Reklama

periorální dermatitida

melča :-( (St, 2. 3. 2011 - 22:03)

dobry den moje babička ma 59 a ma něco s očima myslím dermatitida mam oni veliky strach ona šla na operaci se znaminkem ktere měla u oka a potom mi mamka řekla že z babičkou nepojedudo chorvacka že je važně nemocna atd je to smrtelne nebo něco podobneho???

kačaba (St, 2. 3. 2011 - 16:03)

A jesště jsem zapoměla dodat, že se chystám k nějaké léčitelce, protože jak vidno, doktoři to umí vyléčit pouze ATB...máte někdo zkušenosti s nějakým léčitelem? Mějte se fajn a snad brzo bez PD.

Kačaba (St, 2. 3. 2011 - 15:03)

Ahoj všichni, co trpíte touto svinskou nemocí. Já už mám PD asi od 16 let (teď mi táhne na 30). Mimo PD mám i lupenku cca od 10 let (krásná kombinace). Ta se však dlouhodobě naštěstí neprojevuje
Poprvé to bylo cca v 15 letech, kdy jsem vysadila veškeré maso a notně jsem popíjela alkohol (hold puberta). Nebyla to tenkrát klasická PD, ale spíš jsem mela celý obličej osypaný. Upozorňuju, že jsem nepoužívala žádnou dekorativní kosmetiku a snad jen krém na suchou pokožku (ale už si nepamatuju, co to bylo). Takže řeči, že PD je z kosmetických přípravků neplatí u všech. Tenkrát jsem dostala Zineryt (ATB v prášku) a kupodivu to pomohlo.
Potom cca v 16 letech jsem byla kvůli psorce zaslána do lázní, kam jsem vůbec nechtěla – takže stres a PD v plné kráse vyletěla napovrch. Tam mě mazaly sestry na tajňačku kortikoidem (abych prý nebyla tak červená) a ještě mi nezapomněly připomenout, ať to neříkám doktorce. Když si na to teď vzpomínám, tak by mě kleplo. Takže při odjezdu z lázní jsem na tom byla hůř než předtím (a to se dá říct i o lupence). Už nevím, jak jsem se toho zbavila, ale tuším něco o ATB.
No a pak jsem měla střídavě klidový stav se zhoršením, ale cca 1x ročně nebo 1x do několika let, kdy jsem to nějakým způsobem dala do kupy.
Teď je to asi tak, že cca před 4 lety se mi objevila PD, ale JEN KOLEM OČÍ (takže PD nemá úplně přesný název). Upozorňuju, že mi do té doby nikdo neřekl, že to může být PD, to jsem se oficiálně dověděla asi před 2 lety. Po kolečku od kožní, která mi napsala oftalmo azulen a poslala mě k oční, která mi pro změnu dala kortikoid (krásně to zhoršil), jsem se dostala znova ke kožní, která nechápala, že mi to oční vůbec napsala a papala jsem Entizol. A půlroční trápení bylo během pár dní pryč. Bohužel jen krátkodobě a PD se do několika měsíců vrátila.
Jinak mi stav zhoršuje alkohol zejména víno a tvrdý - cca před 2 rokama jsme velice slavili silvestr a do 3 dnů po slivovicové party PD jak na koni. To je opakuje cca na jaře a podzim (myslím výsev PD a ne slivovicová party o). Taky jsem cca před 3 lety vysadila HA, a možná to má souvislost.
V této době je to asi tak, že intervaly mezi výsevem a klidovým stavem, což je cca 3-6měsíců, klidový stav udržuju modrou indulonou na promaštění (35Kč) velmi suché pokožky (mě vůbec nedráždí) a zásypem na případný pupínek Sulfothion (zásyp se sírou) za 23 Kč.
Až na mou vlastní žádost mi dokrorka (obvodní) nechala udělat testy na Helicobacter pylory, samozřejmě pozitivní, což je asi příčina mojí PD. Na něj je léčba (metronidazol = Entizol nebo Amoxicilyn = Curam) + Claritromycin = Klacid + na snížení kyselosti žaludku omeprazol = helicid. To vše jsem papala 14 dnů, a helicid 3 mesice. Pleť jak dětská prdelka. Bohužel zase jen dočasně, pokud mám klid a počasí bez větších teplotních výkyvů jsem OK většinou půl roku nebo méně.
Doktoři mi samozřejmě nechtějí ATB tak často předepisovat, ale když nic jiného nezabere, tak nevím, co budu dělat, pokud budu mít na ně rezistenci. Moje závěry se shodují s MUDr. Otka, která tu psala příspěvek cca v roce 2009. Hydratační krémy PD velice zhoršují, pokud ji přímo nevyvolaly. Ať na sebe mažete cokoliv a váš stav je rozjetej, nepomůže ani svěcená natož jarišova voda, ale jen ATB.
V těch mrazech co byly minulý týden, se mi PD (zhruba po 5 měsících zase vyrašila, kupodivu zase spíš na tvářích a kolem očí a na víčkách). Jsem opět na ATB a lokálně se mažu rozexem. Používám do práce toleriane make up (nedráždí mě) a odličuju se sensibio micelární vodou z Biodermy, kterou hned setřu vatičkou namočenou v černém čaji. Je to asi 3 den co zobu ATB, tak uvidime jestli zaberou. Na noc se po rozexu mírně zasypu sulfothionem, takže to ani nejde vidět, jak je to červeny. Jinak musím říct, že od toho co se mi to pravidelně vysévá několikrát do roka, jsem nemela pleť úplne OK, sice pupínky zmizí, ale citlivost a zčervenání kolem pusy je pořád. Když jsem to řekla doktorce, 2 minuty na mě upřeně koukala a napsala mi aknekolor (taky na ranu), kterej sem použila 1x a skončil v koši. Několik kožařů jsem vystřídala a musím říct, že nejlepší byla asi MUDr Jana Karhanová ze Štěrnberka, která s váma probere aj psychyku - ona je fakt skvělá. Ostatní doktoři si třeba mysleli, že mám atopickéj ekzém a psali mi kortikoidy. Kolikrát si říkám, jak dlouho mají praxy, nebo jestli snad uměle doplňují počet pacientů tím, že jim pišou to, co uškodí.
Někde jsem četla, že v 35 PD ustupuje. To je snad poprvé co se těším na další narozeniny o)), kéž by to byla pravda. Jediny pozitivum je, že neutratím za drahou kosmetiku, protože moje pěče o pleť stojí cca 20Kč měsíčně za indulonu.

