Reklama

hormonální antikoncepce

Návštěvník (Ne, 17. 11. 2002 - 14:11)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat podle čeho mi doktor předepíše nejvhodnější antikoncepci..(věk, váha, zdravotní stav atd.)? Také mě zajímá, jestli je nutné dělat testy na játra atd. nebo jestli to jde i bez nich. Děkuji za odpověď..

Návštěvník (St, 6. 11. 2002 - 07:11)

Řekl bych, Katko 1, že jsi to popsala přesně. Ideologie je tam moře. Důležité je co si člověk vybere z nabízených informací.Ra.

Návštěvník (St, 6. 11. 2002 - 07:11)

Stránky Pro Life mi přijdou jako Strážná věž od Jehovistů apod....fanatizmus a nic než fanatizmus....

Návštěvník (Pá, 1. 11. 2002 - 11:11)

Milá Jitko, domnívám se, že máme na věc vlastně stejný názor.Rozdíl je v tom, že ty vycházíš zcela logicky ze současného stavu věcí a pohledu většiny společnosti, kdežto já se zaměřuji na menší skupiny, přístupné alternativním řešením různých problémů. Jak jsem napsal, ne se vším u Pro Life souhlasím, ideologizovat cokoliv není dobré. Možná máš tip na nějaký pramen, kde se snaží o této věci mluvit nezaujatě. Já se obecně zajímám o zdraví a prevenci, takže se snažím eliminovat i malá rizika, nedělám tedy z H.A. světoborný problém, jen ji nikomu z hlediska zdraví nedoporučím. Mám ale dobrý pocit z toho, že tyto problémy zajímají tolik lidí.Zdraví Ra.

Návštěvník (Pá, 1. 11. 2002 - 11:11)

Není. Logest je kombinovaná estrogen/progestinová HA.

Návštěvník (Pá, 1. 11. 2002 - 11:11)

Tak jsem ony stranky cetla a myslim, ze je psal nejaky fanatik... Vubec to nejsou objektivni nazory, kdyz tam odsuzuji horm. antikoncepci a vychvaluji prirozenost. Vzdyt dneska maji divky pohl. styk uz treba v 16 letech. Copak je tato divka pripravena na to byt matkou? Vzdyt ji cekaji studia, cestovani... Navic ty mene skodlive metody, jako napr. kondom nejsou tak spolehlive. Mne samotne se stalo, ze hned pri prvnim pokusu u styk po vysazeni HA nam praskl...:-(Pro Jitku:Je Logest ona vysoce progestinova antikoncepce?

Návštěvník (Pá, 1. 11. 2002 - 10:11)

Ještě můj názor na hnutí Pro Life: ty stránky znám, zabrousila jsem na ně už někdy dávno. A upřímně: vůbec se mi to nelíbí. Podle mně-oni bojují za hrozně správnou věc. Ale jdou na to úplně špatně. Protože když se někoho snažím od něčeho odradit tím, že ho zastrašuju, že v něm vzbuzuju pocity viny, tak nikdy pozitivního výsledku nedosáhnu. Co si má myslet dívka, která už potrat podstoupila? Nechci ji obhajovat, v žádném případě, svůj postoj i UPT jsem vyjádřila dost jasně (slovem zločin), ale co když po zákroku hluboce litovala a dodnes lituje? A pak vidí utrhané nožičky? Já vím, že je to realita, že to není fotomontáž. Jenže tohle se nemá a nesmí ukazovat někomu s ranou v srdci. Tohle se musí ukazovat těm, které říkají, že "no co, když něco, tak si to nechám vzít". Interrupcím je nutné předcházet, ne trestat ženy, které jimi prošly. A podle mně předcházet, znamená a)kvalitní výchovu v rodině a ve škole (tj. informovat o nutnosti ochrany, o zodpovědnosti a taky o tom, že zárodek je skutečně živý, a když mu život vezmu, tak ho zabiju) a b)dostupnost antikoncepce. Kvalitní a spolehlivé! Tedy i té nepopulární hormonální. A to je ten druhý problém, který mi na těch stránkách vadí-záměrné zkreslování účinků HA. Není tam žádná objektivita. Nejsem si jistá, (teď bych nerada kecala), ale mám pocit, že hnutí P.L. je nějakým způsobem spojeno s katolickou církví. A ta, jak známo, striktně odmítá jiné metody ochrany než PPR. To je krásný, ale vykládej tohle mladé holce, která věřící není, nuť jí, ať si počítá plodné, neplodné dny. Dopadne to jen a jen tak, že se na všechno vyprdne a až to praskne, poletí na potrat!!!Já vím, že kdyby to byl ideál, tak by si všichni nechávali milování až do manželství, které se uzavírá tehdy, kdy jsou lidé hmotně a jinak zabezpečeni a dítě může být s radostí očekáváno. Ale promiň-tak to už nikdy nebude, to asi cítíš sám. Takže, podle mně, je na výběr: HA/interrupce. Možná je to hodně zkreslené, ale hrubě schématicky to jasné je.

