Reklama

snížená funkce štítné žlázy

.... (Čt, 3. 5. 2007 - 08:05)

Vždy´t psala, že jí je 40.

Návštěvník (Čt, 3. 5. 2007 - 08:05)

Tak proč jsi ten věk nenapsala hned.

to Hanka (Čt, 3. 5. 2007 - 06:05)

Vzhledem k věku, co uvažovat o nastupující menopauze?

Nemusí nutně všechno souviset se štítnou žlázou.

Iva (St, 2. 5. 2007 - 18:05)

Hanko, musíš být jistě dispenzarizovaná u nějakého endokrinologa. Ten Ti musí pravidelně brát krev na odběry hormonů šztítné žlázy. I když by sis třeba myslela, že onen lékař není dobrý, rozbor krve provádí laboratoř a tam se prostě nespletou. Z výsledků se potom vychází. Hodnoty mohou kolísat, nemusí být stálé.
Pokud nejsi vedena u žádného endokrinologa, požádej o rozbor krve svého obvodního lékaře. Na to máš právo a on ti musí vyhovět. Podrobná prohlídka nebo vyšetření zatím nejsou třeba. Bylinky ani jiné preparáty zatím neužívej, protože nevíš vlastně zatím proti čemu. Rakovinou se vůbec nezabývej, ta v těhle případech postupuje velmi rychle a má jiné příznaky. Někdy se taky stane, že po operaci dlouhou dobu trvá, než se tělo úplně smíří s tím, že štítnou žlázu nemá a srovná se do normálu. Tvoje stavy nemusí znamenat vůbec nic zlého, ale zase se nesmí podceňovat.

Návštěvník (St, 2. 5. 2007 - 18:05)

Štítná žláza a příštítná tělíska jsou naprosto různé věci co se týká funkce a vylučování hormonů.
Při nedostatku parathormonu , t.j.hormonu příštítných tělísek vzniká tetanie.
Mohou se poškodit při operaci štítné žlázy, ale obraz popsaný Hankou k tomu nepatří.
Nemyslím, že dobrý endokrinolog může být jen v Praze.

Hanka (St, 2. 5. 2007 - 18:05)

Ivo, předem díky za odezvu. Já popravdě nevím. Vyoperovali mi prý funkční štítnou žlázu- důvodem bylo její neúměrné zvětšování. Takže mi údajně fungovala, ale tlačila mi na hrtan nebo hltan a ztěžovala dýchání. Tak mi to aspoň vysvětlovali. A tak mi pro jistotu vzali radši laloky oba- ten zvětšující se i ten co byl v pořádku. Navíc mám v rodině dost rakovin a některé i nezjištěného původu, takže se nejspíš tím zákrokem sichrovali.Myslíš, že mi teda ty dodávané hormony nestačí? nebo mám jít na nějakou zevrubnou prohlídku? nebo- co bys mi teď poradila ?Hanka

Iva (Po, 30. 4. 2007 - 21:04)

Hanko, jsem zdravotní sestra, takže Ti můžu s naprostou přesností říct, že Ti asi při operaci poškodili příštítný tělíska a z hyperfunkce jsi spadla do hypofunkce. Pokud jsi spavá a unavená, tak je to jasný.

Hanka (Po, 30. 4. 2007 - 21:04)

Ahoj,
četlajsem některé vaše příspěvky a tak chci taky přispět s troškou do mlýna a případně poprosit o radu. Je mi 40 a jsem zhruba 5 let po operaci štítné žlázy. Odstranili mi jí celou a beru LETROX 100 1x denně. V poslední době (asi půl roku) mám problémy s nadměrným pocením a také mi začala lézt nahoru váha, ačkoli se stran jídla snažím hlídat a cvičím co to jde. Nejsem z Prahy a nabídka místních endokrinologů je víc než zoufalá. Je možné, že jsou mi špatně kontrolovány odběry krve? Je možné omezit pocení? vyzkouším cokoli- bylinky, jógu, hypnózu:)! Hanka ze severních Čech

Zuzana (St, 7. 3. 2007 - 10:03)

Můžeš mi to klíďo napsat do e-mailu: zuzu777"seznam.cz, děkuji

Zuzana (St, 7. 3. 2007 - 10:03)

Ahoj Míšo, děkuji za odpověd, můžeš mi prosím dát kontakt na tu DR. Svobodovú? Ukusila bych jí taky přemluvit jestli by mě nevzala. Děkuji

Návštěvník (Út, 6. 3. 2007 - 14:03)

Ahoj, chtěla jsem se zeptat. Již několik let mám jisté problémy a můj doktor si myslí, že by mohli souviset se štítnou žlázou. Dnes jsem byla u obvodní lékařky, tá mě napsala papír,ale nikoho nedoporučila, cože mě docela překvapilo, prý si mám zjistit sama, jestli je kolem mého bydliště nějaká endokrinologická poradna. Myslím si, že není dobrý to brát takhle na lehkou váhu, byla jsem už i na krvy 2x, tam mi nic nezjistili, ale jeden doktor mi říkal, že prý to může být nějak skryté. Každopádně bydlím na Budějovické a vím, že v Poliklinice je endokrinologie, já však chci skutečně dobrého doktora, co si budem povídat, Praha je velká a najít dobrého doktora je jako hledat jehlu v kupe sena. Je mi jedno jestli klinika bude v okolí mého byldiště, nebo třeba na druhé straně Prahy, chci aby to byl skutečně odborník. Můžete mi někoho doporučit? Děkuji. Z.

