Reklama

NOHA V SÁDŘE

Sabina (So, 21. 3. 2015 - 21:03)

Je to jen důsledek...Moc děkuju za bleskurychlou odpověď.Tak bleskově jsem to ani nečekala.
Nic jiného mě zatím netrápí,teda ten smrad ale to už jsem tak nějak srovnaná a stres asi přijde až to budou sundávat.
Na to že to nebude pěkný pohled jsem připravená,stačí když jsem se po upozornění matky podívala na stav kůže bříšek u prstů.Nebyl to pěkný pohled a i vlastně kůže na prstech co koukají ze sádry je dost špatná a hraje různými barvami.Ale není to modrá či červená,jsou to následky zásypu, pocení,omezené hygieny a že pod prstama mám vlastně sádru a bříška se třou o ni.
Myslíte že bude dlouho trvat než ta noha přestane odporně smrdět?Já totiž přemýšlím že bych se hned druhý den po sundání objednala na pedikúru ale nerada bych tam šla když bude noha hrozně smrdět a taky budu mít určitě nějaká rehábka a to si nedokážu moc dobře představit že bych tam šla s nějak odpornou kůží na nohou a navíc ještě smradlavou.Prostě žiju v tom že až mi sádru sundají tak ji řádně vykoupu a odmočím v nějakém voňavém olejíčku a bude po smradu.Myslíte že bude smrdět dál?:-(

Galén (So, 21. 3. 2015 - 20:03)

Obracím se po delším čase...Je to jen důsledek dlouhodobější imobilizace v sádrovém obvazu. Rozhodně by se nemělo nic stát a pokud nemáte jiné problémy jako např. že se podkladový materiál či punčoška shrnuly a v tomto místě tlačí na kůži a hrozí vznik edému, tak vám jen kvůli tomu obvaz nevymění. Kdysi se pacientům dávaly instrukční kartičky, na nichž bývaly uvedeny důvody, ve kterých má být vyhledán lékař. Jedná se o uvolnění nebo o zlomení obvazu, dostaví se nová bolest, objeví se tekutina pod obvazem (souvisí s již výše zmíněným otokem), prsty znecitlivějí a mají porušenou hybnost či dokonce otečou a zmodrají.
Připravte se na to, že po sejmutí obvazu není na nohu zrovna líbivý pohled a za těch 6 týdnů se na ní nahromadila stará odumřelá kůže. Rovněž bude nějaký čas trvat, než se noha zbaví onoho zápachu.

Sabina (So, 21. 3. 2015 - 18:03)

Obracím se po delším čase opět na vás s dotazem ohledně mé zasádrované nohy.Hlavně tedy na Galéna který je v tomto asi kovaný:-)

Mám takový problém který trvá asi tak 5 dní...Zkrátka se mi podkladová punčocha přilepuje k chodidlu a nechce se jí jaksi odlepit.Cítím to na patě a tam mi to až tak nevadí ale od včerejška se mi to přihodilo i na chodidle pod prstama a tam mi to teda je dost nepříjemný.Mám sádru ale tak nafest a zároveň prsty tak velký že se nemohu nijak k chodidlu dostat,ani takovou planžetou kterou mi matka donesla od sebe z práce.Sádru mám ještě mít něco málo přes 3 týdny a tak nevím zda se to nemůže nějak dostat do kůže,nedělám si iluze že kůže v té neprodyšnosti pracuje všelijak jenom ne zdravě a dobře.Dokonce jsem si už před dvěma týdny musela s pomocí matky začít obden vsypávat zásyp proti pocení a smradu do té miniskulinky co mám mezi prstama a chodidlem.On se mi totiž mezi prstama výrazně usazoval potní maz a ten způsoboval nechutný smrad.
Takže se chci optat,mám v pondělí zajít k doktorce a případně jí požádat zda by to ona nějak nezvládla a nebo dokonce poprosit o novou sádru a nebo se nemůže nic stát?Potřebuju jistotu a ne takové ty rady že "byse nic nemělo stát či snad se nic nestane nebo mělo by to být v pohodě".Fakt mi to vrtá hlavou a nerada bych pak při sundavání sádry úpěla bolestí že je to nějak zažrané do kůže a muselo by se to nějak vystříhavat nebo jinak šíleně odstraňovat.Díky za seriózní rady.

