Reklama

Totální endoprotéza kyčle

Táňa (Po, 12. 10. 2020 - 20:10)

Evi1, to je prima, to jsou dobré zprávy, velmi inspirativní a povzbuzující.
Zařizovala sis lázně sama? Mi k tomu nic neřekli, tak nevím, jestli do lázní volat a říct - já jsem ta a ta a možná budu tehdy a tehdy po operaci a chtěla bych k vám do lázní.(?).
Teď je situace hrozná. Nevím, co se bude dít, snažím se distancovat od toho venkovního dění, zdravotnictví kolabuje. Taky infekce je nebezpečná pro umělý kloub. I po operaci. Jak se to řeší? Celý život se bát, aby člověk neonemocněl?

Pájja (Út, 13. 10. 2020 - 13:10)

Táni, v téhle době se člověk nachladí, ani neví jak. Mně se po zkušenosti před první operací, vyplatilo u druhé už 6 týdnů před ní pít denně urologický čaj a užívat echinaceu (tu mi poradili rok před tím na hematologii). Po operaci je to bohužel horší, musí se člověk hlídat. Při infekci močových cest, velkém zákroku u zubaře, hnisavé angíně ... je potřeba nasadit antibiotika. To jsem bohužel já samoléčitel nebyla zvyklá. Teď se hlídám.

Táňa (Út, 6. 10. 2020 - 10:10)

ahoj holky, ohledně toho 3D kloubu na míru psala tehdy Monika, četla jsem tady zpátky a pročítám znovu Vaše cenné příspěvky. Kéžby se znovu ozvala. Ale psala jsem svému operatérovi mail, neozval se, takže asi pass. Termín operace mám 1.12., přesně, jak jsem si přála. Na zimu se schovat, jak krtek a vylézt na jaře.(:-). Zase mě napadají otázky, na které bych se vás ráda,
zeptala. Je jich víc a moc děkuji, že tu poskytuje velmi cenné info. 1. Moje kožní lékařka byla také na TEP a říkala, že lézt do bazénu s nezhojenou jizvou je infekční hazard, tak nevím. 2.Byla jsem si pro všechny předoperační žádanky v nemocnici, kde mě budou operavat(fakultní nem.Ostrava) a neřekli mi nic o tom, zda si mám organizovat lázně nebo jak bude probíhat následná rehabilitace, tak počítám, že to vyřídí za mě? 3.V lejstrech, které jsem dostala je uvedeno, že po operaci je potřeba si zajistit odvoz - myslela jsem, že se pacienti vozí sanitou vleže..4.Nabídli mi možnost autotransfuze, odběr vlastní krve,cca 450ml, abych při operaci mohla dostat vlastní krev.Takže ji podstoupím a ráda. Prý se vyhnu nebezpečí nákazy..(to ta krev od dárců není kontrolována?) .Nabízejí to i v jiných nemocnicích? Nebo mám štěstí? Týden předem mám brát železo, které mi napíše praktik v předoperačním.5.Dostanu v nemocnici berle, a správnou velikost? Nebo se mám nějak strat sama, před operaci? 6.Součástí předop. vyšetření je i gynekologie a zubař. To jsem překvapena. Měly jste to tak taky? Myslím, že Eva1 psala o zubu a ještě někdo další, že řešil před operaci, takže asi ano. Nesmí být v těle žádná infekce. 7. Čeká mě i stěr na Covid. 8. Taky mám termín na Anesteziologie, asi se mnou budou probírat narkozu? 9.Doufám, že bude v den operace na skladě ta správná velikost a druh kyčle, ach jo. Četla jsem tu v dávných příspěvcích, že někomu dali špatnou velikost a měl bolesti, pak mu ji vyměnili. Mám se na to ptát? Bojím se, že je urazím..chlapi a jejich ego..10. Řeknu vám, že kdybych byla stará paní, které nikdo nepomůže, tak nevím. Je to na sekretářku. Všechno jsem si musela roztřídit, zajistit termíny, aby vše navazovalo a taky asi nikde nikoho nezajímá, že chodítě do práce. Nebo si vzít už měsíc před operací neplacené volno. Já pracuji na směny, tak to mám jednodušší. Moc děkuji za příspěvky od vás, dnes jsem se opravdu rozepsala. :-):-):-). Hlavně ať mi operaci nezruší, Covid řádí čím dál víc a nevím, když už budu mít všechna vyšetření...to se asi pak musí absolvovat znovu nebo co. papa T.