Lene (Út, 1. 3. 2011 - 11:03)

Kláro ty mastičky o kterých píšeš jsou určitě s kortikoidama proto se to vrací. To vysaď, určitě se to na chvíli zhorší ale kup si Jarishovu vodu a uvidíš že to pomůže. Já to kombinovala s mastí Rosalox (ráno a večer)a lékařskou vazelínou (přes den v práci protože jsem to měla vysušený) a je to po týdnu pryč. Akorát teď nevím jesli se mám dál mazat, protože jsem četla že léčba PD trvá 8 týdnů. Mast rosalox je na předpis ale dala mi ji kamarádka která PD měla taky a mě kožní pořád předepisoval právě masti s kortikoidama. Nemá někdo s Rosaloxem zkušenost? díky

Jana (Ne, 20. 2. 2011 - 21:02)

Ahojte,
je mi 24 a s periorální dermatitidou bojuju půl roku. Zjistila jsem, že mi ji výrazně zhoršuje jakýkoliv kontakt s mým přítelem (líbání, mazlení), pokud není úplně čerstvě oholen (stačí půl dne neholení). Jsem s přítelem - mám dermatitidu. Stačí pár dní bez kontaktu - následuje výrazné zlepšení. Nemáte prosím nějakou radu co s tím dělat? Krachuje mi kvůli tomu jinak bezproblémový vztah, psychicky mě to deptá (však to asi znáte). Děkuji, Jana

klára (Čt, 17. 2. 2011 - 20:02)

Ahojte,
bojuju s pd už 3roky, vždycky jí zaženu do měsíce mazáním citalfate od Avene (místo krému) ale ten se může používat jen krátkodobě a je pravda že po cca týdnech už tak nepůsobí. Když se to nelepší kožní mi předepíše nějakou vodičku co se míchá přímo v lékarně ale jméno netuším. V čem jsem nejvíc chybovala bylo že jsem s léčbou polevila když se to zlepšilo a za týden to bylo zpátky!

m (Čt, 17. 2. 2011 - 20:02)

n

Iveta (Čt, 17. 2. 2011 - 14:02)

Mně se to poprvně udělalo v září roku 2010 a to ve chvíli, kdy jsem měla kluka. Takže doteď si s mámou myslíme, že to musím mít od něj. Mazali jsme to tekutým pudrem, který mi to vysušil.. A až do 12. února se mi to jenom loupalo, takže jsem to mazala zázračným kelímkem z Oriflamu. V pátek jsme si koupili liči a já ho všechen snědla. V sobotu jsem šla na ples kde mi to hodně zčervenalo a začalo to svědit. Jedna známá mi doporučila Jarišovu vodu. Takže jsem si dávala obklady a mazala to indulonou. Včera jsem byla na dermatologii, kde mi pani dermatoložka řekla, že Jarišovu vodu klidně můžu používat dál a předepsala mi Aknemycin 2000 (mastička s antibiotikama) a Locoid Crelo (vodička). Mám to o 50% lepší, než onehdy na tom plese, ale podle mě je to zásluhy Jarišovy vody..

