Střídmé pití piva může být zdraví prospěšné
„U jakéhokoliv alkoholického nápoje je základem jednoznačně střídmá konzumace, což v případě piva znamená maximálně půl litru až litr denně u mužů a 0,6 litru denně u žen. V takovémto množství má pivo pozitivní vliv především na kardiovaskulární systém, vylučovací i trávící systém,“ říká MUDr. Petr Matloch, lékař Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí, který se sám vaření piva věnuje ve svém volném čase.
Střídmá konzumace piva konkrétně snižuje míru aterosklerózy, neboli kornatění tepen, s čímž souvisí i nižší riziko ischemické choroby srdeční či cévní mozkové příhody. Pivo je také močopudné a zvyšuje vylučování žluči, což eliminuje tvorbu močových a žlučových kamenů.
Ne každé pivo je však tělu stejně prospěšné. „Kvalita piva se odvíjí od kvality surovin a především vody. Ideální je pitná studniční voda, naopak nehodí se chlórovaná voda. Kvalitní pivo pak obsahuje množství vitamínů, hlavě ze skupiny B, minerály draslík, sodík, hořčík, vápník či chloridy, a také rostlinné polyfenoly, které mají antioxidační účinky,“ vyjmenovává MUDr. Matloch, který má sám zkušenosti s vařením pivních ležáků, svrchně kvašeného piva, ale třeba i piva zázvorového nebo pšeničného.
„Vaření piva se věnuji krátce, teprve rok a půl. Dopomohla mi k tomu trochu i doba, v covidovém lockdownu jsem si nastudoval knihu, kterou mi daroval kamarád, který se vaření piva také věnuje. Nakoupil jsem si potřebné náčiní a dal se do vaření. Baví mě na tom hlavně ta svoboda, že si můžu uvařit zrovna to, na co mám chuť, a taky můžu experimentovat,“ uzavírá MUDr. Matloch s tím, že konzumace piva také zlepšuje psychickou pohodu, zdokonaluje mozkovou činnost a pozitivně působí i na pleť, což ocení zejména ženy.
MK
Komentáře
Dnes není kvalitní VŮBEC NIC, kdyby se na cokoliv pěly sebevznosnější PLACENÉ ÓDY. Šunt, kam oko dohlédne a žádné potravinové doplňky to nezachrání.
- Odpovědět
Pošli odkaz