Reklama

Fixní rovnátka

Jája (Po, 13. 12. 2004 - 11:12)

Ahoj lidi. Chci se zeptat - zatím mám fix jenom na dolní čelisti a v lednu ho mám dostat i nahoru. Je to o hodně horší myslím hlavně co se týká mluveni ? Asi záleží na vadě co, já mám natěsnané zuby, zapadlou dvojky, vysunutou trojku.. dikec

pavel-nebojsa (Po, 13. 12. 2004 - 08:12)

Zdar Danny,ty máš ještě rovnátka? :) :) :)Jak vidím, tak nám to sundaj asi současně. A já myslel, že budeš daleko rychlejší :)Ten rychle se osunující drátek je normální, se mi to stávalo taky, ale prostě se mi nechtělo chodit k doktorce, tak sem to vždy nějak přetrpěl do další návštěvy.

Danny (Ne, 12. 12. 2004 - 23:12)

Ahoj Majdo,tak například já si rovnám zuby už 27 měsíců a ještě nejsou rovnátka dole.Ale v lednu nebo v únoru se snad už dočkám.Těšim se jak mimino.No a měla jsem těžkou vadu- hluboký skus,tudíž se mi horní jedničky zahryzávaly do dolní dásně(pod dolní jedničky)a tim mi hrozila v pozdějšim věku paradontóza(píše se to takhle že?:)Jsem ráda,že jsem léčbu fixníma rovnátkama podstoupila,i když ze začátku jsem se tomu bránila.Nechtělo se mi do toho,ale je to účinné a ty dva roky utečou jak se řiká "jak voda":)Určitě jdi do toho.Jakou máš vadu?Patt,chci se tě zeptat,čím to je,že se mi nahoře drátek rychle posunuje k jedné straně?Už jsem byla dvakrát na ortodoncii,aby mi to spravili,ale drátek se vždycky do 14 dnů posune k jedné straně a začně píchat do pusy.Chystám se tam jít potřetí,asi budu vypadat jak maniak,který se vyžívá v chození na kontroly:))Je možné,aby byl drátek tak aktivní a rychle se při rovnání posunoval k jedné straně?Děkuju předem za odpověd.Ahoj a mějte se všichni orovnátkovaní fajn.Danny

Hana (Ne, 12. 12. 2004 - 17:12)

pat:ježiš, co mi tam pak dá?:) já už nic nechci! ta gumička je tam fakt hrozně sexi:)

Patt (Ne, 12. 12. 2004 - 16:12)

Ahoj Hani,téhle gumičce se říká "tah" (už jsem tady o nich psala) a je to přesně jak říkala tvoje paní doktorka - tahem se urychluje pohyb zubu. Až se zub posune, gumičky si dávat přestaneš a vymyslí si na tebe zase něco jiného :-)

Majda (So, 11. 12. 2004 - 17:12)

Ahojky, můžete mi proím říct, na jak dlouho kdo rovnátka máte a s jakou vadou? Prořád ještě se nemůžu rozhodnout,ale jsem hodně nalomená...

Hana (Pá, 10. 12. 2004 - 20:12)

Ahojky, tak sem byla včera opět na prohlídce. Vše bylo o.k, upravila mi můj posunutý drátek a pohodička, pochválila to, jak to jde a dala mi něco novýho:) vždycky nějaký překvápko:) je to jakási gumička, která je zaháknutá za výběžek, který je na zámečku na trojce a je zaháknutý za výběžek u kroužku na spodní stiličce na téže straně pusy:) je to zajímavý, skoro jako bych němela mluvit:) ale je to v pohodě, prý to mám mít ve dne i v noci, prý to pomáhá rovnat tu trojku rychleji (měla jsem ji v zákusu. Máte s tím někdo zkušenot? Nebo slyšeli ste o tom?

pavel-nebojsa (Čt, 9. 12. 2004 - 23:12)

Možná ti ten drátek pro jistotu nechají po celou dobu léčby, pokud u tebe léčba nepotrvá moc dlouho. U delších případů, (to už doktorka odhadne na začátku léčby) ti ho možná zhruba do 6-8 měsíců sundá a pak se léčí dál bez něj.Takže tak BROU NOC

