Reklama

RIVOTRIL

Honza (So, 10. 10. 2015 - 17:10)

Ne nejsem to já :-D krom fyziologické závislosti mne netrápí nic. Co se týče dávkování tří různých benzodiazepinových léků mi příjde minimálně podivné. Ale neznám diagnózu. Co se týče lerivonu, jde o mianserin, antidepresivum ze skupiny tetracyklických AD. Má výrazné účinky na depresi spojenou z úzkostí, nespavostí, nevolností.. působí výrazně seditavině a s polu s mixem benzodiazepinů to je velice tlumivá kombinace. Nebezpečí ortostatické hypotentze, výrazných poruch hybnosti.. záleží jakou diagnozou trpíte, jak se na lécích cítíte a tohle byste měla hodnotit se svým lékařem. Mám praxi, je dostudovaný a specialozovaný na psychiatrii. Já jsem pouze student. :-) osobně bych dával spíše jiné antidepresiva, jsou li nutné benzodiazepiny. Ale pokud Vás netrápí přílišná únava, nutné to není. Ale jsou léky jako Welbutrin, které jsou více stimulační, potlačují paměťové a sexuální problémy spojená s BZ a tak.

Steve (So, 10. 10. 2015 - 16:10)

Honza: Myslím si že bys měl studovat něco jinýho. Příjde praxe a stejně se někde složíš, nebudeš to zvládat atd. - kor s touto diagnozou a hromadou léků. Neblázni, jdeš nesmyslně hlavou proti zdi.

Taky jsme měli ve FN Plzni na oddělení nějakýho medika Honzu, kterej dokonce málem nepřežil pokus o sebevraždu ... nejseš to náhodou ty? Taky měl za ssebou 2. či 3.roč medicíny přesně si to už nepamatuju.

kgx (So, 10. 10. 2015 - 12:10)

..a jeste Lerivonu k tomu navic - to jsem jeste zapomel pripsat.Neni to trochu "invazivni" nebo jak to definovat...?Za pripadnou odpoved' znovu dekuju..

kgx (So, 10. 10. 2015 - 10:10)

ahoj Honzo,pls.,co soudis o medikaci Olanzapinem,Rivotrilem a Neurolem Retard podavane spolecne?Dekuji za odpoved'.

Honza (So, 10. 10. 2015 - 10:10)

Jinak... učebnice a kdekoliv na netu to můžete najít také, poukazují na silnou potenci clonazepamu. 0,5 mg se má rovnat 10 mg diazepamu. Je to velmi individuální a tohle srovnání co vím z praxe, platí převážně u epileptiků a u lidí v akutním odvykacím stavu z alkoholu, ale třeba i vysokých dávek BZ. Obě látky mají dlouhý poločas, proto se v uvedených indikacích ordinují. Oba léky je možné rovněž podat parenterálně - do svalu, či do žíly. Co se týče úzkosti a panické poruchy, na praxi na psychiatrii i v ordinacích praktického lékaře jsem poznal, že na úzkost, strach a nespavost je poměr poněkud jiný. Ale je to INDIVIDUALNÍ. 10 mg diazepamu je asi jako 1 mg clonazepamu. Clonazepam má sedativnější efekt a jeho účinky na hladinu postsynaptického serotoninu vedou k větší anterográdní amnésii než diazepam. Ale co psat... jen jsem se chtěl podělit se svou zkušeností.

Honza (So, 10. 10. 2015 - 10:10)

Sociální práce nebyl problém. Není problém nic ani na medině... jsem ve třeťáku. Víš - nejsem mázlej. Jo, ráno je mi celkem fajn, na nějaké přednášce pospinknu. Ale jde o to.. že mám toleranci. A piju hodně kafé. Fakta a praktickou stránku mé práce zvládám. To mi přijde zajímavé. Nikdo to neví, nikdo nic nepozná. Já se jen cítím dobře. Poslední dny, ode dne, kdy jsem celý zoufalý psal, jsem snížil na 2 mg rivotrilu doplněné na noc 5 mg diazepamu.
Co se týče toho, jak pečuji.. no to soudí jiní, nemůžu já :-) v ošetřovatelském procesu, v nemocnici, v domovech pro seniory, jakoby všechno opadlo. Léky mě jen drží v pohodě. Asi je to stále neuvědomovaným stresem, který stimuluje tělo ve velkém a dávky, na které jsem už tolerantní - sedativní účinky, euforické, jakékoliv drogové - to jen dorovnávají. Zvládám sloužit nepřetržitý provoz. Víte, každý je zoufale jiný. Benzodiazepiny jsem zneužívané moc. Neuvědoměle. Ale spolužáci a spolužačky, naprostá většina z nich má svoji KPZ (krabička poslední záchrany) kde mají nějaký ten neurol, lexaurin atd.. každopádně můj psychiatr mě nepovažoval ani na sociální práci a ani na studium medicíny nezpůsobilým. Jistě, pokud to nezvládnu sám, čeká mě detox.. Jelikož podle zákona nemohu pracovat ve zdravotnictví s anamnézou abúzu návykových látek. Z toho vyjímám opiátovou substituci. Ta je "nepodstatná" pokud je člověk dlouhodobě stabilizovaný. No, jsem na medině stále :-) ano, je to těžké. Víš, v prváku, kde se láme chleba - anatomie, latina, biofyzika biochemie atd, jsem bral 10 mg denně diazepamu. Zvládal jsem to. Nebere mi to paměť uplně. Bere mi to spíše vůli a motivaci něco řešit. Pokud odvyknu z BZ, budou se mi v praxi zkušenosti hodit víc než dost. A přestanu. Je mi ještě 25. Nechci zabít život. A nesuďte mne prosím. Do praxe beztak s BZ nemohu.. zkusím snižovat. Rivotril 2 mg denně tak dva týdny, pak diazepam 10 mg denně a uvidíme, jak to půjde dolů. Škoda, že už se nevyrábí 2 mg diazepam. Byl by býval super na snižování.. :-(

