Reklama

spondylolistéza

Peter (Pá, 6. 8. 2010 - 17:08)

Tvoj posledný príspevok je...Moja spondylolistéza nie je degeneratívna ale postraumatická (autohavária). Stavec (obratel) L5 sa mi roztrhol na dve časti a jedna časť sa posunula o 15 mm. Keby sa nezlomil, skončil by som na vozíku, pretrhol by mi miechu. Chodím, byciklujem, vydržím na nohách aj celý deň vďaka cvičeniu, ktoré robím každý deň. Kvalita života je ale znížená, predklon nemožný, dvíhanie tiež a občas mi bolesť vystreľuje do nohy, dá sa to ale zniesť.
Čiže mám dojem, že nie som (ešte) na operáciu, pretože stav, ktorý mnohí opisujete po operácii mám ja teraz.

Peter (Pá, 6. 8. 2010 - 17:08)

Tvoj posledný príspevok je iný ako predchádzajúci - optimistickejší. Tri operácie je ale dosť.
Luboš, čiže spondylolistéza nebola jediným problémom, ale tiež polámané stavce (obratle) Kto ťa v Motole operoval? Aký druh operácie si mal? (šróby...?)

Luboš (Čt, 5. 8. 2010 - 21:08)

Luboš - kde ťa operovali?...Ahoj ve spolek, Petře operovali mě v Motole, od data toho příspěvku se vše ale změnilo k lepšímu. Zlepšila se chůze i bolest kolem operovaného místa. Prostě chce to čas a nespěchat. Jen zůstavá bolest pravě kvůli spondylolistéze a ta se bude taky operovat. Jenže ještě je brzo na další náročnou operaci (operovali mě v průběhu května na 2x /přední a zadní přístup/).Strach má asi každý (ja taky) a ne každý asi unese dočasnou změnu návyků. Ale dá se to zvládnout. Hezký den.

Peter (Čt, 5. 8. 2010 - 21:08)

Ahoj Kamilo, ahojky všem....Luboš - kde ťa operovali? V čom presne je problém? Ako dlho máš po poslednej operácii?
Mám asi veľa otázok, ale sám trpím spondylolistézou (posun 15mm) a operácie sa bojím a hľadám dobrého operatéra v Českej republike.

Luboš (Čt, 22. 7. 2010 - 20:07)

Ahoj Jani, Luboši atd.....Ahoj Kamilo, ahojky všem. Tak ja jsem po dvou operacích páteře a po kontrole to vypadá, že pujdu asi zpět pod kudlu. Buď pro to, že se něco děje kolem operovaného zlomeného obratle a nebo pro to, že se mi zvětšil posun obratlů. Nemůžu pořádně došlápnout na levou nohu a je to furt horší a horší s bolestma. Myslel jsem že je něco z kyčlí ale je to od páteře. Takže jsem na tom ted trošku blbě. Hezký den všem přeje Luboš

Kamila (St, 21. 7. 2010 - 09:07)

Ahoj Jani, Luboši atd..
jas se daří, co vaše zdraví..
Jani, co ta plánovaná operace, bude odložení..
Já mám po dovolené v Čechách, každý den jsme někde chodili, na hrady, zámky, trochu jízdy na kole a cítím se fajn, žádný velký problém, takže můžu říct, že snad bude už jen jíp a líp, co se zdraví týče.. uvidíme, člověk musí být optimista.
Takže pěkný den všem a zase někdy ahoj Kamča

bmn (Po, 5. 7. 2010 - 12:07)

,mn,m

Kamila (Čt, 1. 7. 2010 - 12:07)

Všeji všem příjemnou dovolenou.. a hodně zdraví... Kamča

Jana (Út, 22. 6. 2010 - 20:06)

Zdravím ve spolek..
Jani,...Ahoj Kamilo...máš můj obdiv, jak neustále všem příchozím odpovídáš a dáváš naději :-) Dlouho jsem tu nebyla...mezitím jsem se dala pomocí RHB cvičení docela dohromady, i když o zádech vím stále. Zvládám běžný život, ale večer jsem úplně utavená a musím si lehnout. Samozřejmostí je každodenní cvičení, ale jde to, dokonce jsem teď byla i týden na kolech - zvolna :-) a začínám přemýšlet, jestli s operací ještě nepočkat...uvidím, jak přečkám léto a ozvu se
Držím place ať je ti lépe a přeji pěknou dovolenou.

