Reklama

spondylolistéza

Peter (Pá, 1. 4. 2011 - 18:04)

Suzanne - záleží kto ťa predtým operoval. Odborníkom u nás je doc. Rehák z Ružinova, údajne je dobrý, v súčastnosti prednosta kliniky. Dobrí sú aj v Martine - primár Derigo - u neho som bol na konzultáciu aj ja - ako prví začínali s operáciami spondylolistézy.
Názor týchto dvoch ti určite postačí na kvalifikované posúdenie tvojho stavu.
Pokiaľ ide o Česko, ja sa chcem dať operovať v Liberci, operáciu si však budem musieť platiť v plnej výške sám. Tak šporí celá rodina :-(
Prečo? Údajne sú tam odborníci na európskej úrovni a robia túto operáciu na jedenkrát (na rozdiel od pražskej Motole - ktorá je však tiež výborná). Potom mám strach, podobne ako všetci a chcem aby operácia bola len jedna a dosť.

suzanne (Pá, 1. 4. 2011 - 15:04)

Počula som,že máte lepších odborníkov,ako my na slovensku,konkrétne-FN Motol,Praha.Je možné dostať sa na konzultáciu??????Bola som na ich stránke,ale neviem nájsť konkrétne nejakého špecialistu.Fakt by mi pomohlo počuť názor niekoho mimo SR,nieže by som nedôverovala našim špecialistom,ale ked to mám absolvovať druhý krát,nech je to už naposledy?

suzanne (Pá, 1. 4. 2011 - 13:04)

suzanne - ak sa môžem...Napísal relistéta.t.č.stenoza znovu v obl.L5.-S1,oper.s reimplantáciou fixátora.Ak som to pochopila,znovu sa to posunulo

Katka (Pá, 1. 4. 2011 - 12:04)

suzanne - ak sa môžem opýtať, prečo ti to odporúča ešte raz?

suzanne (Pá, 1. 4. 2011 - 12:04)

a ešte... nemyslím si, že...Ahojte,som na tejto stránke prvý krát.Pred deviatimi rokmi ma operovali v BA na ort.klinike.Dg.spondylolistesis L5-S1.Aktuálne mi môj operatér odporučil znovu operovať.Som vystrašená na smrť a neviem s kým sa mám poradiť.Neviem si to ani predstaviť,absolvovať také niečo ešte raz.Chcela by som konzultáciu,názor aj nejakého iného odborníka,okrem BA.Vedel by mi niekto poradiť?

Adámku, to bych nedělal. Jednak jsi mladý a nevydělávaš a jednak nevíš jak vše dopadne. Pak existují i jiné způsoby (jako poděkování za péči). Ale "obálku" bych nevolil.

Katka (Čt, 31. 3. 2011 - 20:03)

a ešte... nemyslím si, že ak niečo nedostanú, tak by naschvál operáciu pokazili... nemyslíte? je to predsa ich práca a aj v ich prípade platí to, že za tú prácu dostanú zaplatené. možno to znie niekomu fádne, ale je to tak. a to, akí sú niektorí lekári "na peniažky", tak to sme si z nich spravili len my ľudia...

Katka (Čt, 31. 3. 2011 - 20:03)

Ja sa nebojím neanonymne povedať, že NIE. Tiež som to riešila dosť dlho, ale nakoniec som urobila rozhodnutie, že nedám. Bola som operovaná v BA v Ružinove. K docentovi som sa pred operáciou ani nedostala a potom sa už vlastne nedalo vôbec. Ale určite som sa tak nerozhodla preto, že som sa s ním nestretla :))) Pekný deň

Peter (Čt, 31. 3. 2011 - 19:03)

Zaujímavá téma, ktorú som chcel otvoriť aj ja. Dohodnime sa, že príspevky k nej budú anonymné :-)
Dali ste niečo doktorom? Ale úprimne.

