Reklama

spondylolistéza

Luboš (So, 20. 11. 2010 - 11:11)

Zdravím ve spolek, Vlasko daří se mi střídavě oblačno. Bolest nohou sa pomalu vytratila. Je to hlavně díky cvičení, které dělám 2x za den. Snařím se pomalu dělat drobné domací práce ale nic těžkého nezvedám. Chodím na procházky s pejskem (nebo i bez něj) o berlých a musím se vyvarovat hlavně dlouhého stání (např. u sporáku nebo žehlení) bez berlí. Jinak sedět to moc nejde (i když u jídla to už zkouším) ale v autě leda tak jako spolujezdec. Ja stejně toho moc ještě nemůžu dělat neb mě za 10 dnů čeká operace předním přístupem. Ale pokud mi po ní bude tak jako nyní, tak by se to mohlo vyvíjet dobře. Už teď jsem z toho vývoje pozitívně naladěn a věřím že se to dobře zhojí. Je to ale fakt náročné na čas (doba léčení a rehabilitace) a psychiku (hlavně v začátcich po operaci). Hlavně to chce po operaci cvičit (dle návodu co by měli dát fyzioterapeuti v nemocnici) a nic nepřehánět. Jinak se mi osvědčil při hojení ran Phlogenzym a mastí (na jizvy) no a prášky na bolest(už jich beru míň než před operací). Jenže za chvíli začne "druhé kolo" a tak uvidíme co bude dál.
Pohodový a snad bezbolestný víkend všem.

vlaska (So, 20. 11. 2010 - 11:11)

Luboši, jak se daří pár týdnů po operaci?
Já cvičím, do práce to zatím nejde,nemůžu skoro vůbec sedět .Můj neurochirurg mi při listopadové kontrole řekl, že je u mě šance tak 50%, že by mi operace pomohla.A pak si vyberte.

Luboš (Út, 16. 11. 2010 - 07:11)

Slávku posílam odkaz na web. stránky, snad tam najdeš co hledáš.
http://www.solen.cz/pdfs/neu/2002/01/03.pdf

Jinak je to vždy "od kusu", každý to máme trochu jinak, někomu to srovná cvičení někomu operace. TAk hlavu vzhůru, Hezký den.

Slávek (Po, 15. 11. 2010 - 09:11)

Dobrý den všem.Co by...A ještě je tam bohužel posun obratle o 2,5mm.

Slávek (Po, 15. 11. 2010 - 09:11)

Dobrý den všem.Co by obnášela případná operace s.Lumbalgie s poruchou dynamiky L páteře SI syndrom vpravo se senzitivní radikulární sy L5-S1 spondyllistéza a spodylolíza L5 v CT obrazehernie disku L5-S1 v pravo.Jsem už od 9 června doma a docela mě to štve.Děkuji

Věrka (So, 13. 11. 2010 - 19:11)

Verka - vyčkávam, pretože...Peter, moc děkuji za Tvé reakce, je dobré si vyslechnout názory a příběhy druhých.
Kvalitu života si představuji asi takto: Kvalitní život = aktivní život bez omezování. Sportuji co se dá - lyže, kolo, běžky, aerobic, pilates atd.atd. a vzhledem k tomu, že už řeším s přítelem i rodinu, nedokážu si představit, jak takto budu na mateřské fungovat a ani to, že bych si děcka nemohla pochovat.
Peter, Tobě přeji a to ať se nakonec rozhodneš pro operaci či nikoliv, hlavně spokojenost a co nejméně bolestí.

Peter (Pá, 12. 11. 2010 - 22:11)

Verka - vyčkávam, pretože mám pochybnosti či po operácii budem na tom rovnako ako teraz (resp. lepšie). Chodím čo možno najviac každý deň (aspoň 2-3 km), bolesti v pravej nohe sú občasné a mierne (riešim to kľudom - odpočinkom vo vodorovnej polohe), bez tabletiek. Cvičím každý deň a vlastne fungujem takmer normálne. Problém je v ohybe, predklone, dvíhaní a s tým súvisiace činnosti, ktorých nie je málo. Neviem napríklad bežať, žiadne lyžovanie, korčuľovanie a vlastne okrem bicykla a plávania žiaden šport. Nemôžem na ruky napríklad zdvihnúť deti, čo ma mrzí :-(
Neviem čo ale bude ďalej - o 5, 10 rokov. Ako vravíš- cvičím, cvičím a cvičím - to pomáha a uvidím. Ak si prečítaš príspevky z tohto fóra - zistíš, že majú jedno spoločné - išli na operáciu, keď ž bolo dosť zle- silné bolesti, tabletky 3 krát denne, nevedeli chodiť atd atd. Tam ešte nie som a tak myslím, že na operáciu je ešte čas. (posun mám o 15 mm a L5 rozlomený)
Rozhodnutie o operácii je v konečnom dôsledku na tebe a tvojom subjektívnom vnímaní kvality života.

