Reklama

Správná výživa hraje důležitou roli v prevenci zubního kazu

Riziko kazu z nesprávného jídelníčku spočívá zejména v příjmu tzv. dodaných cukrů, tedy individuálně připravovaných nebo hotových slazených jídel a nápojů.

Právě ty by se měly, zejména u dětí, omezit na minimum. „V době přechodu z přirozené nebo umělé a pokračující mléčné výživy na smíšenou výživu mladšího předškolního dítěte se začíná programovat složitý komplex pochodů zažívání, chuťových preferencí a stravovacích návyků. Ty pak do budoucna rozhodnou, bude-li mít jedinec v dětském věku, a pak v dospělosti, problémy se zubním kazem nebo nadváhou,“ vysvětluje MUDr. Jaroslav Myšák ze Stomatologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. LF UK.

Ve výživovém poradenství u rodičů by se měl důsledně prosazovat a akcentovat zejména minimální příjem dodaných cukrů z nápojů a snacků obsahujících nadbytek tuků. Škroboviny tepelně upravované varem (brambory, těstoviny, rýže apod.) jsou samy o sobě nekariogenní a měly by spolu s cereáliemi a tmavým pečivem krýt kolem 90 % denní energetické potřeby.

Lidé si postupně zvykají studovat na balených potravinách dobu jejich použitelnosti. Stejně by si měli navyknout sledovat informace o obsahu základních živin, bílkovin, sacharidů a tuků, u cukrovinek také obsah dodaných cukrů. Údaje jsou obvykle uváděny v gramech na 100 g potraviny. Z hlediska výživy bezpečné pro zuby platí jednoduché pravidlo. Výrobek, který obsahuje 10 a více gramů cukru ve 100 g, je z hlediska kazu vysoce rizikový, obsahuje-li pod 5 g cukru na 100 g je velmi málo rizikový.
Omezení zkvasitelných sacharidů ve stravě může výrazně omezit vznik zubního kazu (pH klesá za 4-5 minut po konzumaci cukru).

Výživová doporučení:
Nepodávat dětem sladký čaj, ovocné šťávy, džusy, ochucené mléko ani jiné cukrem slazené nápoje v kojenecké láhvi večer před spaním a v průběhu noci.
Nepopíjet sladké nápoje, džusy a ovocné šťávy často během dne. Dochází k erozi skloviny. Když už děti pijí sladké nápoje, tak je lepší je pít brčkem.
Sladké nápoje zejména večer a během noci nahradit neslazenou pramenitou vodou.
Nenamáčet dudlík do medu, cukru nebo sirupu.
Omezit frekvenci podávání sladkostí (čokoláda, bonbóny, sušenky a jiné cukrovinky), zejména v době mezi hlavními jídly. Nejméně škodlivá je jejich konzumace současně s hlavním jídlem nebo těsně po něm.
Zcela vyloučit jakékoli sladkosti večer po vyčištění zubů.
Soustředit se, aby děti dostávaly dostatečný přísun mléka a mléčných výrobků.

Reklama

Zásady výživy se mohou mírně lišit dle věku

Od narození do 1 roku
Pro novorozence a kojence je nejvhodnější kojení, od 4. měsíce pak příkrmy (lžičkou). V případě, že nelze kojit, tak by ale náhradní přípravky neměly být doslazovány - dítě si na to rychle zvykne a pak nesladké nechce.
„Na rozvoji zubního kazu u kojenců mají velký vliv sladké čaje a šťávy, zejména když dítě s lahví usíná, nebo namáčení dudlíku do medu apod. Říká se tomu „kaz z kojenecké lahve, anglicky: nursing bottle caries a postihuje především frontální zuby,“ upozorňuje MUDr. Jaroslav Myšák ze Stomatologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. LF UK.
Ze všech těchto důvodů je potřeba poučit rodiče o vhodné výživě, včas začít mechanicky očišťovat zoubky zubní pastou.