Sadranaprodej (Ne, 8. 3. 2015 - 16:03)

Prodávám sadry nošené holkama z důvodu stěhování . Vice info na [email protected]

Sabina (Út, 3. 3. 2015 - 09:03)

Ahoj Sabino, jak se daří se...Ahoj,děkuju za optání,celkem to jde.
Jsem netušila že tu někdo bude chtít vědět jak se mi daří....

Jeseter (Po, 2. 3. 2015 - 10:03)

Tak jen abych nebyla...Ahoj Sabino, jak se daří se sádrou?:-)

Sabina (So, 28. 2. 2015 - 18:02)

Myslím, že jsou na to...Tak jen abych nebyla rarita,přeci jen s tím mám trochu problém i bez sádry.

Galén (So, 28. 2. 2015 - 10:02)

Děkuju za radu.Asi budu...Myslím, že jsou na to zvyklé a neměly by se nad tím vůbec pozastavovat. Myslete si, že kdyby byly na vašem místě, tak by na tom s tím smrádkem nebyly lépe.

Sabina (So, 28. 2. 2015 - 09:02)

To je druhý problém, který...Děkuju za radu.Asi budu muset ten smrad nějak snést,víte mně osobně to až tak nevadí ale jde mi o druhé:-).Navíc mě čeká ještě řada týdnů s nohou v sádře.
Já jsem myslela že bych zásyp nasypala do papíru a pak ho stočila a matka by mi ho vsypala do té mezírky pod prstama,co byse tam dostalo tak by tam bylo.Já používám zásyp od Scholla protože se spreji nemám dobré zkušenosti,jednak mi nepomohly od pocení chodidel a ani od smradu,vlastně mi pak nohy smrděly ještě víc.Takže používám zásyp.
Mě teda napadlo že bych si mohla to chodidlo zasypat než mě začali sádrovat protože jsem ho měla v kabelce ale přišlo mi trapný tam upozorňovat že mi jaksi smrděj nohy.
Tak hlavně že je to dobře zasádrovaný a noha ať si tedy smrdí dál:-).Tedy chudák sestra a doktorka až to pak sundají,to se asi hanbou propadnu:-(

Galén (So, 28. 2. 2015 - 07:02)

Zapomněl jsem ještě zdůraznit, že zásyp na pocení nohou je volně dostupný v drogériích či lékárnách narozdíl od prostředku Kiwi prodávaného výhradně v obchodech s obuví. Kiwi je určen k odstraňování poněkud jiné příčiny zápachu, u kterého nejspíše výrobce nepřihlížel až tak k případným dermatologickým problémům i když asi není vyloženě agresivní vůči pokožce. Dá se říci, že však celkem úspěšně i na delší dobu eliminuje zápach bot.

Galén (So, 28. 2. 2015 - 07:02)

Ještě takový...To je druhý problém, který provází končetinu několik týdnů uvězněnou v sádrovém obvazu, se kterým se nedá nic dělat. Zásyp proti pocení by sice mohl pomoci, ale to by musel být aplikován ještě před nasazením hadicového obvazu (punčoška) jak se uvádí v odborné literatuře. Sice se o tom všeobecné ví, ale neznám jediné zdravotnické zařízení ani ze zdejší diskuse, které by zásyp užívalo. Nejspíš to bude stejný problém jako s tím drbáním. K chodidlu se jednoduše není možno dostat, což však jenom svědčí o tom, že obvaz byl poctivě zhotoven, což je na druhou stranu jeho přednost.
Na odstraňování zápachu bot se třeba používá prostředek s komerčním názvem Kiwi, který rozhodně není určen k řešení obdobných problémů se zasádrovanou nohou. Navíc mám dojem, že nemá ani trysku, která by se jakkoliv dala zavést pod prsty a případně dále.
Na druhou stranu se na tento problém musíte dívat poněkud pozitivně, neboť je rozhodně snesitelnější, než svědění či trápení s otlaky. Je to prostě jen průvodní jev, nad kterým se zdravotníci při kontrolách či sejmutí obvazu správně vůbec nepozastavují.

Sabina (Pá, 27. 2. 2015 - 20:02)

S tou patou jsem to...Ještě takový "pitomý" dotaz...Myslíte že bych si mohla nějak zkusit vysypat do sádry u chodidla zásyp proti pocení a smradu?
Jednak teda nevím zda by to pomohlo a taky nevím jestli by to nemělo nějaký špatný vliv na kůži na chodidle.