Štěpa (Po, 14. 6. 2010 - 21:06)

Zdravím všechny....Paní Marcelo,dkuju za odpověď...Jsem ráda,že mám ještě naději si zasloužit tu vytouženou holčičku,ale až tak za 8let,těd opravdu se nsžím přežít aspoň ty 4roky,než budou klůkům víc,abych se nemusela strachovat,však to určitě víte jak to myslým...já mám teda posun o 9mm,ale při záklonu a předklonu o těch 14mm,už doufám,že se to neposune...snažím se si zpevnit páteřní svaly,ale je to těžký,co se týče cviky v lehu na zádech to jde kolem mě,se pak těžko sbírám ze země,bolesti mám tedy jen když je změna tlaku,nebo když jsem nemocná to pak bolí celý tělo...Přes léto je to super,minulej rok jsem prožívala kapačky ambulatně a bylo to naprd,2měsíce jsem se z toho dostávala,a těd v březnu jsem byla na kapačkách ve špitálu,a opravdu po těch 10dnech když je člověk v klidu je to úplně jiný...Taky máme hluboké postýlky,takže vím co to je dítě zvednout,když zrovna berou záda a střílito až do prstů u nohy,,,Přeju vám,hodně sil a pevné nervičky....

Marcela O. (So, 22. 5. 2010 - 22:05)

pro Marcelu O: dobry den,...Dobrý večer, mě záda v těhotenství nebolela vůbec. Problémy přišly až když dcerka trochu povyrostla a já ji neustále zvedala z hluboké postýlky. To jsem časem nezvládala. Kdoví, jak jsem na tom byla před těhotenstvím. Předtím jsem svou dignózu neznala, neměla jsem žádné potíže. Myslím si, a cítím to tak, že se to zhoršilo spíš tím zvedáním z předklonu, než těhotenstvím. Ale existují podpůrné pásy na záda pro těhotné. S pozdravem Marcela O.

rosa_canina (So, 22. 5. 2010 - 21:05)

Dobrý den všem, nějakou...pro Marcelu O: dobry den, chtela bych se Vas zeptat, jestli Vas zada bolela i behem tehotenstvi a po porodu. ja mam take spondylolistezu posun 8mm. operaci mi zamitli. mela jsem celkem velke problemy a bolesti ale po rehabilitacich a cviceni se davam dohromady a postupne se to zlepsuje. ptam se proto, ze s manzelem chceme taky miminko a ja doufam, ze tehotenstvi moje zada vydrzi.. kdyztak se ozvete na muj mail: [email protected] dekuji

Marcela O. (Út, 18. 5. 2010 - 13:05)

Dobrý den všem, nějakou dobu jsem zde nic nenapsala, ale pravidelně si pročítám diskuzi. Štěpi, mám stejnou diagnónu, posun o 14mm. Vracela jsem se v listopadu po mateřské do práce. Bylo to velké dilema, protože mi spondylolistézu zjistili v září a já se rozhodovala, jestli práce nebo zdraví. Ale nakonec vyhrála práce alespoň na rok. Také kvůli dceři. Nedokážu si představit, že bych teď nebyla schopná se o ni postarat. Pořád se chce nosit, i když ji vysvětluju, že ji nemůžu zvedat. A taky vyžaduje jiné další aktivity. Ale jsem rozhodnutá jít na operaci na podzim nebo na jaře. V létě jdu na kontrolu k neurologovi a znova na všechna vyšetření a pak do Karviné na kontrolu (tam jsem již byla na konzultaci a operovali by mě tam). Hlavně jsem Vám chtěla odpovědět na otázku dalšího těhotenství. Já plánuju ještě jedno dítě. V Karviné mi doktor řekl, že těhotenství není problém, že pokud to zvládám, můžu mít druhé dítě už teď před operací. Můj neurolog mi zase doporučil dítě až po operaci. A k tomu se já osobně taky přikláním. Druhé dítě zvedat z postýlky bych těžko zvládala. Jinak Dr. říkal, že těhotenství je možné asi rok po operaci. Zatím se mějte Marcela.

Kamila (Čt, 13. 5. 2010 - 08:05)

ahoj ve spolek všem příchozím..
Štěpi, já bydlím kousek od Opavy, v malé vesnici,v RD. Rok jsem byla na PN,ted jsem vlastně rok na ID od října a pak se uvidí, měl by mi zůstat částečný, ale jen když člověk bude fit, nějakou práci bych chtěla,alespon na poloviční uvazek,dnes je to s tou prací na štíru všude..
A uvidite, co se dovíte, jak by vám to popřípadě dělali, mě taky srovnávali schodek do lajny, mezi šroubky dali ještě kovovou výstuhu,aby obratle drželi v lajně a nepohnuli se, no neumím si představit, že by mo to vytahovali-))))
A ten štěp se většinou bere z pánve, svoje je svoje.. ale hlavně se ptejte, at se všechno dovíte co by vás čekalo.. pak je člověk klidnější. tak se mějte Kamila

Štěpa (St, 12. 5. 2010 - 12:05)

