Reklama

DOMY PRO SENIORY

Tonka (Ne, 11. 10. 2015 - 17:10)

taky ste to zažila,jak...Ano, zažila jsem si to s maminkou. Hodně jsem jí pomáhala, ale když pak byla po mrtvici na půl těla ochrnutá, ležák a dělala pod sebe, jsem to dlouho nevydržela. Byla 3 měsíce v LDN a doma to opravdu nešlo. Byla silná, neutáhla jsem ji, u toho jsem chodila do práce a měla jsem doma muže. Bydlela od nás 5 km. Dříve byla hodná a po mrtvici hrozně zlá. Byla jsem šťastná, když ji vzali do DD. Nejdřív se na mě zlobila, pak byla ráda, že tam má společnost a mě se moc ulevilo.

Marie. (Ne, 11. 10. 2015 - 15:10)

Vidim tady,že jsou i taci...Nedejte se zlomit maminkou. Moje mamka taky nechtěla ale nakonec podepsala. Dokud byla v nemocnici, musela jsem za ní každý den chodit. Stalo se že jsem sama měla horečku přes 39, ale maminka trvala na tom abych přišla. Já nemohla dojít ani na WC. Nebo manželovi jsem musela volat záchranku, nemohl se pohnout. Co jsem slyšela výčitek. Pak když byla v DD mimo naše bydliště baly vděčná za návštěvu. Je to smutný ale mě se ulevilo.
Hrozný je že i já stárnu a bojím se. Děti bydlí daleko a nemůžu se na ně spolehnout. Zatím to jde, ale...

marie (So, 10. 10. 2015 - 23:10)

Paní Marie, netrapte se, o...taky ste to zažila,jak pišete a jak ste to vše zvladala a hlavně maminka?

Tonka (So, 10. 10. 2015 - 21:10)

Vidim tady,že jsou i taci...Paní Marie, netrapte se, o maminku se tam postarají, nic lepšího pro ni nemůžete udělat. Podejte žádost už teď, až bratr odejde, aby už byla zaopatřená. Není vaší povinností se o maminku postarat, máte svoji rodinu a tu stavte nade vše. Staří lidé někdy umějí zabrnkat na nervy, nevidí situaci reálně. S bratrem se domluvte a řešte to za ní, nenechte se vydírat. Přeji hodně sil. Zažila jsem si to také.

marie (So, 10. 10. 2015 - 21:10)

Vidim tady,že jsou i taci lide co do DD chtěji jit a zase na to nemaji. A ti co na to majía jdou tam,nebot to jinak nejde,tak si stěžuji,kdyby to tak šlo s nima vyměnit.Já mam maminku,taky do DD nechce,ale bohužel,nedá se nic dělat.Já ji ksobě vzit nemohu-malej byteček a bydli se synem,který se o ni nedokaže postarat.Nezaslivám to brachovi,ma svě zdravotní problémy a s maminkou někdy vyjit je těžko.Nakupy ji donese,ale tot vše,když mamce řikam at si nechá vozit obědy pro sebe a pro bratra tak to ne-škoda peněz. A tak jen vařívala ty nejednodušši jidla,bratr ten si muže koupit oběd v práci.A pořad ho jen sekyruje,to udělej atd..on se raději veme a jede na celý den pryč.Mne pak maminka volá at přijedu,že je ji smutno a že to a to chce podat.Kolikrat jsme s bratrem ji mluvili at si požada o DD,ale ani slyšet o tom nechtěla.Syn se pry musí postarat a hotovo.Jenže pak važněji onemocněla,a v nemocnici se hodně změnila,je taká tichá,nesekyruje,prostě hodná,tak jak by měla byt už předtím.Jenže bratr se o ni nepostara,nezvladne to a já nemohu tam jit bydlet,mam svou rodinu. Mám maminku rada,ale ne na ukor rodiny.Takže nakonec souhlasila s DD,ale už ji opět otrlo a nechce tam jit.Již si fakt nevime rady.Bratr nyní přišel o praci a nyní zvažuje pracovat 150km od domova,takže stejně do domova maminka musí,nemuže byt sama bez pomoci. I kdybych tam 2 x za den za ni zašla,něco pečovatelka,ale co dal? Co noci samotna atd...Já jsem již uplně na dně s nervama,proč nas tak trápí? Nyní k ni začly chodit sousedky,ktere u ni i par měsicu nebyly a jen do ni husti,že domov je ta poslední věc,že tam hnedka umře a že ony by do domova nešly za žadnou cenu. Ano ony jsou zdrave,soběstačne.Mne pomlouvaji,že se mam o maminku postarat i na ukor manželstvi,že je to ma povinnost.Jat to mam vše zvladnout???

