Reklama

cysty na vajecnikach

XYpsylonka (So, 28. 4. 2007 - 09:04)

Marto: Neboj se! Vím, že se mi to už říká lehce, ale v pondělí jsem přišla na řadu a dneska jsem třetí den doma... V nemocnici jsem nikdy nebyla - bohudík, nebo bohužel? (když jsem ještě bez dětí), doktorů se bojím jako čer t kříže a zvládla jsem to! A přitom jsem strašpytel na entou, už jen když vidím zdravotní středisko. Taky jsem se bála, ale až uvidíš, že nejsi sama, kdo má nějaký problém, tak to bude lepší. Navíc, mně napíchali nějaký injekce - proti křečákům a něco na uklidnění, pak mi sestra řekla, že už si jdou pro mě, obalila mě prostěradlem a jelo se...všechno si pamatuju, i na sále, jak jsem si lehla, jak kolem se Dr. smáli, sestry připravovaly, že mi sestra něco píchala do žíly, mluvil na mě anesteziolog, dával mi dejchnout, řekl 350 a já už o ničem nevěděla. Když mě vezli na "akci" tak jsem si přišla, jako kdybych jela na kosmetiku a ještě jsem na sále pozorovala sestru jak mi píchá něco, potom jak mě dál připravujou...jelikož jsem byla něčím omámená, tak mi bylo opravdu hej a nebála jsem se!!! Takže tady strach mít snad nemusíš, potom se vzbudíš, můžeš mít větší či menší bolesti nebo ti může být i lehce špatně, ale na vše je nějaká injekce! Neboj, já naštěstí neměla extra velký bolesti ani mi nebylo špatně. Vše se mi dobře zdařilo a mělo by to být dobré i nadále...Díky velký cystě jsem přišla o půlku 1 vaj., ale to ještě mohu děkovat Bohu, protože mi původně řekli, že vemou celý...ale vaj. byl způlky nezničený...sice nemám moc dobrou prognozu, co se týče dětí, ale připouštět si to nechci. Jo, já se taky hodně bála samotné operace, a Dr. řekl, že to je minimální invazivní zákrok do těla..mně to totiž původně chtěli dělat laparotomií, protože jsem to měla hodně velké. Tak ti Marto přeji, ať ti to všechno dobře dopadne a jsi brzy fit! Já si říkala, že to zvládla kámoška, ostatní, a že jsou mnohem horší věci na světě a že přeci nesmím být taková srababka a bát se všeho a co je zlé, mě posílí! Hlavně se snaž myslet pozitivně, já si celou dobu předtím říkala, Neboj se, zvládneš to, bude to všechno OK!

marta (So, 28. 4. 2007 - 07:04)

zítra mám nástup do nemocnice na laparo cyst bojím bojím :-((

zuzana (Út, 24. 4. 2007 - 10:04)

Milá Šárko, moc rada bych se s tebou podelila o pocity. Mam totiz navlas stejnou diagnozu a vse vnimam velmi podobne jako ty, termin me operace byl 19.3.07. Jake jsi mela markery pred ope? Ja jsem mela vse negativni. Rikali mi taky, ze v mem veku bude vse OK.Ale nekteri zas rikali, ze se muze stat, ze mi to budou muset hned vzit vsechno. Jak se citis? Ja nevnimam krome jizvy zadnou zmenu. Mam jen hrozny strach o bodoucnost. Je mi 33 let, bezdetna. Napis kdyz tak na zuzana"seznam.cz

unalira (Po, 23. 4. 2007 - 16:04)

za dva dny jdu na odstranění cysty z vaječníku,mám z toho obavy, držte mi palce... diky ..una lira

marta (Čt, 19. 4. 2007 - 16:04)

dávali vám cévku při laparo cyst?

A (St, 18. 4. 2007 - 23:04)

Šárko, a dělali ti předtím nějaký jiný testy? Nebo ten border zjistili až na histo? A jak si měla velkou tu cystu? Díky

Sarka (St, 18. 4. 2007 - 21:04)

Je mi 25 roků. Před měsícem jsem podstoupila laparoskopickou operaci původně cysty na vaječníku. Na to, že existuje riziko, že bude třeba vaječník odstranit mě upozornili. Taky to udělali, protože už byl úplně nefunkční, zcela pohlcený. Jsem ráda, že to udělali, co s nefunkčním vaječníkem. Navíc mi nedopadla dobře histologie (byl to border line tumor, neboli nádor hraniční povahy, který se může kdykoli zvrhnout v rakovinu). A to mi všichni (i doktoři) říkali, že v mém věku bude vše OK. Tak to bych si tam nechtěla nechat ani chviličku. Pravda je taková, že už mám vaječník jen jeden a o druhý se bojím. Brzy půjdu na další operaci-je to tam prý třeba dočistit od případných metastáz a udělat histologii všeho okolo. Musela jsem podepsat, že si přeji nechat tam můj již jediný vaječník a to i v případě, že nebude v pořádku. Samozřejmě, že nechci mít rakovinu, ale děti mít chci. A tak bych si kdyžtak nechala odebrat vaječník až později a to po odběru vajíček na umělé oplodnění. Není to lehké rozhodnutí, hlavně, když doktoři neustále vyslovují to šílené slovo-RAKOVINA. Držím všem pěsti a věřím, že bude líp.

