Reklama

spondylolistéza

Sam z UL (St, 20. 4. 2011 - 21:04)

Tada Luboši, ... máte pocit, že jsme v mateřské školce? "Adámku jsem na Tvé straně" a jindy jsem s tebou a nebo zas jsem proti. Máte snad pocit, že to tu je o tom,kdo s kým a proti komu nebo čemu? Jsem rád,že se Vám v Jáchymově líbilo, a že nemusím mít výčitky, že jsem Vám špatně poradil.
Vy, pokud se nemýlím, a pan Peter, jste po úraze a to při autonehodě. Operace u Vás byla zcela zřejmě nevyhnutná. Peter má problém, ale jak se zdá nebo je patrné, tak váhá a s rozumem zvažuje. Pavlínky je mi moc líto. Ta při 15mm má už spondyloptozu, což je sklouznutí o celou šířku obratlového těla. Někdy ta operace je prostě nezbytná.!!!
V 16letech, kdy tělo ještě stále roste ..., no nevim. Adame,myslíte,že kdyby Vaše Já, nebo řekněme Vaši duši, vyňali a vložili ji do jiného, fyzicky absolutně dokonalého těla,že by jste se cítil lépe? Myslím, a sám jste se o tom i zmínil, že máte problém ještě někde jinde. Nečertěte se,já ho měl také. Tím problémem je Vaše hlava nebo spíš mysl. Tam je zapotřebí začít.! Ale co já Vám budu radit. Napsal jste tu: "...potom zase půjdu do kick-boxu, budu k tomu cvičit i jógu a pilates.. Chci se zeptat: je to reálné?" Já Vám na to odpovím, jelikož s Váma cítím neb já s spon. začal už ve 14 a vy mě utřete jak uličníka.Píšete:"3.Mám zkušenost se 24 ortopedy" - to jste oběhal celou prahu nééé.? :-) A ještě k tomuto. "4.Řekl bych pane Same,že k takovýmto všeumělům nejspíš musíte docházet vy, pokud vám při 12 mm!! ještě nikdo operaci nedoporučil" Já jsem s jedním orto.,jednou neuro. a jednou rehab.,která má zlaté ruce naprosto spokojen a o op. v současnosti vůbec neuvažuji.! Můj bratranec má posunL5-S1 15mm a hraje s tím fotbal- také bez šroubů.!To už jsem tu ale dost dopodrobna psal,tak chcete-li,hledejte.!
Mám k Vám velkou prosbu.Když už do těch šroubků jdete ztraťte pak občas trochu času a popravdě napište, jak na tom jste,a to i po 2 či 5 letech. Díííky.
A jinak lidi, co říkáte na ty odkazy. Peter si s tím pěkně pohrál.Smekám.
Tak dobrou noc

Sam z UL (St, 20. 4. 2011 - 14:04)

A ještě malá...Pane Adámku, je to Váš názor, vaše rozhodnutí a já Vám z celého srce svého přeji, ať jste O.K. jako ten cowboy, co za 17 dní po operaci se vyšvihl do sedla. :-) Kolik tu takových je nebo bylo? Žádný. Já mám L5-S1 od 14 let, je mi 45 a jsem malíř lakýrník, co by živnostník. A funguju a makám!!! A nikde necálám, nikdo mě neždíme nikomu necpu úplatky(to je Pražskej vynález) a nikde s tím momentálně nelítám, páč pravidelně cvičííím. A věřte mi, ... taky jsem si užil. Možná, že ještě užiju, kdo ví, ale kurevsky se snažím aby už nééé.!!!
Good bye.

Luboš (St, 20. 4. 2011 - 12:04)

Adámku jsem na Tvé straně, jsem po operaci páteře a na dvou místech jí mám sešroubovanou a začínam fungovat líp než před operací. Nakonec k té páte operaci (vyndání šroubů) možná ani nedojde (odloženo na neurčito). Chce to jen mít vůli, cvičit pak jak řeknou rehabiliťaci a páteř pomalu zaťaževovat a hlavne ale nepretěžovat. A co mohu doporučit je, jet po cca 3-5 měsících po operaci do lázni a pak pokračovat v rehabilitacích. V bederce mi bolesti ustávají (krom těžkých věcí zvládam rychlou chůzi a už i jízda autem je snesitelnější) a u toho zlomeného obratle (následek autonehody) je to trošku horší. Holt zanedbaná pourazová péče nemocnice se na tom podepsala. Jinak s panem Samem už tu mělo několik lidí konflikt včetně mě. Asi fakt nechápe že každý máme jiný zdravotní(!!!) problém a ne všem může cvičení pomoct. A od těch šarlatánů tzv. chiropraktiku raději co nejdál. Hezký bezbolestný den všem.