Tonka (So, 10. 10. 2015 - 08:10)

Já jem ročnik 1945,duchod...Já bych vám poradila se dojít zeptat na sociálku se všemi doklady o placení nájmu, elektriky, uvést, kolik vám zbyde po zaplacení všeho. Oni vám tam určitě poradí, mají s tím velké zkušenosti.Pokud máte nějaký majetek, prodejte ho. Zkoušejte to i jinde s těmi DD, na netu se dá hodně dohledat. Také vám přeji hodně štěstí.

Marie. (Pá, 9. 10. 2015 - 18:10)

Já jem ročnik 1945,duchod...Zkuste poptávat i DD jinde. http://www.gerontologie.cz/showdoc.do?docid=30 Tady si najdete kraj a jsou tam i volná místa. Někdy je potřeba je provolat protože volná míst se moc neaktualizují. Já měla mamku v Sedlčanech a důchod měla ještě menší než vy. Přeju hodně štěstí.

klara (Pá, 9. 10. 2015 - 16:10)

Já jem ročnik 1945,duchod mam pouze8300kč,takže o domově pro seniory se mne muže jen snit. ano,mam dvě děti,aleoni jsou radi,že mají co jist a nemužou mne přispívat.Na třech mistech jsem se informovala a musí vam zbyt 15% z duchodu a vesměs pobyt se stravou je kolem 8800-9200kč.Takže musim přežit v malem bytečku a nevim jak to bude dal,kdyžjiž nyní mam dost zavažne problémy.Byla bych ochotná jet i do jiného města,ale kde to mne prosim poradte,zdali něco takového je. Děkuji

Jana (Čt, 8. 10. 2015 - 19:10)

Vlasto ale víte co se musí...Já dobře vím, co to znamená, tohle by pro mě žádný problém nebyl, navíc to absolvovala moje sestra a šlo to hladce. Myslím, že je hodně lidí, pro které je komunikace s úřady velký problém, proto nemají často peníze, na které mají nárok.

Gita (Čt, 8. 10. 2015 - 14:10)

No to se nedá nic dělat, to by si pak mohla žádat panička, která má malý důchod ale hektary pozemků, chápete?

IPavla (Čt, 8. 10. 2015 - 12:10)

Paní Vlasto, moje sestra...Vlasto ale víte co se musí absolvovat,aby jste získala příspěvek na bydlení?Janě se to řekne,ale ono to není jednoduché.Moje zkušenost- jsem v id 2 stupně,po 9 operacích.Na starobní důchod ještě nemám věk,ale práci neseženu.Požádala jsem o příspěvek na bydlení.Nejdříve se musí vyplnit papíry s otázkama jaký je váš majetek,s kým bydlíte a jaký příjem ten dotyčný má.Jaký vztah máte k bytu-družstevní,osobní nebo pronájem.Dále doklady že máte zaplacené všechny poplatky tzn. popelnice,nájem,inkaso.Výpisy z ůčtu za 3 měsíce.Já jsem žádný ůčet neměla a to ůřednice nedokázala pochopit a pořád po mě chtěla výpis.Když nakonec seženete potřebné papíry,nemáte vyhráno.Pak se ůřednice vnutí k vám domú na prohlídku bytu.Když to odmítnete,nedostanete ani korunu.To je moje zkušenost s ůřady.Nakonec jsem pár korun dostala,ale to ponižování a jednání je hodně nepříjemné.

otázka (Čt, 8. 10. 2015 - 11:10)

"Dům s pečovatelskou službou není zařízením sociálních služeb podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o sociálních službách), ale jedná se o byty ve vlastnictví obce, o nichž také sama obec rozhoduje. To znamená, že přiděluje tyto byty na základě předem stanovených kritérií jednotlivým žadatelům o tento druh bydlení, s nimiž pak uzavírá běžnou nájemní smlouvu."