Věrka (Pá, 12. 11. 2010 - 15:11)

Verka - akého druhu je tvoja...Ano, domnívám se že degenerativní a také mi to není úplně jasné.. (max.si vybavuji loňský pád na kostrč, na náledí ale nic neobvyklého). Ještě si říkám zda mi tu bolest nezpůsobuje jen ta plotýnka a se spondylolistózou je mé tělo naučené žít, jelikož cvičím a cvičím a cvičím!
Tento problém se mi objevil už podruhé a v podstatě ve stejném období - září a po dlouhé 17-24 hodinové jízdě v autě a také po 3měsíční pauze se cvičením. Loni jsem RHB nepodstupovala, cvičila jen pilates a problém se do 3 měsíců srovnal. Teď nevím jak s tím naložit, jestli opět nezkusit hodně cvičit a s operací posečkat.
Peter, jak ty jsi na tom s operací? Jsi po, nebo vyčkáváš?

Peter (Čt, 11. 11. 2010 - 16:11)

Verka - akého druhu je tvoja listéza - degeneretívna alebo postraumatická? Predpokladám, že degeneratívna (vývojová). Potom však nerozumiem ako si k nej mohla prísť ako učiteľka pilatesu. Si mladá - tým skôr je mi to záhadou.
Moja spondylolistéza je postraumatická - som po autohavárii, posun 15mm L5/S1.

Věrka (St, 10. 11. 2010 - 11:11)

Ahoj Věrko, teď se na...Strašně moc Ti děkuji za tyto informace, některé věci jsou pro mě novinkou a teprve do problému pronikám. Tento problém se mi už objevil před 3/4 rokem v lehčí formě a pak se to po 3 měsících srovnalo. Jsem cvičitelkou a dost se věnuji Pilatesově metodě, která se právě těmito hlubokými svaly a zpevňováním svalového korzetu zabývá. Neměla bych mít tedy svalový korzet nějak extra oslabený. Objevují se mi silné bolesti nohy a kyčle, přesně jak popisuješ a bolest již přechází do stavu brnění a necitlivosti. Nyní jsem ve stadiu, kdy docházím na injekce, tak že se cítím lépe, ale co pak :(
Je mi téměř 30 let a s přítelem bychom chtěli mimčo a bojím se, že by se bez operace můj stav v těhotenství mohl zhoršit :(.
Ještě mám před sebou další kolečko odborníků (víc hlav víc názorů), ale budu ráda za jakékoliv informace a kontakty.
E-mail: [email protected]
Ještě jednou moc děkuji, Věrka.

vlaska (Út, 9. 11. 2010 - 21:11)

Ahoj Věrko, teď se na těchto stránkách budu opakovat,ale teď v tom problému lítám taky, tak se snažím alespoň předat zkušenosti- první věc- posun obratle má 4. stupně závažnosti,přibližně se to rozděluje- do 10mm 1.stupeň, do 20mm 2. stupeň a při větších posunech je 3. a 4.stupeň,operuje se v případě:
-velkého posunu obratlů,tedy většinou nad 20mm,jsou-li jsou přítomny obtíže-bolesti.
-pokud hrozí útlak okolních nervů,to se pozná většinou ta, že bolest vystřeluje do nohou,případně do zad nebo hýždí
-když hrozí sesun obratle,to pozná zkušený ortoped nebo neurochirurg.

