Reklama

Pocení - hrudní sympatektomie

Markéta (Čt, 22. 5. 2014 - 21:05)

Ahoj
1) Rád bych se vás,...Ahoj Petře,
já byla na této operaci před 3 lety.. a musím říct, že v životě nelituji ničeho víc než tohoto dobrovolného rozhodnutí...
pracuji jako kadeřnice a protože jsem trpěla velkou hyperhidrózou v podpaží, šla jsem na tento zákrok..
dnes jsem na tom tak, že každý den (bez ohledu na počasí) bojuju s neuvěřitelnou kompenzací...
takže můj život nabral směr, o kterém jsem neměla sebemenší tušení..
už jsem to tady psala.. u mě je kompenzace obrovská a v podpaží jsem se začala už potit taky... a tou kompenzací jsem zjistila, že věci můžou být daleko horší, než byly...
už přes rok se snažím zjistit jaké jsou možnosti rekonstrukce sympatiku.. a co to obnáší...
tímto bych se chtěla obrátit na všechny kdo mají sebemenší zkušenost (třeba i ze svého okolí), aby to sem napsali.. nebo na můj email: [email protected]

díky!!

ráda bych se sešla s někým kdo má stejný problém.. u mě je to tak, že ruce které byly dřív suché, jsou dnes totálně zpocené.. záda, břicho, a zadní strana stehen se mi potí tak, že to ani nedokážu popsat... a navíc mi vadí jíst kyselé, ostré, a jinak výrazné chuti.. a potím se za krkem.. je to neuvěřitlné, jak dokáže tělo reagovat...

jsem z Prahy.. kdyby jste se chtěl někdo sejít, napište..

a vy co o tom uvažujete.. o hrudní sympatektomii! zapomeňte na to...

může vám to vzít mnohem víc, než dát...

bohužel mluvím z vlastní zkušenosti!!

markéta

marcel (Čt, 15. 5. 2014 - 10:05)

Ahoj
1) Rád bych se vás,...ahoj,
1) administratíva,
2) takže ruky suche aj ked po operacii boli o malinko suchšie - pouzival som krem, teraz uz nie.V podpaží potenie minimalne, zato v blasti chrbta hrudnika tiez ale podstatne vacsie, v teple extremne

Petr (Út, 13. 5. 2014 - 18:05)

Ahoj
1) Rád bych se vás, co máte po sympatektomii zeptal, v jakém oboru pracujete? Sám zkouším podnikat z domova na PC, ale moc mi to nejde, tak hledám inspiraci. K vlastní operaci: úspěšnost špičková, nicméně kompenzatorní to degraduje. Proto uplatnitelnost v pracovním procesu poklesla.
2) Co mě ale děsí, že se mi to v podpaží vrátilo :-( Naštěstí na rukách vše v pořádku. Rok operace 2009. VRACÍ SE VÁM POCENÍ?
Děkuji!

Peter (Po, 5. 5. 2014 - 21:05)

Já s tou iontoforézou mám...Po sympatektomii mavam ladove ruky v zime, biele prsty, predtym som to nemaval, toto je jeden z problemov sympatektomie. Ohrievam si ich pod teplou vodou niekolko krat za den doma, v praci v teple, predtym si take nieco nepametam...

Bobulinka (Po, 5. 5. 2014 - 17:05)

Neleci, zmirnuje. Stejne jako...Já s tou iontoforézou mám zkušenost, nohy vylěčila téměř úplně, ale ruce ať jsem se snažila jak jsem chtěla ne. A oteklé, rudé a omrzlé ( v zimě )s nimi jsem prostě byla nešťastná. Iontoforézu doma mám a pokud budu mít s KP problémy budu si to s ní dělat, nicméně moc mě mrzí, že na ruce nazabrala. Děkuji za odpověď chtěla jsem si koupit ten adaptér na tělo, ale když to jde i s těmi houbičkami budu to praktikovat takto. S tím přesunutím mi to taky přišlo, nohy přestaly a vrazilo se to do rukou v podobě otoků a zarudlosti.