A (Út, 17. 4. 2007 - 09:04)

Aha, tak děkuji, taky se to pokusím tak udělat. Dík

Návštěvník (Po, 16. 4. 2007 - 14:04)

Já jsem tam prostě do volného místa (k té jejich informaci, že v případě poškození budou odstraněny.... atd.) napsala, že si přeji i přes případné poškození vaječníky i vejcovody zachovat.
Přímo kolonka na to nebyla, to se omlouvám, to jsem se špatně vyjádřila. A doktoři takový odpor pacientky viděli asi poprvé, protože se mě ještě několikrát před začátkem operace chodili ptát, jestli na tom opravdu trvám.

A (Po, 16. 4. 2007 - 11:04)

No tak mě taky čeká operace-laparo, a dostala jsem papír, kde mám podepsat, že jsem byla poučena o všem možném, a že souhlasím s hlavním výkonem, popř. i s výkony vedlejšími, pokud to bude nutné a doktor usoudí..Jako výkon hlavní chápu odstranění cysty a výkony vedlejší,odstranění vaječníku apod. Ten papír se mi nechce podepsat, neboť jsem informovaná ještě úplně nebyla, není mi zatím všechno jasné a s riziky jsem taky srozuměná nebyla, vzali mě pěkně rychle hopem. Ten papír žádný kolonky nemá, tak nevím, zda mi dají podespat ještě něco takového. Protože tohle podepsat, je sice normální u operací, ale souhlasit jakoby se vším, to prostě nejde. Samozřejmě, že budu důvěřovat doktorům, ale na druhou stranu mám strach, hlavně vzhledem k mému věku, když děti ještě nemám a ani neplánuju. Tak teďka nevím, co mám dělat, podepsat ho s tím, že souhlasím s tím, at si se mnou dělají co chtějí a co uznávají za vhodné, se mi opravdu nechce. Jak čtu příspěvek výše, tak pořád je lepší, pokud to není až tak vážné, nechat to být a čekat na zázraky a současně dále mít pod kontrolou, než vzít a pak už s tím nic člověk neudělá.

Návštěvník (Po, 16. 4. 2007 - 09:04)

...ano, podepisuje se souhlas s operačním výkonem, ale současně tam mají kolonku, že souhlasím s případným odstraněním vaječníků nebo vejcovodů nebo jejich části, pokud jsou poškozené. Jistě, že zdravý vaječník neodeberou, o tom tady nebyla řeč, asi jsi nepochopila můj příspěvek výše, kdy mi doktoři chtěli odebrat poškozený vejcovod, který se nakonec spravil po injekcích Zoladexu a poškození je pryč!! A kdybych jim v té kolonce zaškrtla, že souhlasím, tak jsem prostě navždy bez něj!!!! Chápeš?

Návštěvník (So, 14. 4. 2007 - 16:04)

Při laparoskopii se nepodepisuje, to že souhlasíme s odstraněním vaječníků apod..., ale souhlas s operačním výkonem. Zdravý vaječník by žádný lékař jen tak neodebral.

Návštěvník (Út, 10. 4. 2007 - 22:04)

Ahoj neznama, no skoda ze jsem si to neprecetla pred mesicem. Nemusela jsem prijit o vajecnik s vejcovodem. Taky jsem si myslela, ze odstranuji organy radeji preventivne... Ubezpecovali me, ze k odstraneni musi mit opravdu zavazny duvod. Jenomze ja jako laik vubec nedokazu posoudit, do jake miry jsem paranoidni a hystericka, a kdy uz ten stav zacne byt natolik zavazny, ze se to odstranit musi. Takze nevim, jestli je ted dobre, ze nemam vajecnik a vejcovod, nebo jestli jsem to mela treba zkusit jeste s alternativni lecbou. To je prave to hrozne, ze toto nedovedu posoudit. Znami me nabadaji, ze musim lekarum vic verit. Ale jak to mam udelat, kdyz jsou to stejne jen lide, jeden lepsi, druhy horsi, navic si casto i protireci.

Edy (Út, 10. 4. 2007 - 13:04)

Jo, přesně, doktory zajímají hlavně body, pěkný svině to jsou, mám stejnou zkušenost.

