Reklama

Nová akropolis

Martina (Út, 12. 7. 2022 - 10:07)

Dobrý den, nejspíše si moji odpověď už nikdo nepřečte, ale laicky se zajímám o filozofii. Víceméně samostatně se pokouším číst Patočkovu Péči o duši. NA se mi zdála jako dobré místo, kde bych mohla své poznání rozvíjet a sdílet. Teď vidím, že to není dobrý nápad.
S pozdravem a přáním hezkych dnů
Martina Zahradnická ([email protected])

Leopold (Po, 7. 11. 2005 - 23:11)

NA je v civilizovanějším světě běžně považována za sektu s mesiášskými sklony. Po osobní zkušenosti mohu prohlásit, že jí jde hlavně o nábor nových členů, které masivní reklamou láká na přednášky o obecně zajímavých tématech. Přednášející však zpravidla nejsou vůbec fundovaní, mají načteno něco z knih, něco z kompilátů spolubratří z jejich spolkového časopisu. Prezentují veskrze povrchní, byť ne nutně zavádějící informace a pod jejich zástěrkou se pokouší u lidí vzbudit zájem o navštěvování Kurzu srovnávací filozofie Východu a Západu, na jehož konci je slíbeno sdělování dalších poznatků o fungování světa (vesměs z pohledu již zaniklé Teosofické společnosti ruské výstřední "myslitelky" madame Blavatské) pod podmínkou vstupu do organizace a placení nemalého členského příspěvku, pohybujícího se v řádu několika stovek měsíčně. Je zarážející, jak hodně jsou na očích a jak málo se o nich u nás ví.

katka (Ne, 16. 10. 2005 - 23:10)

nuz, myslim ze ako odpoved by mohol postacit tento clanokhttp://www.dingir.cz/dingir/1998_1/clanky/D1998_1_04.html

karel (St, 12. 10. 2005 - 07:10)

vím o případu, kdy dva mladí zamilovaní lidi na působení NA šli dobrovolně na potrat!!!!!, protože děti přeci nejsou pro členy NA vhodné. Jsou to gauneři, bacha.

baudolino (St, 31. 8. 2005 - 08:08)

...tak jsem trochu zagoogloval a zdá se, že NA chce spasit svět svépomocí, napojení na žádnou jinou existující sektu jsem nenašel. To nic nemění na tom, že jisté znaky sekty NA vykazuje, a to zcela pomíjím, že úroveň přednášek je příšerná (teda určitě té jedné, na které jsem seděl, abych byl aspoň trochu objetkivní). Všem zájemcům o vzdělání doporučuji starý dobrý prohnilý rakousko-uherský systém našich univerzit nebo pohodlné křeslo, silnou lampu, čálek dárdžílingu a průkazku do městské knihovny:)

baudolino (St, 31. 8. 2005 - 08:08)

Včera jsme absolvovali půlku přednášky o starém Egyptě... první setkání a NA a taky poslední. Na to, abych poslouchal žblepty popírající veškeré současné egyptologické poznatky (prof. Verner by pravděpodobně spáchal rituální sebevraždu), a jak je nejdůležitější ta láska prýštící z pyramid, tak na to nemám žaludek. Tak schválně, ke komu NA patří: 1)scientisti, 2) vesmírní lidé nebo 3)jehovisti? Nebo je to jen spolek nevzdělaných blouznivců se vzdělávacími ambicemi?

Vašek (Ne, 6. 3. 2005 - 17:03)

Já si myslím, že problém není v tom, jak se kdo tváří nebo jak je optimistický(i když to může poukazovat na snahu se zalíbit), ale jaké mechanismy organizace používá a jestli se snaží manipulovat s lidmi a dávat jim pocit výlučnosti.Pokud je to její trend,i když samoř.ne veřejně deklarovaný, je to špatné a pro mnohé tápající puberťáky i nebezpečné....

Milan (Pá, 25. 2. 2005 - 09:02)

Několik let jsem byl členem, nejdříve v Brně a pak v Ostravě. Celý problém je asi jenom v tom, že výrazně vybočují z řady, což spoustu lidí děsí a taky vytáčí. Většina lidí je jak známo ráda smýkána obecnými trendy všeho druhu (taková jedna velká "celospolečenská" globální sekta:-)), a co do nich nezapadá je minimálně podezřelé. Usměvavé slušné prostředí v NA není maska, ale prostě důsledek snahy žít pozitivně, což musí být v zapšklé české společnosti samozřejmě podezřelé:-). Pár afektovaných lidí jsem tam ale potkal také, což ovšem vůbec nesnižuje muj celkový pozitivní dojem. Příklad vašeho známého, který je "ohromen" informacemi z NA, ukazuje pouze na jedno jediné, a to, že má problém s vlastními názory a vůbec s autonomním vyhodnocením vnějších podnětů.

ALeš (Čt, 3. 2. 2005 - 12:02)

já tam taky byl párkrát a připadali trochu jako jehovisti - milí, slušně oblečení - ale afektovaní a málo osobití......

dan (Po, 17. 1. 2005 - 11:01)

ahoj, chodím do nové akropole tak jednou ,dvakrát do měsíce a to poslednií dva roky ale žádné známky sekty či sektářství jsem si dosud nevšiml.podotýkám , že nejsem člen tohoto sdružení jen občasný návštěvník ale trochu mě Tvá výzva zarazila.Na co a nebo koho si mám dávat pozor? Můžeš to (tu hrozbu) trochu rozvést?Díky za další info.dan

Karel (Pá, 30. 7. 2004 - 17:07)

znovu se snažím otevřít diskusi o této sektě. má někdo z Vás zkušenosti s tím, jak někoho kdo uvěří a propadne takovým podovdníkům od nich bezpečně dostat??? Dík za jakýkoliv názor.

Alena (Čt, 29. 4. 2004 - 13:04)

máte někdo zkušenosti. Má chování sekty. Nechci přijít o svého kamaráda? Je tam čím dál více a začíná být uzavřený do jejich názorů. Nereaguje na logické argumenty. Díky za každou zkušenost.

Reklama

Přidat komentář