Jana (Čt, 8. 10. 2015 - 10:10)

Co myslíte přesně tím...Pečovatelský dům.

otázka (Čt, 8. 10. 2015 - 09:10)

Co myslíte přesně tím pojmem pečovák?

Jana (Čt, 8. 10. 2015 - 09:10)

dobrý den,chtěla bych se...Paní Vlasto, moje sestra měla také takto malý důchod, ale na sociálce jí dali příspěvek na bydlení, takže má asi 10000. Ale bydlí sama. Určitě si požadavek na pečovák dejte, když je vaše situace taková, ale řešte to, nikdo nemá právo vás takto ponižovat a trápit.

Vlasta (Čt, 8. 10. 2015 - 01:10)

dobrý den,chtěla bych se zeptat zda mám jako 60letá nárok na pečovák,bydlím u přítele,ale ten je cholerik a neustále mě vyhazuje,k dětem jít nepřipadá v uvahu,sami se mačkají v malých bytech i s dětma.Mám 5320 kč důchod,

Zajmej se (St, 7. 10. 2015 - 15:10)

A víš že jsou příspěvky a sociální dávky v bezmocnosti ?

Klára (St, 7. 10. 2015 - 14:10)

A víš kolik důchodců na to z důchodu nemá? Podpora od dětí? Ona prodavačka on v ID nemocný jedno dítě na internátě a druhé ještě ve školce.

Martin (Út, 6. 10. 2015 - 22:10)

Proč někteří lide odsuzuji dat rodiče do DD? To nechapu.Když to doa prostě nejde,má někdo zdravotni problémy a nemůže se teda starat ještě o rodiče,kteři potřebuji pomoc,tak proč jim nezajistit dustojné stáří,kde mají vše potřebné? Muj otec je v domově od 70let,bydlel s dcerou,mou sestrou,ale ma taky dost zdravotní problémy a moc ji to ubíjelo i když to nedala najevo.Když otec onemocněl,ležel v nemocnici a po měsici se skoro učil chodit,Byl slabý,a sestra se o něho starala,tak se rozhodl,že si podá žádost.Poslal je do třech DD a po pul roce měl nástup. Jsou na pokoji tři chlapi,docela si sedli,ma svou televizi,dá si sluchátka na uši a kouká na ty sve dokumenty,prochází se po společných prostorách,zučastnuje se všech aktivit a uplně nám tam ožil.Nejdřiv jsme za nim jezdili každý tyden ,takže měl dvě navštěvy tydně,ale nechce aby sme tam tak často jezdivali,nemáme ani jeden auto a busem je to dvě hodiny.Voláme si obden a vždy jsem spokojen,když slyšim jeho spokojený hls,začne mne vykladat co vše dělal,co měli k jidlu atd... Takže,vy co zvažujete a trapite se,zdali dat rodiče do DD,DEJTE.Je to pro obě strany lepši.Ano,jsou výjimky,kdy staři nechcou opustit domov a mysli si,že děti se museji postarat,ale to jsou sobci. Kdyby jim zaleželo na dětech i když už jsou ty děti taky skoro v duchodu,tak by do DD šli a spokojemě tam dožili a radovali se z navštěv svých blízkých.A okoli? To bych vůbec neřešil,kdo chce tak vždy pomluvi,na to se neohlížejte.

Jana (Út, 6. 10. 2015 - 15:10)

jenže já nejsem schopná...Paní Marto, na nic nečekejte a mamince zařiďte DD, sama už nemůžete a na lidi nehleďte. Rozumný člověk to pochopí a hlupákům pusu stejně nezavřete. Já nevím, kde a jak se to vyřizuje, snad vám tu někdo poradí, ale když to neuděláte, sama se zmaříte. Držím vám palce a napište pak, jak to pokračuje.

Reklama

Přidat komentář