Reklama

spondylolistéza

Kamila (So, 14. 8. 2010 - 12:08)

Zdravím Jani.
děkuji za písmenka a přiznám, že mě to zarazilo a dokonce jsem uvažovala, že v tom má někdo prsty, ale dnes to berou kde komu..vypáš dobře, tak do práce..
I ve svém okolí znám případy a nejsou to simulanti.. protože je znám a vím, co si prožili.. odvolání zvážím, ještě čekám, až mi to příjde písemně z Prahy, jak jsem psala, něco podobného bych přála všem, kteří toto schvalují a navrhují,těm nahoře!, aby věděli jaké to je, když by člověk rád něco dělal, ale naplno to nejde... co si člověk prožil, to prostě pochopí jen ten, kdo tím projde... uvidíme, mě odrazuje jen to opětovné běhání po doktorech, v Opavě moc neurologů není a jeden mě odmítl a ten co měl nařízené základní vyšetření od posudkové, byl se mnou za 5 minut hotový a to rozhoduje o dalším osudu pracujících..
vím, že jsou takový, co mají ID a nemuseli by, ale s tím člověk nic nenadělá, uplatky jsou stále v kurzu a na to já nemám a ani to neumím-))). Proto to asi zkusím a uvidím, jak dlouho budu fungovat, šéf se dál slyšet, že by měl vzal zpátky mezi saniťáky, jezdila jsem donášku lékařům, což obsahuje i tahání kanystrů a pytle s prádlem.. ale jak říkám, ještě uvidím...
Přeju pěkný víkend a pevné zdraví. Kamča

Kamila (So, 14. 8. 2010 - 12:08)

Ahoj všem. Peter můj operater je dr Dušan Sýkora, ten dokonce operoval dva známe v našem okolí a oba chodí po roce do práce, ikdyž omezení pohybu tam vždy trochu zůstane. Ale i já s ním byla spokojená,s přístupem doktorů a sester, s jednáním všech okolo, vše mi vysvětlili, mohla jsem se ptát na cokoliv mě zajímalo...
Já měla taky posun L5 a L4 o 1,5 cm + řidké kosti a zlomenina obratle,vše mám spraveno, sešroubováno, 3 měsíce jsem měla plastový korzet a nyní cítím po mámaze píchání a tahání v zádech, ale proti tomu co to bylo, se to dá vydržet, léky nepotřebuju.
Ale i primář, dr Buzek je ochotný a vsřícný a další taky,v den mé operace ještě měli 12letou holku, dělali ji operaci skoliozy, vzali ji žebro, otočili v páteři a sešroubovali, přišla v korzetu a po 14 dnech odešla po svých, byli jsme spolu na pokoji, tak vím, že je to možné... prostě ptej se, máš to nejblíž a vím, že je to vyhlášená, ač malá nemocnice na kraji Karviné. (Karvinská Hornicá nem.) na stránkách vše potřebné najdeš.. jestli chceš, klidně se ptej.
zdravím a pěkný den přeju. Kamča

Peter (So, 14. 8. 2010 - 08:08)

ahojte všetci...
U nás je s dobrými operatérmi problém. V jednom zariadením v hlavnom meste - kde vraj majú byť tí najlepší - ani nezistili, že obratel L5 mám okrem posunu aj rozlomený. Je to náročná operácia a poznám množstvo prípadov jednoduchších operácií kedy musel pacient ísť na druhú, tretiu, štvrtú... Mám z nej strach ako každý a chcem, aby bola len jedna, žiadne komplikácie...
Kamila - dík za tip na Karvinú. Poznáš aj meno tamojšieho dobrého lekára ?

xxx jana Kamile (Pá, 13. 8. 2010 - 14:08)

Ahoj ve spolek, jak vás tu...Ahoj, všichni, Kamilo, to je nějaké divné, není to něčí práce.Je možné se odvolat, proti takovému rozhodnutí a co to konzultovat ošetřujícím lékařem ? Určitě je fajn, že vypadáš zdravě, ale nějaké omezení určitě zůstalo a na to musí a mělo by se na to stále myslet.Pánové zdravím i Vás Luboši, tobě držím palec, aby vše dobře dopadlo a tobě Petře zdárné rozhodnutí.Zdárně rozhodnout bych se potřebovala taky, ale zápory mne stále od toho rozhodnutí odpuzují ! Někdy mi příjde, že vedu já a jindy zase mají slovo obratle.Petře U Vás není místo, kde by úspěšně řešili posun ? Taky mi doporučují Motol, tak pokud to pojišťovna proplatí a jsi rozhodnutý, tak taky přeji hodně štěstí.Krásný víkend a pokud možno, bez bolesti.