Návštěvník (Pá, 1. 11. 2002 - 10:11)

Radime, já o těch "raně abortivních" účincích HA vím. A popravdě řečeno, myslím, že je to zas jen voda na mlýn odpůrců umělých hormonů. Protože HA má v první řadě blokovat ovulaci, tedy zamezit tomu, aby tam vůbec nějaké vajíčko čekalo. Pak taky zahušťuje děložní hlen, aby skrz něj spermie neprošly. Až jako třetí "pojistka" funguje ta nefyziologická změna endometria, které blastocystu nepřijme a donutí ji k potratu. Kombinované preparáty zabraňují ovulaci celkem spolehlivě (jen u mně: brala jsem HA nepřetržitě 2 roky, a za tu dobu jsem si naprosto, ale naprosto jistá, že jsem neovulovala. Ovulaci na sobě dobře poznám. Jakmile jsem HA vysadila, ovulace se všemi svými nepříjemnými pocity se vrátila a bolesti první den M taky). Horší je to s čistě progestinovými tabletami, tam je blokáda ovulace jen cca. 40%, to nikdo nikde netají, pokud vím.Jinak v tom zbytku máš pravdu. Když se smíříme s prostředností, budem prostřední. Vůbec jsem tě nechtěla nařknout z toho, že jsi nějaký fanatik nebo extrémista. Jen si myslím, že tím, že budu někde vykřikovat, jak je HA škodlivá a jak ji mladé holky nemají brát dosáhnu jen toho, že se opět prudce zvedne křivka počtu interrupcí. Protože nevím, opravdu a při nejlepší snaze nevím, jak "donutit" 16 letou holku, aby si denně měřila bazální teplotu a počítala plodné a neplodné dny. Kor když navíc trpí při měsíčkách nesnesitelnými bolestmi a prášky jí, aspoň počas, kdy je bere, od bolestí uleví. PS: a víš co? Já ti řeknu ještě něco, je to možná paranoidní a hloupé, ale v dnešní nebezpečné době dívka bohužel musí počítat s tím, že potká někoho zlého a bude znásilněna. POkud bere HA, není zde aspoň riziko, že otěhotní. Jediný a zaručitelný fakt. Těžko bude prosit násilníka, aby si vzal kondom, nebo vybral jinou oběť, protože tahle má zrovna dneska plodné dny.PS2: můj naprosto osobní názor na HA je takový, že: brala jsem ji 2 roky. Vysadila jsem, chráníme se kondomem(když by to nevyšlo, tak co, dospělí jsme a o dítě bychom se postarali) a plánuji, že ji budu brát znovu. Ale až po dítěti. Plánujem ho sice tak cca. za 2 roky, ale nebudu riskovat změnu své plodnosti. Není to žádná hysterie, ani dávání za pravdu odpůrcům HA, ale jen můj osobní názor, k němuž jsem došla sama.

Návštěvník (Pá, 1. 11. 2002 - 09:11)

Doporučuji zkusit stránky:http://prolife.cz/antikoncepce/?id=22Napište jak se vám líbily. Ne všchno cítím stejně, ale směr se mi líbí.Ra.