Radek (Po, 5. 5. 2014 - 11:05)

Dobrý den, Radku, já měla...Neleci, zmirnuje. Stejne jako sympatektomie neleci poceni rukou, pouze jej znemoznuje.

Jinak iontoforezu na KP pouzivam zhruba nasledovne: namocim houbovitou "uterku" do vody, necham nasaknout, dam si ji na telo (zada/hrudnik), umistim na ni elektrody, obmotam obinadlem/kompresnim trickem, zapojim do zdroje elektriny (iontoforezniho zarizeni), necham pusobit proud jako u klasicke iontoforezy rukou.

Tim se castecne eliminuje poceni na danych castech tela, ale na dalsich se zvysi. Tedy zlepseni na trupu, zhorseni na nohou.

Celkove na KP pomaha jen dlouhodobe snizeni hladiny stresu a zlepseni stravy (vsechno bio, bez konzervantu a Ecek - ty funguji jako prekurzory nebo mimikery urcitych spoustecich hormonu pro stresove reakce, eliminace alkoholu, sladkeho, jezeni pouze vybranych druhu potravin, zadne stimulanty a sul atp.). Nasledek je takovy, ze telo nevylucuje adrenalin/noradrenalim v takovem mnozstvi jako bezne a telo neni v neustalem "fight or flight" stavu, ktery je sympatektomii chronicky zpusobeny. To pomaha celkove na KP tak z 30-50%. Ale je treba udrzovat opravdu prisny rezim, coz malokdo dokaze. Sam s tim mam spis vetsi nez mensi problemy...

Bobulinka (Ne, 4. 5. 2014 - 11:05)

Muzes byt rada, ze jsi...Dobrý den, Radku, já měla problém hlavně s rukama (oteklost a neustálá mokrost) a bohužel ani iontoforéza mi na ně nepomohla (na nohy ano na ruce bohužel ne) proto jsem na operaci šla. Říkal jste, že iontoforézou léčíte KP můžete k tomu říci něco více?

Radek (Ne, 4. 5. 2014 - 11:05)

Ahoj, přidávám...Muzes byt rada, ze jsi "zatim" spokojena. To ovsem nic nemeni na faktu, za tahle operace je drastickym a nevratnyn zasahem do tela a zdravi. U me se taky nektere vedlejsi nasledky zacaly projevovat az pozdeji.

Druha vec je, ze iontoforeza je temer 100% ucinna metoda, jak se poceni bez techto nasledku zbavit. Nezminujes ji, takze bych ji chtel jen pro pripomenuti zminit pro ostatni. Lepsi zaplatit 10 tisic za iontoforezu nez si nechat znicit zdravi zadarmo. To je muj nazor.

???? (So, 3. 5. 2014 - 22:05)

Ludia ste fakt divny, zastavovat potenie na tele... najlepsie by bolo keby sa clovek nepoti na celom tele, to by bola potom parada a co tak ku tomu pridat nejaku plasticku operaciu, sa cloveku rozum nad tym pozastavuje, skoda tu je nieco vobec pisat....clovek je nepoucitelny a sprosty tvor a hlavne pri tychto novych vymozenostiach doby.

Bobulinka (So, 3. 5. 2014 - 10:05)

Ahoj, přidávám...Ahoj jsem z Plzně týden po operaci, bylo by možné Vás nějak kontaktovat k bližším informacím, jak žijete po operaci a jak je to s kompenzačním pocením? Pokud byste byla ochotná mě kontaktovat tak na email : [email protected]
Děkuji moc

Leluja (Pá, 2. 5. 2014 - 22:05)

