Reklama

Zážitky z vojny

Michal (St, 13. 8. 2014 - 08:08)

Na vojně jsem byl dva roky.... Hezky jsi to napsal mamute, líp bych to nedokázal. Chci jen dodat že šikana je i v jiných armádách, není to jen naše specialita. Pochopitelně někde ji stíhají a jsou za to dost vysoké tresty. I já jsem zažil že dva kluky odsoudil vojenský soud za šikanu. Jde o to aby to bylo chytře zvěřejněno, tedy aby byly důkazy a odvaha jít do toho. Jinak pod koberec se zametá všude. Vím od kamaráda o šikaně i ve švédské armádě.

mamut (St, 13. 8. 2014 - 01:08)

Pozoruhodné je, že lidé,...Na vojně jsem byl dva roky. Díky své profesi jsem projel téměř celou republiku a poznal tak docela dost lidí. Zajímavé na tom je, že vojnu a dusna nedělali ani tak vojáci z povolání (tzv. "zelené mozky"), ale fungovalo to na principu "mazáci" versus "bažanti". S vojáky z povolání obyčejní záklaďáci (až na pár výjimek)do styku moc nepřišli. Vojáci z povolání měli většinou ve 14,00 hod. padla a v kasárnách z nich zůstali akorát dozorčí útvarů popř. jiná služba. Veškerý chod pak zajišťovali vojáci ZVS. A tam se projevily doposud skryté lidské vlastnosti. Jak se říká - dej volovi moc.... Takže se za tím neskrývala nějaká ideologie, či podobné nesmysly, jak se nás tu snažíte přesvědčit, ale obyčejné lidské komplexy, které si různí týpci snažili léčit na těch měkčích povahách. To, že jim to daný režim umožnil, byla zase jen chyba dotyčných lidí - ti si jej vytvořili a podíleli se na jeho chodu. A to, že armáda převlékla pláště, není nic neobvyklého - udělala to většina lidí této republiky.

houby s octem (Út, 12. 8. 2014 - 18:08)

Hodně lidí tady psalo... Jo taky si myslím - strašná nuda. Navíc se David mýlí v tom že se prý nemůžu odtrhnout - klidně můžu přestat psát, ale já tě chci neustále tepat, protože vidím když čtu tvé příspěvky že jsi hnusný člověk. Dále já jsem na vojně nkdy nebyl, mám modoru knížku od svých 18 let, uhrál jsem ji v době, kdyto bylo možné bez úplatku. Vojnu znám pouze z vyprávění a četby a s tebou jsem jen laškoval. Bavím se tím protože se nudím, ale je fakt že takového vola jsem tu už dlouho neviděl, a to chodím na Doktorku přes 10 let! pamatuji Zkopaného - to byla třída, dadaista, ale také jednou skončil, a ty taky jednou skončíš, každý blbeček se jednou odtud vypaří. čau blbečku

David (Út, 12. 8. 2014 - 13:08)

Pozoruhodné je, že lidé, kteří jsou ochotni upřímně přiznat, že se jim vojna nelíbila, zde připisují danou skutečnost na vrub vesměs pouze "zeleným mozkům".

Je to však oprávněné?

V dané souvislosti je jistě třeba rozlišit celou řadu věcí - armádu komunistickou na jedné a armádu postkomunistickou na druhé straně, tupost vojáků z povolání na jedné a jejich krutou, bezohlednou, ale mnohdy efektivní agresivitu na druhé straně, a asi ještě celou řadu jiných okolností.

Buď jak buď, vojáci z povolání si systém základní vojenské služby v době míru patrně nevymysleli, respektive to minimálně nebyli jen oni, kdo byli zodpovědni za politický podnět k jejímu zavedení, neřku-li zrušení.

Po převratu roku 1989 též důstojnický sbor a generalita jako celek ukázali, že dokážou - ať již jakkoli kvalitně či nekvalitně - sloužit prakticky jakémukoli režimu.

David (Út, 12. 8. 2014 - 13:08)

protože tahll nikdo...> ale je to dobrá taktika jak otupit tvoji potenci psaní, blbečku

Nemůžeš se od toho odtrhnout?