Kamila (Pá, 13. 8. 2010 - 08:08)

Ahoj ve spolek, jak vás tu čtu hoši, tak vás chci pozdravit a popřát trochu toho zdraví a Peterovi jen říct, že v Karviné jsou dobří doktoři, znalostmi i jednáním, což mohu říct z vlastní zkušenosti... před 14 měsíci mě tam spravovali...

Jinak u mě je nového jen to, že od září jdu do práce nebo na pracák, ani ne po roce mi odebrali ID. Ve čtvrtek jsem byla pozvána na posudkové a tam mi natvrdo dr řekla, že vypadám zdravě,nepajdám, nohu za sebou netahám,tak není důvod dále setrvávat v žádném stupni ID. No tak nevím, na 8 hodin práce se necítím, ale budu muset, jsem zvědavá jak dlouho budu fungovat, nesmím nic zvedat a pracovat v předklonu.. budu doufat, že mě zpět veme šéf do práce k autu.. to by snad šlo.. uvidíme, dám vědět.. já doufala, že mi nechaj alespon něco z ČID a něco si někde na půl úvazku přivydělám, což jsem se už i těšila po těch dvou letech doma, jít něco dělat.. no bude to zajímavé a tak to nechám osudu..

Tak se tu mějte, zdraví Kamča

Luboš (St, 11. 8. 2010 - 16:08)

Nemám bližšie informácie...Mám nové MRI a posun se zvětšil, takže momentálně se jen šetřím a čekám. Momentálně řeším ještě urologický problém, který nastal po cevkování.

Peter (St, 11. 8. 2010 - 16:08)

Nemám bližšie informácie o lekároch v Brne alebo v Karvinej - či sú tam dobrí spondylochirurgovia neviem. Čítal som knihu Spondylolistéza od libereckého chirurga Suchomela, vraj je tiež dobrý.
U teba zrejme nastal posun a preto sa ti to tak zhoršilo. Mal by si si urobiť nové CT, MR...

Luboš (St, 11. 8. 2010 - 14:08)

Pekný deň...Ahoj Petře, hezký den ve spolek.
Tak co se týče pohybu, normální chůzy zvládam, ohýbat jen omezeně a v podstatě všechno zvedám jen z podřepu, do boku se ani nepokouším ohýbat (ze zlou bych potázal). Na kolo se nedostanu (obavy z nerovností a děr) a plavání je v tuto chvíly nemožné ( neudržel bych nohy vodorovně). při poslední kontrole jsem zaslechl, že objednání jen na vyšetření je tak 1/4-1/2 roku a to si do té doby musíš obstarat jednak RTG, CT nebo (a to spíš) MRI a nejaké to doporučení. Dle těch výsledků buď doporučí rehabilitaci nebo pak tu operaci. Ale nejlepší je si tam zavolat a domluvit se s nima. Nebo zkusit něco blíže (Karvina, Brno). Hezké odpoledne.

Peter (St, 11. 8. 2010 - 11:08)

Pekný deň všetkým,
Luboši
do akej miery máš obmedzený pohyb? Musel si sa v Motole na operáciu objednávať - sú am čakacie lehoty?

Luboš (Út, 10. 8. 2010 - 20:08)

Ahoj Kamilko a...Ahoj Jano, hezký den ostatním. Tak budu držet palečky, ja bych měl jít na to někdy v říjnu. A do té doby budu asi na rehabce za hospiatlizace. Neuroložka chce mít pod kontrolou mé současné problémy a ja zas budu rád když mě zaktivují zádové a břišní svaly. Ten omezený pohyb mě nějak rozhodil. Hezký zbytek dne!

Peter (Út, 10. 8. 2010 - 19:08)

Jana - takže zrejme ideš na operáciu. Uff, držím palce. Rozhodne sa ozvi ako to dopadlo. Dnes je 10.9. možno to už máš aj za sebou. Kde ťa majú operovať, resp. operovali?

