Reklama

Oprátka za osm mrtvých - Olga Hepnarová

xy (Pá, 18. 2. 2011 - 22:02)

Sám jsi diagnoza blázne nemocnej.

Bartalmission (Pá, 18. 2. 2011 - 17:02)

Chtít si 2,5 roku...Co je to jedno téma? To by byla opravdu jenom Olga Hepnarová, ale těch témat je více a představují aktuální a akutní nebezpečí. Právě v tom, že nové a nové Hepnarové chodípo ulicích kolem nás, čtou tento web a jednou usednou za volant náklaďáku, vezmou do kabelky lahvičku s kyselinou, louhem nebo s něčím jiným a vyrazí do ulic. To je diagnosa. A takových diagnos kolem nás pochodují denně desítky, možná stovky. A lze to převést na společného jmenovatele. Ne dva a půl roku, ale 4 desetiletí se na toto téma vyměňují názory, postoje a stanoviska. Pravda, nic moc se tím v konkrétní ocgraně společnosti neudělá. A krásný příklad diagnosy jedné agresivní paní, která by správně měla být v pruhovaném županu za vysokou zdí, ale místo toho ohrožuje sousedy, máte hned tady v tom příspěvku o "honění brk". Nebo to je norma?

hned (Pá, 18. 2. 2011 - 16:02)

Přesně tak, to je masturbace, kluky to vzrušuje , honí při tom brka , pořád dokolečka dokola.

xy (Pá, 18. 2. 2011 - 01:02)

Chtít si 2,5 roku vyměňovat názory, postoje, stanoviska a argumenty na jedno téma, to už je diagnóza.

Bartalmission (Čt, 17. 2. 2011 - 23:02)

A opět se zde doslovně opakuje jeden příspěvek. Je to dobrá ukázka toho vzorku společnosti, který na Doktorce do různých diskusí přispívá. Ale budiž. Pouze je potřebné si vydefinovat pojmy a citovat doslovně, nevytrhávat z kontextu. To však inteligentní účastníci této diskuse jistě prokouknou co a kdo se jim snaží podsouvat. On je v psychologii také popsán mechanismus sebeprojekce nebo také autoprojekce. Zjednodušeně řečeno: "Podle sebe soudím tebe." A pokud přispívají na tento web lidé s určitou diagnosou, tak to lze poznat. Tedy zkušení a zběhlí čtenáři to poznají. Ti i uhodnou kdo se se skrývá za kterým nickem. Ale tato diskuse nemá být o sklouzávání do osobní roviny, ta má být o výměně názorů, postojů, stanovisek, argumentů. To dovedou jen někteří diskutující. A někteří zase dovedou jenom to, co dovedou, protože jimi cloumá jejich diagnosa. I když lékaři svůj stávkový boj vyhráli, tak to nesvědčí o tom, že by dobře dělali svojí práci, že by ve zdravotnictví bylo vše v pořádku. A právě mimo jiné i některé příspěvky zde na tomto webu o tom názorně vypovídají. Například hepnaristická Yossarian by měla mít lepší lékařskou péči a nikoliv řádit ve Stodůlkách, bít sousedku a řádit po webech. V Bohnicích tam za vysokou zdí, tam se to řeší, tam by by měly některé potenciálně nebezpečné hepnaristické opravdu zrůdy pobývat pod silným dozorem. Každé slovo má svůj význam a svou váhu. A někteří následovníci Olgy Hepnarové zrůdami vskutku jsou. A nikdo jim to neodpáře.

Michal (Čt, 17. 2. 2011 - 00:02)

Bartalmision tady vytáhl pár starších příspěvků no, já jsem našel na jiném fóru několik jeho - používá tam výrazy "zrůda Hepnarová", "Hepnarovci", zkrátka dští oheň a síru. Vtenkrát jsem ho typoval na člověka, majícího určité znalosti lékařských termínů, pramenících však hlavně z vlastního chorobopisu.

mirek-cda (St, 16. 2. 2011 - 04:02)

See you in a few days...

mirek-cda (St, 16. 2. 2011 - 01:02)

Krome toho ten zajem o Olzinu psychiku byl pouze k jejimu usvedceni a nkoli zajem o jeji osobu, to jim bylo nekde. Bohuzel ta totalita v mnohych lidech preziva a to i v tech mladych, kteri v ni nezili.

