Reklama

Fixní rovnátka

Patt (So, 15. 1. 2005 - 19:01)

Pájo,na těhto celočelistních rtg se zjišťuje hlavně postavení kořenů zubů, stav čelistní kosti (při paradentoze může ustupovat) a vůbec zda není v puse nějaká zrada, která není na povrchu vidět. /nezaložené zuby nebo naopak přebytečný zub apod./ Pokud jde o mezerovitý chrup, tak kromě estetiky je zrada např. při zhotovování náhrad. Můstek se dělá mnohem hůř.

Patt (So, 15. 1. 2005 - 19:01)

Petro,nevím, kdo ti dal tuhle informaci, ale není pravdivá. Všechny pojišťovny platí pacientům léčbu a to bez ohledu na jejich věk. Jednotlivé pojišťovny pak přispívají různě vysokými částkami na materiál. U VZP je to tuším 1 000,- Kč a to do 18 let. Jediná pojišťovna, která přispívá na materiál do 30 let věku pacienta je Vojenská zdravotní pojišťovna. (je to 600,- na 1 čelist)

Peťulka (So, 15. 1. 2005 - 19:01)

Ahojte, mám menší problémek :o) Mám už tři roky rovnátka - fixní :) zouky už mám krásně rovný, ale když sem byla ve čtvrtek u svého lékaře, tak říkal sestře ať mi napíše do karty, že mi příště dají vertikální tahy, nebo něco takovýho :) Chtěla bych vědět co to je, jestli to někdo víte :) Docela se toho bojim :((

Patt (So, 15. 1. 2005 - 19:01)

Alčo,ulomené zuby se dostaví fotokompozitem (bílá plomba) a bez problémů se na ně nalepí rovnátka.

Kate (Pá, 14. 1. 2005 - 21:01)

Zdravim vsechny! Od ctvrtka uz taky patrim mezi ty, kterym zdobi zuby rovnatka a musim rict, ze to vubec neni tak hrozne jak jsem myslela:)Mam dost krive zuby (jednicky hodne zatlacene dovnitr, dvojky vys a spicaky nahore nad ostatnimi zuby), presto jich mam porad 32. Prej jsem presne na rozhrani kdy uz by se melo trhat, ale je sance, ze to pujde i bez toho - tak uvidime! Mam plastove (bile) zamecky a dratek pres horni patro a taky nejakou tvrdou bilou hmotu na ploskach stolicek a tak poradne nezkousnu( ale mluvim uplne normalne:)Vse stalo(na horni patro) 4000Kc, tak se divim, ze jsou tady i castky okolo 20000Kc! Jinak zuby samy o sobe ani moc neboli, s jidlem je to horsi - kousat nemuzu nic:( a taky mam hodne rozedrene vnitrni strany tvari!Za jak dlouho tohle pomine? Stejne mam radost, ze jsem do toho sla , i kdyz dost pozde- je mi 18. Ale zatim nepozoruju zadny rozdil v postaveni zubu...Hybou se vubec?Je mozne, ze to mam na poprve jen nasazene a ne utahnute?? Zatim papa

webmaster (Čt, 13. 1. 2005 - 23:01)

Předmět: fixní rovnátka Autor: Andrea Datum: 13.1. 2005 20:04:38 Ahoj,přečetla jsem si vás Všechny a rozhodla jsem se,že si nechám dát taky rovnátka.Je mi 33 let.Doktorka mi musela vyoperovat zub moudrosti a začal se mi zub za zubem posouvat.Nyní mám velké mezery a lidi mi koukají zda mi nescházejí dóle zuby.Mám velký strach.Prosím,nemáte někdo podobný problém?Nevím co mě čeká.Andreavšichni,co jste se rozhodli jste úúúžasný!!! Předmět: fixní rovnátka Autor: Zuzka Datum: 13.1. 2005 22:00:51 Já jsem měla taky fixní rovnátka, dva roky, hodně jsem se toho bála (už kvůli tomu, že mi to bylo vzhledově nepříjemný), ale dá se na to zvyknout docela dobře. Prostě čas od času (někdy jednou za dva týdny, pak třeba jednou za měsíc) Ti to zubařka nějak utáhne nebo Ti tam něco přidá, pak to vždycky tak dva dny bolí, než si ty zuby trochu zvyknou (ale není to nijak nesnesitelná bolest, prostě budeš muset vynechat nějaký hodně tvrdý jídla:-)) a pak to je hlavně o důkladným čištění zubů... po čase Ti to sundají a budeš mít krásný rovný zuby:-) Tak hodně štěstí a úspěšné, rychlé a bezbolestné rovnání...:-)

pavel-nebojsa (Čt, 13. 1. 2005 - 08:01)

Janča:Rovnat se dají i uražené zoubky s korunkami. V mém případě se mi stal úraz a mám taktéž uraženou horní jedničku zhruba ty tři čtyři milimetry. Mám na ní