Irena (Čt, 1. 3. 2007 - 10:03)

Míšo, já to mám ještě o něco složitější. Antikoncepci jsem začala brát hlavně proto, že jsem měla velmi nepravidelnou menstruaci a díky ní se mi upravila. Mercilon užívám asi deset let, u nás v rodině nikdo neměl ani nemá problémy se štítnou žlázou, takže se domnívám, i když to lékař vylučuje,že mi právě antikoncepce rozhodila šž. Rozhodla jsem se, že Mercilon po dobrání vysadím (jen nevím, zda mám informovat gynekologa ve vazbě na šž) a uvidím zda se mi menstruace po těch letech upravila nebo budu muset chodit každý měsíc na injekci. Endokrinolog mi také oznámil, že tato léčba je doživotní. Máš nějaké jiné info. Máš už dětí? Nemají problém s šž. Já mám 5-ti letou zdravou dceru, ale do budoucna se bojím, že bude spadat do rizikové skupiny. Nevím zda je tato nemoc dědičná. Mám problémy asi od 20 let.

Irena (Čt, 1. 3. 2007 - 09:03)

Míšo,děkuji,začínám s tvou dietou,určitě ti napíšu,jak na mě funguje.Až budeš mít čas, tak mi ještě napiš,jak jsi zjistila,že máš v těle hodně vody, díky antikoncepci? Nemohla jsi taky díky tomu snížit váhu? Mám dojem,že mám asi stejný problém,protože se necpu,snažím se hýbat,a taky mě před časem napadlo,že určitě mi prášky neprospívají. Moje kamarádka před dvěmi měsící prášky vysadila a za měsíc shodila neuvěřitelných deset kilo při normálním stravování.

Irena (Čt, 1. 3. 2007 - 08:03)

Míšo,
vyzkoušela jsem několik diet, ale bez výsledku. Mám dojem, že mám v těle hodně hormonů, jednak z tablet na úpravu štítné žlázy a z antikoncepce Mercilon. Blahopřeji Ti, já bych potřebovala shodit minimálně 8 kg, chci Tě požádat o velmi stručný jídelníček, který jsi dodržovala. Budu ráda za každou radu. Děkuji.

Irena (St, 28. 2. 2007 - 10:02)

Ahoj,je mi 30 let,už deset let mám sníženou fci štítné žlázy, užívám Euthyrox 100 (1 tabl. denně). Díky dlouhodobého, každodenního užívání tablet jsou mé krevní testy na šž v normě a cítím se dobře. Správná fce šž je velmi důležitá,proto nedoporučuji na vlastní pěst vysadit léky,je to nebezpečné. Pokud nejste spokojená s léčbou své lékařky, veďte diskusi nebo změňte lékaře. Mám však díky šž problémy s nadváhou, vážím 80 kg, plánuji další těhotenství, potřebovala bych výrazně snížit váhu před otěhotněním. Má některá z vás zkušenosti s nějakou dietou při této nemoci? Poradíte, napíšete?

I. (Út, 27. 2. 2007 - 07:02)

pro Oskarku: No je to opravdu "zajímavé léčení"! Ze dvou přípravků vybrat 1, pokud jsou krevní testy mimo normu. Já jsem měla krevní testy v normě, ale měla jsem zjištěny uzlíky ve š.ž., tak jsem dostala Letrox, že prý žláza není proto tak funkční. Po roce braní 50 L. jsem měla testy horší a měla brát 100. Beru ale 75, i tak jsem toto zvýšení nedobře pocítila. Jsem zvědavá na výsledky testů, na které už brzy jdu.
Tvé příspěvky čtu a máš pravdu, některé průvodní potíže se touto léčbou vůbec neodstraní!! Moje doktorka mi tvrdila, že únava není od š.ž.!

Oskarka (Po, 26. 2. 2007 - 17:02)

I. - som na tom rovnako, len beriem Euthyrox - teda brala som, než som sa rozhodla ho vysadiť. Dnes neberiem nič a cítim sa lepšie, než liečená!! To je liečba, čo!!!H?adám nejakú alternatívu, ale nakoniec aj tak budem musieť ísť na kontrolné odbery. Lekárke rozhodne poviem o tejto diskusii, nech si nemyslí, že som jediná, kto si na takúto liečbu sťažuje. Na jednej stránke vyzerá prístupne a premýš?avo, na druhej stránke nemôže /nechce/ uveriť, že tá jej liečba je pro kočku!!!

I. (Po, 26. 2. 2007 - 07:02)

Tino, nemám zhoršení krevních testu tak velké, jako Ty, ale po roce užívání Lertoxu 50 jsem měla testy horší a doporučen L. 100. Brzy jdu na odběry, tak jsem zvědavá, jak dopadnou. Ale léčená se necítím. Únava a nervozita se spíš při vyšších dávkách zhoršila!

Tina (St, 21. 2. 2007 - 11:02)

Nemůžete mi vy zkušení poradit nebo říci svůj názor. Když mi zjistili sníženou funkci, měla jsem TSH kolem 7, čili mírné zvýšení, po užívání Euthyroxu 50 a následné kontrole zvýšení hladiny na 18 a dnes na kontrole dokonce zvýšení TSH na 50, čili 10x vyšší hladina, přesně 52. Jsem z toho nervozní. Zvýšila mi nyní dávku léku a za dva měsíce mám jít na krev. Proč se to tak děje, užívám lék a hladina stoupá namísto toho, aby klesala ? Pomůže mi vyšší dávka léku?

terik (Ne, 11. 2. 2007 - 10:02)

Takže váha jentak dolů nepůjde?Já menstruaci mám,ale každý měsíc přichází o 2 o 3 dny déle.Je tady někdo kdo ty kila dostal dolů?ahojky

Reklama

Přidat komentář