Zdravím ve spolek.. ...Zdravým Kamilo,a vy jste od kud?jo to je pravda stím světem...Nedávno jsem si říkala,jestli i někdo další má takové ppoblémy jako já nebo i podobné,ale to jsem ještě nevěděla o vás a o těch dalších lidičkách co sempíší svoje řádky....Myslela jsem,že tyhle problémy jsou ojedinělé,ale koukám,že je toho hodně...Ptala jsem se vás,proto,že mi doktro popisoval jak budou dělat tu operaci,tak co mi řekl,že ten schod musej odstranit,a tu část nahradit jinoumou kosti od někud nebo z kostní banky,budou tam 4šrouby,který to budou držet než to sroste ta kost stím obratlem až to vrátí zpátky na svoje místo,právě mi bylo řečeno,že po té operaci asi za 1,5 roku opět na operaci a že ty šrouby vyndaj,proto je mi to divný,když je vyndaj,tak se mě pak může stát opět to samé po nějakém čase...Asi se budu muset optat dr,až pujdu na kontrolní rentgen....to dávájí zabrat,jsou to takový raubíři....Proto nosím bederní pás,takže aspoň trochu podporu od toho mám,hlavně při práci........Je to lepší když jsou děti odrostléjší,jsou pak soběstačnější teda jak,které....Těch 10a 8 je úplně ideální už snima není taková práce jako těd...no nervíky zloběj,ale pak přestanou,jen při velké námaze,cejtím v pravé noze bodance a došlápnout nohu stěží zvládnu,ale jde jen o to se rozhýbat a pak už nic nebolí...Snad to zvládnu odolávat dlouho,aspoň ještě těch 5let....S pozdravem Štěpa,opatrujte se

Kamila (St, 12. 5. 2010 - 08:05)

Zdravím ve spolek..
Štěpi, takže to jste téměř z druhé strany republiky, ale svět je u písmenek malý..
Pokud tedy vím, ty šroubky mi tam už zůstanou, ty mě budou tu páteř držet už na furt, aby se mi to zas neposunulo, ony zarostou do kostí,do svalu atd. takže tahat bych si je určo nenechala.. po operaci budu rok, ted na konci května a ten rok je tak akorát na udzdravení, pomalu a v klidu, nic nepřehánět, nezvedat, at má člověk jistotu, že to pěkně všechno srostlo.. a taky, mě je něco málo přes 40let a mladším se to všechno lépe hojí... měla jsem berličky asi 2 měsíce, protože ten plast něco vážil, tak aby mě to netahalo k zemi, ale holky z pokoje šly domů jen s elastickým pásem a měly to samé..
Ale pokud vydržíte co nejdéle odkládat operaci, tak je to fajn,ikdyž malé děti vám dají zabrat, to tedy jo. Ty moje měli 11 a 8, tak mi hodně pomohly, ale taky ještě lecos potřebovaly, nešlo to uplně hladce.. a jestli mít další dítě,to nevím, to vám musí poradit Dr. ale asi to nebude jednoduché. Jakmile vás začnou zlobit nevríky v nohách, je nejvyšší čas.., já už pak nemohla řídit auto a mačkat pedály, takže ani pracovat. Ted je to v pohodě a jsem ráda, je to lepší a lepší..
Tak se mějte a pěkný den přeju. Kamila

Štěpa (Út, 11. 5. 2010 - 14:05)

Ahoj všem, Štěpi, určitě...Dobrý den,Kamilo....Jsem z Martínkovic je to asi 30km od náchoda,takový zapadákov..Radši jsem se optala,protože jsou i tací,co neradi mluví o tom co se jim stalo,nebo čím prošli...Právě se taky snažím něco najít,abych byla v obraze až to příjde,abych věděla jak se zachovat,co od toho můžu očekávat...a jsem ráda,že mi můžete zodpovědět mé otazky...Takže to byla pro vás velká úleva potěch bolestech....Ikdyž to tahá a pícha tak je to snesitelný?O 14mm do zadu?no to je dost,já mám o 9mm spád do břicha,utvořil se mi tak takový schod,takže mi to drží už jenom plotýnka,navíc mi na CT zjistily,že se mi na pravé starně zužujou nervové kanálky,takže se nesmím rozčilovat.....Mám takové 14denní krizové období,třeba i 2do roka,špatně se mi dýchá,musím nosit fixátor na krku,a chodit to je horor,byla jsem v březnu hospitalizována ve špitálu po bouračce,nebyl to sice takový velký náraz,ale asi semi to tam obrazilo v tom místě a pak jsem musela na kapačky,těd jsem ráda,že je to už pryč,sice chvilkové bolesti jsou ale jen z dlouhého stání,nebo když tahát děti,ty mi dávaj opravdu zabrat...a to jím je 3roky a 20měsíců....Přítela mám každý týden na cestách v práci,takže celej týden jsem snima doma sama,takže veškerou práci musim dělat já.....Tak doufám,že ta operace bude za dlouho,aby kluci stačily odrůst....a to jste měla berličky nebo jste musela bez opory pak doma chodit?Takže je to každým dnem čím dál lepší a aspoň s menšími postupy ke zlepšení???Jestli se nepletu,psala jste,že jste rok a půl po operaci?Takže by vám měli vyndávat ještě ty šrouby?Tak mi to teda bylo řečno,operace 1,5roku po tom znova další na vyndání šroubů tak se vyjádřil ten neurochiruug v Hradci...no já ani ty sedy lehy nemůžu,vadí mi tam ten schod na páteři a to bolí,když to zmáčknu...akorát by mě zajímalo,když teda už je žena po operaci kterou třeba měla před 5rokama,dávám příklad,je to asi velké riziko další dítě,být znova těhotná,že????To je asi prdlá otázka...Ty problémy mi zyčli teprve až po porodu druhého syna,v porodnici mi dali moc vysoko ten stůl pod zadkem,takže mezi postelí a tím stolem byl jako by schůdek,takže určitě tím jak sjem musela talčit a opírat se do toho,tak mi to tam určitě vyskočilo a od té doby,je to naprd...Děkuju a pozdravuju

