Reklama

Fixní rovnátka

petr (Ne, 30. 1. 2005 - 17:01)

Sonik> Zalezi na tobe. Mne dal zubar na vyber, ale ze pry bez vytrhnuti se to nemusi podarit na 100% srovnat. Tak jsem si nechal 2 zuby vytrhnout a nemam nejmensi problem. Zubu mam porad plnou hubu a ted jsou dokonce i rovny :)Kdyz uz se totiz zacne roztahovat a pak se zjisti, ze to nepujde, tak se po vytrhnuti zase bude stahovat. Proste se s tim bude hejbat obracene a zabere to vic casu. Ale jak rikam, zubar ti musi vysvetlit, jaky mas vyhlidky a dat ti na vyber.

pavel-nebojsa (Ne, 30. 1. 2005 - 16:01)

Sonik:obecně zubaři doporučují pokud možno všechny vlastní zuby zachovat, takže s tím trháním bych to zbytečně nepřeháněl. A když zubař nemusí, tak proč se do toho hnát??? Fakt nechápu, když mu to nepůjde roztáhnout, tak ti to vytrhne holt pozdějc.

petr (Ne, 30. 1. 2005 - 13:01)

Jindřiško já chodil k MUDr. Petrovi do Uruguayský a jsem maximálně spokojen. Cena i doba závisí na konkrétní vadě. Mě to celkem stálo cca 25000kc a trvalo to 3 roky. Jo a měl jsem jen horní rovnátka, takže horní i dolní by byly asi dražší. Jinak dostat se k němu je celkem složitý, pacienty nabírá jen párkrát do roka (mám pocit, že 2x), takze si musíš zjistit ten správnej okamžik a zavolat tam hned první den ráno :) Ale byl mi doporučen jako jeden z nejlepších...

Sonik (Ne, 30. 1. 2005 - 12:01)

achojte lidicky..tak me napadlo že byste mi zrovna vy mohli poradit.zitra mi budou nasazovat pevne rovnatka na sedmicky a osmicky vzadu aby se mi roztáhla čelist a aby mi nemuseli trhat ctyři zuby.až se mi ta celist roztahne tak potom mi teprv nandají rovnátka na všecky zoubky.prosiim poradte mi jestli s tim mate nake zkusenosti za jak dlouho priblizně se mi ta celist roztahne a jestli by nebylo lepsi si radši ty 4 zubiska nechat vyrvat.jinak moc dekuju za odpověd-teda jestli nejaka bude. :))Sonik

pavel-nebojsa (Ne, 30. 1. 2005 - 08:01)

Mám všech 32 zubů, nic mi netrhali i když mám zuby dost stěsnané. Vadu jsem měl prý taky dost velkou a zámečkama to rovnám už skoro dva roky. Ohledně zámečků: ono je vpodstatě jedno jaké máte, jestli kov, umělé nebo keramické, důležitější je spíše interval mezi jednotlivými návštěvami. Když totiž bude vaše doktorka mít hodně pacientů a nebude je stíhat a vy budete chodit na pravidelné utahování jednou za dva měsíce než za měsíc, tak se vám zuby budou rovnat dvakrát pomaleji...

Hana (So, 29. 1. 2005 - 11:01)

Peťko: Ptáš se jestli známe někoho komu netrhali ani jeden zub. Třeba já, mně nasadili rovnátka, aniž bych musela podstoupit trhání, záleží na tom, jakou máš vadu a jestli je nutné trhat zuby, pokud není, tak ti je samozřejmě trhat nebudou, to není nutnost!

petka (Pá, 28. 1. 2005 - 23:01)

Ahojky lidicky,mam prozbu,muzete me prosim napsat zda znate nekoho komu vubec pred rovnatky netrhali ani zub?Ja mam rovnatka pul roku a myslela jsem ze me vytrhnou take ty ctyrky nebo petky a nic a ted se me zda ze mam osklivy predkus a zuby se tam stejne nevejdou a doktor me na to rekl ze me nechtel menit vyraz tvare a ze me predkus slusi,ale me se to zda divne...prosim o radu a predem DEKUJI!

Boris (Pá, 28. 1. 2005 - 21:01)

Ahoj Soni! Jsem rad, ze jsi to zvladla (taky jsem si ty zuby nechal zabalit domu, ted s tim desim navstevy:-)) Pokud ti tvoje doktorka nabidla rovnatka s tim, ze je ma vyzkousene, niceho bych se nebal a veril bych ji. Kazdy s nimi ma podle mne subjektivni zkusenosti, a i Ella (pokud je sama nenosila), nemuze objektivne hodnotit (a kdyz, tak podle trochu jinych hledisek). To je svechno, co jsem chtel napsat, hlavne zadnou paniku:-) mej se krasne...