Návštěvník (Pá, 1. 11. 2002 - 08:11)

I já chci přispět svou antikoncepční troškou do mlýna :-). Antikoncepci jsem začala užívat ve svých 16 letech, kdy jsem velmi toužila studovat a také partner omdléval při představě "něčeho v kočárku". Také on se "nechtěl vázat". Asi po dvou letech užívání se u mě objevily různé prapodivné stavy, které jsou v letáčku u antikoncepce nazvány jako nežádoucí účinky (změna krevního tlaku, nadváha, depresivní stavy, únava, nechuť na sex). Následovala změna antikoncepce a její vysazení. Po vysazení následovala ztráta výše uvedených stavů a začal se jaksi ztrácet i někdejší přítel, neb byl tak mlád a "kdyby se něco stalo, chtěli by na mně, abych se oženil". Hádejte, jak to dopadlo :-). Další léta probíhala ve stejném schematu. Musím přiznat, že i mně to vyhovovalo, protože jsem studovala. Také si vzpomínám na můj názor na kamarádky, které antikoncepci nebraly. Říkala jsem si: "naprostí blázni, otěhotní nekvalifikovavé, nešťasné budou, dětem nic nekoupí, děs". Postupem času jsem dostudovala, začala pracovat, pozorovala jsem ony kamarádky, pravda otěhotněly. Ovšem jsou taky vdané a mají krásné, zdravé děti. A jsou tak nějak v poho :-).A nakonec pohádky šťasný konec, také já jsem si našla muže, kterému příliš nevadí, že by se měl vázat, spíše naopak. Se začátkem vztahu jsem nastartovala i antikoncepční schéma. Byl první, kdo si všiml, že mi bývá zle a jsem podrážděná atd. Vyřešili jsme to prostě tak, že HA neužíváme, protože miminko stejně chceme a je celkem jedno, jestli teď nebo až za pět let.(Teď celkem chápu ony kamárádky :-).Nechci se vyslovit ani pro, ani proti, chci jen říci, že názor na užívání HA se může změnit, zvláště začnete-li ji užívat jako mladé, studující děvče, na které čeká plno krásných mužů :-)) a kariéra :-). Názor se změní zvláště ve chvíli, kdy máte krásných mladých mužů plné zuby a chcete jednoho při smyslech :-) a možná byste ráda zanechala svého kariérního postupu pro "něco v kočárku". Teprve pak začíná drama ( o kterém se lze dočíst v diskuzi Po vysazení HA nebo na www.rodina.cz chtěli bychom miminko).

Návštěvník (Pá, 1. 11. 2002 - 08:11)

Víš, Jitko, já ve svých příspěvcích nechci jen popisovat realitu a bezmoc. Vyjadřuji v nich svůj postoj k určitým věcem. Uvedu příklad: Poté, co jsme s partnerkou zjistili, že H.A. BY MOHLA mít vliv na zdraví, začali jsme používat kondom. Naproti tomu jsme NEPŘESTALI jezdit autem. Netíhnu tedy k extrémním řešenim, ale pokud něco mohu zlepšit, udělám to. Je mi jasné, že se všichni neobrátí k lepšímu, že nepromlouvám k většině, to by byla opravdu naivita. Budu však velmi rád, když svým chováním alespoň v někom zažehnu malou jiskřičku zamyšlení se nad svým přístupem k životu.Píšeš: "Je to špatné, ale je to tak." Čím méně lidí se s touto větou smíří, tím méně bude tato platit a o to mi jde.Ještě k potratům. Četl jsem někde přibližně toto: "V současné době je možné označit preparáty hormonální "antikoncepce" za raná abortiva." Ve své podstatě jde tedy o potrat v té nejpřijatelnější podobě. Tohle již ale spadá do filozofické roviny. To jen tak pro zajímavostZdraví Ra.