Monika (St, 7. 10. 2020 - 12:10)

Přeji krásný den všem tepkařům. Táňo, to jsem byla já, ale nejednalo se o 3D jak píšete. Dělali mi CT kyčelního kloubu, aby mi udělali tep na míru. Mám vrozenou vadu a dle slov ortopeda, těžké postižení, proto to CT. Jsem 4 týdny po operaci a nejsem tak nadšená jako většina z vás. Jsem ráda, že mám následnou rehabilitaci, protože doma bych to nezvládla. Dřík mám titan se speciálním nástřikem, protože mám alergii na chrom, kloub keramika a jamka plast. Jamku museli přišroubovat dvěma šrouby a při zakloubeni jamky mi praskla stehenní kost, kterou mám slabou a museli ji stáhnout páskami. Asi jsem jim dala dost zabrat, dostala jsem 5 krevních konzerv. Nesmím 3 měsíce na nohu vůbec stoupnout. Mám ji teď po 50 letech ve správném postavení, líbí se mi, je dlouhá a mám ji jak baletka, ta druhá je jako by zapadlá do břicha a čeká také na opravu.
No, bylo to trochu složitější, ale snad budu konečně normálně chodit i když to bude trvat o něco déle než jsem počítala.

Věra (St, 7. 10. 2020 - 15:10)

Moniko, taky ti moc přeju uzdravení a chůzi bez bolesti a problémů!

Pájja (St, 7. 10. 2020 - 14:10)

Moniko drž a vydrž! Možná pomaleji, ale vyhlídky na lepší zítřky se blíží, nic se nesmí uspěchat. Každý to má jinak, důležité je, aby ve finále byl každý vítěz!

Aja (St, 7. 10. 2020 - 13:10)

Dievča zlaté, tak to je sila. Prajem Ti veľa sily, aby si všetko statočne zvládla. Držím palce ! Aja

Monika (St, 7. 10. 2020 - 14:10)

Moc děkuji Ajo, věřím, že to bude dobré, jen musím být trpělivá.

Pájja (Út, 6. 10. 2020 - 17:10)