Steve (Pá, 9. 10. 2015 - 15:10)

Viola: Tak proč to dělá špatně když to ví a má to navíc naštudované?

I já blbec ne-medik se na vše přeptám, nejlépe i z vícero nezávislých zdrojů. Léky nejsou žádná sranda, to nejsou lentilky.

Hlavně mi zase nepiš, že to ví :-D

Liliana (Čt, 8. 10. 2015 - 21:10)

Honzo,
to si děláš...Přečt si ještějednou, co napsala Viola. Zoufaalí bezmoc a hlavně IQ, A ty, Steve, se to pokus pochopit

Viola (Čt, 8. 10. 2015 - 20:10)

Steve, myslím, že všichni tu víme, že účinná látka Rivotrilu je clonazepam. Nevím, proč to sem píšeš, Honza údajně studuje medicínu, tak asi měl farmačku a ví to, já to vím také, psychofarmakologie je mým koníčkem už několik let.

Steve (Čt, 8. 10. 2015 - 16:10)

Rivotril je Clonazepam.

pepa. (Čt, 8. 10. 2015 - 11:10)

nemáte někdo sním...Jeto návikový zabiják

Liliana (St, 7. 10. 2015 - 19:10)

Já jsem se na benzodiazepiny...Honziku,šílené čtení.Prostudoval jsi si stránky Dr. Ashton,které závislosti na BZD řeší?

Viola (St, 7. 10. 2015 - 19:10)

Honzo,
to si děláš srandu, ty s tím vším, co bereš, jsi vystudoval sociální práce a ještě studuješ medicínu? Vždyť musíš být totálně vypatlaný, tedy k tobě bych se do péče dostat nechtěla. Jak jsi dal anatomii, patologii, nevím, v jakém jsi ročníku. Já beru 2-4 mg Rivotrilu denně, Diazepamu jsem brala 40 mg denně, ale za cenu toho, že se mi IQ snížilo o 40 bodů a nic si nepamatuji. Brala jsem ještě Neurol a Oxazepam. Tedy ve svém nynějším stavu bych se nenaučila ani popsat claviculu, scapulu a humerus, natož vše ostatní, moc se mi nechce věřit, že na medině jsi.

Honza (St, 7. 10. 2015 - 16:10)

Mám léků dostatek poslední měsíce, proto beru tolik. Ale místo abych držel své předsevzetí, že ono množství využiji k postupnému odvyknutí, beru dávky, abych se sjížděl.. byl "nad věcí." Bez pocitů a emocí. Zase, ne úplně. Ještě mě nedostaly. Ale jak na to? Jak to omezit.. srovnat se. Vysnižovat.. jak. Jsem sociální pracovník, skoro lékař, chodím na psychoterapii... skupinovou. Individuál mi neseděl. Resp. byl tak akorád na prd. BENZODIAZEPINY jsou neuvěřitelně účinné a nebezpečné zároveň-

honza (St, 7. 10. 2015 - 16:10)

Já jsem se na benzodiazepiny dostal blbec před asi 2 a půl lety. Měl jsem v gympláckém věku problém se silnou sociální úzkostí, kterou jsem velmi "účelně" léčil marihuanou a alkoholem, to asi ve chvíli, kdy se každodenní kouření marihuany začalo proplétat s mými úzkostmi. Zvýrazňovalo je. Když jsem šel na vysokou, přešel jsem během několika dnů na tramal, slabý opiát a výtečné antidepresivum (na chvíli) a s pitím postupně v podstatě ouplně přestal. Rozvinula se u mně závislost na opiátech. Tramal, DHC, Oxycontin, opium, codein, fentanyl.. ve druháku na vysoké jsem nastoupil léčbu subutexem, abych dostal pod kontrolu užívání léků na bolest. To se docela podařilo. Postupně. Bohužel jsem se mezi lidmi v ambulanci dostal k rivotrilu. Znal jsem benzodiazepiny, ale nikdy dříve jsem je nebral. Když vyjímečně byly, to ano, ale jinak ne. Jenže poprvé jsem měl 50 tablet 0,5 mg rivotrilu. Do subutexu to bylo ideální. Deprese i úzkosti zmizely. Teda - opět na chvíli pouze :-) postupně jsem přešel na diazepam, což je ještě docela výhra. Dlouho jsem držel 10 mg denně, ale najednou bylo 20 mg. A pak 40. Šlo to nahoru ráz naráz. Školu jsem dostudoval. Teď v 25 letech na medicíně s denní dávkou 30 - 50 mg diazepamu denně nebo rivotril 4 - 8 mg. Beru moc. Spím. Vím, že bych v pohodě zvládal s 20 mg diazepamu nebo 2 mg rivotrilu denně. Nevím jak. Sakra ty absťáky jsou příšerné. Proti opiátům pekelně odpornější. 2 a půl roku. Chci z nich ven, ale bojím se. Jsem dlouhodobě zamedikovaný SSRI antidepresivy, což mne asi drží dál od vyloženě depresivní nálady. Každopádně SUBUTEX sám o sobě stačí. Navíc kombinace opiátů s benzáky strašně maže paměť. To dělají benzáky i samy o sobě, to ne že ne. Ale v kombinaci.. shit shit!

