výroba jogurtů po domácku
Já dělám jogurty v combivaru - multifunkčním hrnci - vloží se tam speciální nádobka na 4 jogurty, nalije mléko, přidá trochu jogurtu, nastaví se program a za určitou dobu jsou jogurty hotové.
Nejlepší je, když se k výrobě použije čerstvé napasterizované mléko z mlékomatu, pak má výroba domácích jogurtů smysl.
Mléko se zahustí šetrným odpařováním nebo přídavkem mléka sušeného. Ohřeje se na cca 30 st. C, přidá se jogurtová kultura (tj. například trocha koupeného opravdového jogurtu) a nechá se při této teplotě několik hodin kultivovat.
Pozor - nelze jako kulturu použít extra levné jogurty např. 0% tuku. Ty jsou pouze směsí škrobu, titanové běloby, jogurtového aroma a konzervantů. Tyto žádnou kulturu neobsahují.
Prosím o radu. Uvažujeme s manželem kvůli dětem, že bychom si vyráběli jogurty doma sami. Máte s tím někdo doma zkušenosti a co je vše k tomu potřeba?
Domácí jogurt si vyrábím už dlouho a nepotřebuju k tomu nic extra.Koupím 1 litr kvalitního,plnotučného mléka a 1 bílý,kvalitní jogurt,který obsahuje živé bakterie.Mléko v hrnci přivedu na teplotu 40-42 stupnů(měřím teploměrem) a poté do něj vmíchám jogurt.Pak naliju do velkého kelímku a zabalím do termotašky.Bakterie potřebují teplotu 40 stupnů po dobu asi 8 hodin aby se namnožily.Po 8 hodinách je hotový a dám do lednice.Vydrží víc než týden.
- Odpovědět
Pošli odkaz