Táňo, vidím že Fakultka opravdu upadá, šetří kde se dá. Takže lázně si zařiď sama, nemocnice to nezajímá. Nejlépe rovnou zavolat do těch, které plánuješ, zvolit si a zamluvit termín a v žádance pro ZP (dává obvoďák) to hned uvádět. Já měla rovnou v pokynech, že lázně a rehabilitaci si máme zajistit sami předem. Nechtěla jsem ani jedno, ale znám postup od kamarádek a mám sestru v ZP. Jizva je zhojená většinou při vytažení stehů - svorek. Ale osobně bych hned do bazénu nešla. Zajistit si odvoz po operaci? Tam se tak bojí korony, až to pěkné není, promiň, vlastní zkušenost z léta. Šetří za dezinfekce sanitek? Ale neboj, dá se to zvládnout. Sedneš dozadu a operovanou nohu natáhneš na sedadla a zády se opřeš o dveře. Nastupování do a z auta se dá najít na netu. Další, co mi hlava nebere, že tě nutí k autotransfúzi. Samozřejmě ji podstup, pokud máš možnost. Ale nevěřím, že nemají přístroj, který při operaci vrací krev rovnou zpět, žádná transfúze, tipuji, že opět šetří. Já ji měla podstoupit při první operaci, zjistili mi ale začínající zánět - rýma, tak nic, prý je to riziko. Ale při operaci jsem krev
ani plazmu nedostala, nebylo potřeba. Při druhé už měla krajská nemocnice ten přístroj, nevěřím, že by ve FN nebyl. Železo bez výsledků krve? Vždyť po operaci dělají rozbory skoro denně a železo dávají podle potřeby. Berle i nástavec na WC (nevím, zda ho ještě proplácí, byly tam změny) ti musí napsat obvodní lékař, co vím od známých. Mně dali žádanku na ortopedii, chodila jsem do nemocniční ambulance a operoval mě primář, ke kterému jsem chodila. Berle a obinadla na stahování noh jsem si vyzvedávala v nemocniční lékárně a zdrav.potřebách asi 3 měsíce před operací. Nakonec pak obvazy nechtěli a sestra mi řekla, ať si je schovám, že se doma hodí. Nástavec mi napsali v nemocnici při propouštění. Taky prášky od bolesti a na ředění krve. Pokud mohu poradit, na berlích nešetři, kup si raději sama odlehčené, protiskluz, s vyměkčenými držadly, ne ty eráry. Opravdu ruce trpí a pohodlí je nesrovnatelné. Třeba nějaké takové, ve zdravotnických potřebách je výběr. https://www.zdravotnickepotreby-eshop.cz/product/berle-francouzske/s-otevrenou-operkou-predlokti/fdi-ergodynamic-berle-francouzska/7020 U zubaře a gynekologii jsem byla až u druhé operace. Zubní v pohodě, nemám problémy, hlídají hlavně záněty, váčky fokusy u kořenů. Gynekologie stačilo potvrzení z preventivní prohlídky pár měsíců před operací. Někdo musí i na kožní, pokud má ekzém po těle.
Ale to je různé, v každé nemocnici jinak. Velikost protézy neřeš. Já před operací viděla vše na sále a tam měli několik variant a velikostí, prý se to nejlépe vybírá až odříznou hlavici a vybrousí jamku. Některé byly modré, jiné růžové, hezké. Tomu jako laici stejně nerozumíme. Já mám v levé noze keramiku a titan. Pravá prý byla hodně špatná, mám speciální ocel, něčím potaženou v kombinaci s titanem. Prý se bál, že by mi mohla keramika prasknout. To vím až po 4 letech! Anestezie se většinou domlouvá až v nemocnici, přímo s lékařkou, třeba je to ve FN jinak. Kontroluje páteř, krk kvůli případné intubaci atd. Já obě volila epidurál s přispáním. Podruhé méně spaní, pěkně jsem si ji užila, ale to už jsem tu psala. Líbilo se mi to víc, než spát :D A mohu doporučit nech si zavést spinální katetr, pokud bude epidurál. Opiáty potom přes něj dávkují přímo k té noze, je to pohodlné, žádné prášky, injekce. Po 4 dnech ho vyndávají. Předoperační kolečko je opruz. Měla jsem štěstí, že nemocnice měla nasmlouvanou svoji lékařku, hrozně milá i sestry. Když zjistily, že dojíždím skoro 40 km, tak mi na jeden den naplánovali odběry moči. Potom jiný den vše najednou, krev, opět moč, rovnou EKG, hned v ten den mi zamluvila rentgen plic i srdce. Zubaře a gyndu jsem oběhla u nás. V den nástupu jsem se prvně zastavila u nich v ordinaci, dali mi veškeré papíry a pak šupem na příjem. To už ani není pravda, jak mi to přijde dávno :D Držím palce!!!!!

Táňa (Pá, 9. 10. 2020 - 02:10)

Pájjo, děkuji, tohle všechno mi mela říct sestra, když mi dávala všechny ty papíry.O berlich ani slovo. Jestli si mám přivézt s sebou nebo dostanu. Ale raději si koupim ty lepší, stejně me čeká ještě jedna noha. Objednala jsem si rotoped, moc se mi nikam nevleze, ale myslim, jak tu všichni pisete, jak jste jezdily na kole, tak asi na rotopedu doma, ze? Přijde mi to fajn, když člověk nikam nemůže, protože dlouho nesedne za volant. Navíc jdu na opku v zimě a může to venku klouzat. Az půjdu k praktikovi, tak se na ty lázně a rehabky zeptam, nikdo mi nic neřekl, ze si mám zajistovat sama.
Moniko, díky, zes nakoukla a napsala. Tehdy jsi psala o kloubu na miru, tak jsem to asi spojila s tím 3D tiskem, už nevím. Díky a at se ti to pěkně hojí.
Já chci vše uklidit, v listopadu napecu a pak...mi odloží termín..:-)

Věra (Pá, 9. 10. 2020 - 09:10)