Agent (Út, 15. 2. 2011 - 23:02)

Maler byl zrejme v tom, ze...S tim nemuzu nez souhlasit. Vystizne napsano. Vzdyt uz jeji dopis lekari do Oparan, kdy psala v 16ti letech o tom jak nenavidi lidi a jaky z lidi ma pocity vypovidal o tom, ze s ni neni neco v poradku. Bohuzel se v te dobe asi zadnej odbornik nestaral o svoji praci natolik dostatecne aby to zaznamenal a adekvatne zareagoval. Slovem adekvatne nemyslim ji nekam zavirat, ale treba doporucit ji odbornika na vysetreni, sezeni, terapie apod. Proste nejakej humanni postup a postarat se o ni. Na druhou stranu musim rict, ze dnesni lekari maji k podobne postizenym lidem lepsi pristup nez driv, kdy byl kazdej se vsim hned hotov, hlavne aby nemusel moc pracovat. A to z lidi podle meho udelal prave socialistickej system ktery tady byl.

mirek-cda (Út, 15. 2. 2011 - 22:02)

No politiku asi fakt nemá...Maler byl zrejme v tom, ze zajem o Olzinu psychiku nastal az po jejim cinu, pred nim byl bud ignorovan nebo minimizovan. Tady by urcite nakladak ridit nemohla a mozna vubec zadny motorovy vozidlo.

mirek-cda (Út, 15. 2. 2011 - 22:02)

Mirku, jasné by to mělo...Co se tyce webovych diskusi v Kanade o tom moc nevim neb se jich nezucastnuju. Lidi nejak postizeni totalitou zde nejsou (az mozna mezi temi ekonomickymi emigranty z CSSR) tudiz tezko srovnavat nesrobnatelny. Osobne mam zkusenost jen do r.1968 a to jsem nebyl ani poradne dospelej a venoval jsem se pouze muzice. A v 70-tych letech jsem mel jiny starosti nez se zabyvat kriminalistikou tudiz nemuzu uvazovat o tom jak by tehdy Olga dopadla v Kanade. Jo, a tuhle diskusi ctu od zacatku...

Honza (Út, 15. 2. 2011 - 22:02)

No politiku asi fakt nemá cenu do toho případu tahat. Disidentka nebyla. Byla sice magor ale věděla co dělá. Je s podivem že mohla jezdit s náklaďákem a nesebrali jí papíry. Měli vědět že to v hlavě nemá v pořádku. To se fakt může stát i v dnešní době. Ale teď je to jinak to magor vystřílí obchoďák nebo školu dětí a je spokojen jako Olga Hepnarová po přejetí lidí.

Bartalmission (Út, 15. 2. 2011 - 14:02)

Mirku, jasné by to mělo být. A možná i je. Vám, mně, dalším. Ale pokud byste přečetl tuto diskusi zpětně za poslední 2 roky, tak by Vás možná udivila dikce některých příspěvků s podivnými myšlenkovými pochody. Myšlení některých lidí a tedy i diskutujících na tomto webu, kteří nejsou ničím jiným než přiměřeným vzorkem české společnosti, je buď tak silně poznamenáno čtyřmi desetiletími totality nebo je totalita nějak fylogeneticky v nich i přes jejich mládí, že je to až s podivem. Jak rádi by někteří vnucovali svému okolí svojí jedinou správnou pravdu a musí být po jejich, jinak začnou být nejen podráždění, ale i verbálně agresivní, tedy vulgární apod. Asi není správné vnucovat někomu své vidění světa. Ale je s podivem, že i v diskusi o relativně dávno popravené vražedkyni lidé, kteří se narodili nejspíš již do nového demokratického režimu, mají totalitní uvažování. Byli by z některých dobří okresní tajemníci OV KSČ a to to ani sami nezažili. Ale z té jejich takto projevované mentality lze dovozovat proč se totalitě u nás 40 let tak solidně dařilo. A ono i za druhé světové války za totality fašistické se někteří naši lidé pěkně vybarvili. Vedle spousty nesporných předností máme v naší české etnopsychologii i řadu nectností. A vůle diktovat, ovládat, poroučet druhým a vnucovat jim svůj názor silou k nim bohužel patří. Znáte něco takového v Kanadě? Když porovnáte tón webových diskusí v Kanadě a v ČR, tak shledáváte nějaký rozdíl? To by mě z hlediska sociální psychologie zajímalo. Sleduji diskuse na francouzských webech a tam také shledávám dost netolerance a až extremismu. A to je prosím vyspělá západní Evropa. A ještě něco k té Olze Hepnarové: myslíte si, že je úplně korektní a obsahově věcně správné právě z ní dělat oběť politického režimu? Jak by s ní bylo po takovém činu naloženo v 70. létech v kterékoli jiné demokratické zemi mimo totalitního Československa v létech 1973-1975? Co myslíte třeba ve Francii? Co v USA? Co v Japonsku? Vždyť provedla teroristický čin.