Návštěvník (Čt, 31. 10. 2002 - 17:10)

Ahoj ahoj!mohl by mi nekdo prosim poradit?beru druhe baleni Pramina,ale uvazuju,ze skoncim.Zvazuju ale jednu okolnost pro me dost dulezitou.Pred H.A.jsem mivala komplexy ze sveho maleho poprsi.Prasky dokazaly,ze o tom uz vubec nemusim premyslet.Byla jsem jako znovuzrozena.Prsa se o hodne zvetsila,az tak,ze se mi udelaly celkem velke strie.Ale pro me poprsi-vyssi sebevedomi,vedomi zenskosti.Jde jen o muj pocit,obdivne pohledy panu nemusim.Slysela jsem,ze po vysazeni se vse vrati k normalu,ci dojde jeste ke zmenseni.Da se stim neco delat?Zni to trochu komicky,ja vim,ale...diky za odpoved,mejte se

Návštěvník (Čt, 31. 10. 2002 - 15:10)

Ano Radime, Hippokrates by plakal. Pokud je mi známo, tak promující lékaři slibují mj. že nezpůsobí ženě potrat. A to, co se denně děje v každé naší nemocnici za vydatné podpory zastánců interrupcí je smutná realita. Ročně jen u nás poruší přísahu lékaři 30 000x. Ovšem-pravda je taková, že dřív to bylo mnohonásobně vyšší číslo. A víš kdy to bylo? Bylo to v době, kdy byla prakticky nedostupná hormonální antikoncepce. Možná se ti to nemusí líbit, ale počet UPT dramaticky ( i když ne dostatečně) poklesl právě v souvislosti s jejím zvýšeným užíváním. Protože dělej co dělej, tento druh ochrany stále zůstává druhem s nejnižším Pearl indexem (a neříkej mi o PPR-dobře vím, že jeho zastánci mají spočten účinek prakticky shodný). Ale když bych měla volit mezi tím, aby moje dcera brala HA nebo riskovala, že nechtěně otěhotní, tak bych jí rozhodně doporučila ty prášky. Potrat je zločin.Co se týče kvasinkových infekcí, je to jako se vším. U predisponovaných žen je skutečně spouštěcím faktorem k jejich přemnožení HA. Ale řada žen, které ji neužívají kvasinkami trpí stejně jako jimi netrpí spousta uživatelek tohoto druhu antikoncepce.A k doktorům: je bohužel smutná realita, že je to všechno jen a jen v lidech. Nikdo se nenarodí jako zedník, učitel nebo lékař. Tím se člověk stane. A když se na školu hlásí nebo ji studuje, nikdo se ho neptá, zda je to člověk dobrý nebo ne. Logicky pak vychází fakt, že jsou lékaři dobří a špatní. Stejně jako jsou dobří a mizerní řidiči autobusu, učitelé nebo dělníci. I když vím, že je tu otázka zodpovědnosti: když dělníkovi spadne z pásu zmetek, vyhodí se a jede se dál. Když lékař provede zmetkovskou práci, poškodí to jiného člověka, potažmo celou jeho rodinu. Je to špatně, ale je to tak. Vždy to tak bylo a bude, nejsem naivní natolik abych věřila ve změnu. Nikdo nežije ve vakuu a náš život je denně vložen do rukou jiným lidem-ty musíš věřit výpravčímu, že proti nám nepustí jiný vlak, musíš věřit autobusákovi, že si nedal před jízdou panáka, a stejně tak musíš věřit lékaři, že tě léčí podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Když tomu věřit nebudeš, zblázníš se, nebo se zavřeš do surrealistické bubliny.Ale to jsme se dostali daleko. Když to shrnu, myslím si tohle: HA není tak zdravá, jak farmaceutický průmysl proklamuje. Ale není ani tak škodlivá, jak se je snaží přeřvat její odpůrci. Každá žena si dnes má možnost zjistit o ní dost informací, aby se svobodně rozhodla, zda ji brát chce (i s riziky, která přináší) nebo ne. Protože lékař jí recept může vnutit, ale vyzvednout už si ho jde sama.

