Reklama

Pocení - hrudní sympatektomie

Blanka (St, 19. 9. 2012 - 21:09)

Milý Petře, jak píšeš,...Dobrý večer,taky se mi potily ruce už od mala takovým způsobem jako Vám,ve škole jsem psala pouze s podložkou pod rukou jinak byl sešit úplně mokrý.Nechtěla jsem se s nikým držet za ruku a když jsem musela podat ruku,tak jsem se styděla,protože se mi mnohokrát stalo,že jsem si vyslechla komentář k mým mokrým dlaním .Jsem po operaci4.měsíc a musím přiznat,že ze začátku jsem litovala,protože mi asi měsíc nebylo dobře,měla jsem velké bolesti,nemohla jsem dobře dýchat .Pocení na zádech,pod prsy a v rozkroku jsem taky nečekala tak intensivní.Nyní se tělo se zásahem již vyrovnalo a jsem spokojená a hlavně už nikdy spocené ruce a o to přeci jde.

Monika (Út, 18. 9. 2012 - 20:09)

Ahoj lidičky,já jsem byla na hrudní (ruce) i lumbální(nohy) sympat.ve FN v Ostravě, operoval mě dr. Mitták.Dnes mě pustili, mám 4.den po operaci, takže jizvy zatím bolí, ale už teď nelituju - ruce a nohy úúúúplně suché a teplé, což je pro mě něco nepřestavitelného. Je mi 25 let a jen můžu litovat, že jsem na to něšla dřív, ale na druhou stranu jsem stále mladá, takže od teď si začnu pořádně užívat života. Taky jsem měla strach,kdo by neměl,doma mám manžela a 2 letého syna a i přesto jsem to riskla a jsem opravdu moc moc moc ráda. A jak píše Peter, že u něho ten chirurg klesl, proč proboha, já mu jsem naopak nesmírně vděčná, dyť on jediný mi konečně za celý můj život dokázal pomoci! Takže přeji všem, aby byli tak šťastní jak já!

šárka (Út, 18. 9. 2012 - 14:09)

zdravím, nemá někdo termín operace hrudní/bederní sympatektomie v Praze v Nemocnici Na Homolce, 17. října? Že bych se tam s někým potkala :-)

Naděnka (So, 15. 9. 2012 - 22:09)

Milý Petře, jak píšeš, že pochybuješ o tom, že se někomu potí dlaně, že by z nich teklo, tak s tebou nesouhlasím a ty jsi asi tedy podstoupil operaci jen s klasickým mírným pocením, kteří mají všichni přirozeně. Věř, že kdybych měla jen toto mírné přirozené pocení dlaní, tak bych přece na operaci nešla.S hyperhidrozou se lidi již rodí, i já to mám od narození a pamatuji si,, že již v šesti letech se mnou rodiče běhali po doktorech, že mám stále mokré ruce. A to mokré je doslova, mě z těch rukou opravdu tekly čůrky vody, když jsem se držela madla v buse nebo tramvaji, tak mi pot stékal až k lokti a pak kapal na zem.Tyto čůrky potu jsem měla celý den, na co jsem sáhla bylo opravdu promáčené, moje ruce vypadaly tak, jako když je strčíš pod vodovod a neutřeš se, tak ti z nich kape, takto to opravdu vypadalo a s tím se žít fakt nedá, proto mi připadá, že ty jsi toto vůbec neměl podle toho co popisuješ. Mě tedy operace pomohla k lepšímu životu.