Jana L. (Út, 11. 1. 2011 - 11:01)

Ahoj všem, také trpím periorálkou - po použití kortikoidů na obličej a přehršlí make-upu a nedávno jsem si vzpoměla, že jsem před lety hodně kožních věcí léčila Lavarisinem. Tak jsem jej opět zakoupila v lékárně. Pozor ne Rybylku, ale ručně míchaný Lavarisin. Stojí kolem 50,- Kč. Mažu se na noc a je to skoro pryč. Hlavně mě nesvědí obličej. Hodně to zesvětlalo po 14-ti dnech. Z fleků jsou malé pupínky. Jakmile je volná chvíle a nikam už nemusím, natírám se i přes den. Omývám se Jaryshem. Make-up používám lehký tekutý od Maybelin, ale už se nepudruji jako dřív,jen tvářenku. Zhoršení mám jen, když si dám omylem pleťovou vodu. Tak přeju hodně štěstí s Lavarisinem :-).

Hanka (Čt, 6. 1. 2011 - 15:01)

S PO se potýkám už od ranné puberty, tedy hoodně let.:) Jako první jsem vyřadila pasty a ústní vody s fluorem, to je hnus! Teď už mám jednou ročně jen pár pupínků.
Nejlépe mi zabírá metronidazol v gelu. Na omívání slaboučký roztok hypermangánu (barva asi jako růžové víno, ne tmavší, spálili byste si kůži) Pokud mám potíže, omývám si ložiska hypermangánem i pětkrát denně, svědění za chvilku přestane a krásně to vysychá.
Zkoušela jsem i obklady z černého čaje, ty jsou taky ok.každý si asi najde to svoje. Co ale vím jistě, že korditokidy jsou u PO ZAKÁZANÉ! Po chvilkovém zlepšení se stav třikrát zhorší.Doktor mi napsal první kortikoid v 15-ti letech a když jsem pak s pupínky rozlezlými po celém obličeji šla za jinou lékařkou, chtěla mě hospitalizovat!! Pokud vám někdo napíše kortikoidy na obličej, ihned změntě lékaře!

Rita (Po, 29. 12. 2008 - 12:12)

Už jsem se zde několikrát zapojila do diskuse-měla jsem antibiotika DOXYBENE,mast ICHTOXYL,kterou používám dodnes,protože i promašťuje a myla jsem se Jarišovým roztokem Pd mi zmizela a od té doby zatím klid-líčím se, piju kafe i kouřím,jím i kořeněná jídla,prostě vše jako obvykle-myslím si,že pokud člověk vydrží ten počáteční boj-bez líčidel a všech ostatních věcí-může se těšit,že po cca 5-6 měsících se vše vrátí k normálu-hlavně zbytečně nekombinovat a nepoužívat více zaručených tipů!!!!!Vím,že každý je individuální,takže to nemusí pomoci všem,ale má diagnoza byla stanovena -PD stresová-dnes pokud prožívám stres a nebo jsem nevyspalá,tak se mi náznak opět objeví,ale po namazání ICHTOXYLEM a uklidnění vše zmizí do druhého až třetího dne.Držím place všem bojovníkům!!!

Jurník (So, 13. 12. 2008 - 14:12)

Vážená Sárino máme pro Vás řešení informace na tel:731316242 p. Jurník

Eva (St, 3. 12. 2008 - 15:12)

Ahoj, já dnes byla u kožní lékařsky a zmínila jsem se o tom, že mám zavedenou 2,5 měsíce antikocepční tělísko Mirena (zatím s ním mám velké potíže).A přesně tu dobu mi trvá periorálka. Potrvrdila mi, to s největší pravděpodobností souvisí a napsala mi antibiotika a nějakou dělanou mast. Takže zatím nemohu říct, jak to zabere, ale spíš to sem píši proto, aby si případné nešťastnice mohli dát 1+1+ dohromady. Držím všem palce s oběma problémy.