*** (Čt, 31. 3. 2011 - 19:03)

Dobrý den. Stojím před...To snad nemyslíš vážně.Myslíš, že obálka zařídí lepší léčení a nebo hojení.To jsi dobrý když už máš 16 letech na to, aby jsi trochu více peněz strkal do obálek.Jeden dá obálku a druhý nemá co do obálky strčit.Český člověk zmrší všechno všude.Jo, doktorům by se to líbilo, tučná obálka, ale ty jsou dobře placený, neboj se, že bez tvé obálky budou strádat !!!!!

Adámek (Čt, 31. 3. 2011 - 16:03)

Dobrý den. Stojím před takovým menším problémem. Jdu na operaci se spondylolistézou v 16 letech v květnu a zaslechl jsem,že při těchto těžších operačních výkonech se často někomu "podstrkává" trochu víc peněz. Tak bych chtěl poradit zcela jednoduše. Mám někomu v Motole podstrčit obálku nebo nemám? :)

Katka (Po, 28. 3. 2011 - 07:03)

No... jediné čo mi robí prakticky problémy, sú predklony. Dokážem sa zatiaľ ohnúť asi len tak do 100 stupňového uhla. Keďže som hypermobilná, predtým mi nerobilo problém ohnúť sa až tak, že som si dlane vystrela na zem. Ale verím, že to všetko postupne pôjde. Aj tak nie sú predklony životne nevyhnutné, ide len o to, aby sa tam tie svaly rozhýbali. Pekný deň

Peter (Ne, 27. 3. 2011 - 12:03)

Zo zákona by si mala mať nárok na rehabilitačnú liečbu a tiež kúpeľnú liečbu. Ako rehabilitačná je najlepšia Kováčová, s kúpeľnou nemám skúsenosť. Myslím, že na základe toho čo píšeš rehabilitačnú liečbu ani nepotrebuješ :-)

Luboš (So, 26. 3. 2011 - 14:03)

Katko, ja jsem v láznich Jáchymov a jsem maximalně spokojen. Dokonce lze po domluvě lázně přerušit a pak pokračovat (hlavně u těch co si to platí). Je to o komunikaci s lázněmi a pacientem. Jsem v LD Běhounek, je tady hezké bydlení,vynikající strava a všichni fyzioterapeuti vědí co mají dělat a je jen na pacientu si pak říct co mu nevyhovuje a co by chtěl změnit. Lze doobjednat i procedúry navíc. A myslím, že až to zde vše zezelená tak procházky lesem i u lázeňských domů budou moc příjemné.
Tak u nás je to s lázněmi jinak. A už se těším až si to tady za (do)rok(u) zopáknu. Zdraví a bezbolestný víkend přeje Luboš

Katka (So, 26. 3. 2011 - 09:03)

Ďakujeme pekne :) ja som fakt vďačná Bohu, že mi pohybovanie ani sedenie nerobí vôbec žiadny problém a dokážem chodiť i sedieť bez problémov celé hodiny. Nehovorím, že po tých pár hodinách nič necítim, ale je to tomu primerané. A v aute je to tiež ok. Tak preto aj zvažujem či ísť do tých kúpeľov alebo nie. Lebo mi to vychádza akurát na leto a nemám chuť sa zavrieť v lete na 3 či 4 týždne do kúpeľov. Veľmi by mi chýbal domček, záhrada a kvety :( Ale aspoň tých 12 dní by som si určite sama zaplatila a šla, keďže aj tak sa tam do pol roka nedostanem, ako mi povedal docent a teda mi zanikne možnosť ísť do kúpeľov "zdarma". Tak pekný deň prajem :)

Luboš (Pá, 25. 3. 2011 - 11:03)

