Reklama

Pocení - hrudní sympatektomie

Petra (Čt, 12. 7. 2007 - 13:07)

Uff, když si to tu tak v práci pročítám (jsem tu o své vycházce to jsem ale prdlouš co?) tak jsem ráda, že u mě to probíhalo opravdu v pohodě s porovnáním s ostatními. Já si pamatuju, jak mi na sále všichni okolo řekli dobrou noc - snad asi 5x, byli samý srandičky a pak po probuzení, jak pan operatér říká, že jsem byla naprosto bez problémů, ten den po opreraci mi taky samozřejmě bolelo celý tělo, ale nechala jsem si píchnout až na noc jednu včeličku a druhý den kolem třetí šla domů a to pro nedostatek lůžek, druhé oddělení bylo zavřeno pro úklid, takže si myslím, že to tak není pořád, ale viděli, že jsem ok, mé lůžko potřebovali pro akutnější případy, tak jsem šla domů, kde jsem měla péči maminky, což se nedá srovnávat s nemocnicí ;-) Takže jsem si vlastně přilepšila, určitě by mi domů neposlali, kdybych na tom byla špatně, ale viděli, že jsem ok, rentgen, plíce, vše bylo v pořádku, tak jsem šla. O té bederní symp. přemýšlím také, uvidím příští týden co tělo bude dělat v tom vedru a je s tím vyrovná. Určitě bych ale na operaci nešla dříve než na jaře. No prostě uvidím, jak to teď se mnou bude. Tak se holky držte a zatím pa pa pa a snad ty vedra příští týden nějake přežijeme ;-)

Michaela (Čt, 12. 7. 2007 - 09:07)

Ahoj holčiny,
moc Vám gratuluju, že to máte za sebou. To je pocit, co? Jen jsem tedy Petro v šoku, že tě propustili druhý den domů. Ale na druhou stranu proč ne, asi jsi měla hladký průběh :o)Jinak rozhodně nikoho nechci odradit, ale myslím, že není od věci to sem napsat. Když byly teď ty velký horka, tak se mi několikrát zpotily ruce a řekla bych, že docela dost. Né tolik jako dříve, ale měla jsem je mokrý. Byla jsem z toho v šoku a mám strach, aby se to nezhoršovalo. Zítra odlétám do Řecka, tak jsem zvědavá - bude to zatěžkávací zkouška. Ale tím nechci říct, že operace nefunguje! Já jsem jinak naprosto spokojená!!!
Z toho odkazu co jsi tu Věrko uvedla jsem také docela v šoku. V Plzni jsem byla také, ale takový průběh jsem rozhodně neměla. Veškerý personál byl skvělý, především sestřičky i saniťák. Často mě chválili, že jste statečná (ale to bylo z toho důvodu, že vedle na posteli byla slečna cca 19 let, které při tělocviku "praskla" plíce a ta neustále brečela, chtěla prášky, že se o ní nikdo nestará a hlavně mě neustále obtěžovala dotazy a tím jak jí to strašně bolí). Myslela jsem, že odsud poputuju rovnou do Bohnic :o)) Takže všichni z této slečny byli hotoví a proto jsem jim asi připadla jako "hrdinka". Prášky na bolest mi nosily sestřičky samy, říkat jsem si nemusela. Bolesti jsem měla také, to je jasný, ale rozhodně to bylo prd proti tomu jaké byly doma. Ale to je zas individuální. Jinak vám hrozně závidím, že si tolik pamatujete ze sálu. Já vím, že mě přivezli, byla jsem naprosto klidná, povídala jsem jim blbosti o zak. králíkách co mám doma :o), ale pak nevím vůbec nic. Ani jak jsem dostala narkózu, ani jestli mě probudili na sále prostě nic. První bylo, když mě vzbudily sestry na pokoji a já začala zvracet. Pak jsem spala jak šípková Růža. Nebýt toho jak mi následně zaváděli při vědomí drén do plic, tak si na pobyt vůbec nemůžu stěžovat. Tím jsem asi chtěla trošku obhájit Plzeň, jelikož slečna to vylíčila jak z hororu. Ale rozhodně nepopírám, že by si vymýšlela, že to tak nebylo. Tak se mějte všichni krásně a užívejte si léto. pa pa