Adámek (St, 20. 4. 2011 - 09:04)

A ještě malá pozn.
Cvičení při diagnóze spondylolisthesis je skutečně absolutně o ničem. Mám za sebou 2 roky pravidelného cvičení, masáží a jediné,co o tom mohu říci je: Jsem o 25 000 Kč lehčí :) Představte si,že byste rozmáčkli citron a pak s ním hýbali, aby byl zase v celku. Úplně to samé je s ploténkou.

Adámek (St, 20. 4. 2011 - 09:04)

S kontaktním sportováním se loučit nebudu. Byl jsem na konzultaci v Motole. Dají šrouby a po půl roce se mohu vrátit ke sportu jako dřív. Musím též k příspěvkům pana Sama z UL vyjádřit svůj údiv a nesouhlas, protože
1. Mám za sebou 2 roky běhání po všemožných šarlatánech a masérech, kteří jsou schopni pouze tahat peníze (Dornova metoda, Breussova masáž,Sm systém, baňkování atd.) Kdo těmto věcem ještě věří, toho je mi upřímně líto. Poskytne to úlevu max. na 2 dny.
2.Cvičil jsem pravidelně a každý den, než mi primář spondylochirurgie řekl, že je to absolutní nesmysl (když je plotýnka vyhřezlá,tak je prostě vyhřezlá a spravit ji cvičením je kousek hodný sci-fi filmu)
3.Mám zkušenost se 24 ortopedy, které vůbec ale vůbec nezajímáte a raději vám řeknou: cvičte a po roce přijďte na kontrolu. Na rok mají od vás pokoj. :D
4.Řekl bych pane Same,že k takovýmto všeumělům nejspíš musíte docházet vy, pokud vám při 12 mm!! ještě nikdo operaci nedoporučil
5. Znám spousta lidí po operaci páteře a žijí normálně dál.

Sam z UL (Po, 18. 4. 2011 - 22:04)

... a ještě jeden odkaz pro ty, co si myslí, že cvičení je o ničem, klesají na mysli a upínají se rovnou ke šroubům. Adámku, jóga a pilates jsou o.k. pro zdravé lidi. Něco z toho můžem tedy i my, ale kupříkladu taková pozice kobry v józe je jednou z těch, které neééé.!!!
Mějte se fajně a hlavně ..... bezbolestně( a něco pro to dělejte :-) ! )

Doc. PeadDr. Pavel Kolář:
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1095946610-diagnoza/157-vertebrogenni-poruchy/video/

Sam z UL (Po, 18. 4. 2011 - 15:04)

Jo a ještě něco.
Jak jsem...Omlouvám se. Zkusil jsem přetáhnout výše přiložený odkaz od vk myší a vyhledat googlem a nic.! ??? Nevím jak vám.
Jelikož jsem si to tehdy dal do záložek, tak to teď vytahuji z nich a zde přikládám znovu odkaz.
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1095946610-diagnoza/145-dynamicke-stabilizace-patere/video/

Sam z UL (Po, 18. 4. 2011 - 15:04)

Jo a ještě něco.
Jak jsem tu coural v tý minulosti, tak na jsem narazil na 60 stránce na toto:
18.3.2008 10:10 - vk
Tak jsem zde zas-chtěl bych poděkovat Adéle za příspěvek a schlédnutí pořadu.Na toto téma jse moc zatím nevyřklo,ale moje modla byl pořad Diagnóza na čt:http://www.ceskatelevize.cz/program/detail.php?idec=206%20562%2024150/0019 ,tento pořad mě držel nad vodou a nad beznadějí.
Po shlédnutí toho odkazu jsem měl pocit, že jsem moula, a proč jsem do toho tehdy nešel( byl jsem v LB 10 minut před operací z níž sešlo po doporučení operatéra P.B.)
A jsem mu za to,pro něj a i oddělení jistě nelehké rozhodnutí, dnes nesmírně vděčný neb po druhém shlédnutí mi ten pořad přišel bejt jak reklama na Kosmodisk. Co Vám?
Řešilo se tu, co po operaci na hojení rány. Co třeba Wobenzym a Arnica montana 9CH .? Já homeopatika občas užívám. Jsou přece jen natur.Tady jsem našel nějakou diskusi:
http://www.omlazeni.cz/arnica-montana-zkusenosti-9-2983-0.html
A na místo morfia po operaci bych já chtěl raději THC páni zákonodárci.!!!
Taky vám pomáhá mastička z konopí na bolest? Mě jóóóóó.!!!!!!!!!!!!
A hlavně, samozřejmě, cvičenííííííííí.