Peter (So, 15. 9. 2012 - 22:09)

Posledny krat prispejem do tejto diskusie a to takym zaverom, ze: Neodporucam tuto operaciu muzom! a celkovo ludom mladsim ako 25 az 30 rokov. Mozem len povedat, ze v lete je zivot s touto operaciou skor utrpenim ako takym normalnym zivotom. Mojej kamoske sa vela krat dost hodne spotia ruky a samozrejme ked ju drzim mojimi vyschnutymi rukami sa len zasmejem ako mi toto mohlo vadit, ked sa niekomu spotia dlane. To je naproste prirodzena vec, u niekoho viacej u niekoho menej a u niekoho vobec. Zacinam pochybovat ze sa niekomu extremne potia dlane, ze by mu doslova z nich tieklo. Ten extrem si vytvara kazdy clovek vo svojej hlave a pokial sa s tym nezmieri a nevyriesi skor tu svoju psychicku nepohodu vo svojom vnutry, tak mu nepomoze ani neviem aka operacia. A pre Nadenku nech si ma ten doktor aj 1000 titulov nech operoval aj 1000 prezidentov stejnak u mna klesol ako chirurg tym, ze vykonava taketo operacie. A prva veta co mi napisal jeden norsky profesor znie: ze mozem byt rad, ze mam len kompenzacne potenie... Cus

Radek (Pá, 14. 9. 2012 - 22:09)

Naděnko, na jednu stranu jsem samozřejmě velmi rád, že jsi s operací spokojená, na druhou stranu jsem (a teď nechci být hrubý) kvůli tak naivním lidem jako ty podstoupil operaci také, a teď toho můžu jen velmi litovat.

Sympatický provazec má v těle velmi zásadní funkce - v podstatě řídí s parasympatikem veškeré mimovolní procesy (pocení, srdeční tep, dýchání, kontrakce cév apod.). Jeho přerušením v těle vzniká zásadní, a to chci zdůraznit ZÁSADNÍ nerovnováha. Asi jako když máš v domě kotel, který buď topí nebo netopí (tělo), záleží na tom, jakou dostává informaci od termostatu o teplotě (mozek). Pokud přerušíš vedení (sympatikus) mezi termostatem a kotlem, jednoduše to způsobí problém, nebude pracovat tak jak má. Problém je v tom, že nelze před operací předem určit, jak moc se to jakého procesu dotkne.

Takže ještě jednou, prosím všechny co o operaci uvařují - důsledně zvažte všechna možná rizika, zjistěte si podrobně co operace obnáší, ať nemusíte později litovat tak jako lituji já a desítky/stovky dalších (s tím počtem opravdu nepřeháním).

Už jsem jednou operaci přirovnával k lobotomii a pořád si za tím stojím - také to byla operace na 5 minut, provedená předními chirurgy a zničila život tisícům lidí než jí zakázali. Sympatektomie možná nezničí život do takové míry, ale může jeho kvalitu značně snížit.

Jinak pro Petera... můžeš mě kontaktovat na [email protected]

Naděnka (St, 12. 9. 2012 - 23:09)

Ahoj Petře, ano mám trvalé přerušení a ani nevím co klipy jsou, vlastně teď mě to je již jedno když je u mě vše v pořádku.Jinak vím co píšu a moc dobře, jen mi přijde, že když se někdo v něčem moc šťourá, tak je to jen horší. Tenkrát jsem o ničem nevěděla, jen to, že ta operace existuje a že mi pomůže.Šla jsem na ni jako kdyby to byla jakákoli jiná operace ale s vidinou suchých rukou. V té době jsem měla 5letého syna a podotýkám, že mám vrozený WPW syndrom, takže taky riziko a přesto pro mě operace byla moc důležitá.Byla jsem v Motole operována jako úplně první pacient s hyperhidrosou rukou, možná proto mě operoval sám pan Doc.Prof.Pafko, velice uznávaný lékař. Prostě jsem jim věřila a moc se těšila na suché ruce.Jak pro mě bylo nádherné, když jsme šly se synem za ruce a on řekl"maminko, ty už nemáš mokrý ručičky".
Vím, že každá operace má svá rizika, já jsem šťastná, že žádné problémy nemám, jen si nejsem jistá, jestli ty problémy, co tu pár lidí popisuje, jim zapříčinila ta operace.Prostě já to cítím tak, že buďto chci mít ruce suché nebo nechci, tak na operaci jdu nebo nejdu. Je to jako když si žena chce nechat zvětšit prsa, tak buďto je chce nebo nechce, tak na operaci jde nebo nejde.Vše má svá rizika, já byla prostě pevně rozhodnuta, že půjdu a nějaká diskuze by mě od toho nikdy neodradila protože každý vše snáší jinak včetně bolesti.Jinak dodnes mám ruce naprosto suché, přeji ten úžasný pocit všem kteří po tom touží, samozřejmě bez vedlejších následků a komplikací.