Táňo, i tady platí pravidlo, že každá nemocnice to má jinak. Že si mám vzít s sebou berle (vysoké) bylo až v pokynech, které jsem dostala před nástupem do nemocnice. A kdybych je neměla, napsali by je v nemocnici - měla to tak paní, se kterou jsem byla na pokoji. Stejně tak tam byla napsaná všechna vyšetření, která jsou potřebná před operací. Vzala jsem všechno a odnesla k obvodní. Ta mi napsala žádanky kde byly potřeba, udělala odběry (výtěr z nosu a krku, krev,..) a já si obvolala ostatní (gyndu, zubní, rentgen plic, internu). Musela jet několikrát, než jsem měla všechno pohromadě, ale měla jsem dovolenou abych ji vybrala před koncem roku, takže nebyl problém). Teprve se všemi výsledky jsem jela 3 dny před nástupem k anesteziologovi a ještě jsem k němu šla v den nástupu. Autotransfúzi mi nikdo nenabízel, krev jsem dostala po každé operaci. Takže to vybavení, jak píše Pájja, asi Plzeň nemá. Rehabilitaci po kyčli mi nikdo nenabízel, jen po kolenu byla nutná, lázně také nikdo nenabízel, ptala jsem se sama na kontrole po šesti týdnech, napsal mi je operatér. Pokud bys chtěla jet, bylo by opravdu lepší si je zajistit předem, jak píše Pájja. Já jsem to neudělala a po kolenu byl docela problém se zajištěním jednolůžkového pokoje 3 týdny před nástupem. Francouzské hole jsem si normálně vyfasovala ve zdravotních potřebách - žádanku mi napsala obvodní - a mám také vyměkčená držadla a opěru lokte. Zašla jsem do potřeb v katalogu jsem vybrala hole a jejich kód mi pak napsala na žádanku obvodní. Tak jsem to dělala před dvěma roky i pro manžela. Ale třeba jsou ještě nějaké jiné typy, na které se doplácí. A je fakt, že máš možnost nechat si je napsat jen jednou za 3 roky. Tak vybírej. Také nástavec na WC jsem si vybrala v potřebách a psala mi jej obvodní. Mám z šedé hmoty a jen se nasadí na mísu - manžel si ho sundává :-) A tak platí - zaždý to má jinak. Přeju ti abys všechno zvládla jak si plánuješ a operaci neodložili ...i když, jak to vidím, mám pocit, že už to nevyjde ani mě příští rok.

Aja (Út, 6. 10. 2020 - 13:10)

Táňa, do bazéna určite nie, pokiaľ jazva nie je úplne zahojená. Jazvu budeš mať prekrytú. Po odstránení stehov čo je asi 7-10 dní stále jazvu nemáčať. Pri sprchovaní obchádzať. Chrastu nechať čo najdlhšie a počkať až sama odpadne, aby mladá kožka pod ňou dobre vyzrela. Potrebná je potom starostlivosť o jazvu čo spočíva v masáži ( tlak prstami po celej dĺžke jazvy). Nájdeš tiež na YouTube kanály(starostlivosť o jazvy). Ja som išla do bazéna až v kúpeľoch čo bolo 3 mesiace po op. Barle som si dala predpísať pred op. u svojho ortopéda, ale v nemocnici bola možnosť zapožičania, lebo na tretí deň sa musíš postaviť a učiť sa chodiť. Dobré je ak budeš mať barle pred operáciou, môžeš si vyskúšať chodenie s nezaťažovaním chorej nohy. Tiež na kanály YouTube- chodenie s barlami. Rehabilitáciu som si vybavila sama/10 dní/ hneď z nemocnice odvoz sanitkou. Prvý krát v sede, druhý krát v ľahu, vzdialenosť 180km. Bola to dlhá cesta, ale lepšie mi bolo v sede. U nás sa vždy pýtajú či potrebuješ sanitku, lebo ju musia dopredu nahlásiť. Ak ideš autom potrebuješ vysoké sedenie, alebo zadné sedadlo aby si mohla nohu vyložiť na sedadlo. Krv som mala tiež iba vlastnú, ktorú mi asi odobrali pri operácii. Ak budeš mať dobrý KO nemusia Ti dávať ďalšiu, ale bola som na izbe s paňou, ktorej museli dávať až 2x +plazmu. Tie predoperačné vyšetrenia to je hotová kalvária. Zubné musíš mať a ja som mala namiesto gyn. urologické/cievkovaný moč/. Doma v rámci možnosti vyššiu posteľ/ dala som si dva matrace/. Nadstavec na WC a posed do vane alebo sprchy mi dali pri prepustení z nemocnice. To je zhruba všetko i keď sa to v niektorých prípadoch môže trocha odlišovať či už podľa zariadenia, nie to ešte u nás na Slovensku a u vás. Dúfam aj tak, že som v niečom pomohla. Zdraví Aja

Aja (Út, 6. 10. 2020 - 13:10)

A ešte jazvu mastiť domácou masťou, ja som používala aj ricínový olej.