Návštěvník (Čt, 31. 10. 2002 - 07:10)

Ahoj Jitko,Dovolím si některé body Tvého příspěvku konfrontovat s mým názorem.K výjimkám: Bohužel ani Ty ani já to nevíme dostatečně přesně. Souhlasím, že kdyby šlo jen o jeden případ, je to špatné. Ale jde o více případů, proto věta z mého předchozího příspěvku."Lidé většinou spoléhají na to, že budou patřit do skupiny těch, kterým se nic nestane, pak se diví a naříkají." K dětem přes H.A.: Kvasinky, jejichž výskytu se ženy těžce zbavují a užívání H.A., které jejich výskyt mimo jiné podporuje, jsou pro dítě nebezpečné (alergie etc.).K doktorům: Ne, řidič autobusu mě nevozí zdarma. Zde jde o jeho přístup k práci, pokud je mu jedno, jestli někde cestující vysype a já to zjistím, už s ním nikam nikdy nepojedu a navíc neskládá žádnou přísahu jako lékař. Ostatně nevím, jak jsi přišla na to, že bych chtěl, aby někdo za práci nic nebral, opakuji, jde o přístup k práci. Co si mám myslet o učiteli, kterého nezajímá, jestli se děti něco naučí, ale hlavně že dostane výplatu? Obávám se, že obecně platí, že pokud někdo dělá svou práci JEN pro peníze a ostatní je mu jedno dokud ho nevyhodí či nepotrestají, tak ji dělá špatně a měl by přemýšlet o změně. U lékařů to platí dvojnásob, neboť svou prací přímo zasahují do zdraví a životů druhých. Pacient se často sám musí u lékaře zmínit, že mu na zdraví záleží a že stojí o co nejšetrnější léčbu, jinak většinou odejde s recepty na prášky aniž by věděl co mu vůbec je. Hippokrates by plakal a ptal by se nač ta přísaha.Ale konec pláče, snad ještě nezvítězily peníze nad slušností a zodpovědností u všech lidí. Ra.

Návštěvník (Čt, 31. 10. 2002 - 07:10)

Co bych řekla? Že ta paní doktorka je s prominutím úplně blbá, že bych k ní dítě nedovedla ani se zlomeným nehtem a že nejspíš vystudovala za minulého režimu za vydatné podpory soudruha tatínka. Víc se říct asi nedá.

Návštěvník (Čt, 31. 10. 2002 - 07:10)

Jitko, co bys řekla na výrok jedné paní doktorky (bylo to před pár lety): Já bych nejradši rozsévala nad sídlištěm viry z helikoptéry, aby byly děcka nemocné a já měla víc bodů... Nebylo to samozřejmě myšleno vážně, ale něco to naznačuje.

Návštěvník (Čt, 31. 10. 2002 - 07:10)

Radime, v několika věcech si s tebou dovolím nesouhlasit: není pravda, že ty, které po vysazení NEMAJÍ problémy jsou výjimky. Je to naopak. Tu diskuzi ohledně vysazení sledují už dlouho, a netvrdím, že není otřesná. Nicméně-nikdo mi nevymluví, že zde nejde jen o koncentraci problému, podle mého odhadu (jak se tak poptávám kolem sebe, na jiných, méně hysterických diskusích atd.) má problémy po vysazení cca. 10% žen (není to málo, navíc i kdyby byla jediná z milionu je to smutné,ale rozhodně to není pravidlo, o kterém mluvíš). A zadruhé: nikdo neprokázal, nakolik HA ovlivňuje dítě, případně počaté při jejím selhání (takových dětiček moc není, sama znám 3, z doslechu další 2, a všechny jsou zdravé jako řípy, narodily se donošené a v pořádku). Pouze se ví, že těhotenství nastalé těsně po vysazení (tedy bez té doporučované tříměsíční pauzy) může být s větší pravděpodobností vícečetné. A co se týče tvého názoru na doktory (prachy a body): nevím, ale pokud ty děláš něco jen z čisté lásky k lidem, pak jsi jediná a světlá výjimka, kterou znám. Protože, bohužel, v dnešním světě je to všechno jen o penězích. Učí snad učitelé proto, aby byl náš národ chytřejší? Vozí tě řidič autobusu do práce zdarma? Asi sotva...stejně tak nemůže po doktorovi nikdo chtít, aby léčil a nic si za to nebral. On totiž má taky rodinu, kterou musí živit a taky má právo na soukromý život (což ovšem mnozí lidé nechápou, u nás o víkendu nepřetřžitě drnčí telefony a všichni se dožadujou zubařského či pediatrického ošetření přesně hodinu poté, co skončila pohotovost). Dokud jde nějaký neduh vyléčit bez doktora a bez chemie, nechť se léčí. Ale na takovou appendicitis nebo mimoděložní těhotenství holt budeme muset asi ještě dlouho "sponzorovat" tu doktorskou pakáž....A pro Ditu: (ohledně toho, že HA kazí morálku a povahu): neměla bys to paušalizovat. Když se nad tím zamyslíš, je to pitomost. HA berou většinou holky zakotvené ve stabilním a monogamním vztahu. Ty ostatní používají spíš kondom (už proti pohlavním nemocem).