Sabina (Pá, 27. 2. 2015 - 19:02)

S tou patou jsem to...Já teda doufám že s tou patou už bude klid.
S tím svěděním se budu muset holt nějak vypořádat,ono je to asi tím jak se to chodidlo dost potí.
Za upozornění moc děkuju ale mám sádru tak napevno že akorát pohnu prsty a nemám žádnou šanci se pod prsty k chodidlu dostat,zkoušela jsem to a i matka našla nějaký pletací drát ale jak jsem zvedla prsty tak do šlo jen kousíček za ně a už dál ne.Takže tam ničím štrachat nebudu a musim to vydržet.Snad mě to moc svědit nebude:-)

Galén (Pá, 27. 2. 2015 - 19:02)

Tak jsem včera a trochu i...S tou patou jsem to předpokládal i když nevylučují, že by se to nemohlo do budoucna mohlo opakovat. Nicméně bych byl radši, kdybych se mýlil.
S tím svěděním chodidla vám neporadím, ale rozhodně nezávidím. Musíte se obrnit a vydržet to až do toho dubna.
Nemohu si odpustit upozornění, že vzhledem k silnému podložení obvazu může hrozit při používání nějakých pomůcek, aby jste si ulevila, shrnutí podkladu a vzniku žmolku, který pak může tlačit na kůži a zapřičinit následný otok.

Sabina (Pá, 27. 2. 2015 - 19:02)

Je celkem bezpředmětné,...Tak jsem včera a trochu i dnes absolovovala delší chození se zasádrovanou nohou a vše je dobrý a nikde nic netlačí ani nebolí.
Ale v noci jsem si užila se svěděním chodidla a nešlo se tam ničím dostat abych se podrbala...

Sabina (St, 25. 2. 2015 - 14:02)

Je celkem bezpředmětné,...Děkuju,no snad to bude dobré.Už teď je to lepší a lepší ale je fakt že krom do obchodu co je kousek a doma jsem nikde zatím nebyla.Ale zítra mám nějaké vyřizování a už bych měla mít delší chození tak uvidím.
Děkuju moc a dám vědět jak to probíhá.

Galén (St, 25. 2. 2015 - 09:02)

Děkuju,ale já to kůži na...Je celkem bezpředmětné, zda to nazýváme zrohovatělou či nezrohovatělou kůží, ale fakt, že s přibývajícím dny dochází k samovolnému zlepšování vše nasvědčuje tomu, že problém je právě z tohoto důvodu a nikoliv proto, že by vám pod obvazem vznikl puchýř z důvodu špatně udělaného obvazu. Zítra nebo nejpozději v pátek podle mě nebudete vůbec vědět, že jste v neděli nějaké problémy měla.

Sabina (St, 25. 2. 2015 - 08:02)

Po vašem upřesnění mě...Děkuju,ale já to kůži na patách NEMÁM zrohovatělou nebo jinak otlačenou,jen prostě jen po obvodu pat tvrdší.Prý to je z toho jak velmi často,a přiznávám že ráda,chodím úplně bosá a nebo naboso v žabkách či korkových dřevácích s volnou patou.
Dnes je to opět lepší než včera takže to snad bude dobré.Na žádné dlouhé výlety se nechystám ale zase bych ráda tak nějak fungovala normálně.Snad to je opravdu reakce chodidla na to že je v nějaké poloze dlouhodobě a zvyká si na to:-)

Galén (St, 25. 2. 2015 - 00:02)

Po vašem upřesnění mě napadá ještě možnost, že jste nohu více zatěžovala dosud nezvyklým pohybem, na což kůže reagovala tím, že pod zrohovatělou vrstvou kůže vznikla menší podlitina. Zrohovatělá vrstva kůže však v podstatě zabránila vzniku klasického puchýře a pokud v nejbližší době nepodniknete podobné "dálkové" pochody, tak to samo odezní a tělo toto podmáčení kůže vstřebá. Podle mě není důvod zatím zbytečně panikařit. Zvláště když víte, že sestra chodidlo speciálně kontrolovala, aby byl obvaz právě v tomto místě pečlivě zhotoven. Zrohovatělá kůže takhle prostě reaguje a není to zase nic tak neobvyklého.

Sabina (Út, 24. 2. 2015 - 17:02)

Tak mi akorát přišla SMS od kamarádky kterou taky ta tvrdá kůže na patách napadla.Tak teď teda nevím co jako dělat kdyby to byla pravda:-(.To prostě není tvrdá kůže na pedikúru kterou bych zanedbávala!

Reklama

Přidat komentář