Věra (Čt, 12. 7. 2007 - 07:07)

Ahoj Petruško a Reny!!!
Moc vám děkuju za podrobný detailní popis, fakt mě ten článek vyděsil, sice jsem už něco bolesti zažila, narkozu už mám taky za sebou, byla jsem na revizi dělohy a co mě kromě podbřišku rozbolelo druhý den po zákroku, to byla prý reakce na narkozu- bolelo mě naprosto celý tělo, jako bych strávila 24 hodin v posilovně, děs, ale přežít se to samozřejmě dá, navíc každý holt reaguje jinak. Co mě teď šokovalo, zrovna když čtu, jak jste dopadly na operaci kvůli pocení, ruce se mi skoro týden nepotí, tedy potí, ale jen málo- podle mě je to tou zimou, co přišla místo léta, tak se normálně modlím, abych příští týden, až budou tropický vedra, opět začala odkapávat, abych podpořila moje rozhodnutí. Příroda si s náma holt pohrává, co...No ale nevěřím na zázraky, že by se po 35 letech jen tak ruce a nohy potit přestaly samy od sebe, když jsem kvůli tomu zažila už tolik trapasů a mindráků. Na co ale určitě nepůjdu, je bederní sympatektomie, nohy prostě nějak už do konce života budu muset vydržet. Ruce jsou pro mě priorita. Nohy nikomu podávat nemusím:-))). Když je zima, mám ponožky a uzavřený boty, v sandálkách to můžu svést na příšerný vedro(kdo by se nepotil, že...) a doma je to každýmu šumafuk, jestli má maminka zpocený nohy, když usmaží řízky a upeče něco dobrýho, tak ať se klidně potí, že ano:-)))). Příteli to nikdy nevadilo, takže operace kvůli nohám nepřichází v úvahu.
Ještě bych se chtěla Reny a Petry zeptat, jestli zvládnu cca po týdnu po operaci jít do práce- pracuju jako kancelářská krysička a bohužel nemám za sebe náhradu a být pryč víc jak týden je nemyslitelný. Tak si chci vzít na operaci jen dovolenou, nastupuju v neděli, v pondělí zřejmě operace- kdy by mě mohli pustit domů: Nepochopila jsem, proč Petra šla domů už druhý den a Reny až po třech dnech...? Holky, fakt vám strašně přeju, že už to máte za sebou, škoda, že jsem nejela rovnou do Prahy, když jsem se rozhodla, že to podstoupím. Mějte se nádherně a užívejte si:-)))).
Papa

jenny (St, 11. 7. 2007 - 22:07)

Tak si to tady už pár dnů pročítám - pocení rukou a nohou je u mě slabý slovo, jsou chvíle, kdy mi z nich doslova teče. Už jsem se domluvila s obvoďákem, že mi napíše doporučení a pak hurá do Motola na přijímací pohovor :-) Mám trochu obavy z toho, že tu některé píšete, že ruce přestanou a nohy začnou, to že by se mi nohy potily ještě víc, to je nepředstavitelný. Odstranit to u ruk i nohou najednou - tedy všechny zákroky naráz - to je asi blbost, že? Po přečtení těch posledních příspěvků teda už tak velkej hrdina nejsem :-( Ale suchý ruce, suchý nohy - já vůbec nevím, co to je. Ty ošklivé problémy po odstranění pocení nohou (bolesti, 5týdenní pracovní neschopnost) - to je normální u každého pacienta? Děkuju za případné odpovědi, těším se, že snad budu jednou patřit mezi ty se suchýma rukama :-))

Reny (St, 11. 7. 2007 - 20:07)