Ty máš součastně i výhřez meziobatlové ploténky a ten Ti pravděpodobně způsobuje tu vystřelující bolest.V případě plotének
se dá také někdy léčit bez operace,ale je třeba se poradit s opravdu zkušeným lékařem,aby ti nehrozilo ochrnutí, pokud se rozhodneš pouze cvičit- poradit se tedy buď s neurologem ,neurochirurgem nebo ortopedem.
Můj neurochirurg mi řekl, že čím víc posílím svalový korzet, tím menší budu mít obtíže, -myslí se tím hlavně posilování šikmých břišních svalů,svalů pánevního dna a svalů,které nejsou na povrchu těla, ale drží páteř.Když zalistuješ na předchozí stránky diskuse, někdo,myslím Peter,tu nechával odkazy na internetové stránky,kde můžeš najít návody ke cvičení.Tvůj neurolog,nebo u koho jsi sledovaná, Ti musí napsat poukaz na rehabilitaci,nebo ještě lépe, doporučení k pobytu na lůžkové rehabilitaci,pokud se rozhodneš nepodstupovat operaci.Nevím, z kterého kraje jsi,v Praze a okolí můžu doporučit několik dobrých rehabilitačních oddělení -podrobnosti klidně zašlu mailem,jestli zveřejníš svou adresu.

Věrka (Po, 8. 11. 2010 - 21:11)

Ahoj všem, postihl mě stejný problém jako všechny zde a protože koukám, že máte již bohaté zkušenosti, ráda bych se zeptala na pár věcí.
Mám posun mezi L5-S1 16mm a k tomu ještě výhřez 9 mm. Bolesti mám do nohy, ale i do hrudníku, kdy jsem si nejdříve myslela, že mám infarkt, teď po injekcích je lehce lépe.
To co mě zajímá je, s jak velkými posuny tu máte zkušenosti? Kolik mm je ještě únosných a dá se řešit RHB a cvičním(podotákám, že jsem dříč :)) a kdy už je fakt nutná operace a co obnáší (délka rekonvalescence,RHB atd.). Operace mi byla doporučena, ale přece jen se mi do ní moc nechce :(
Moc děkuji všem za reakce a rady.

Luboš (Po, 8. 11. 2010 - 09:11)

Ahojky ve spolek, Same díky za typ a telf. číslo. Zatím se jenom rozhlížim (stejně dřív jak na jaře to asi nebude), a hlavně hledám kam bych mohl i s pejskem. Do Teplic jsem už volal, tam není problém pokud půjdu do konce března a v Jachymově se zeptám. Dnes jsem byl vybrat stehy - kovové svorky. Docela jsem si užil. Hezký bezbolestný den všem.

Sam z UL (Ne, 7. 11. 2010 - 23:11)

Dobrý den, jsem pár dnů po...V Teplicích uměle obohacujou vodu radonem a zdaleka nedosahuje kvality(co do množství radonu) vody v Jáchymově.
Radonová koupel (20 min. v plně napuštěné vaně 36-38°C) a po té teplý zábal, jsou v těchto lázních hlavní procedurou. Ostatní procedury pak poskytnou jakékoli pohybové lázně také.
Teplice jsou město. Jáchymov je ošuntělý městys v horách, ale lázně ..., lázně jsou fakt supr. Já tam byl móóóc spokojenej.
S pejskem je tam kam jít, ale nevím jak to tam s touto možností mají. Optej se na tel. čísle 656831344
Přeji Ti brzké uzdravení.

Peter (So, 6. 11. 2010 - 10:11)

Luboš , Jana
Prajem vám rýchle uzdravovanie a všetko NAJ, NAJ, NAJ...aby ste o pár mesiasov boli čo najbližšie života takého, aký ste chceli.
Jana - kto ťa v Motole opreoval?

Luboš (Pá, 5. 11. 2010 - 10:11)

Dobrý den, jsem pár dnů po operaci spondylolistézy (L5/S1) a čeká mě ještě operace předním přístupem. Takže doma jen opatrně procvičuji neb bolesti postižených nervů jsou zatím docela velké, nicméně se to hojí dobře jen delší stání nebo chůze je namáhavá. Tak jsem se už taky pohlížel po lázních, nemáte někdo zkušenost s lázněmi v Teplicích v Čechách? Ja si je vybral že se tam může s pejskem (což mě přinutí chodit ven - tedy pokud budu v té době bez berlí a nebude sníh - jinak bych musel bez něj) . Zdraví a bezbolestný den přeje Luboš

Jana (St, 3. 11. 2010 - 20:11)

Jani, tak hodně štěstí. ...Ahoj Kamilo a ostatní, děkuji - šrouby drží a tak pomalu začínám doma chodit bez berlí, sedat a venku střídám berle s holema na Nordic walking, taky už jsem byla v bazénu a jde to :-)
Nerada bych něco zakřikla, ale již teď je mi lépe než před operací. A pro ty, kdo o mě nečetli, tak i já velmi zvažovala operaci a dělala všemožnou rehabilitaci, ale touha po kvalitnějším životě zvítězila před obavami.
V Motole mě operoval pan profesor, ale musím pochválit komplet celé oddělení a mohu jen doporučit.
Jo a mimo jiné nejsem jediný spokojený člověk se šrouby...sama jsem si jich tu pár našla a probrala s nimi pro a proti. Za mě tedy pro, ale je to na vás. Přeji všem statečný boj.
Jana