Jana (Út, 10. 8. 2010 - 14:08)

Ahoj Jani, Luboši atd.....Ahoj Kamilko a ostatní
Odložení nebude...už jsem se rozhodla, že to musím zkusit. Rehabilitace pomohly, ale teď už vše stagnuje ... zvládám běžný život, ale s trvalou bolestí a bez věcí, které mám ráda, takže jdu do toho. Nástup mám 6.9., tak se pak ozvu. Teď sbírám informace na co vše se mám připravit, pocvivě cvičím a doufám, že mi to pomůže při rekonvalescenci a že v zimě vyrazím na lyže :-)
Užívejte ještě léta ! Jana

Luboš (Po, 9. 8. 2010 - 14:08)

Tie šróby z Th12 ti tam už...Ahoj Petře, hezký den ve spolek. Tak pochybuji že by mi ty šrouby vyndavali, jsem rád že ta páteř je takhle (lidově řečeno) vyztužena. Co se týče pohyblivosti, tak chůze pomalá mi nedělá problém (hold svoji oblíbenou rychlou chůzy jsem musel omezit), s předklonem už je to ale o dost horší a návrat k různym pracovným zátěžím je momentálně dost nereálny. Jen zvednutí předmětu těžšího než 3-4 kg je problém. Je fakt, že pokud bych nebral léky na bolest tak bych byl na tom asi jako Ty, jenže ja se potřebuji vrátit alespň trochu ke své činnosti a tak hold si beru léky a občas udělam to za co by mě lékař určitě nepochválil. Teď před tou operaci spondylolistézy chci zkusit rehabilitovat (cvičit) pod dozorem neb po té první operaci mi zádové svaly docela vytuhli a je potřeba je rozhýbat. Chci se po operaci co nejdřív dostat zpět do svých kolejích i když vím, že to bez bolesti a problémů nepůje. Hezký den.

Peter (Ne, 8. 8. 2010 - 22:08)

Tie šróby z Th12 ti tam už nechajú alebo ich vyberú? Ako cítiš subjektívne spondylolistézu? Môžeš sa napríklad zohnúť? Na tvojom stave ma fascinuje fakt, že nemáš problémy s chôdzou a že si vlastne ani subjektívne spočiatku nevedel, že máš spondylolistézu. Ja cítim každý krok a v chrbtici akoby som mal obrovský kameň.
Po tej operácii budeš mať teda zošróbovanú aj L chrbticu. Určite daj vedieť ako to dopadlo. Som zvedavý, aj preto, že sám by som rád šiel do Motole (ak mi to preplatí poisťovňa).

Moje subjektívne príznaky sú vcelku mierne - ohyb však nulový. Najhoršie je, keď si cez deň ľahnem na hodinu - celá chrbtica mi stŕpne a neviem sa 15 minút ani pohnúť, kým to nerozchodím. Navrávam si, že operácia nebude nutná ale viem, že to tak nie je a skôr či neskôr ma čaká. Bojím sa, že môj stav po operácii nebude lepší ako pred ňou.
Prajem ti pekný večer.

Luboš (Ne, 8. 8. 2010 - 21:08)

Luboši- dík za ten link....Petře, při nehodě (v srpnu 2009) zjistili pouze frakturu sterna (hrudní kost). Díky nekvalitním snímkům rtg v jedné středočeské nemocnici nezjistili že mám zlomený th12. Na ten se přišlo náhodou (koncem září),kdy fyzioterapeut nahmatal tuze bolestivé místa na páteři. Pak už následoval ct a MRI, a při tom se zjistila i ta spondylolistéza a nějáka cysta v křížové kosti. Sice obratel údajně srostl ale v lednu jsem několikrát na náledí upadl a rozteč úlomků se zvetšil natolik, že jsem pak nedokázal ani dlouho stát nebo něco dělat v mírnem předklonu. No a protože se toto jevilo jako důležitejší tak jsem v květnu podstoupil operaci th12 zadním i předním přístupem (tedy jako dvě operace). Takže teď po kontrole je th12 sešroubovaná a dle rtg a MRI (mag.rezon.) dobře zhojena (žádny posun kovových prvků). No a pokud se mi povede být v pohodě a budu mít předoperační výsledky v pořádku, tak snad na podzim budu mít za sebou i operaci spondylolistézy. I když mám z této operace větší strach tak vím, že bez ní mi bude ještě hůř. Ale myslím, že Ty jsi byl na tom hůř a je mi taky záhada, že Ti po nehodě neudělali pořádné rtg (a další) vyšetření. Tak doufám, že se Ti povede ten boj uhrát a nebudeš u toho moc trpět. Nic méně, ja bych s tím moc neriskoval. Ono mít rozlomený obratel a posun u toho je docela síla. Hlavně si hlídej veškeré změny v citlivosti u nohou. Přeji hezký a pokud možno bezbolestný den.