Táňa (Po, 5. 10. 2020 - 12:10)

Holky, tak to je super, bude to lepší, než teď. To jsem chtěla slyšet.
Dned jsem četla článek o operaci kloubu pomocí 3D tisku. Mnohem lépe a rychleji se vše hojí, protože kloub je vyrobený přímo pro vás. Články jsou tak od r. 2017. Klouby na míru. Slyšela jste některá o tom? Mrzí mě, že jsem to nevěděla dřív, mohla jsem se zeptat svého operatéra. Lékařů jsem prošla víc, nikdy mi ždáný o této možnosti neřekl. Ani že existuje. Ptala jsem se na možnosti, na druhy kloubů, jestli není možné si připlatit. Nic.

Aja (Po, 5. 10. 2020 - 13:10)

Táňa, tiež som o tom iba čítala. Pamätám si, že v niektorých starších príspevkoch tu niektorá písala, že jej týmto spôsobom budú meniť kĺb. Mohla by sa znova ozvať. Je to ešte asi hudba budúcnosti. Moja skúsenosť: snímok, termín, výber kĺbu(veľkosť), ktorý by sa najlepšie hodil podľa operatéra a ide sa na to. :) Možno po 20-tich rokoch, keď nám ich budú meniť druhý krát :(( Aja

Pájja (Po, 5. 10. 2020 - 13:10)

Táňo, slyšela jsem o tom už dříve u kolen. V jihlavské nemocnici před léty můj primář odoperoval jako první v republice koleno, kde část byla z 3D tisku, tehdy to posílal do USA, stálo to 20 tisíc a druhý den se šlo domů. Viděla jsem reportáž v tv, ptala jsem se ho později na kyčle, prý tam to nejde, tehdy. V Brně je drahá soukromá klinika Surgal, před lety tam nabízeli TEP kyčle nějakou extra super protézou, a za tu náhradu se platilo cca 30 tisíc, certifikát, že má vydržet údajně na vždy. Jenomže často dochází k uvolnění dříku, na to žádná záruka není. Nyní už ji nenabízí, ale nabízí u kolen toto: https://ortopedieblansko.estranky.cz/clanky/nova-metoda-v-implantaci-tp-kolena-visionaire.html. Na těchto stránkách je potřeba otevřít modrý odkaz a tam jsou podrobnosti. Na úvodní straně i ceny.

Táňa (Ne, 4. 10. 2020 - 13:10)

Děkuji za tipy na pyžamo a tepláky při odjezdu z nemocnice. To jsou věci, které si člověk nikde nenačte. Koupi staršího rotopedu zvažuji. Do fitka hned tak nepojedu a cvičit určitě chci. Pak ho časem prodám. Moje dnešní otázka je pro vás, které již máte po TEPce delší dobu. Jak moc jste omezené v pohybu? Nemyslím nebezpečné sporty. myslím rozsah pohybu. To už navždy zůstane člověk s omezením, co se týče ohnutí se k nohám, vychýlení kolen do stran atd.?Teď už mě to nepustí nikam, jen se ptám, jestli se to po operaci zlepší nebo to bude stejné. Např. turecký sed asi možný nebude,že? A dotknout se rukama země, třeba?

Naďa (Po, 5. 10. 2020 - 19:10)