Monča (Čt, 9. 12. 2004 - 12:12)

Drátek přes patro opravdu není nic hroznýho, já ho mám taky, sice jsem se toho taky bála ale už je to v pohodě. Mám ho necelej měsíc a mluvím v pohodě. Jasně že ze začátku jsem šišlala, šlapala si na jazyk a nevím co ještě, ale jak se říká, člověk si zvykne na všechno. Akorát nevím jak ho tam budu mít dlouho. Opravdu se dává jen na několik měsíců? Takže pak mi ho sundají a už tam nic mít nebudu?

Patt (St, 8. 12. 2004 - 16:12)

Ještě k tomu drátku přes horní patro. Když doktor řekne, že je potřeba, tak je potřeba - to se okecat ani jinak nahradit nedá. Jak psal Pavel. Drátek kopíruje horní patro a vede napříč od šestky k šestce. Není univerzální, ale tvaruje se v laboratoři na zakázku, přesně podle otisku pacienta. Díky tomu opravdu kopíruje patro a není to nic strašného na co by se nedalo zvyknout.

Patt (St, 8. 12. 2004 - 14:12)

Ahoj Danielo,úplně stačí, když budeš poctivě dodržovat čištění po jídle. Nic se nemá přehánět. Po slazených nápojích stačí si vypláchnout, případně si vzít žvýkačku. Čištění je nutné snad jen po takových těch hutných nápojích typu slazené jogurtové mléko a podobné věci. To ale poznáš sama.

Daniela (St, 8. 12. 2004 - 10:12)

zámečky mám kovové a gumičky zatím průhledné, tak se to docela dobře hlídá. včera jsem zkoušela tablety na indikaci plaku:)))byla to docela legrace, růžový jazyk a tak, ale pro mou techniku čištění to dopadlo moc dobře, až na dvě malá zapomenutá místečka to bylo perfektní, teda až na ten fialovo růžový jazyk:)))napadlo mě, že po té kávě, džusu a tak možná postačí vypláchnout ústní vodou, ne?!

pavel-nebojsa (St, 8. 12. 2004 - 09:12)

Pokud máš bílé zámečky, tak čisti co nejvíc, jinak se v jejich okolí objeví plak a ten je moc a moc vidět. U kovovejch to splyne, tak se nějakej sajrajt schová :)Obecně teda čím víc, tím líp, ale všechno s mírou, že jo. Hlavně musí zub zůstat lesklý a mezi zuby a zámečky se nesmí usazovat zbytky jídla.

Daniela (Út, 7. 12. 2004 - 22:12)

všechny zdravím, už druhý den mám rovnátka:)zatím to je docela normální, ani lidi se moc nediví, co to v té puse mám. jen přemýšlím,zda je nutné si čistit zuby kromě po kažičkém jídle také po vypití kávy, džusu a jiných nápojů, které obsahují cukr, nebo zůstávají na zubech? díky za radu.

pavel-nebojsa (Út, 7. 12. 2004 - 09:12)

Pro Jáju:drátek se NEdává na zadní stranu chrupu, nýbrž napříč přes patro. Tj. vede zhruba v polovině jazyka napříč od stoličky ke stoliččce a je vytvarován dle tvaru horního patra, tj. lemuje patro v milimetrovém odstupu.

Patt (Út, 7. 12. 2004 - 09:12)