Soňa (Pá, 28. 1. 2005 - 18:01)

Ahoj Ello. O kvalitě plastových zámků jsem taky dost pochybovala, zvlášť když zdejší odbornice Patt o nich mluvila jako o naprosto nejhorších. Ale když je doktorka tak vychvalovala a ještě mi řekla, že jsou napůl "keramické", tak jsem začala měnit názor. A vlastně mi ani nic jiného nezbývá než věřit doktorce, protože mi jiné prostě nedá. A jakékoliv průhledné jsou pro mě pořád lepší než kov. A v čem jsou teda špatné? Nejsou tak pevné a rovná se s nimi hůř? Já mám totiž docela velkou vadu, tak abych je pak nenosila třeba 5 let! Je jasné, že si každý doktor chválí to svoje a tyhle se asi neznalým lidem mnohem líp nabízí...za lepší peníze a ještě menší než klasická keramika. Moje zubařka mi taky doporučovala ortodoncii v Přerově, konkrétně doktora Havlíka, prý je super, ale přece jenom je to trochu z ruky a tahle má doktorka sídlí hned za rohem od mého domu. A taky jsem na ni slyšela jen samou chválu, tak snad s ní budu taky spokojená, musím doufat.

Ella (Pá, 28. 1. 2005 - 16:01)

Ahoj všem,jsem zubní laborantka a zámečky Elegance znám. Řekla bych slabší střed. Rozhodně žádná sláva. Píšu to jen proto, aby se k nim tady neupnula spousta lidí jako k ideálu. Za stejnou cenu (i nižší) se dají sehnat kvalitnější - Celofotokompozitní. Elegance není plastovo-keramická, jak tu někdo psal, ale plastovo-fotokompozitní. (Fotokompozitum je materiál, z kterého se dělají bílé plomby.)Toliko o kvalitě Elegance. (Soni, nechci tě děsit, srovnat to s nimi samozřejmě půjde - jen snad aby jsi trošku revidovala to nadšení z ordinace pí doktorky. - Každý chválí to svoje, že?) No a pokud jde o ortodoncii v Olomouci, tak bych řekla, že mnohem lepší péči a kvalitě se těší pacienti z nedalekého Přerova. Mějte se všichni hezky a hezky se rovnejte.

Majda (Pá, 28. 1. 2005 - 15:01)

Díky Soni. Olomouc je trochu z ruky :)Ale třeba se najde i nějaký ortodontista v Praze, který s nimi pracuje. Pokud se nakonec odhodlám, nechci kovové zámečky, ale dost mě teď překvapilo,že píšeš,že keramické jsou dost vysoké - nevím proč, myslela jsem, že je to naopak, že jsou nižší než kovové..

Soňa (Pá, 28. 1. 2005 - 09:01)

Majdo, jsem z Olomouce. O těchto zámečcích jsem taky nikdy neslyšela. Chtěla jsem ty kvalitní keramické, ale sestra říkala, že doktorka zkoušela všechny možné typy a zůstala tady u těch plastovo keramických, která jsou prý nejlepší. Klasické keramické jsou prý dost vysoké a zavazí rtům a tyhle jsou naprosto miniaturní. Viděla jsem je. Mám z toho plastu sice strach, že nebudou tak pevné a že se budou víc zabarvovat od jídla, ale moje doktorka je fakt dobrá, je v Olomouci vyhlášená, tak myslím, že by s něčím špatným nedělala. Tak uvidíme. Jo a jmenují se Elegance a jsou o dost levnější než keramika.

Jindřiška (Pá, 28. 1. 2005 - 09:01)

Ahoj lidičky, plánuji nechat si udělat fixní rovnátka. Můžete mi někdo, prosím, poradit nějakého dobrého zubaře v Praze? Jaká je teď cenová relace? Díky moc za odpovědi:-))

Soňa (Pá, 28. 1. 2005 - 09:01)

Hurááá!!! Tak už jsem doma a...přežila jsem to! Opravdu, jak říká Boris, není to nic hrozného. Injekce je sice trochu nepříjemná, ale dá se vydržet a pak už člověk cítí jen tlak a kývání. Sestra mi musela držet hlavu, aby mi tak nelítala, protože doktorka s tím zubem kymácela fakt dost. Prý jsem ty zuby měla hodně velké. A taky že jo, dala mi je s sebou do sáčku. V jedné chvíli jsem cítila takové podezřelé křupnutí, tak jsem se lekla, že se kořen přelomil, ale naštěstí ne. Já jsem se ani tak nebála nějaké bolesti, vydržím dost, ale spíš toho, že je to takový nevratný krok. Jo a vytrhla mi dva vrchní, na nějaké polemizování nebyl čas. Takže to kousání asi fakt nebude nic moc.