Ahojky! Věrko, právě jsem si přečetla ten článek, co jsi dala jako odkaz a sama mám teda úplně jiný zkušenosti, ale to je opravdu asi hodně individuální. Kdybych byla ještě před operací a četla si to, tak by mě ta holčina asi taky dost viděsila! Mě připadá, že u ní byl ten prožitek z bolesti silnější, než to, proč tam vlastně šla. Já neříkám, taky jsem měla bolesti a teď mám taky, ale pořád si říkám, že jsem to chtěla sama a ty suchoučký ruce jsou prostě k nezaplacení!!! Taky mě ta bolest štvala, ale byla jsem šťastná, že to vyšlo a vlastně že to nejhorší už mám za sebou. Tak zkráceně když to porovnám se mnou: o nároku kdykoliv si říct o infuzi nebo injekci proti bolesti mě sestra informovala a tak jsem si o ní asi 3x řekla, ale ony se stejně ještě samy ptaly...Po narkóze mi špatně na zvracení vůbec nebylo. A to se divím - vůbec nejsem silnej typ... Akorád si vzpomínám, jak mě vzbudili po operaci ještě na sále, tak jsem začala brečet (ale jen tak jako fňukat, né histericky) myslím, že to bylo jak bolestí, tak asi radostí, že to mám za sebou. Pak si cestu zpět ze sálu na pokoj nepamatuji. Ale na pokoji už jsem byla v plným vědomí. Bolesti jsem měla docela velký, ale jak říkám, dalo se to opravdu vydržet. Dali mi hned infuzi na bolest a ta pomalinku ustupovala. Ještě na sále a oblblá jsem se jako první zeptala, jak dlouho jsem tam ležela - zaschlechla jsem sestru jak říká, jen půl hodinky. Tak nevím, je to možný? :o) Jinak ani na jídlo, ani na sestřičky a na nic jinýho si opravdu stěžovat nemůžu. Fakt nejsem silnej typ a když jsem se rozhodovala zda jít nebo nejít na tu opraci a četla jsem si od začátku tuto diskusi, měla jsem fakt smíšený pocity. Říkala jsem si, jak to je strašně komplikovaný atd. ale teď vím, že je zbytečný se bát. Samotná operace nic není (pokud nejsou komplikace - já neměla), protože to člověk prospí. Pak ty bolesti jsou sice blbý, ale já bych do toho šla znovu! Věrko neboj se a jdi do toho bez zbytečnýho strachu - já vím, teď se mi to mluví, ale fakt když i já :o)) jsem to překonala...tak si říkám, že musí snad každej!!! Vysledek stojí za to!!! Jen se malinko bojím zrady, jestli mě to pocení někde nepřepadne atd... na příklad dneska jsem měla návštěvu a přesně na 100% vím, že by se mi normálně začaly ruce potit - a ono nic! Uplně jsem si to užívala a pořád se na ně dívala... :o) Jak píše Péťa, že jí teď hodně bolí prsa - tak já potvrzuji, mě taky bolí šíleně!!:o)) Ale to přejde a bude zase fajn... Ještě bych chtěla podotknout, já byla v nemocnici 3 dny. Péťa šla na tu operaci těsně přede mnou a chuděra musela jít další den domů. Něměla skoro ani žádný infuze na bolest. Ta to měla s tou péčí asi o dost horší než já a taky píše, že to nebylo nic hroznýho. Tak všem, kdo chce jít to toho držím moc palce - a fandím!!! pá

kačena (St, 11. 7. 2007 - 17:07)

Ahoj všichni,jen chci malinko reagovat na zmíňku o bederní sympatektomii.je to pět týdnů,co mám tento zákrok za sebou.Přemluvila jsem lékaře k provedení oboustranné sympatektomie a jsem ráda,protože už bych dost váhala jít tam znovu s druhou nohou.tohle není žádné strašení,jen moje zkušenost.Zákrok trval cca hodinku,byla jsem bez drenů,tři dny v nemocnice,celkem bez obtíží.Mám dva řezy,napříč břichem-pod prsama-každý asi 12cm,letos to rozhodně není na plavky.Potíže se dostavily až pár dní po operaci-nikdo mě o nich předem neinformoval-silné svalové křece nohou a příšerně citlivá kůže,bolestivý byl i dotek noční košile,trvalo to skoro tři týdny,teď už je to dobré,nohy "vařicí" a suché,ale bohužel mě začaly ty samé problémy s rukama.rada lékaře zní,ještě jeden zákrok,tentokrát na rukou,ještě to zvažuji.Dá se to zvládnout,ale počítejte se 4až5 týdny marodění.Držím palce