Táňa: asi každý, jak si troufá. Paní se kterou jsem byla v lázních a udržuju s ní kontakt, normálně dřepá, já až dolů ne. Na zahradě pracuju ohnutá nebo v kleku. Turecký sed ani omylem, ani nevychyluju kolena do stran. Ale dotknout se ve stoje rukama země v pohodě, obouvání ponožek v pohodě, tam 90 stupňů nedodržuju. Cvičím na zemi a vstávám přes klek s koleny na bok. Ale opravdu poctivě celých pět let cvičím, v zimě 2x půl hodiny plus vycházka 8000 kroků, v létě 1x cvičení plus na kole (7 km) a práce v zahradě (rozumně, třeba neryju). Takže si udržuju svaly. Já se taky bála, co budu moct a co ne. Chodím na celodenní výlety, ale snažím se ujít maximálně 12-15 km (ušla bych i víc, ale nechci si TEPky zbytečně ošoupat). Mezi tím si párkrát na chvilku sednu - ne že bych musela, ale abych jim ulevila. Nevím, jestli to dělám dobře, nikdo mi nic neřekl, takže dělám podle vlastní úvahy. Docela by mě zajímalo, jak to mají ostatní s TEPkami, ale to jsem tady nenašla.

Aja (Po, 5. 10. 2020 - 10:10)

Táňa, pred svojimi operáciami, ale aj po nich som veľa čerpala z rád prispievajúcich dievčat,( Věra, Pajja a i.) čo mi veľmi pomohlo. Moja skúsenosť s rodopedom. Uprednostňujem bicyklovanie v prírode, ale po prvej op. som si myslela, ako mi veľmi pomôže a tak som si ho na začiatok požičala. Veľmi rýchlo som ale zistila, že mi tento spôsob rehabilitácie nevyhovuje, lebo ma obmedzovala druhá noha-čakateľka. Vyhľadala som si na YouTube ďalšie cviky na rehabilitáciu po výmene bedrového kĺbu. Sú to cviky na chrbte, bruchu, zdravom boku, v závislosti od pooperačného času a svojich schopností. Nezabúdaj na masáž jazvy denne aj 3x. Všetky tie cviky sú cielené na to , aby si postupne zvládla úkony, ktoré potrebuješ na svoje fungovanie a ktoré si si pred tým ani neuvedomovala a robila si ich automaticky. Tak ako píše Věra pozor, aby si neprekrižovala nohy- koleno cez koleno, iba od seba. Sedenie prerušovať pohybom a chodiť, veľa chodiť. Po druhej operácii som po treťom mesiaci sadla na cestný bicykel. Min 5x týždenne 15-20 km. Postupne si dokážeš natiahnuť ponožku aj ostrihať nechty i keď pedikúra je lepšia .Ošetrenie chodidla tak ako píše Věra. Ja som zo začiatku používala stoj pri vani chrbtom, zohla koleno, päta dozadu a priehlavok vyložila na okraj vane ako keby sadnúť na pätu . Ak nie je vaňa, vyššia stolička. Všetko zvládneš, len s chuťou do toho, lebo iné Ti ani nezostáva. Držím palce! Zdraví Aja

Pájja (Ne, 4. 10. 2020 - 23:10)

Táňo, před operací jsem měla rozsah pohybu v kyčlích 40%. Nohy jsem dala od sebe měřeno mezi koleny sotva na 40 cm. Neobula jsem si ponožky, nezavázala boty.... Po operaci vše šlo. Dnes cvičím výpady, roznožení co nejvíc není problém, ohnu se, rovné nohy a dám dlaně na zem (vím, tohle se zrovna nemá), rozsah v kyčlích opravdu velký. Čím déle jsem od operace, tím víc si dovolím. Po operaci jsem si oblíbila spát na zádech, jedna noha pokrčená v koleni, šlapka na boku kolena natažené nohy a úplně vytočená do boku, leží na posteli, nemohu si vzpomenout jak se tomu říká :D Jen nohu přes nohu nedávám, ale v kotnících je křížím běžně. A hlubokému dřepu a poskokům se vyhýbám. Turecký sed neriskuji. Ale dřepy do pravého úhlu v kolenou a se zátěží cvičím běžně. Z počátku jsem si dost neohrabaně sedala, lehala, klekala na zem. Už mám svoji techniku a časem to už jde, ale už to není jako dřív. Jsem víc opatrná. Co mi hodně vadí, že si od operace nesednu na paty. Při strečinku nohu ohnu, že podrážku boty cítím na zadku, ale sednutí se nedaří. Když si chci stoupnout na židli, postel atd, raději se něčeho přidržuji, podvědomí se bojí, že se noha podlomí. A asi mám v hlavě blok, mám problém s během. Občas bych potřebovala popoběhnout třeba na bus a tělo se brání. Ale to je asi fakt v mojí hlavě.

Reklama

Přidat komentář