Monika (St, 3. 12. 2008 - 07:12)

Moc bych Vám chtěla poděkovat za rady :-) určitě mi to hodně pomohlo ! Bohužel zatím mi žádna doktorka nedokazala pořádně říct co mužu a co zase ne . Včera jsem byla u lékařky a napsala mi ENTIZOL, tak doufám, že celková lečba mi pomůže . Všem přeji úspěšný boj s touto nepříjemnou nemocí !!! A ještě jednou děkuji za rady :-)

Majda (Ne, 30. 11. 2008 - 19:11)

Jo a abych nezapomnela, tak z toho jsem take nemela radost, ale rada sest zni 6) po dobu lecby zadny alkohol:(

Majda (Ne, 30. 11. 2008 - 19:11)

Ahoj,perioralka je humus. Zatim me potkala trikrat, takze uz o tom neco vim. Nez jsem ale potkala lekarku, ktera o tom neco vi, tak jsem si prozila dobry muka. Drivejsi lekari mi umeli davat kortikoidy, cimz mi jeste prihorsili. Doktorka, ktera mi pomohla mi dala seznam veci, kterem nesmim a ktere musim, bohuzel ho uz nemam, tak napisu alespon to nejdlezitejsi, na co si vzpomenu. Takze, zaklad je: 1)nepouzivat na oblicej vubec vodu. Vim, zni to hrozne,ale verte, ze v tom je hodne. Oblicej jsem smela ocistovat pouze Excipialem kremem, ktery jsem si davala na cistici vatovy tampon. 2) Zadne liceni, ani oci. Ikdyz to oblast oci nepostihuje, tak proste nesmite na oblicej pouzivat nic! To jsem trpela, jak zvire,ale protte jsem vedela, ze musim, pokud se toho chci zbavit. 3) Po dobu lecby, nepouzivat pastu s fluorem. 4)Nejist hodne korenene jidlo, nejist nepit moc horke, nepit kafe, nepohybovat se v zakourenem prostredi (sama kouriim, takze dost obtizne, proto jsem prestala kourit doma,ale venku, abych v tom kouri moc nebyla)5) Asi dost dulezita vec. Mast, ktera byla mou hlavni lecbou se jmenovala Rozex. Mazala jsem tusim rano a vecer v lehke vrstve, po nejake dobe pouze vecer.
Dodrzovala jsem striktne tato pravidla a ted vas asi nepotesim, ale po dobe dvou mesicu, jsem byla uplne vylecena. Dva mesice jsem trpela,ale uz mam dva roky pokoj. Mohu vsak rici, ze nejake ucinky jsem videla uz treba po 14 dnech, takze pak uz to slo lepe, protoze jsem verila, ze tahle cesta ma cil. Vsem kdo maji tohodle smejda drzim moc palce, aby se ho co nejdrive zbavili. A pokud date na mou zkusenost, tak verim, ze Vam to take pomuze.

Monika (Út, 25. 11. 2008 - 12:11)

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych porposit o radu . Již přez půl roku trpím periorální dermatitídou okolo pusy. Docházím na kožní do nemocnice, ale vůbec nic mi nepomáhá. Vysadila jsem veškerou kosmetiku, změnila jsem pastu, omezuji mlečné produkty, zeleninu, ovoce, cukrovinky, ale stále to nestačí :-( . Na kožní mi předepsali LOCOID CRELO, AKNEMICIN, BELOGENT . Chtěla jsem se zeptat jestli je nějaké vyšetření, které by mohlo pomoct k léčbě ? Třeba vyšetření pleti, krve... před Vám děkuji za odpověď . Můj email: nika.q"seznam.cz

Olča (So, 15. 11. 2008 - 19:11)

Periorální dermatitidou jsem trpěla přes 2 roky.. Jediné, co mi opravdu pomohlo je pleťový krém s bílým ichthamolem od firmy Herbacos Bofarma. Ten ale nyní nemohu nikde sehnat.. Všude je vyprodán. Dokonce ho nemá ani sám výrobce. Jsem zoufalá:(

Hana (Po, 10. 11. 2008 - 16:11)

A můžete nám napsat jaké složení těch léku-doplňků ? nebo je to tajné jako u Herbalife a proč nemá Vaše firma doménu harmonie.cz apod.a má jí na volný.cz,to nezní moc věrohodně

Hana (Po, 17. 11. 2008 - 18:11)

vyrábí se teď hodně podobná věc s názvem ICTAMO.je to ichtamol + zinek

Reklama

Přidat komentář