Lucka (Čt, 13. 1. 2005 - 08:01)

Ahojte,zdravím všechny v novém roce a přeji všem hodně rovnacích úspěchů. Zároveň bych se chtěla na něco zeptat, popř. požádat vás o vaše zkušenosti.V poslední době se mi často dělají na spodní dásni afty a otlaky. Nejhorší je to ráno, kdy skoro nemůžu odlepit pusu. Myslela jsem, že to bývá jen ze začátku, když se nalepí rovnátka. To jako budu mít otlačenou pusu po celou dobu, co mám rovnátka? Naštěstí už mám termín na sundání, ale nevím, jestli se to uskuteční, protože moje doktorka je nemocná. Taky jsem se rovnou chtěla zeptat, jestli máte někdo zkušenosti s tím, že vaše doktorka je nemocná (prý na měsíc) a něco se vám ulomí.Předem děkuji za odpovědi a zkušenosti. Mějte se krásně. L.

Pája (Út, 11. 1. 2005 - 19:01)

ahoj všichni, děkuji ti ,Patt, opět za krásně podrobný výklad, ale stejně nevím, jak to zrovna na této ortodontii, kam chodím, dělají, protože na RTG jsem byl úplně někde jinde a sem jsem pak už donesl jen hotové snímky, jeden panoramatický a jeden focený z boku a s bílou čárou od shora dolů přes celý obličej. Spíš by mě zajímalo, co z těch snímků pak doktor vlastně pozná? Nejdůležitější pro rozhodování je přece sádrový otisk, ne? Když mi moje doktorka pak trhala ty čtverky, stejně na tom snímku nic moc neviděla (aspoň to říkala) a skutečnost, že ty zuby měly každý dva kořeny (kvůli tomu šly ven čtverky a ne pětky) začala tušit, když vůbec nešly vytáhnout a definitivně to zjistila až když byly venku

Petra (Út, 11. 1. 2005 - 16:01)

Mam jeden dotaz, nevi tu nekdo z Vas, jestli je nejaka zdravotni pojistovna, ktera hradi cast fixnich rovnatek? V mem bydlisti stoji fixni rovnatka 25.000,- a VZP hradi 20.000,- ale je problem, ze jen do 18 let a to uz mam za sebou :-( :-)

Veronika (Út, 11. 1. 2005 - 12:01)

Ahojky,zitra jdu na otisky a za mesic budu taktez "kovova huba"=). Hrozne jsem si prala keramicky zamecky, ale moje doktorka je neuznava, rekla mi, ze to neni kvalitni material, takze budu mit kovovy usmev totalne.=) Budu platit 15tis.a budu je mit cca na rok. Docela se bojim, ale hlavne abych to uz mela za sebou....=))

Alča (Út, 11. 1. 2005 - 09:01)

Ahojky všem,mám následující dotaz a problém. Mám otevřený skus a tudíž jsem v mých 26 letech dospěla do fáze, že je třeba s tím něco udělat. Na fakultní nemocnici v Kateřinské jsem absolvovala základní vyšetření, otisky atd. s výsledkem vytržení 4 zubů. To ale není to co mě trápí. V prosinci se mi stal úraz a došlo k uražení obou horních jedniček asi 4 mm na každém zubu, dřen není zasažena a tudíž snad není ohrožena ani životnost těchto zubů. Jde mi teď o to, zda vůbec můžu dostat fixní rovnátka. Nemáte s tím někdo nějakou zkušenost a taky mi poraďte jak moc vadí, že zoubky mám celkově poměrně dost spravované. dík moc.

Romana77 (Po, 10. 1. 2005 - 21:01)

Patt - děkuji moc - nemohla jsem tuto informaci na netu nikde najít. Ten náš doktor je docela pokrokový, jak jsem slyšela, keramické zámky nabízí zcela běžně.(Mimo jiné - funguje jako lektor na fakultě v Olomouci, třeba tam tu vládu železné ruky jednou prolomí :-)

tara (Po, 10. 1. 2005 - 20:01)

dekuji ti

Patt (Po, 10. 1. 2005 - 18:01)

Taro, ceny se liší podle materiálu. (podle doktora, podle města.....)Orientačně počítej 1 500 až 2 500 za jednu čelist u kovových zámečků. 3 000 až 6 000 u bílých zámečků (za 1 čelist). Ovšem už tady byly i extrémy okolo 20 000, takže nejlepší je zvednout telefon a zavolat si přímo doktorovi, ke kterému se chystáš do léčby.

