Reklama

Evoluce nebo kreace ?

Eror (Út, 30. 7. 2013 - 20:07)

Na tomto místě může...4 Myslíš, že říct, že je to "zázrak, který nikdy nepochopíme", je lepší vysvětlení, než že se to neví?

Rose (Út, 30. 7. 2013 - 19:07)

Na tomto místě může čtenář začít chápat, co má Dawkins na mysli, když v předmluvě ke své knize říká: „Tuto knihu bychom měli číst téměř jako science fiction.“3 Čtenáři, kteří mají zájem o toto téma, však zjistí, že takový postoj není ojedinělý. Ve většině knih o evoluci se závažný problém, jak vysvětlit vznik života z neživé hmoty, rychle přechází. Proto řekl profesor William Thorpe z katedry zoologie na cambridžské univerzitě jiným vědcům: „Líbivé domněnky a výklady, jež byly uveřejněny v posledních 10 až 15 letech a které vysvětlují postup vzniku života, se vesměs prokázaly jako velice naivní a bezvýznamné. Zdá se, že jsme od řešení problému skutečně stejně daleko jako dříve.“

Citace: http:// (Út, 30. 7. 2013 - 14:07)

vlastně to kadidlo bych...11.11.2012 18:22 - nona
A jak jde o kadidlo, hned je neznaboh tady :))

11.11.2012 20:00 - neznaboh
A jak jde o kadidlo, hned je...

Nojo... hele, mám novej bezva matroš, čerstvý olibanum :-)))

Koukej, co o něm píšou díleři:
Kadidlo neboli olibanum je vonná pryskyřice získávaná z kmene stromů Boswellia sacra. Jako kuřidlo se používá již přes 5000 let. Používalo se již ve starém Egyptě a postupně se stalo nejdůležitějším vykuřovadlem. V dnešní době má téměř univerzální použití.

Má spirituální účinky, očišťuje mysl i ducha, otevírá vědomí. Očišťuje a vytváří slavnostní a mystickou atmosféru. Navozuje pocit klidu a čistoty. Pomáhá při meditacích, spirituální práci a rituálech. Staví most mezi fyzickou a duchovní rovinou bytí. Přivádí do kontaktu s naší podstatou, posiluje ducha. Projasňuje smysly a pomáhá zaměřit se na to, co je podstatné.

Tolik Čarodějnický Obchod.

Tak co, zahulíme?

Error (Út, 30. 7. 2013 - 14:07)

vlastně to kadidlo bych naopak na pár dní vysadil.

Error (Út, 30. 7. 2013 - 14:07)

me ten Tvuj zdroj prijde jako...Ty seš tak rozčílená, že jsi zapomněla česky. Doporučuju omývat přirození svěcenou vodou a šlehnout si sem tam trochy kadidla.

Rose (Út, 30. 7. 2013 - 10:07)

me ten Tvuj zdroj prijde jako druhorady a tvrzeni za arogantne

D (Ne, 28. 7. 2013 - 17:07)

takže banánové mušky...> takže banánové mušky vynechte, je to spíše evoluční průšvih a důkaz pro stvoření

Co je to za arogantni nesmysl - vyvozovat zavery z bezcenneho, ani radne neocitovaneho druhoradeho zdroje.

Navic jsem zminil pripad vzniku noveho druhu nikoli musky bananove, nybrz musky ovocne - konkretne druhu Drosophila paulistorum.

Vice viz: http://www.talkorigins.org/faqs/faq-speciation.html

Esor (Ne, 28. 7. 2013 - 17:07)

Rózinko, nekopíruj něco, o čem nemáš ani páru.
To, co sem plácáš, jsou jen agitačně propagační kydy.

Rose (Ne, 28. 7. 2013 - 17:07)