Návštěvník (Út, 10. 4. 2007 - 12:04)

Ahoj holky, chci vám jen říct, abyste se nenechaly do ničeho nutit. Mě taky nutili doktoři před laparkou podepsat, že souhlasím s případným odstraněním poškozených vaječníků nebo vejcovodů, pokud to bude nutné (je mi 30). Já jsem jim tam napsala, že nesouhlasím, že si přeji vše zachovat, i když tam bude nějaké poškození. No a pak při té první laparce mi zjistili kromě cyst endometriózu a poškození pravého vejcovodu, ale neodstranili ho, protože jsem jim nedala souhlas. Půl roku jsem pak chodila na injekce Zoladexu (ten je na endometriózu) a pak znovu na kontrolní laparo. Doktorka mi pořád hrozila, že ten souhlas musím podruhé už podepsat, že tam ten vejcovod nemůžou nechat, protože by pak hrozilo třeba mimoděložní těhotenství, ale já jsem trvala na svém. No a ejhle: u druhé laparoskopie se zjistilo, že léčba Zoladexem pomohla i na ten vejcovod, je v pořádku a normálně průchodný a funkční!!! A přitom kdybych jim ten souhlas hned podepsala, už jsem dávno bez něj!!!
Chápu, že u někoho třeba může být stav opravdu natolik závažný, že je odstranění nutné, já jen píši svou zkušenost. To, že nemám souhlasit s odstraněním, mi poradila jedna gynekoložka, které jsem za to moc vděčná. Oni se tím prostě moc nezabývají, na všechno řeknou, že přece máme dnes to umělé oplodnění... takže nám stačí zachovat 1 nebo oba vaječníky. No mají za to přece body. Proč to zkoušet přirozeně, když to jde uměle, že? Je to prostě boj.

jája (Út, 10. 4. 2007 - 10:04)

Aha,tak to neznám,já jsem odjinud.Spíš zjišťuju,co a jak.No právě,že ještě nemám věk na to, aby mi brali něco,co žena potřebuje...25,tak proto se tak vyptávám.I když ono to není příjemné pro žádnou,ať je jí kolik chce.Kdybych byla aspo%n po dětech, tak tu tak neblázním.Ale doktor řekl,že uvidí,jestli to bude poškozený,oni to někdy berou i jen z důvodu,že je poškozený a už ztrácí svou funkci.Já jsem mu řekla,že i kdyby byl nefunkční a nehrozila by tam v budoucnu něco horšího,tak že ho chci.No ale diktovat si asi nemůžu.

Návštěvník (Út, 10. 4. 2007 - 09:04)

Byla jsem v Brne na Obilnim trhu.kolik ti je?

jája (Po, 9. 4. 2007 - 09:04)

No tak to je hrůza slyšet. Mě straší odebráním jednoho, prej bude asi poškozený, jenže na něj nevidí přes UZ, cysta ho překrývá. Doktor řekl, že se uvidí při laparce. Tak se bojím, mám příšerný strach úplně ze všeho. No, přináší nám to ale život do cesta těžká rozhodnutí... Mohu se ještě zeptat, kdes na tom byla? Díky moc.

zuzana (Ne, 8. 4. 2007 - 23:04)

Jájo, víš co, já nechápu, jak se postupuje při té diagnostice, ale pred operaci mi tvrdili, ze se budou snazit zachovat vsechno, ze to uz by muselo byt mooooc vázna, aby mi neco vzali. No a najednou jsem se vzbudila, a cekala, az mi oznami, co mi udelali. Doufala jsem, ze cystu vydrenovali a vsechno ostatni zustalo a je to v poradku. Misto toho mi oznamili, ze mi odstranili pravy vajecnik a vejcovod. Z reakci lekaru jsem pochopila, ze to neni na dennim poradku, ze to je spis vzacne, ale ubezpecili me, ze po odstraneni jednoho vajecniku ten druhy prevezme plne funkci chybejiciho. Ja jsem to nijak pred tim nestudovala, i kdyz jsem mohla. Nechtela jsem si pripustit, ze to muze byt neco vic nez neskodna cysta. Ted me hopem posilaji na ivf. Mam pocit, ze mi ujizdi vlak, necekala jsem to, nejsem vubec pripravena. Musim se rychle rozhodnout, jestli "vlak" necham ujet. Mam na to asi tak 10 dni.

Jája (Ne, 8. 4. 2007 - 21:04)

Zuzko, díky za info. A ten vaječník ti vzali až při zjištění, že tam je je tam ten hraniční zh.útvar? Kdes na tom byla? No teda jak to slyším, tak mám strach děsnej, prootže mi doktor taky hrozí odebráním, markery jsem měla v pohodě i CT, takže si říkám, snad je to v pohodě, ale stejně člověk je z toho vyklepanej...taky jsem neměla žádný příznaky, náhodně zjištěno UZ. Zatím taktéž bez dětí...

Reklama

Přidat komentář