Batole (1-3 roky)
U batolat platí stejná pravidla jako u kojenců. Není dobré dávat dětem moc sladkostí - rychle si na ně zvyknou. „Například ve Skandinávii dávají dětem sladkosti jen v sobotu a pak si pořádně vyčistí zuby, poté následuje lokální aplikace přípravků s vyšším obsahem fluoridů,“ říká MUDr. Jaroslav Myšák ze Stomatologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. LF UK. V tomto věku potomkům zuby čistí rodiče, ale posilujeme tento návyk i v dětech. Kolem 3. roku začínáme se žvýkačkami.

Předškolní (3-6 let)
Nepodporujeme podávání sladkostí, ale ani jim je neodpíráme za trest. Doporučujeme neslazené nápoje a nezakazujeme žvýkačky. Pokud má dítě nevyhovující ústní hygienu, poučujeme rodiče o riziku požívání sladkostí a tepelně upravených škrobů v závislosti na vznik zubního kazu.

Školní věk
Děti jsou v jídlech dost vybíravé a jejich samostatná hygiena nemusí být dostačující, proto o všem informujeme i rodiče. Dále doporučujeme dočišťování zubů do věku 8-10 let.

Dospívající 13-18
Často jedí ve fast-foodech. Pozitivní jev na prevenci zubního kazu u mladistvých je, že hodně žvýkají.

Dospělí
Dospělým pacientům se doporučuje omezit tuky a cukry, přidat více ovoce a zeleniny a škrobových potravin. Kvůli medikaci se můžeme u dospělých setkat se sníženou tvorbou slin, tzv. salivací, což podněcuje vznik kazů na krčcích zubů a obnažených kořenech. Důležitá je správná dentální hygiena.

 

Reklama

Komentáře

myslitel (Pá, 18. 9. 2015 - 00:09)
Vysvětlení, proč se lidem kazí zuby, se časem stále mění. Např. v poslední době je módní tvrzení, že za všemi kazy je špatná zubní hygiena. Na to, že za tím může být i nadbytek cukrů, to je účelově zapomíná. Jistě, lípe čistit zuby, méně kazů, to ano. A hygiena zubů je u mnoha lidí nedostatečná. Ale chce to připomínat i ty staré rady jako nejíst moc sladké, případně po sladkém zapít čistou vodou. Není problém, že sladké je v ústech krátkodobě, problém je, že to v ústech zůstane a pak to působí. Takže sladkost nevadí, pokud se sladké nenechá v ústech, dokud to sliny postupně nedají pryč, což u někoho může dosti trvat.
Špatné je i kyselé, např. tlačenka s cibulí a octem, to je typický příklad. Pak si ještě vyčistit zuby, tím dostanou pěkně zabrat.
Jinak zubařina nyní je v čr zlatý důl, cílem většiny zubařů je pořádně rejžovat a dle toho to vypadá. Někdy i drahá služba neznamená valnou kvalitu.
myslitel (Pá, 18. 9. 2015 - 00:09)
Vysvětlení, proč se lidem kazí zuby, se časem stále mění. Např. v poslední době je módní tvrzení, že za všemi kazy je špatná zubní hygiena. Na to, že za tím může být i nadbytek cukrů, to je účelově zapomíná. Jistě, lípe čistit zuby, méně kazů, to ano. A hygiena zubů je u mnoha lidí nedostatečná. Ale chce to připomínat i ty staré rady jako nejíst moc sladké, případně po sladkém zapít čistou vodou. Není problém, že sladké je v ústech krátkodobě, problém je, že to v ústech zůstane a pak to působí. Takže sladkost nevadí, pokud se sladké nenechá v ústech, dokud to sliny postupně nedají pryč, což u někoho může dosti trvat.
Špatné je i kyselé, např. tlačenka s cibulí a octem, to je typický příklad. Pak si ještě vyčistit zuby, tím dostanou pěkně zabrat.
Jinak zubařina nyní je v čr zlatý důl, cílem většiny zubařů je pořádně rejžovat a dle toho to vypadá. Někdy i drahá služba neznamená valnou kvalitu.
Reklama