Vědec Hubert P. Yockey, který se zastává evoluční teorie, to říká ještě otevřeněji: „Je nemožné, aby život vznikl díky tomu, že jako první se objevily bílkoviny.“5 K produkci bílkovin je nezbytná RNA, ale na vzniku RNA se podílejí bílkoviny. Předpokládejme však, že navzdory extrémně malé pravděpodobnosti by na stejném místě a ve stejnou dobu náhodou vznikly jak bílkoviny, tak molekuly RNA. Je možné, že by společně vytvořily životaschopnou buňku, která by se dokázala udržet naživu a kopírovat sama sebe? Doktorka Carol Clelandová z Astrobiologického institutu Národního úřadu pro letectví a vesmír říká: „Pravděpodobnost, že by se náhodou něco takového stalo (v náhodné směsi bílkovin a RNA), se zdá astronomicky malá. Většina vědců přesto podle všeho předpokládá, že když přijdou na to, jak v přirozených prvotních podmínkách nezávisle na sobě mohly vzniknout bílkoviny a RNA, jejich vzájemná spolupráce se už nějak dořeší.“ O současných teoriích, které vysvětlují, jak tyto stavební jednotky živých organismů mohly vzniknout, říká: „Žádná nám neposkytuje příliš uspokojující vysvětlení toho, jak se to stalo.“

Rose (Ne, 28. 7. 2013 - 16:07)

Jiní uznávaní vědci, kteří se také zastávají evoluční teorie, s tím však nesouhlasí. Věří, že první buňky nebo přinejmenším jejich hlavní složky se na Zem dostaly z vesmíru. Proč si to myslí? Navzdory veškeré snaze se totiž vědcům nepodařilo prokázat, že život mohl vzniknout z neživých molekul. V roce 2008 na tento problém poukázal profesor biologie Alexandre Meinesz. O výzkumu, který probíhal v posledních 50 letech, řekl: „Žádné empirické důkazy nepodporují hypotézy o samovolném vzniku života na Zemi z pouhé molekulární polévky a nepoukazuje na to ani žádný významný pokrok ve vědeckém poznání.“

Rose (Ne, 28. 7. 2013 - 16:07)

O genetickém kódu v každé buňce Michael Denton říká: „Kapacita DNK uchovávat informace nesmírně přesahuje schopnost jakéhokoli jiného známého systému; DNK má takovou výkonnost, že všechny informace potřebné k popsání tak složitého organismu, jakým je člověk, jsou zakódovány v méně než několika miliardtinách gramu . . . Ve srovnání s důmyslností a složitostí, které se projevují v molekulárním soustrojí života, se i naše nejvyspělejší výrobky jeví jako diletantské. Cítíme se pokořeni.“

Rose (Ne, 28. 7. 2013 - 16:07)

takže banánové mušky vynechte, je to spíše evoluční průšvih a důkaz pro stvoření

Rose (Ne, 28. 7. 2013 - 16:07)

Proto autor knihy Darwin znovu posuzován (angl.) podává zprávu o zemřelém významném genetikovi Richardu Goldschmidtovi: „Goldschmidt pozoroval po mnoho let mutace u banánových mušek a pak začal pochybovat. Stěžoval si, že změny jsou tak zoufale nepatrné, že i kdyby se v jednom exempláři sloučilo tisíc mutací, stále by to ještě nebyl žádný nový druh.“

Rose (Ne, 28. 7. 2013 - 16:07)

Nositelka dědičné informace, DNK, má podivuhodnou schopnost opravit si genetické poškození. Druh, v němž je určitý živý organismus geneticky zakotven, zůstává uchráněn před změnami. Časopis Scientific American vysvětluje, že „život každého organismu a jeho kontinuita v průběhu generací“ jsou uchovávány „působením enzymů, které ustavičně opravují“ genetické poškození. Časopis uvádí: „Závažné poškození molekul DNK může vyvolat mimořádnou reakci, při níž se syntetizuje větší množství reparačních enzymů.

Rose (Ne, 28. 7. 2013 - 16:07)

Dohzansky spise evoluci vyvrastil

Rose (Ne, 28. 7. 2013 - 15:07)

Jen zřídkakdy bylo provedeno tolik rozsáhlých mutačních pokusů jako s banánovou muškou (Drosophila melanogaster). Od počátku 20. století vystavovali vědci milióny těchto mušek rentgenovým paprskům. Četnost mutací se tím zvýšila ve srovnání s normálem více než stonásobně.
Co ukázaly pokusy po všech těch desetiletích? Jeden z výsledků popsal Dobzhansky: „Vyhranění mutanti drozofily, jimiž se zabývalo tolik klasických výzkumů v genetice, měli ve srovnání s typy divokých mušek téměř bez výjimky menší vitalitu, plodnost i kratší délku života.“
Dále se ukázalo, že mutacemi nebylo nikdy vytvořeno nic nového. Mutanti měli mezi jiným znetvořená křídla, nohy a těla, ale zůstávali stále banánovými muškami. A když se mutované mušky mezi sebou křížily, zjistilo se, že se po řadě generací začaly líhnout některé mušky normální. V přirozeném prostředí by tyto normální mušky přežily slabší mutanty a banánová muška by se zachovala ve své původní podobě.