To budu muset najmout celý tým přispěvatelů, kteří budou psát v mých intencích podle mých instrukcí, ty vypatlanče.

Steve (Po, 11. 8. 2014 - 21:08)

huhli da si hunde s jebaniko hic su fitip maens monan, pis normalne kokot nebo dm přes drsku

David (Po, 11. 8. 2014 - 20:08)

mámte onikati dolpeč ja tusem na vetvi a nevim jestli ještě rujemje a dostr a mete moc mochi

David (Po, 11. 8. 2014 - 15:08)

protože tahll nikdo nepíše, aby citoval někoho a pak následně psal své duševní zvratky, to jen ty. ale je to dobrá taktika jak otupit tvoji potenci psaní, blbečku

David (Po, 11. 8. 2014 - 13:08)

tak jak je to, někteří co...V mé osobě se obouváš do nepravého zloducha. To mamut zde tvrdil, že muži, kteří nebyli na vojně, se chovají jako přerostlé děti. A byl jsem to naopak já, kdo ho sice napřed ocitoval, ale pak mu na to ihned namítl, že to obecně vůbec není pravda. Lidé jako ty mají obecně moje sympatie, zejména když umí správně číst.

Nicméně útočit na mě jak za to, co jsem napsal, tak i za to, co původně napsal někdo jiný a co jsem já ocitoval jen proto, abych s tím ihned poté vyslovil nesouhlas, to už se pomalu stává folklórem tohoto diskusního vlákna...

Steve (Po, 11. 8. 2014 - 13:08)

Ani takový Protektorat...To díky gine zfanatizovaným fašistickým Němcům, to byli dobráci co. Ještě dodnes jsou z toho následky, špatné nálady atd.

Eva (Po, 11. 8. 2014 - 12:08)

tahle diskuze kvete,jen přičuchnout a smrdí krchovem.

No (Po, 11. 8. 2014 - 11:08)

> Ani ne. Spoléhám na...Takové nesmysly se skutečně nedají číst.

David, uvažuje (Po, 11. 8. 2014 - 06:08)

tak jak je to, někteří co na vojně nebyli se chovají jako přerostlé děti, někteří ano, někteří ne........tak jak to je, já jsem na vojně nebyl, vyučil jsem se, udělal školu, oženil jsem se , postavil dům, rozvedl jsem se , oženil postavil druhý dům, zplodil tři kluky a dvě holky a chovám se jako dítě? No to mě podrž. Za to že jsem nebyl na vojně, protože můj otec byl kulak, já byl nespolehlivej, raději mne zavřeli, byl jsem v kriminále v 18 letech, jen sedm měsíců, o vině nebudu diskutovat, pro stát jsem byl gaeuner i když dneska lidi spáchají zločin jsou na svobodě. Pro armádu jsem byl k nepoužití, nesouhlasil jsem s režimem, tedy jsem pracoval nějaký čas na šachtě a jako vzor jsem byl svobodný. Takový život by se ti Davide zajídal, ale já z toho nemám mindrák. Ani dnes nežádám nějakou rehabilitaci a satisfakci. Prostě žiju a mám zdravé velké děti, a ty napíšeš že se chovám jako přerostlé dítě. To je vidět že vůbec nerozumíš životu a jen plácáš nesmysl za nesmyslem.

Režimy sice tvo (Po, 11. 8. 2014 - 02:08)

> A když jsme už u toho...Ani takový Protektorat Böhmen und Mähren si Češi sami pro sebe nezřídili...

David (Po, 11. 8. 2014 - 01:08)

Ti, co na vojně nebyli, se...> Ti, co na vojně nebyli, se chovají jak přerostlé děti.

Někteří ano, a někteří ne - podobně jako ti, co na vojně byli.

Buď jak buď, lidem jako vy není a nebude dovoleno žádné mladé plnoleté muže zotročovat pouze za účelem jejich "převýchovy" k poslušnosti autoritám, respektive osvojení si nějaké "kázně, pořádku a sebeovládání" z jejich strany.