Kamila (Út, 11. 5. 2010 - 08:05)

Ahoj všem, Štěpi, určitě mi vaše otázky nevadí, taky jsem tu před rokem hledala spoustu. A jak mi bylo po operaci.. již druhý den prostě úleva, jasně že to bolí, ale tak jinak, to spíše ta jizva a ty dreny co jsou v ráně, ty mě snad tlačily víc než to opravené. Druhý den už chodí fyzioterapeut a učí vás nasazovat elastický pás v posteli v leže a pomalu vstávat, je to dřina a já nevěřila, že to jde, ale jde. A jak se to naučí,překulit se z boku na bok, je rád, protože když se může člověk na chvíli postavit okolo postele, tak je to fajn, to ležení je unavné. Již třetí den jsem téměř neměla analgetika, nebylo třeba, jen na noc. Já to měla trochu horší, mám artrosu III.st, tak mám řidké kosti, mě to u operace křuplo,tak proto jsem měla ten korzet, aby mě držel a dobře to srostlo. Ale obyčejně se nosí asi 3 měsíce ten elastický pás s kovovýma výstuhama, nesmí se moc sedět a ani to moc nejde,táhne to a píchá, tělo si řekne. Chůze je odpočinková,toho ležení je moc, ale musí to být, všechny ty svaly se musí v klidu zahojit. Doma je ale doma, pomalu vařit, sem tam něco podělat,hodně pomáhala rodina, musí. Někdo jde už po 6 týdnech rehabilitovat,ale někdo až po těch 3 měsících. Všude je to jinak a hlavně kdaždé je jinak napravený, já měla posun 14mm dozadu,ted to mám pěkně v lajně a ploténku mezi tím nemám, jen nějakou cementovou výplň. Cvičím co mi dělá dobře a k joze jsem se taky vrátila,jen nesmím dělat jakékoliv rotace a sedy lehy..
Tot asi vše, pokud vás ještě něco zajímá, klidně se ptejte..
Odkud jste , jestli se můžu optat já..
Díky a pěkný den... Kamila

Štěpa (Po, 10. 5. 2010 - 22:05)

Zdravím Štěpi, v nemocnici...Zdravým Kamilo.Tak to je teda rychlý návrat čekala jsem dlouhý pobyt ve špitálu..Teda aspoň jsem to tak někde četla,le už nevím kde...a můžu se zeptat,jaké byly vaše první chvilky po operaci?Jestli vám to teda nevadí...Zajímá mě to,nevím co mám čekat,od té operace,jaké to bude asi potom.....Né,že bych si jí tím chtěla přihonit,ale radši když se optám,kdo už tím prošel,abych měla aspoň malou představu o tom....Prý se potom nesmí jakou dlouhou dobu,sedět,buď jenom stát nebo ležet...Předem děkuju za odpověď...

Luboš (Po, 10. 5. 2010 - 18:05)

Ahojky ve spolek, Kamčo to máš pravdu, mě pustili 5 den po operaci (první část) zlomeného obratle Th12 a teď se doma trápim a musím dávat pozor abych si tu spondylolistézu nerozjel. Mám chodit doma o berlých ale občas se zapomenu a malér je na světě. Jen-tak tam jsem nesjel k zemi. Takže odteď bez berlí se ani nehnu. jinak na druhou část operace jdu 26.5. a mezi tím musím někde sehnat kdo mi vybere stehy, o další jízdu sanitkou vleže až zas tolik nestojím. Stačil ten odvoz ze špitálu. Tak hezký večer a bezbolestné dny. Luboš

Reklama

Přidat komentář