Peter (Ne, 8. 8. 2010 - 10:08)

Luboši- dík za ten link. Pozorne som si prečítal tvoje reakcie, stále však neviem chronológiu. Po havárii ťa hneď neoperovali, ale pustili domov. (?) Píšeš ale že si mal dve operácie -aké? (zrejme spondylolistézu nie, asi len Th12)
A to ti v Prahe nezistili pri predoperačných vyšetreniach posun stavcov v bedrovej časti?
Ak to chápem správne- operovali ti zlomeninu Th12 a nevedeli pritom o spondylolistéze.
Inak môj príbeh je veľmi podobný - zlomený som mal TH11 - zrástol sa bez operácie, poodlamované som mal z viacerých stavcov - zrástlo sa to. Lekári ale nezistili, že L5 mám rozlomený na dve časti - a dokonca si mysleli, že je to degeneretívna spondylolistéza. Keď som prišiel o dva mesiace na kontrolu a ešte som nevedel chodiť, boli prekvapení prečo. Až primár na rehalibiáciách mi povedal, že L5 mám na dve časti a tiež posunutý. Tak s tým teraz bojujem a občas mám pocit, že ten boj vyhrávam, občas zase, že ho prehrávam na celej čiare.

lubos48 (So, 7. 8. 2010 - 21:08)

Takže ťa operoval Štulík....Petře, když klikneš na můj přihlašovací nick, tak tam najdeš pár věcí k mým problémům a kontakt. hezký den.

Luboš (So, 7. 8. 2010 - 21:08)

Takže ťa operoval Štulík....Petře tou pohodou jsem myslel to, že nejsou v místě operace komplikace a ani žádne větší bolesti. Ja jsem po operaci asi 2 a půl měsíce, takže sportovat zatím moc nemohu neb mi to nedovolí ta spondylolistéza (nejde plavat ani kolo mi nebylo doporučeno). Ale dostal jsem nabýtku od neurologa, že by jsem mohol nastoupit ještě před plánovanou operací na cílenou rehabilitaci a tak toho asi využiju a zkusím zrehabilitovt zádové a břišní svaly (pod "dozorem"). Jo a ty těžkosti byli spíše pooperační stavy a pak ten problém s zvětšením posunu (kdybych mohol tak ten článek poupravím ale to nejde). Jinak ale pravda je že se přidali urologické potíže a tak mám o jeden problém zas navíc. Ale snažím se s tím nějak bojovat. .......

Peter (So, 7. 8. 2010 - 20:08)

Takže ťa operoval Štulík. Počul som o ňom už, že vraj je dobrý.
Inak ja som mal tiež niekoľko zlomených stavcov, ale nevyžadovali si operáciu.
Píšeš, že v pohode, znamená to, že žiadne obmedzenia, môžeš športovať (Kedy si mal operáciu? )? Písal si ale, že v poslednej dobe máš ťažkosti...

Luboš (Pá, 6. 8. 2010 - 21:08)

Tak to jsi měl Petře tedy hodně štěstí u té nehody.Vzhledem k tomu, že ten posun je ale asi dost veliký tak možná proto Ti lékaři operaci doporučují. Ono ne každý posun má stejný účinek na nervy, které z páteře vystupují. Každy je máme trošku jinak, někomu pak stačí menší posun a útlak je tak veliký, že to prostě bez operace nejde. Někomu pomůže cvičení a někdo skončí na operačním stole.
Ja jsem měl smůlu v tom, že mi po dopravní nehodě hned nezjistili zlomený obratel a tak se to rešilo až teď, bohužel v době kdy i spondylolistéza(atakovaná navíc i tou nehodou) dáva o sobě (někdy krutě) vědět.
Jinak operoval mě primář oddělení, mám sešroubovaný úsek Th11-L1 4 titan. šrouby a destičkou(jednoduše řečeno). A musím zaklepat, zatím je to v pohodě.

Reklama

Přidat komentář