Pokud by snad mělo smysl na mladé dospělé lidi nějak výchovně působit třebas i na náklady daňových poplatníků, viděl bych jako daleko přínosnější podporovat jejich ekonomickou dravost a podnikavost.

Nejen mladým lidem, ale mladým lidem především, by měly být maximálně zjednodušeny podmínky pro nastartování vlastních soukromých businessů a maximálně omezena jejich zbytečná buzerace ze strany často stále neefektivních a zkorumpovaných státních orgánů.

Jen tehdy, bude-li mít ekonomická dravost a podnikavost mladých lidí vždy zelenou, omezí se i jejich ekonomické problémy, nezaměstnanost i nežádoucí návyky, které jim brání prosadit se nejen v domácí, ale i mezinárodní tržní konkurenci.

David (Po, 11. 8. 2014 - 00:08)

Ti, co na vojně nebyli, se...> A když jsme už u toho režimu - režimy si tvoří lidé. Nebo si myslíte, že se občané bývalé ČSSR někam vypařili a jsou tu teď samí "demokrati" ?

Režimy sice tvoří lidé, ale netvoří je nutně jen sobě.

Komunismus byl zemím středo-východní Evropy po 2. světové válce vnucen Sovětským svazem.

Když maršál Tito prosadil v roce 1948 pro svoji Jugoslávii politický kurs nezávislý na Sovětském svazu, Moskva přinutila každého ze svých zbývajících satelitů popravit vybraný vzorek svých vysokých stranických a státních činitelů, aby každého přešla chuť na nějakou další rebelii á la Tito.

Když v roce 1956 stalinismus ztratil legitimitu v Maďarsku po chruščovovské kritice Stalina, Sovětský svaz následně brutálně potlačil madarské protistalinistické lidové povstání.

Když se Brežněvovi v roce 1968 nelíbil kurs československých reformních komunistů, nařídil vojenskou invazi do Československa.

Sovětská brutální hegemonie tak zabránila Čechům, stejně jako jiným národům středo-východní Evropy, uspořádat si svoje poměry v souladu se svými vlastními politickými tradicemi. A českou politickou tradicí byla a je liberální demokracie západního typu, a proto je to právě toto politické zřízení, ke kterému jsme se vrátili po skončení sovětské hegemonie a porážce domácích normalizačních zrádců a kolaborantů.

mamut (Po, 11. 8. 2014 - 00:08)

Mamute, on je rozdíl mezi...Ti, co na vojně nebyli, se chovají jak přerostlé děti. V tom je ten problém. A nezáleží na režimu. A když jsme už u toho režimu - režimy si tvoří lidé. Nebo si myslíte, že se občané bývalé ČSSR někam vypařili a jsou tu teď samí "demokrati" ? Ne, je to stejná pakáž jako předtím, akorát převlékla kabáty a vydává honbu za penězi za vrchol svých schopností a právo na svobodu.

mamut (Po, 11. 8. 2014 - 00:08)

Výchova? Když většina...Jak probíhá výchova v rodinách je vidět na růstu kriminality mládeže. A to policie a soudy, aby neměly tolik práce, posunuly hranici trestného činu na způsobenou škodu nejméně 5000,-Kč. Jistě, výchova má probíhat v rodině. Ale považovat devatenáctiletého výrostka za zcela dospělého (i když je od osmnácti let plnoletý a má volební právo), mi někdy přijde úsměvné. V tomhle věku pro něho už rodiče přestali být autoritou. A právě vojna byl předěl, kde poznal jiné autority a kdy se z rozmazleného mamánka stal opravdový chlap. Je zajímavé, že dříve byla plnoletost až v jednadvaceti letech - po vojně.

David (Ne, 10. 8. 2014 - 23:08)

Kdo má zájem se podívat na přesnou definici branné povinnosti podle současného branného zákona, může si otevřít tento link:

http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-585

Steve (Ne, 10. 8. 2014 - 23:08)

Nevím co bych měl či neměl pobírat ale tak to přeci bylo.

Reklama

Přidat komentář