to Nazdar (Út, 22. 9. 2015 - 19:09)

Hezky jsi to napsal. Já chodím na terapii, která není jen o vypovídání se, to mě psycholožka zarazí, když začnu sypat problémy, pracujeme s imaginací, výtvarnou tvorbou, rozhodně se tam nechodím jen "vykecat" a jsem za to ráda.

Jinak Steve, samozřejmě, že skupinová terapie nemusí být pro každého, ale záleží také na tom, kdo ji vede, jací se zrovna sejdou pacienti, ... . Ale já tu píši i o individuální terapii, kam může člověk, který se nerad otevírá před více lidmi. Správný terapeut by měl klienta ošetřit tak, aby ta rána tolik nebolela. Když máš nějakou ránu, také ti ji vydezinfikují, vyčistí ev.zašijí a pak teprve se může hojit ... .

Nazdar (Út, 22. 9. 2015 - 18:09)

Odborně vedená psychoterapie není o vypovídání se. Na to máte kamarádku. Psychoterapie používá mnohem širší formy sebevyjádření. Vedou to odborníci. Ani psychiatr nemusí být současně psychoterapeut. Stevovi se mi nic vysvětlovat nechce, nelíbíse mi jeho zamlžování,zpochybňování a pod. Nic v životě není přesné, jasné a jisté.

Ingrid (Út, 22. 9. 2015 - 17:09)

Alice: Každý tělo je...Píšeš,že ti nepomohly ty skupinové terapie,tak to proto,že každý z nás je jiný.Někomu to naopak pomůže,pak ví,že není sám,který má nějaké problémy,starosti.Stejně jako někdo se rád svěří a tím se mu uleví,druhému ale nemusí,jsou lidé,kterým to nedělá dobře se vypovídat,pak nad tím víc přemýšlí a trápí se.Spíš to dusí v sobě,i když je to asi horší,než se někomu vypovídat.

Steve (Út, 22. 9. 2015 - 17:09)

Alice: Každý tělo je jiný, každý člověk je jiný, vše i různě působí nebo nepůsobí - at' jde o léčivo či terapie. Proto neříkám že to nezabere, říkám že to nemusí zabrat na všechny lidi se všemožnými diagnozami. Víc tady přemýšlet nade mnou "co jsem zač apod." nikdo nemusí, tady přeci nejsme u výslechu nebo u doktora.

Pokud jde o mě, tak mě osobně vůbec nevyhovovaly ty všemožné skupinové terapie, ono léčit šokem (slyšet ty trable a těžkosti těch druhých) taky asi není universál všelék. To je jako začít rýpat do otevřené bolavé rány. Chápu že tu jde asi o efekt vypovídat se, svěřit se s problémem, navrhnout nějaké řešení. Ovšem tím to končí, problém to stejně nevyřeší. Jde jen o jakousi úlevu, anebo alespoň o její snahu. Jak vidíš i u ssebe, nevyléčilo tě to ... stejně jsi dále a stále na lécích a dalších akcích. Prostě ty terapie jsou (mají být) jen jakási pouhá úleva. Něco jako má mimino dudlík ... utěšovák, oblbovák. :-D

Alice (Út, 22. 9. 2015 - 14:09)

Steve,
to, co píšeš, je blbost, u neuróz je naopak psychoterapie základ, to, že možná nepomohla tobě neznamená, že pomůže jen mizivému procentu. Sice je to běh na delší trať u někoho, ale prof. Praško říkal v jedno rozhovoru, že i psychoterapie dělá pozitivní změny v mozku. Já sama prošla třemi psychoterapeutickými odd. a musím říct, že ten režim, skupiny, individuály, psaní deníků, ..., mi naopak dost dalo. Sice do toho po čase vždy spadnu znovu, ale já se neléčím "jen" s neurózou, mám toho hodně, takže tak. Ale na individuální terapii samozřejmě docházím a je pro mě přínosná. Léků beru hafec, to jo, u mě jsou nezbytné, ale psychoterapie k tomu je lepší, než kdybych jen polykala pilulky.

Reklama

Přidat komentář