Dana (Po, 1. 11. 2010 - 21:11)

zdravím všechny, hodně dlouho jsem tu nebyla, též jsme po operaci v Liberci už přes dva roky, zatím jsem ráda, že jsem ji podstoupila, bylo to fakt drsné (žádné berle, hned chodit a cvičit), ale účinné, snažím se dodržovat nějaký ten režim co naordinovali, abych mohla fungovat, neboť jsem z těch co po 1/2 roce šel do práce, při představě, že bez cvičení záda dlouho nefungují, mi moc vesele není. Je těžké někomu radit, co má nebo nemá...když je člověku zle je vděčný za každou dobrou radu....i já všem přeji hodně zdraví a ať záda fungují :-)

tadydadydááááá (Pá, 29. 10. 2010 - 22:10)

Hotovo dvacet ani se nedivím, že se tu někteří čepíří.....patřím k těm co byli na operaci v Liberci jsou tam největší machři v republice, tak jako ve vojenský v Praze a to bez debat, bylo to drsný, ale dnes to oceňujeme, žádné sr...,narovinu řekli, že operace neřeší vše na 100 procent, po 3 měsících koukej mazat do práce a nehekej, bolí tě něco, tak musíš cvičit a cvičit a zase cvičit, o ničem jiným to není, prostě aspoň denně dělat protahováky, bolelo to svinsky, ale bez svalovýho krunýře jste v prd... dnes vím a se Samem souhlasím, že operace fakt neřeší vše...spoustá vás chce jít na operaci, aby dostalo důchod, co to je za cikánskej přístup....chci operaci, proto abych fungoval to je logické, že to nebude za dara,tak se tak chovejte.... já jsem cca 2 roky po operaci sešroubovanej až hrůza, denně cvičím i když se fakt nechce páč únava je prasecká, chodím makat, lezu po horách, chodím až 10 km denně /víkedn/ neboť vím, že budu muset fakt ze sebou něco dělat do důchodu je fakt prasecky daleko....po operaci nám řekli, že oni jsou jen řezníci a zbytek je na nás....o tom to je...naříkat a nadávat,že to bolí-též jsme si tíííím fakt všichni prošli, ale to nic neřeší, měli by jste se snažit na sobě makat a žádnej gaučink, apoň denně chodit, je to jen o vás...fakticky se zamyslete, přeji všem hodně zdraví a pevné vúle ........P.S. Same z ÚL písni majle :-)

Sam z ÚL (Čt, 28. 10. 2010 - 13:10)

Zravím Vás pane X. Vítám, že hodláte vést i kultivovanej dialog.Pokud jste zalovil hlouběji na této diskuzi,tak jste se dočetl,že jsem si také užil své a vůbec nevylučuju, že si možná ještě i ... . Byl jsem na tom dóst bídně,jak fyzicky,tak psychicky o čemž jsem se tu dóóóst otevřeně zmínil,ale dostal jsem se z toho.!!! Je to zkušenost, o kterou se zde dělím. Zkušenost a příklad, pro někoho povzbuzující, pro jiného zdrcující, že je i jiná cesta, než jsou šrouby. A kdyby se odhodlal jít po té mé cestě, byď jeden jedinej človíček, pak jsem tu nemarnil čas a děkuji mu. Přeji Ti,človíčku, pevnou vůli a víru.
Teď budu zřejmě opět hnidopichem a vředem plným hnisu a pozastavím se nad vaší úvahou o těch bezproblémovejch, co sem již nechodí. Fakt si to myslíte? Těch lidí, co se tu vystřídalo a ani jeden z nich, že by neučinil tu laskavost pro nás a nezanechal by nám tu svůj pozitivní odkaz???
Ano, chápu Vás. Jsem hnusnej neb Vám beru Vaši víru. Víru ve šrouby.
OMLOUVÁM SE VÁM ZA TO. Linčujte mě.
Ps.: Můj slovník není zrovna vybraný? Zamyslete se pane nad tím svým.!
Přeji Vám a všem krasný sluníčkový dnešní svátek. A ještě jednou sorry. Good bye.

Reklama

Přidat komentář