Jinak ten drátek přes patro, o kterém tady píšete, je drátek, který vede přes horní patro a je ukotven v kroužcích na stoličkách. Jeho funkcí je upravit postavení stoliček. Ať už rozšířit nebo zúžit. Používá se tedy pouze u pacientů, kde je potřeba upravit šířku oblouku v oblasti stoliček. Tedy rozhodně ne u všech! naopak je to mnohem menší procento. Drátek příjde po pusy na začátku léčby a podle potřeby tam je několik měsíců. Ze začátku je nepříjemný, ale není to žádná hrůza. Mluví se s ní bez obtíží.Naopak deska do pusy - obávám se, že tu mícháte více druhů - může být jako v případě Lexíka, nákusná dlaha, která má zabránit okusování dolních zámečků u pacintů s hlubokým skusem a nebo je "deska" klasické vyndavací rovnátko, kteřím někteří doktoři fixují již srovnané zuby. Pravda je, že obojí je v puse nepříjemné, a že pro obojí - jak pro dočasné zvýšení skusu, tak pro fixaci již srovnaného oblouku - lze najít jiná méně nepříjemná řešení. Pokud vám váš doktor některou ze zmíněných desek bude chtít dát, zkuste se ho ptát na alternativní řešení. (kapičky, retainer.....atd.)

Patt (Út, 7. 12. 2004 - 08:12)

Lexíku, jestli jsem to dobře pochopila, tak máš i dole nalepené fixní rovnátko a destička o které píšeš je nákusná dlaha, která má sloužit ke zvýšení skusu a tak zabránit tomu, aby se dolní zámečky neokusovali, než se ti upraví hloubka zkusu. Je to tak? Pokud ano a pokud máš trable s mluvením v práci, zkus tvého doktora poprosit, jestli by ti místo ní neudělal "kapičky" ze spofacrylu na stoličky. Budeš muset asi prosit velice mazaně, protože pacient, který radí doktorovi je moc oblíbený:-). Nicméně tohle je varianta, která by ti mohla pomoci. Místo celé desky se udělají jen malé kopečky na stoličkách, efekt je úplně stejný - zvýší se hloubka skusu - jen je to neporovnatelně příjemnější, protože to v puse vůbec nepřekáží a mluví se s tím naprosto bez komplikací. Jediné, na co budeš muset dávat pozor, je tvrdé jídlo, protože tyhle "kapičky jsou samozřejmě křehčí než vyndavací dlaha - destička. Nicméně je to opět věc, která není v puse na celou dobu léčby, jakmile se skus upraví a nebude už hrozit, že si ulomíš dolní zámky, doktor ti nákusné kapičky zase odstraní. Jak říkám, pokud je pro tebe dlaha nepřijatelné řešení, zkus svého doktora nějak elegantně přivést na jiné řešení. Kdosi tady tenhle problém už řešil (a vyřešil:-) tak vydrž a hodně štěstí.

Jája (Út, 7. 12. 2004 - 07:12)

Patt, seš tady určitě největší odborník, můžeš nám trochu objasnit v kterých případech se dává drátek na zadní stranu chrupu na horní patro, kdy destička a v jakých případech ? Děkuju moc předem.

Soňa (Po, 6. 12. 2004 - 21:12)

Já myslím, že destička a drátek na horní patro jsou dva rozdílné pojmy. Drátek je ta lepší varianta, se kterou se i lépe mluví, ale destička je zřejmě opravdu pěkný opruz. Už si tu na ni stěžovalo víc lidí. Než se s ní člověk naučí mluvit bude asi opravdu trvat trochu déle, ale určitě to časem půjde. Ale stejně vůbec Lexikovi nezávidím a jen se modlím, aby u mě ta zatracená destička nebyla potřeba. Nedá se třeba místo ní použít něco přijatelnějšího?

pavel-nebojsa (Po, 6. 12. 2004 - 14:12)

Drátek na horní patro se někdy dává někdy ne. Drátkem se fixují stoličky proti sobě, aby nevybočili z řady pod tahem ostatních zubů. Stoličky totiž přenášejí největší váhu rovnajících se zubů, tak proto se jim občas musí drátkem pomoci, áleží na vadě.Já ten drátek měl na začátku léčby zhruba 4 měsíce, pak mi ho doktorka sundala, protože už byl zbytečný. Teď uplynul další rok od sundání a stoličky se nehnuly. Snad sem to nějak vysvětlil.Jo a ten drátek je zafixován na stoličce, obvykle 6 nahoře, na vnitřní straně, pak je veden pod patrem (dle otisku) a opět zafixován ke druhé stoličce vpravo.

Reklama

Přidat komentář