Sam z UL (Po, 18. 4. 2011 - 14:04)

Jinak jsem tu nedávno brouzdal v historii.Peter mě tu info. o nezastavitelném posunu. Tak u mě to vypadá tak, že díky Bohu se to cvičením a konzervativní léčbou stabilizovalo na 12mm. Jsem zvědav na další RTG po třech letech na nějž jsem s ortopedem domluvenej(když do té doby nenastanou potíže).

ADÁMKU, ty se rozluč s kontaktním sportováním a dej se spíš na cyklistiku a tu operaci ... no nevim. Není na ní brzy? Projdi si mé příspěvky tady a popřemejšlej. Jukni na video o Pavlu Kolářovi a pokus se s ním dát rande a pořešit to i s ním a u Mudr. R. Smíška.! Přeji hodně štěstííí.

Sam z UL (Po, 18. 4. 2011 - 14:04)

No já valim voči :-), že se tu diskuze stáčí tímto směrem a něco málo přidám.:

1.)DORNOVA METODA
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1096060107-klic/207562221700002/
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1095889602-barvy-zivota/207562221200007/
http://www.dornova-metoda.com/dornova-metoda-masaz-bolesti-zad-rozhovory.htm

2.)Doc. PaedDr. Pavel Kolář , Ph.D.
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1186000189-13-komnata/206562210800016/
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1093836883-na-plovarne/206522160100003/
http://cs.wikipedia.org/wiki/Pavel_Kol%C3%A1%C5%99

3.)MUDr. Richard Smíšek
http://www.smsystem.cz/
http://www.smsystem.cz/index_soubory/objednavkamateri%C3%A1lu.htm
Píšou,že mají dočasně vyprodáno, ale telefonicky to objednat šlo v pohodě.

Luboš (Po, 18. 4. 2011 - 13:04)

Zdravím ve spolek a taky se připájím k poděkování. Některé stránky jsem taky ještě neviděl.
Jinak má páta operace zatím nebude, není to teď aktualní aby mi "šroubení" od zlomeného obratle vyndali. Nic méně díky tomu th12 se mi po půl až hodině stupňujií bolesti. Bederka je v pohodě, jen to chvíli trvá než se srovna (kor když jsem dýl stál). Ale jinak už zvládam vše. Tedy nezvedám težší věci než 7-10 kg.
Hezký den všem přeje Luboš

Katka (Po, 18. 4. 2011 - 12:04)

Peter, zaslúžiš si pochvalu, veľká vďaka :)

Peter (Ne, 17. 4. 2011 - 21:04)

Pavlína - neviem o takých...OK, pre Paulínu a ostatných som urobil krátky prieskum a tu je najzaujímavejšie, čo som našiel prevažne o sponylolistéze (spondylolisthesis), bolestiach chrbta (lower back pain), koreňových nervových bolestiach prejavujúcich sa bolesťami nohy z dôvodu útlaku nervového koreňa medzi stavcami (sciatica), ale aj iné veci:
Low Back Pain: Herniated Disc Surgery
http://www.youtube.com/watch?v=nZBeB9T_mP4
Sciatica Relief Exercises
http://www.livestrong.com/article/18963-sciatica-relief-exercises/
Pilates Intermediate: Strengthen And Shape Your Back
http://www.videojug.com/film/pilates-intermediate-strengthen-and-shape-your-back
Smisek:
http://www.dornovametoda-hk.cz/sm_system.html
Ako vyzerá operácia
http://www.youtube.com/watch?v=hzH1SQkY6pQ&feature=channel
Výsledok hľadania
http://www.youtube.com/results?search_query=spondylolisthesis&aq=f
Ako to vyzerá:
http://www.healthline.com/directory/3dbodymaps
Video Series: Exercises for Spondylolisthesis
http://www.spineuniverse.com/conditions/spondylolisthesis/video-series-exercises-spondylolisthesis
Cviky na pretiahnutie chrbtice - Back Stretching Exercises
http://www.bigbackpain.com/back_exercises.html#backstretchingexercises
Sciatica Symptoms - A Real Pain In The Buttocks
http://www.healthynewage.com/sciatica-pain-relief.htm
Cvičíme na velkém míči – Dobeš
http://www.rehabro.com/?p=productsMore&iProduct=117&sName=Cvicime-na-velkem-mici--Dobes
Škola chrbtice alebo ako predísť bolesti
http://www.littera.sk/index.php?action=obchod&sub=show_id&id=13039
Cviky na rôzne časti chrbtice
http://www.cvicime.cz/cviky/cviky-prehled
http://www.cvicime.cz/cviky/automobilizace-si-krizovo-kycelniho-skloubeni

Slovenská spondylochirurgická spoločnosť
http://www.spine.sk/akcie.php
Česká spondylochirurgická spoločnosť
http://www.spine.cz/index.php/cs/vybor

Peter (Čt, 14. 4. 2011 - 21:04)

Pavlína - neviem o takých stránkach. Väčšina z nás má cviky z rehabilitácií, Pilates je na webe, ale ten odporúčam až neskôr, Smíška si treba kúpiť (CD a gumy) a zvyšok je niekoľko štandardných cvičení v leže, na boku a bruchu, ktoré nie sú ťažké a nič nimi nepokazíš. Link nemám, skús gúglovať "cvičenie na chrbát", resp. s podobnými slovami a myslím, že niečo by si nájsť mohla. Ak vieš anglicky, určite nájdeš viac cvičení.