Peter (St, 12. 9. 2012 - 18:09)

Ahojky všem, tak koukám co...A inak druhy krat porozmyslaj nad tym co pises. Jedna vec su nezmysli a druha vec su skutocnosti a fakta podlozene odbornikmi a ludmi vacsinou muzskeho pohlavia, ktory su z operaciou nespokojny.

Peter (St, 12. 9. 2012 - 15:09)

Ahojky všem, tak koukám co...Nadenka a ty mas prerusene sympatika klipmy alebo na trvalo prerezanim??. Lebo ja som bol tiez pred 5 rokmi a vtedy sa moc klipy nepouzivali.

Naděnka (Út, 11. 9. 2012 - 21:09)

Ahojky všem, tak koukám co z této diskuze od doby, kdy jsme ji zakládali vlastně vzniklo.Přijde mi, že už se v tom někdo moc šťourá a hledá nesmysly. Já jsem po operaci 5,5 roku, ničeho nelituji, jsem spokojená a žádné vedlejší následky co tu někdo popisuje vůbec nemám. Na operaci jsem šla pohlavě za vidinou suchých rukou a vůbec jsem nikde nehledala žádná rizika, suché ruce pro mě byla priorita.Život se mi otočil o 180st.,stouplo mi sebevědomí, mám dvě krásné děti, spokojenou rodinu, to je pro mě důležité a suché ruce mi ke šťastnému životu sakra pomohly.Psala jsem do této diskuze v roce 2007 a déle, kdo chce ať si přečte jak popisuji operaci a po operaci.Byla jsem v Praze Motole a operoval mě sám pan Doc.Prof.Pafko.
Přeji hodně štěstí v rozhodování.

Jana (Po, 10. 9. 2012 - 15:09)

Ked som bol operovany na ETS...Já jsem si zase psala se 2 lidma,kteří to podstoupili, popsali mi to dopodrobna a říkali, že nelitují, že by šli zase, tak záleží....já dělám v kanceláři, tak pro mě pocení rukou je horor, když dělám s papírama a počítačem, ale dík za názor a za držení palečků :-)

Jana (Po, 10. 9. 2012 - 15:09)

Ked som bol operovany na ETS...Já jsem si zase psala se 2 lidma,kteří to podstoupili, popsali mi to dopodrobna a říkali, že nelitují, že by šli zase, tak záleží....já dělám v kanceláři, tak pro mě pocení rukou je horor, když dělám s papírama a počítačem, ale dík za názor a za držení palečků :-)

Peter (Ne, 9. 9. 2012 - 20:09)

Peter: ty asi nevíš, jaké...Ked som bol operovany na ETS asi viem co to je. Potenie je v mojom zivote najvacsi problem a pritom potenie oproti ludom, ktory maju rakovinu atd. je tento moj problem a aj vas vsetkych na zasmiatie. Ver tomu, ze potit sa prestanes len na skoro 1/3 tela(od prs hore, ramena cele ruky budes mat suche), co je absolutne nepripustne, pre ludi ktory sportuju, ktory robia fyzicke prace atd. A ver tomu, ze ten pot ktory radikalne zastavis(ETS), ze si najde cestu na inych castiach tvojho tela, aby sa dostal von. Pride cas, ked to zakazu aj u nas CR, SR, len ku nam vsetko pride az trochu neskorsie. Nastuduj si pred operaciou aku ma funkciu sympatikus a parasimpatikus. Radek mal pravdu, ze chirurgovia len vykonavaju ETS a preto pred operaciou si zajdi za nejakym skusenym neurologom a s nim sa o tom porad. V Australii ministrovi zdravotnictva odovzdali peticiu na zastavenie tejto operacie. Pisal som si so skusenym profesorom zo Skandinavie, ktory upozorni na kongrese lekarov v Milane 2012 aby si boli vedomy, ake nasledky moze mat tato operacia. Prehovorit ta asi neprohovorim, ani mna nikto neprehovoril ked som si to daval robit, poprajem tebe Jana aj vsetkym vela zdravia a pozitvneho myslenia.