Ahoj, přidávám příspěvek do dikuse. Na hrudní sympatektomii jsem byla před třemi lety.Trápilo mě nadměrné pocení dlaní, které mi komplikovalo pracovní i společenský život. Mé zkušenosti jsou velice positivní. Ihned po operaci se mi dlaně přestaly potit, i nyní se mi potí pouze minimálně a to jen v krajním případě, kdy je mi opravdu horko. Dlaně mám příjemnné a teplé, občas v zimně je musím více promašťovat. I podpaží se mi téměř nepotí. Z počátku po operaci se mi začali více potit záda, ale to mě oproti dlaním vůbec netrápilo a časem se to nějak vrátilo do normálu.
Operaci mi prováděli ve FN Plzeň a zadarmo. Ihned po operaci byl nepříjemný pocit při dýchání, jelikož vám během operace musí zkolabovat obě plíce. Snažila jsem se ale procvičovat břišní, hrudní a podklíčkové dýchání a stav se brzy upravil. Také mě bolely jizvy a hrudní páteř. Proto jsem pokračovala v dechovém cvičení a postupně rozcvičovala celé tělo klasickými cviky pro lidi trpící bolestmi pátěře. Jizvy jsem po vyndání stehů začala pravidělně masírovat. Občas je promažu i teď, protože po větší fyzické námaze cítím, že se stahují. Másáž a lehké protažení prsních svalů mi ale vždy uleví.
Celkově se teď cítím fyzicky dobře a psychicky mnohem lépe. Operací pro mne začal nový a hezčí život bez handicapu. Pocením jsem trpěla od dětství, cítila jsem se kvůli tomu méněcenná a při společenských událostech hrozně vystresovaná. Kdo tím netrpí, težko může posoudit, jak ,,blbé" pocení dlaní může člověk úplně psychicky odbourat.
Nutno ještě dodat, že před oparecí jsem zkoušela dubovou kůru, Driclor, sezení u psychologa, byliny, kineziologii, homeopatika a nic nezabralo. Až po operaci jsem slyšela o akupuntuře a aplikaci botoxu do dlaní - nevím ale, nakolik je účinek dlouhodobý a botox je navíc jed, který narušuje nervosvalový přenost, takže se obávám, zda nebude narušená citlivost rukou... To už ale ať si každý rozmyslí sám. Já jsem spokojená. Doufám, že snad můj názor někomu pomůže.

Markéta (Ne, 27. 4. 2014 - 15:04)

Krome kompenzacniho poceni...můžeme se někdy sejít?

Markéta (Ne, 27. 4. 2014 - 15:04)

pročetla jsem si spousty příspěvků od Radka a spousty odkazů musela přeložit googlem, ale to co se snaží všem říct.. je bohužel podle mě holá pravda a skutečnost..

je to zásah do organismu a nemusí se u každého setkat s pozitivním projevem..

já jsem například do té doby neměla nijak zvlášť zdravotní problémy.. ale změnilo se to..
samozřejmě že nemůžu jednoznačně říci, že tyto komplikace jsou s tím spojené.. ale cítím, že to tak je...

navíc se mi po operaci vrátila potivost v podpaží a začaly se mi potit ruce tak, jak se mi dříve nikdy nepotily..

někdy se v noci a ráno budím naprosto propocená a ruce mi navíc začaly strašně potit a zároveň i vysychat.. denně si je mažu krémem, ale je to krátkodobý efekt.. a chvilka namočených rukou u mě vypadá, jako zcvrklá kůže po hodinové vaně u běžného člověka..

asi ani nedokážu vyjádřit, jak moc mě mrzí, že jsem do toho šla..
chápu naprosto všechny, kdo mají podobný problém a věří, že jim to může pomoct..

protože tomu věří.. stejně jako jsem věřila i já..

skláním velkou poklonu Radkovi..

jak se snaží vám všem poukázat na věci, o kterých se u lékaře nedozvíte..

možná mnohé z vás nebaví číst dlouhé a negativní příspěvky, ale jestli jste dočetli až sem, tak doufám, že už víte, co vám všechno může podělat a ovlivnit vaše rozhodnutí pro podstoupení operace HS..

všem vám doporučuji vyzkoušet jiné metody řešení vašeho problému a přeju hodně úspěchů..

na hrudní sympatektomii ZAPOMEŇTE!!

je to varianta, která vám může přinést jiné a mnohem zásadnější komplikace!!!

díky Radku za tvoji odvahu a projev.. moc si vážím toho, jak se snažíš lidi varovat..
snad i můj příspěvek bude varováním..

a myslím si, že si inteligetní člověk, který má srdce na správném místě!