Andy (Út, 10. 7. 2007 - 14:07)

Ahoj Hani a Reny,je to něco přes rok,kdy jsem všechny operace podstoupila.Nejdříve jsem byla na hrudní sympatektomii,asi 2měsíce nato jsem byla na chemické lumb.symp.:provádí se pod rentgenem,a vpichama do dolní části zad ti vpouštějí nějakou látku.Bylo to ambulantně,druhý den jsem šla domu.Už ten den po zákroku jsem cítila,že to nezabralo.Měsíc nato jsem šla na operaci.provádí se při plné narkoze laparoskopicky ale jen když nejsi silná jinak provádějí řezy.Dělali mi to laparoskopicky,obě strany najednou, na břiše ti zůstane 5jizviček,asi 1,5cm dlouhých.jedna pod pupikem a dvě po stranách.V nemoc.jsem byla 5dní.Bylo to trochu bolestivější než ta hrudní.1 den jsem byla na JIP.Dren jsem měla 2dny.Jestli se holky potíte tak jako já dřív, neváhejte!Sla bych na to znovu,neni to nic proti tomu,co zkoušíme,já zkoušela:-)kvůli těm pitomým zpoceným rukám a nohám.Pa,hodně štěstí a odhodlání.Andy

Petra (Út, 10. 7. 2007 - 13:07)

Ahoj Věrko,
asi ti bude stačit to, že já jsem šla na operaci v úterý ráno a ve středu po obědě mi propustili ;-) Opravdu to není nic hrozného a těš se, je to paráda!!! Sice je fakt, že teď nejsou nějaká extra horka, příští týden mají být tropy až 35, tak to se to vše ukáže, ale s Renčou doufáme, že to už bude jen a jen lepší. Jen kdyby tak ty potvůrky jizvy nesvědily ;-) to je asi jediné co mi vadí a nevím jak u Renčy, ale mně možná kupodivu docela bolí prsa, ale to asi opravdu u každého individuální. Jsem jen zvědavá na ty nožičky, jak to ve vedru snesou, zatím se mi taky jejich pocení zmírnilo, tak uvidíme.

Věra (Út, 10. 7. 2007 - 07:07)

Ahoj Reny!!!
Tak to je skvělý, že jsi spokojená a zařadila ses mezi "sušenky" bez větších komplikací. Přiznám se, že mám docela strach,kdybych šla na operaci hned, jak jsem se o ní dozvěděla, bylo by to na psychiku o moc lepší. Teď Tobě i Petře závidím, že už to máte za sebou. Já jdu až za tři měsíce:-(.Hodím sem jeden odkaz, když budeš mít chvilku, přečti si to, jak popisuje holka tuhle operaci, docela mě to vyděsilo a potřebuju slyšet/číst/, že to není tak zlý, díky moc.
Krásné léto přeju a přidávám odkaz:
http://www.poceni.wz.cz/index.htm

Reny (Po, 9. 7. 2007 - 11:07)