Jana (Út, 4. 9. 2012 - 20:09)

Peter: ty asi nevíš, jaké to je potit se, že? A pokud ano, tak tě to asi tak netrápí jak nás, já na to teda jdu a těším se!

Peter (St, 15. 8. 2012 - 20:08)

Facts you should know:
Important facts about ETS surgery
ETS has been BANNED in Sweden and STOPPED in Scandanavia since 2003.
ETS has been BANNED on patients under the age of 20 in Taiwan since 2004.
Ludia neblaznite a nedajte si robit tento chirurgicky zakrok, je to nieco neprirodzene pre cele telo!!!! Radek ma vo vsetkom co tu pisal pravdu.

Lucka (St, 8. 8. 2012 - 22:08)

Ahoj všem, prosím o radu, když bych tuto operaci chtěla také podstoupit, k jakému lékaři mám jít? K obvodnímu aby mě někam doporučil? Díky moc

Alena (Po, 6. 8. 2012 - 12:08)

Ahoj Martine,
na...Ahoj, a kde přesně v Plzni se ta operace dělá , chtěla bych tu operaci asi taky podstoupit.

Radek (Ne, 22. 7. 2012 - 20:07)

Abych to uvedl na pravou míru, s operací jsem byl i já zpočátku velmi spokojený... (zpočátku = první 2-3 roky), potom jsem si tak nějak na suché dlaně zvykl a kompenzatorní pocení se začalo zhoršovat, nebo možná je pořád stejné ale jen si ho uvědomuju více než dřív. A omezuje mě. Takže je rozdíl hodnotit operaci po několika měsících a po několika letech a problémem je, že do této diskuze píší hlavně lidé pár dní po operaci, naprosto nadšení. Toto nadšení se však časem změní. Každopádně, pokud někdo na operaci už byl a je více méně spokojený, důrazně mu doporučuji ať si o ní neshání žádné další informace, mohl by být nepříjemně překvapen a snad by i mohl začít propadat depresi co že to vlastně udělal.

Peter (Út, 17. 7. 2012 - 19:07)

Pokud se nemůžeš...Cau Radek dal by si mi email kontakt na teba?

Pavel (St, 4. 7. 2012 - 23:07)

Už jsem zde psal mé zkušenosti půl roku od operace. Napsal jsem, že kompenzační pocení se u mě příliš meprojevuje. Musím to opravit. Teď v létě je kompenzační pocení znatelné a to v oblasti zad nad pasem, pod lopatkami. Břicho ani hrudník se mi nepotí. Nicméně je pravda, že zhruba měsíc po operaci, jsem se asi týden intenzivně potil na hrudi. To odeznělo. Jinak vše ostatní co jsem psal zůstává stejné a jsem rád že jsem na operaci šel.

K váhajícím... Hrudní sympatektomie není kosmetický zákrok, ale chirurgický zákrok léčby nemoci nadměrného pocení především dlaní. Je určený pro jedince, kterým se dlaně potí tak extrémně, že to vysloveně ohrožuje kvalitu jejich života. Pokud někdo váhá zda operaci podstoupit, pak možná, ten jeho stav nebude zase až tak vážný aby podstupoval riziko. Riziková je z podstaty každá operace. A tady na foru, je řada spokojených odoperovaných pacientů, ale jsou tu i případy lidí kteří by na zákrok už znovu nešli (viz Radek).

Reklama

Přidat komentář