Markéta (Ne, 27. 4. 2014 - 14:04)

pokračování..

našla jsem na internetu tuto variantu odstranění hyperhidrózy operativním zákrokem. bohužel už jsem nenašla negativní reakce a zkušenosti lidí, kteří toto podstoupili..

moje kompenzace nezačala v plné míře ihned po zákroku.. těsně po operaci jsem měla neuvěřitelně úžasnej pocit, protože jsem měla suché podpaží.. ale začaly se dít věci, s kterými jsem nepočítala..

pan primář cévní chirurgie, který mi měl operaci provádět (a za kterým jsem byla na konzultaci cca 3x), mi řekl, že u 30% lidí se může pocení přesunout na jiné části těla..
a já bláhová hloupá a naivní věřila, že do tohoto čísla 'nespadnu'..!!!!

A SPADLA!!!!!!!!!

je až neuvěřitelné, jak moc může tato kompenzace ovlivnit život a co všechno dokáže člověku vzít.....!!!!!!!

mně se konkrétně děje to, že se až neuvěřitelně moc potím na břiše (pod prsy), zádech a tříslech..

další věc je, že mám reakce i na jídlo.. kyselé a ostré nebo jinak výrazné, mi způsobují pocení za krkem (v týlní části) a 'husí kůži' na rukou..

také jsem začala mít 'bílé flíčky' na těle.. ruce, nohy, obličej.. přisuzuji to všechno k neblahým důsledkům změny, která se v mém těle stala..

řešila jsem svoje obtíže i s doktorem který mě operoval, ale marně.. řekl, že se s takovou reakcí ještě nesetkal, ale slyšel, že někdo takto reagoval.. a nedokáže mi už pomoct..
po mojí nekonečné komunikaci s ním po mailech a návštěvách, kdy jsem se zajímala o to, jestli je možnost vrácení mého stavu do původního.. mi našel na netu, že v jižní koreii a ve finsku se rekonstrukce tohoto nervu provedly, ale úspěšnost byla 1/3..

už dva roky přemýšlím a hledám variantu, jak se této kompenzace zbavit.. navštívila jsem spousty soukromých klinik (estetických), kožních lékařů (tzv. vyhlášených) a nikdo mi nedokáže pomoct..
rekonstrukce tohoto nervu se tu neprovádí..

Markéta (Ne, 27. 4. 2014 - 13:04)

Radek..
jeho zkušenosti a dopady po podstoupení operace, mě přiměly k tomu, abych také přidala svoji zkušenost..

a Radku.. plně s tebou ve všem souhlasím..

toto jsem zkopírovala z jednoho odkazu, kterých si tu vyvěsil spoustu.. snad budou ku prospěchu každému, kdo ještě neví, co všechno může tato operace způsobit..

"Praxe chirurgické a chemické sympatektomie je založen na špatné kvalitě důkazů, nekontrolovaných studií a osobních zkušeností."

vy kdo o této operaci uvažujete, projděte si všechny příspěvky od RADKA..!

je neuvěřitelné, co všechno jsi Radku našel..
mně to tedy o to víc sráží dolů moje naděje, že se můžou nežádoucí projevy po HS, ještě nějak srovnat do 'normálu'..

já jsem tuto operaci podstoupila na vlastní přání a dnes to vnímám jako svoji největší životní chybu a hloupost (volím tento výraz, ale kdyby jsme o tom mluvili mezi čtyřma očima, volila bych úplně jiný výraz..!!!)
a to před 4 lety..
a mám neuvěřitelně moc kompenzačních projevů..