Avoj všem! Tak jsem zpátky z nemocnice (FN Motol) a s několika poznatkama... Opravdu jsme se tam s Petrou setkaly, ona šla na operaci těsně přede mnou. Ale na pokoji jsme spolu bohužel nebyly, tak jsme si aspoň mezi sebou SMSkovaly, protože jsme ještě nemohly chodit...Myslím, že to šlo všechno dobře a bez komplikací. Probudili mě ještě na sále když už bylo po všem. Neměla jsem žádný hadičky (dreny) ani jsem nebyla hned po operaci na pooperačním, ale na normálním pokoji. Zkrátka vše probíhalo hladce. Samozřejmě pak příjdou bolesti, ale to je po každý operaci. Dostávala jsem infuze proti bolesti a dalo se to přečkat. Strávila jsem tam 3 dny. No a nejdůležitější věc je, že se ručky opravdu nepotí!!! Zpotily se mi za tu dobu jen 1 a to byly jen takový malinko vlhký a nedá se tomu říkat zpocený tak, jako před operací! Tělo bojuje s tou změnou a tak chudák neví, kudy těď ten pot vyhnat...malinko se mi potí i stehna a lýtka...to je ale asi normální - do roka se s tím snad tělo smíří a vypořádá?! Je to zkrátka paráda se suchýma packama - můžu všem tuto operaci doporučit, není to tak strašný...jak jsem čekala. Andy, taky by mě moc zajímala ta bederní sympatektomie (vše o ní) Nikdo tu o tom ještě nepsal... Je to zvláštní, teď mám naprosto suchý a teplý ruce :o), ale naproti tomu studený a mokrý nohy :o( asi taky budu uvažovat o té bederní symp. Tak jestli můžeš, napiš nám o tom něco víc. Mějte se fajn. pá

Hanka (Ne, 8. 7. 2007 - 12:07)

Ahoj Andy, můžeš napsat něco víc o té operaci, při které se odtranuje pocení nohou?

Andy (So, 7. 7. 2007 - 00:07)

Ahoj,operaci jsem podstoupila už před rokem,horních i dolních končetin a jsem moc spokojena.Sice se trochu víc potím na zádech a břiše,ale je to paráda.

Hanka (Čt, 5. 7. 2007 - 15:07)

http://zena.blesk.cz/Clanek79058.htm

Věra (Út, 3. 7. 2007 - 14:07)

Lucko, název zákroku je přece v názvu diskusního fóra:-))), tj. hrudní sympatektomie, účinky by měly být v 85-100% případů trvalé...pa

Návštěvník (Po, 2. 7. 2007 - 19:07)

Ahojky, tak díky, to je fajn že to je zadarmo:) a můžu se zeptat ještě jak se jmenuje ten operační zákrok? je to trvalý nebo jen dočasný? díky Lůca

Millo (So, 30. 6. 2007 - 15:06)

Juuu,tak to sem zvedavej holky co sem napisete az to budete mit zasebou :-) :-) :-) ,me to ceka nejspis po prazdninach.... :-(

Reny (Čt, 28. 6. 2007 - 18:06)

Jéé ahoj Péťo! Tak se tam snad sejdem :o) jsem ráda, že tam budu mít spřízněnou dušičku z "chatu" :o) pa zítra nebo v PO! :o)

Petra (Čt, 28. 6. 2007 - 17:06)

Ahoj holky,

tak Reny zítra ráno v Motole ahoj ;-) Já už jsem s tím počítala, že na víkend půjdu domů, ležet tři dny v nemocnici se mi opravdu nechce...
Věrko mysli na nás a držte nám palečky, ať se operace vyvede...
Tak pá páá pááá

Reny (Čt, 28. 6. 2007 - 16:06)

Ahojda Věrko! Zítra už mám příjem v Motole - volala jsem si tam ještě v pondělí a oni mi řekli, že mám sice příjem v pátek, ale operace bude až asi v pondělí. Takže ještě dostanu na víkend propustku a asi v nědeli se dostavím...teda můžu říct, že mi z toho zrovna do zpěvu není. Ale snad to nebude tak hrozný....holky přede mnou popisovaly, jak to všechno probíhalo - tak to mě uklidňuje! Jsem ráda, že na nás myslíš - to je moc fajn pocit! Hned jak budu moci, tak napíšu co a jak... Tak ahojky a pa pá (snad budoucí sušenka :o)))

Věra (Čt, 28. 6. 2007 - 10:06)

Lucko, operace je zadarmo, jen musíš absolvovat vstupní pohovor nebo mít nějaké doporučení od Mudr.(kožní, obvoďák(?)). Při silných problémech, jako máme tady my všichni ti operaci spíše doporučí...držím palce:-)

Reklama

Přidat komentář