jsem fit

    Črv 02, 2020
  • Obrázek uživatele !
    ! (anonym)

    Chatrný strojový překlad

    Črv 03, 2020

Přidat komentář

Reklama

Reklama