Soňa (Pá, 28. 1. 2005 - 08:01)

Borisi, díky za uklidnění. Já za 10 minut právě odcházím na "popravu" a od rána jsem úplně mrtvá strachy. Tak doufám, že zbytečně a že na tom budu stejně jako ty. Díky. Ještě že jsi nenapsal, že to byl horor, protože by mě k té zubařce asi nikdo nedostal. Už ať to mám za sebou!!!!!

Boris (Čt, 27. 1. 2005 - 21:01)

Ahoj Soni, musim te naprosto uklidnit. Taky jsem se toho trochu bal, prece jen jsem s trhanim zubu nemel zadny zkusenosti, ale fakt nic neucitis. Spis nez trhani to bylo vyndani, nebylo to nic nasilneho, trvalo to s kazdym zubem asi 2 sekundy a po prvnim zubu (doporucuju nechat si vyndat 2 ctyrky na jedny strane a za tyden na dalsi kvuli pohodlnejsimu kousani) jsem se trosku udivene zeptal svy zubarky, jestli je ten zub uz pryc, fakt to diky umrtveni necitis. Byl jsem na tom dneska rano v 9, znecitliveni je uz davno pryc a doted zadna bolest (kterou jsem nevimproc ocekaval:-). Takze at to dobre dopadne i tobe! Niceho se neboj a jdi do toho!

Patt (Čt, 27. 1. 2005 - 20:01)

Jen k tomu thání.Rovnátka se dají lepit prakticky okamžitě, ale kvůli pohodlí pacienta je lepší chvíli počkat. Optimální je tak cca 14 dnů. Za tu dobu se rány trochu zahojí a první dny s rovnátky nejsou taková zátěž. Přeci jen ono to trhání a hlavně hojení je pro organismus zátěž, a když se náhodou vyskytně nějaká komplikace při hojení.... Rovnátka sama o sobě jsou první 4-6 dnů hodně nepříjemná, v kombinaci s čerstvými ranami po vytržených zubech....no prostě je lepší mít tam trošku delší časový úsek. Týden, dva. Na straně druhé chápu, že ti Soni příjde nepříjemné mít v puse mezery. Každopádně přeju, ať ti to proběhne pokud možno bez komplikací. Jo a pokud jde o to množství pacientů, tak máš pravdu, že jich ortodontisté mají hrozně moc, takže bez pomoci sestry by to prostě nešlo.

Majda (Čt, 27. 1. 2005 - 18:01)

Ahoj Soni, asi už jsi to psala, ale.. Odkud jsi? Tenhle typ zámečků mě docela zaujal, ještě jsem o tom nikde jinde neslyšela...

Soňa (Čt, 27. 1. 2005 - 09:01)

ahoj Borisi, to je teda náhoda, že tě čeká to samé přesně ve stejnou dobu jako mě. Jsem taky ráda, že v tom nejsem sama. Držím ti moc pěsti ať ti to dobře dopadne. Čím víc se to trhání blíží mě, tím víc jsem nervóznější a pořád přemítám jestli jsem se rozhodla správně a jestli mi to v mém věku stojí za to. Je mi totiž už 32. Ale stejně vím, že kdybych to nepodstoupila, nebyla bych spokojená. Jak mi vytrhnou první dva, tak už se nedá couvnout. Ach jo! Mě moje doktorka říkala, že mi rovnátka může nalepit třeba hned druhý den po trhání, ale že záleží na mě, jestli si chci odpočinout. Myslím, že je dobré to udělat co nejdřív, nechce se mi zbytečně chodit s dírami po vytržených zubech, radši ať už se v té puse něco děje. Ale názor tvé doktorky asi neovlivníš, co se dá dělat. Mě budou rovnátka stát +-12000,-, ale mám ty průhledné. Prý jsou napůl plastové, napůl keramické, tak jsem zvědavá.

Boris (St, 26. 1. 2005 - 19:01)

Nazdar Sono, je mi 24 a ceka mne uplne to same uz zitra a pristi ctvrtek, taky 4 ctyrky... Jen mne prekvapuje, ze te ceka nasazeni uz zacatkem unora, mne v ordinaci tvrdili, ze se musi chrup po vytrhnuti tak mesic zregenerovat (i kdyz si myslim, ze je k tomu potreba kratsi doba). Kazdopadne mne tesi, ze v tom nejsem sam. Pro potencialni zajemce: cena dol. a hor. rovnatek mne vyjde asi na 10.000Kč, coz mi neprijde tak hrozne moc. Rozhodně si myslim, ze se to vyplati.

Reklama

Přidat komentář