Esor (So, 27. 7. 2013 - 22:07)

...Evoluční teorie se navíc zabývá celou řadou jedinečných událostí — vznikem života, vznikem inteligence a jinými věcmi...
Inteligence nevznikla. Ta se vyvíjí souběžně s rozvojem života.
Lidi nemají patent na inteligenci. Mají jen evoluční zprdelekliku v tom, že jí rozvinuli ze svých současníků nejrychleji a mohlo tak ostatní konkureční rozvíjející se inteligence kapánek přidusit.

D (So, 27. 7. 2013 - 21:07)

Ovšem pokud jde...> Evoluční teorie se navíc zabývá celou řadou jedinečných událostí — vznikem života, vznikem inteligence a jinými věcmi.

Evolucni teorie se vznikem zivota nezabyva. Tim se misto toho zabyva teorie abiogeneze.

Evolucni teorie pouze zkouma zakonitosti vyvoje zivota jiz vznikleho.

D (So, 27. 7. 2013 - 21:07)

Ovšem pokud jde...> Michael Denton dále říká: „[Darwinova evoluční teorie] je v podstatě teorií historické rekonstrukce, a proto nemůže být ověřena ani experimentálně, ani přímým pozorováním, tedy metodami ve vědě běžnými...

Metod, kterymi lze ve vede testovat platnost ruznych teorii, je cela rada.

Pokud jde o experimentalni overeni evoluce, jiz jsem na Doktorce nekolikrat zminoval experiment biologa Dobzhanskeho z prelomu padesatych a sedesatych let minuleho stoleti, pri kterem vznikl v laboratornich podminkach zcela novy druh ovocne musky.

Z evolucni teorie byly krome toho deduktivne vyvozeny ruzne konsekvence, ktere nasledne potvrdil paleontologicky, geneticky, etologicky, histologicky i jiny biologicky vyzkum.

Pokud ma napriklad clovek geologicky nedavneho spolecneho predka se simpanzy, soudilo se, pak se budou nalezat fosilie splnujici tyto podminky:
- budou nest spolecne znaky lidi a simpanzu;
- mezi mladsimi z techto fosilii bude mozne nalezat druhy, ktere se budou kromobycejne podobat bud modernim lidem, nebo modernim simpanzum;
- cim starsi naopak tyto fosilie budou, tim mensi bude jejich druhova diverzita, az se narazi na nejnedavnejsiho spolecneho predka lidi a simpanzu.

Na urovni genetickeho vyzkumu se pak predpokladalo, ze u ruznych lidskych etnik a ras; lidi obecne; lidi a simpanzu; lidi, simpanzu a goril atd. atd. se bude nachazet stale mensi a mensi pocet spolecne sdilenych, charakteristickych, virove zpusobenych defektu v DNA.

Vsechny tyto, a mnohe podobne, predikce se nasledne ukazaly jako pravdive.

Evolucni teorie se tak ukazala nejen jako teorie verohodne popisujici a vysvetlujici vyvoj zivota na nasi planete, ale i jako teorie s velkou predikcni silou.

Nic z toho neplati pro kreacionismus nebo inteligentni design.

Rose (So, 27. 7. 2013 - 11:07)

Ovšem pokud jde o evoluční teorii samotnou, ta je z vědeckého stanoviska velice pochybná. Michael Denton dále říká: „[Darwinova evoluční teorie] je v podstatě teorií historické rekonstrukce, a proto nemůže být ověřena ani experimentálně, ani přímým pozorováním, tedy metodami ve vědě běžnými .?.?. Evoluční teorie se navíc zabývá celou řadou jedinečných událostí — vznikem života, vznikem inteligence a jinými věcmi. Jedinečné události jsou neopakovatelné, a nemohou být tedy podrobeny žádnému experimentálnímu zkoumání.“13 Popravdě řečeno, evoluční teorie je sice populární, ale přitom se vyznačuje celou řadou mezer a problematických otázek. Neposkytuje pádný důvod pro to, aby biblická zpráva o původu života byla odmítnuta.

Reklama

Přidat komentář