mirek-cda (Út, 15. 2. 2011 - 01:02)

Myslim, ze je kazdymu jasny o co jde. samozrejme ne o nejakou pravdu, ale o uvahy, nazory a diskusi o nich.

Bartalmission (Po, 14. 2. 2011 - 20:02)

Myslím, že Olga by to neměla jednoduché v žádné společnosti. Těžko vinit společnost za exces jednotlivce. O profesním selhánípsychiatra, za kterým byla relativně krátkou dobu před činem, lze uvažovat a hovořit, avšak pouze retrospektivně, nikoliv však s uplatněním retroaktivity. Takže lze o jeho odpovědnosti trestně-právní, morální a obecně lidské hovořit pouze a jen z hlediska tehdy platných zákonů. To by mě zajímalo co by na tuto otázku řekl nějaký fundovaný právník a znalec tehdy platných předpisů. Ty různé úvahy zdediskutujících jsou sice zajímavé, jsoujejich názorem, na který mají právo a mají volnost a svobodu projevu jej šířit. Ale to ještě neznamená, že se musí jednat o nějakou pravdu, ať už tu relativní, nebo tu snad tu absolutní, která samozřejmě neexistuje.

MirekzKanady (So, 12. 2. 2011 - 23:02)

může být dnes v jiném...Nejsem vyznavac reinkarnace tudiz si nemyslim, ze by snad existovala v jinem tele, pouze v jine dimenzi pro nas nepristupne. Stale o vesmiru zmame jen velmi malo natoz o jinych dimenzich ci paralelnich vesmirech.

MirekzKanady (So, 12. 2. 2011 - 23:02)

by to Olga neměla...Zajimalo by mne jak by ten psy dopadl v Kanade byla-li by mu dokazana profesionalni nedbalost a ohrozenim zdravi ci zivota jedince ? On a ostatni jemu podobni. Urcite ale odebrani lekarske licence ne-li vaznejsi sankce. Tady se takovi lide povazuji za, cesky receno, spolupachatele (crime accessory) a ti jsou ve velky vetsine souzeni stejne jako primi pachatele.

Olga (So, 12. 2. 2011 - 23:02)

Kdepak se dnes O.H. nachazi ?...může být dnes v jiném těle. Po zapomenutí se může historie téměř přesně opakovat. Politici neudělali nic, v čem by tuto možnost snížili. Jediný rozdíl by byl, že by nemohla dostat oprátku.

MirekzKanady (So, 12. 2. 2011 - 22:02)

Kdepak se dnes O.H. nachazi ? Neb je mozny znicit telo, ale ne ducha (neplest s dusi). Peklo ci nebe ci dokonce nejaky ocistec, to je lidsky vymysl to sem nepatri. A tam kazdy stoji pred tim soudem nejvyssim o jehoz spravedlnosti neni pochyby. Nejsem ani nejakej nebozenskej fanatik, ale ani ateista/

Ani dneska (So, 12. 2. 2011 - 22:02)

by to Olga neměla jednoduché. Zájem o člověka je ještě menší než v 70.letech. Podle rodných čísel zlikvidovala především důchodce, takže státu vlastně snížila náklady na důchody. Bylo to asi tím, že důchodcům to pomalu zapaluje a neuskočili včas před řítícím vozem. Oblíbený kec o přejetém dítěti je nesmysl, žádné dítě ani člověk v produktivním věku mezi mrtvými nebyl.Proč před soud s vysokým trestem nebyl též postaven psychiatr, který pár dní před vraždou odmítl přijmout, resp. dát doporučení do blázince? Je to tím, že svoloč, jako jsou doktoři, právníci a politici, nikdy za nic nenese osobní odpovědnost. Projdou jim i chyby, za které by měli dostat doživotí.

Reklama

Přidat komentář