Reklama

Kontaminující cizorodé látky v potravě

Dostávají se do potravního řetězce:ze znečištěného životního prostředí, při používání agrochemie a šlechtitelství, spadem, půdou, vodou, během užité potravinářské technologie, výroby, bale­ní a transportu potravin.

 

Cesty vstupu cizorodých látek do potravin

kontaminant

kontaminace potravního řetězce

nežádoucí účinky

Reklama

kadmium

-  zejména kořenová zelenina a cereálie (povrchová vrstva), přítomno

ale i v živočišných potravinách,

-  z půdy (fosfátová hnojiva), spad, znečištěná voda

-  prokázaný karcinogen (1. skupina IARC), aterogenní úč. (agregace trombocytů),

-  nefrotoxický úč., osteoporetický úč.,

-  blokuje protektivní účinek selenu a zinku

olovo

přechod olova z glazur a smaltů nádob do potravin

toxicita, zejména zhoršení mentálního vývoje malých dětí (psychika)

rtuť

kontaminované ryby, maso jatečných zvířat po zkrmování mořeného obilí

encefalopatie (choroba Minamata), prochází placentou

arsen

-  mořští živočichové,

-  z pesticidů a ze spadů

při spalování hnědého uhlí

-  prokázaný karcinogen (1. skupina IARC),

-  kožní, neurologické, hematologické úč.

hliník

upravená pitná voda; z nádob z hliníku

zřejmě Alzheimerova choroba

dusičnany

zelenina, pitná voda, uzeniny a uzené maso

samy nejsou toxické, ale jsou snadno redukovány na dusitany (kojenecká methemoglobinémie), ty reagují s aminy nitrosaminy a N-nitrosolátky (= potenciální karcinogeny + toxické úč.)

polychlorované bifenyly (PCB)

v potravinách s vyšším obsahem tuku, průnik do potravního řetězce při haváriích, perzistují v prostředí

podezřelé karcinogeny (2A skupina IARC), indukují enzymy aktivující karcinogeny, kyslíkové radikály; úč. kožní, oční a neurologické, alterace metabolismu steroidů, imunosuprese

PCDD, PCDF

do potravního řetězce ze spadu ze spalování

karcinogenita, poruchy reprodukce...

polycyklické aromatické

uhlovodíky

(přes 100 látek)

pokrmy intenzivně tepelně upravované (gril na otevřeném ohni, smažení, pečení, pražení)

karcinogenita, genotoxicita:

-  závislé na individuální metabolické biotransformaci v organismu,

-  aterogenní úč.

estery kyseliny ftalové

do potravního řetězce ze spalování plastických hmot

-  podezřelé karcinogeny (2A skupina IARC),

-  estrogenní úč. snižující mužskou plodnost

Kontaminující látky se závažným dopadem na zdraví člověka, PCDD, PCDF: polychlorované dibenzo- -p-dioxiny a dibenzofurany

Kadmium blokuje protektivní účinek selenu a zinku, hladina Cd v moči = odraz kumulace v organismu.

Zdroj: Dana Mullerová - Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech, nakladatelství Triton

 

Reklama

Komentáře

Mary (Pá, 17. 6. 2011 - 11:06)
Řekla bych, že veškerý výzkum rakoviny je nanic, stačí se podívat, co jíme. Nebo spíš jsme nuceni jíst.
Linda (Pá, 17. 6. 2011 - 12:06)
A nejlepší je, jak podplacení novináři nyní ve všech časopisech svorně papouškovali PR, že přísady v potravinách jsou zcela přirozené, neboť už pravěcí lidé je používali a nakládali maso do soli, aby jim vydrželo:-)
Mary (So, 18. 6. 2011 - 01:06)
A nejlepší je, jak...Lindo, oni si fakt myslí, že jsou lidi úplně blbí. Když vidím, jak se pomalu všechno převrací naruby- venkov je zásobován potravinami z měst (neboli průmyslovými potravinami)- vždycky v historii tomu bylo napoak! Potraviny jsou navoněné, přibarvené a nakonzervované, aby se dobře prodávaly- lahodí oku vůní i barvou a dlouho vydrží.:-D Je to prostě veliký byznys, jen naše zdraví zapláče. A už je tady ještě větší byznys- nabídnou nám léky- také nabarvené a oslazené, aby je lidi polykali jako nevinné bonbónky.
! (Út, 28. 2. 2017 - 15:02)
Dovoluji si odporovat, že by lidé polykali léky "jako nevinné bonbónky". Některé léky mají tolik vedlejších (?) účinků, že nadělají víc škody než užitku (např. statiny). A to je pro výrobce léků dobře, protože následky užívání se pak musí léčit dalšími léky.
Reklama