Návštěvník (Čt, 31. 10. 2002 - 07:10)

Milá Dito,jsem neskutečně rád, když zjistím, že je nás zase o jednoho více, kdo se nad během života zamyslí, kdo se pozastaví nad hektickým jednáním lidí. Způsobila jsi potěšení minimálně jednomu člověku, bravo a dík.Ad doktoři: to je obchod a body nic víc. Výjimka potvrzuje pravidlo, jestli nějaká existuje.Ad bezpečný sex: bezpečí zpočívá jen v tom neotěhotnění, jinak je to velice nebezpečné. Dívky pak nic nemá k tomu, aby u partnera, kterého moc neznají, vyžadovaly kondom, který chrání před přenosem HIV a některých dalších nemocí.Lidé většinou spoléhají na to, že budou patřit do skupiny těch, kterým se nic nestane, pak se diví a naříkají.Upřednostňuji prevenci před řešením nastalých problémů, kterým se dá předejít.Zdraví Ra.

Návštěvník (Čt, 31. 10. 2002 - 07:10)

Jsem ráda, že má nějaký člověk rozumný názor na užívání hormonální antikoncepce. Ve většině případů se setkávám s nepochopením, když prezentuji své negativní názory na antikoncepci. Jsou to cizí hormony do těla a já sama jsem při užívání měla velké problémy. Doktoři radí, že antikoncepce je zdravá a brání vzniku rakoviny. To je podle mě pěkná blbost. Více než 50 procent žen si ničí zdraví a vůbec nedbají na to, jaký to bude mít dopad na vývoj budoucí generace, tzv. děti po antikoncepci. Jaké to budou děti? Jaká bude jejich orientace? Jaký doktor Vám dokáže, že to nebude mít žádný negativní vliv? Žádný!!! Nikdo netuší, jak to všechno dopadne a teď jste dívky užívající antikoncepci pokusnými králíky, na kterých lékaři zkouší své pokusy. Měly byste se zamyslet samy nad sebou a dát si otázku, proč to vlastně berete? Je to sobecký, chcete mít bezpečný sex. A kdo by nechtěl? Ale pro mě je přednějsí život a zdraví, než si užívat. Jo a ještě něco. Antikoncepce kazí charaktery lidí. Když dívka ví, že nemůže otěhotnět, proč by nestřídala partnery? S rizikem těhotenství si rozmyslí komu dá a komu nedá.:-))

Návštěvník (Čt, 31. 10. 2002 - 07:10)

Doporučuji vůbec nezačínat s H.A. a to z několika důvodů.1) Po vysazení H.A. mají všechny dívky a ženy až na výjimky neskutečné problémy. (viz. chat vysazení hormonální antikoncepce)2) H.A. má též podíl na rozvoji kvasinkových potíží. (velmi nepříjemná věc)3) Jako každá jiná antikoncepce, mimo abstinence, sterility a těhotenství, není H.A. 100% ochranou, pro dítě je velmi nebezpečné, když se přes H.A. otěhotní. 4) A za čtvrté je zdraví na prvním místě.Ra.

Reklama

Přidat komentář