můj průběh:
tuto operaci jsem podstoupila ve svých téměř 33 letech.. dnes je mi téměř 36.. píšu to shodou okolností ve stejné době, ve které jsem zákrok podstoupila.. byl to květen 2011.. (kdybych mohla vrátit čas, byl by to právě tento rok 2011 a vůbec! bych se nerozmýšlela a na tuto operaci nikdy nešla!)

nicméně.. jsem bohužel.. tento krok ve svém životě udělala..
a to především proto, že mě neuvěřitelně trápilo pocení v podpaží.. měla jsem to už od puberty..možná i dříve, ale tehdy jsem to začala vnímat jako svůj velký problém.. především sociální..
zkoušela jsem tehdy driclor, který mi ale dělal nepříjemné pocity svědění a ekzém.. takže už jsem ho dále nepoužívala.. dnes vím, že jsem byla moc pohodlná a že to byla v mém případě možná varianta vyřešení mého problému..
o iontoforéze jsem v té době nevěděla vůbec.. nevím, jestli by mi pomohla, ale předpokládám, že by dokázala zmírnit tyto projevy pocení..

měla jsem v té době takové pocení, že se mi dokázalo tričko propotit od lokte až po konec žeber..

Radek (St, 9. 4. 2014 - 11:04)

* cca o 70%

Radek (St, 9. 4. 2014 - 11:04)

Krome kompenzacniho poceni samozrejme ostatni vedlejsi nasledky take existuji, jen je potreba si je se sympatektomii spojit protoze nejsou tak zjevne, jako to KP.

Iontoforezu na oblast hrudniku a zad pouzivam treti mesic, samotna aplikace neni zrovna jednoducha a prijemna... z aplikacnich houbicek kape voda, obcas se stane ze je z elektrickeho proudu spalena kuze ale celkove to pomaha kompenzacni poceni zmirnit, cca na 70%. O to vic se vsak potim na nohou (coz ale nevadi tak jako prave na zadech a hrudniku). Takze urcita moznost jak KP zmirnit to je, kazdy to ale musi zvazit sam. Kazdopadne iontoforeza na ruce je podle me asi tak 10x jednodussi a bezproblemova a velmi pravdepodobne i funkcni (kdyz ne zrovna idealnim zpusobem aplikovana iontoforeza na zada/hrudnik funguje take).

Kazdopadne stale plati to, ze i bez KP na zminenych oblastech sympatektomie nedava naprosty smysl, rozumne smyslejici clovek na ni jit nemuze nebot je to neskutecny zasah do zdravi a zivota. A i presto ze vim, ze ted bych uzil iontoforezu a od poceni dlani mel pokoj bez vedlejsich nasledku, nesel bych na sympatektomii ani tehdy, kdyby ionto neexistovala. Radeji bych mel zpocene dlane klidne cely zivot, nez symlatektomie.

gampl (Ne, 6. 4. 2014 - 19:04)

Dámy ,já se potím jak to prase !
Potíte se taky tak ?

Aktualizace po (Ne, 6. 4. 2014 - 18:04)

Ne. ale to kompenzační pocení je velké a taky sebou nese nepříjemnosti tak jak nesly ty dlaně. Každý se musí rozhodnout podle toho jak to cítí. Nečetl jsem všechno od radka, jen letmo,i to že zmiňuje i nějakou iontoforézu (o které jsem si v rychlosti něco počet). Samozřejmě pokud je tu metoda kde nebude tak velké kompenzační pocení,ani jiné věci tak je to na zvážení.

Evča (Út, 1. 4. 2014 - 09:04)

Přidávám tu aktualizaci...A krom toho značného komp. pocení žádné jiné vedlejší účinky? Jak psal třeba Radek že exist. různé zdravotní komplikace atd.?

Reklama

Přidat komentář