Pavlína (Po, 11. 4. 2011 - 19:04)

Chci se ještě zeptat, jestli by byl někdo tak laskav a dal mi nějaký odkaz na stránky, jak správně po operaci cvičit. Z Motola mi cviky slíbili zaslat mailem a zatím se nic neděje.

Pavlína (Po, 11. 4. 2011 - 18:04)

Musím říct, že se cítím docela dobře, necítím zatím kus zadku, ale dle mě je to z přeležení. Jinak chodím slušně, co potřebuji, to si obstarám, nic nezvedám, párkrát za den se projdu. On mi pan profesor řekl, že šrouby dát nemohl, že mám páteř hodně zanedbanou. Proto to řešil takto, těžko říct, co to pro mě znamená, za měsíc jdu na kontrolní rtg, tak se zkusím zeptat, proč upustili od šroubů a předniho přístupu, v Motole na to nebyl čas, doktoři opravdu pokoje jen prolítli...věřím, že vše bude ok..na pokoji se mnou byla např. holčina, která spadla z koně, byla operována x přístupy a přišla na vyndání šroubů....byla naprosto spokojená, tak věřím, že i já to zvládnu...o tom, že by mně šrouby měli dát v budoucnu pan profesor Štulík nemluvil...

Katka (Po, 11. 4. 2011 - 17:04)

Ďakujem, tak si toho dosť vymenoval. Ale vyznáš sa, to som si všimla, že je z teba odborník, už by si mohol aj operovať :) Ale to je dobre, keď človek vie, čo ho čaká a ako ďalej. Nie som z BA. No... Pilates som skušala, ale ufuf... vzdala som to po par minutach, otvorene priznavam, riadna makačka. Síce... všetko je len cvik, potom by to už určite išlo ľahšie. Našla som aj čosi na youtube.Dnes však cítim nejaké bolesti, aj vyššie v chrbtici, neviem, či to nebude preťaženie z cvičenia alebo možno som čosi prehnala. Tak pekný zvyšok dňa prajem :)

Peter (Po, 11. 4. 2011 - 17:04)

Katka - tých cvikov je množstvo, už som tu o nich písal. Z vlastnej skúsenosti viem, že niektoré mi pasujú viac, iné menej.
Osobne cvičím ti, ktoré ma naučili v Kováčovej, sadnú mi najviac - čiže v leže na chrbte, boku a chrbte... K tomu onbčas pridám cviky pomocou Therabandu (cvičili sme ich aj v Kováčovej) - gumy, ktoré sú výborné. Guma sa dá kúpiť na nete alebo ak si z BA, dám ti tip kde.
K tomu som pridal Pilates - ale len vybrané cviky s loptou, loptu si kúpiš podľa výšky , resp. dl´žky ramien. Dobrá je aj SM metóda - nájdi si na nete - Smíšek je autor. Cvičí sa tiež pomocou gúm. Vyvaruj sa rotačným pohybom. Ženské aktivity o ktorých píšeš sú úplne ok. Ak budeš chcieť viac info o jednotlivých cvikoch, ozvi sa, rád poradím. V procese rehabilitácie sa zo mňa stal takmer profi odborník na chrbticu :-)))

Katka (Po, 11. 4. 2011 - 16:04)

Ale čo znamená neprehánať? :))) Keď mi to proste nedá, tak ... Žena sa asi ťažko prinúti - teda ja určite .... Neutrieť prach, dokázať sa pozerať na špinu atď.... :))))) Ale tak snažím sa aspoň priebežne oddychovať. A ďakujem :)

suzanne (Po, 11. 4. 2011 - 15:04)

A ešte .... chcela by som sa...Ahoj Katka,tiež som hľadala nejaké cviky,našla som na youtube.com také videá,celkom sa z toho dalo vybrať.Bolesti budeš mať ešte dlho,teda kým sa tie šroby poriadne neusadia a telo si na ne nezvykne.Je to veľký zásah do organizmu a aj ked je to titán,aj tak je to kov.Ja som bola fit až po liečení.Tak sa drž a domáce práce veľmi nepreháňaj,riskovať sa neoplatí.

Reklama

Přidat komentář