Patt (Po, 10. 1. 2005 - 18:01)

Romano,drátky bývají z různých kovů. Nejčastěji je to sloučenina Nikl-Titan, ale nemůžu ti zaručit, že zrovna tohle do pusy dostaneš ty. Další věc jsou kroužky. Ty jsou zase z jiného kovu. Určitě se s tímto dotazem obrať přímo na tvého ošetřujícího lékaře. Věřím, že spolěčně najdete řešení.

tara (Po, 10. 1. 2005 - 17:01)

prosim muzete mi rict kolik ta sranda stoji by oko?jiste to tu bude ale v tolika prispevcich nemam sanci-chystam se na to co nejdrive.

Romana77 (Po, 10. 1. 2005 - 15:01)

Ahojte všichni - zdravím Vás familiárně, protože nejspíš v nejbližší době rozšířím Vaše řady.Pár slov o mě-rovnátka jsem nosila jako dítě-snímací,přišla jsem o tři čtverky,zůstala mi jedna vlevo dole a mezera vpravo dole. No a jak léta šly, tak se mezera dole zatáhla a tak se mi zuby natlačily dopředu,že mám šejdrem dvojku.A navíc,zuby na sebe symetricky nesedí, u jedniček by na sebe měly sedět středové rýhy, tak tu vrchní mám asi v půlce spodní jedničky.No,žádná tragédie to není,oproti stavu před rovnátky je to nádhera.Ale tak nějak jsem se rozhodla do toho jít, protože mám pocit, že ta dvojka se křiví čím dál tím víc.Takže-už mám za sebou otisky, jasné je, že půjde ven i ta poslední čtverka (kdyby to tehdy paní doktorka udělala, měla bych asi klid).Bohužel nebudou stačit spodní rovnátka, přijdou i na vrchní zuby, které jsou perfektně rovné, ale trošku vzadu, takže skus není ideální. Po pročtení této diskuse (tedy ne celé, asi jen půl roku zpátky) jsem o mnoho chytřejší, srovnala jsem si v hlavě, že budu nejspíš chtít taky keramické zámky-táhne mi na 28, v práci potřebuji vypadat repre,takže to asi vede. Navíc ta vada nejspíš bude lehce srovnatelná i keramikou-doufám.Jsem z Břeclavi a mám to štěstí, že tu máme ortodoncii s velmi dobrou pověstí, nechci dělat reklamu ale pro zájemce - MUDR. Ivo Marek www.dentalclinic.cz/ je tam i zajímavé povídání pro úplné neználky. Teď ale k tomu, co mě teď trápí a zajímá - nevíte náhodou z jakého kovu - konkrétně - jsou vyráběny drátky k rovnátkům? Jde mi o to, že musím cca každé dva roky na magnetickou rezonanci a až teď, možná měsíc před nasazením rovnátek mi došlo, že by to mohla být kontraindikace. Vím, že aby to mohlo jít pod magnet, musí to mít nějaký atest či co - no je to asi otázka spíše pro Pat, zkouším tedy i mail na magnet do DN FNB tam na magnet jezdím,ale jde o to, že bych měla právě necelý měsíc na vyřízení tohoto vyšetření, protože zrovna letos doba nazrála a protože mám mít rovnátka cca právě dva roky, tak to je docela problém. Vím, že je to docela specifický dotaz, ale takových se tu už řešilo a vyřešilo :-) Jinak přeji krásný den a asi se budu taky hlásit jak pokračuji - tuto diskusi jsem objevila teprve včera i když Doktorku znám už hezky dlouho - a jsem ráda, fakt se tu člověk dočte moc a moc věcí! Díky. Romča

Patt (Pá, 7. 1. 2005 - 21:01)

Pájo,existuje hned několik programů, které umožňují lépe přeměřit parametry čelisti - pokud se RTG snímek čelisti zpracovává na počítači. Tohle není žádná až tak velká novinka, nicméně který převádí snímky přímo do počítače stojí přes milion korun a nemá ho každý lékař. Většina z nich má RTG, který nepřevádí snímek do počítače. Tento klasický rentgen stál ještě před pár lety také okolo milionu, takže je to investice na několik let. Kdyby lékaři odepsali klasické byť plně funkční přístroje, znamenalo by to obrovské investice, které by se museli promítnout do ceny rovnátek. Rentgeny se tedy nahrazují postupně - proto ne každý doktor může na zpracování využít počítač. A k těm desetinám - nemyslela jsem jednu desetinu - spíš tesetina tady + desetina tam a ono se to nasčítá :-) Nicméně rozdíl u tebe a sestřenice bude hlavně v době začátku léčby. Sestřenice ještě roste, čelist se vyvíjí a je mnohem větší šance na nápravu bez trhání.

petra (Pá, 7. 1. 2005 - 20:01)

ahoj chtěla bych poradit, mám trochu křivé spodní zuby a rozhodla jsem se že bych si nechala dát fixní rovnátka. vím ale že to je trošku dražší a tak jsem se chtěla zeptat někoho kdo už rovnátka má kolik to tak stojí.. děkuji ahoj

Reklama

Přidat komentář