Dobrý den ve spolek, Katko ten pozitívní vliv je sice malý ale je a spočíva v tom, že se líp (rychleji) pohybuji. Pravda ale je, že při scházení nebo stoupání do prudšího kopce objeví bolesti v operovaném místě. Takže pokud by jste šla do lázní, tak to chce se nepřeceňovat!!! Jinak Vás to složí resp bude mít problém se svaly hlavně kolem operovaného místa. Ja si myslím, že ty teplejší koupele mají vliv spíše na svaly než na ty šrouby. To leda, že by jste udělala nějaký špatný pohyb nebo uklouzla. Nic méně ja vše uvidím po kontrole za 3 týdny zda se něco nehlo. Dnes mi lékař řekl, že ty problémy se svaly a vystřelováním bolesti jsou dočasné že do 14 dnů by to mělo odeznít tj. měly by zabrat lázeňské procedúry.
Jinak sezení mi dělá problém v tom, že pokud sedím na tvrdé židly a ohnu se k pc a nebo k jídlu, začne vystřelovat bolest ale v zádových svalech. Musím ale upozornit, že to nemusí být od bederné páteře, spíš jsou to negativa ztuhlých zádových svalů (i jako následek předchozí operace Th12). V aute je to s bederkou ale horší. Tam stačí špatná silnice a vymalováno. Hezký den.

Katka (Pá, 25. 3. 2011 - 06:03)

Luboš - môžem sa opýtať aký pozitívny vplyv cítite? A ako to myslíte s tým sedením, robí vám problémy? Ja riešim čo ako s kúpeľmi, keďže docent, ktorý ma operoval, mi povedal, že do kúpeľov po takejto operácii až najskôr po 5 mesiacoch, aby náhodou nevznikla nejaká "neviem čo", že to vraj môže spôsobiť tá teplá voda. Že by to mohlo opuchnúť a uvoľniť kov, myslím to teplo. Tak už neviem čo si myslieť... Pekný a bezbolestný deň prajem.

Luboš (Út, 22. 3. 2011 - 17:03)

Zdravím ve spolek, Petře pokud není spondylolistéza příliš velké (skluz tak do 40%) tak se sešrobuje L5/S1, mimo jiné to také zavísí i od toho v jakém stavu jsou ploténky.
Pro Zuzanku z ČB, v nemocnici je pacient tak 5-10 dnů, tady ale záleží na tom jaký postup operace lékaři zvolí. Většinou se to dělá na 2x a úměrně tomu se pobyt v nemocnici prodlouží. Doma pak do první kontroly víc proležíš než prosedíš, těch 6-8 týdnů pooperaci se to chce fakt šetřit a hlavně pomalu vstávat z postele, občas se i po bytu projít a cvičit cviky, které Vám určite poradí rehabilitační pracovníci. Stav po operaci se zlepší ale nebude to hned. Ja jsem po operaci 4 a půl měsíce, zvládam už 5 km procházky, s problémy i jízdu autem jako řidič (holt to sezení ještě pořád zlobí) a nákupy ty menší (ne těžší než 3-5kg). Momentálně končím v láznich a nechci to zakřiknout ale nějaký pozitívni vliv už pociťuji. Tedy až na to sezení. Zdraví a hezký den přeji všem.

Peter (Út, 22. 3. 2011 - 14:03)

Omylom som predošlý príspevok podpísal tomu, komu patril. Pardon.

Zuzana (Út, 22. 3. 2011 - 14:03)

Moja diagnóza je identická, akurát ma operácia ešte len čaká, takže Ti v tomto nepomôžem. Rekonvalescencia trvá do roka, chodiť musíš už na druhý deň po operácii a prvé týždne sú vraj ťažké, ale potom by sa to malo zlepšovať.
Čakajú nás šróby, štep, ale to všetko už asi vieš...
Mám otázku aj na ostatných s podobnou diagnózou (L5/S1) - zošróbovali vám L5 alebo aj L4?
Ďakujem
Zuzka, hlavu hore, verím, že po operácii to bude lepšie, spondylolýza - zlomený stavec treba opraviť a život bude lepší.

Reklama

Přidat komentář