Reklama

laparoskopie

Míla (St, 30. 5. 2007 - 10:05)

Ahoj, prožila jsem něco .... teda řekla bych to samé co Martina. Dali mi do ruky leták o laparoskopii a tam bylo minimum informací.... říkala jsem si, jé tak to je super, když půjdu za 3 dny domů a budu v pohodě,ale skutečnost ovšem byla úplně jiná... Šla jsem na operaci s endometriózou a byla se vším smířená, až na to, že po operaci jsem se probudila na JIP a nevěděla co se semnou děje z břicha mi trčela hadička, nemohla jsem se hýbat bolelo mě celé tělo, měla jsem vývod a v pochvě neuvěřitelně velký dren, který mi pak vyndavali a to byla opravdu neuvěřitelná bolest a nikdo mi nic neřekl.... Po nějaké době mi sestřička řekla jak to asi tak chodí a co se semnou dělo,ale na to mě nikdo dopředu neupozornil. Druhý den jsem šla na pokoj a byla tam tak cca 5 dní, chodila za mnou rehabilitační sestra a pomáhala mi se rozhýbat, to už bylo celkem v pohodě .... A tohle všechno bylo před dvěma lety. Bohužel se me tak cca 3 měsíce po téhle operaci stalo že jsem začala neuvěřitelně moc krvácet, byla jsem na pohotovosti, tam mi píchli injekci na zastavené krvácení což mi vydrželo tak 24 hodin a pak nanovo, krev ze mě tekla jak když pustíte kohoutek, bratr mi zavolal záchranku a už jsem jela .... měla jsem prasklou pochvu (v tu dobu jsem to slyšela poprvé, že něco takového může být) a sliné krvácení, takže mě vezli rovnou na sál.... Po operaci jsem se dozvěděla, že to zavinil doktor který mi dělal lapar. a poškodil mi poševní stěnu,která se následkem zákroku protrhla. Málem se vykrvácela, dokonce mi chtěli dávat i transfuzi,ale moje tělo se z toho dostalo dobře a rychle. A teď musím na oprci znovu a při tom co jsem si prožila z toho mám tak trochu hrůzu,ale zase na druhou stranu vím do čeho jdu. Je mi 23 a je to moje druhá operace a děti nikde, doufám že ale budou a že nebodou nějaké komplikace. Tak všem držím palečky. endometrioza není pro mě rozhodně procházka růžovou zahradou ale pevně věřím že se to časem dá všechno do kupy....

jaruš (Po, 14. 5. 2007 - 09:05)

Chtěla bych se zeptat za jak dlouho po laparo jste otěhotněly?Jestli jste šly s tímto účelem na laparo.

Martina (Po, 23. 4. 2007 - 07:04)

Ahoj.....tak ja uz mam tyden po laparoskopii.Ten samy den me pustili domu.Po probuzeni z narkozy jsem mela hrozne bolesti a klepala se zimou,ale hned mi dali injekci a donesli mi horka prosteradla do kterych me zabalili a ja mohla klidne usnout.Pocit na zvraceni vubec zadny,pred zakrokem mi dali dve tabletky na zaludek a musela jsem je zapit silene trpkym roztokem.Asi za hodinu me prevezli do druhe mistnosti,kam mohl uz muj manzel... a pomohl mi na toaletu,protoze jsem mela jeste kapacku.Taky mi prinesli dzus a susenky a pak dalsi dve tablety proti bolesti. Za dalsi hodinu me propustili domu.Takze v nem. vsechno v pohode.
Prvni den jsem nepocitovala zadne bolesti,jen se mi chtelo hrozne spat. Ale druhy den jsem dostala menstruaci a to bylo doslova utrpeni.....strasne krece a bolesti,cele dva dalsi dny jsem prolezela v bolestech a na praskach.Dostavala jsem se z toho docela cely tyden,hrozna unava-spavost a slabost v celem tele,jako pri chripce..A ted mam bricho divne nafoukle a svedi me to okolo pupiku i uvnitr bricha.Pri pohybu a pri tlaceni na malou stranu pocituji krece.Zatim nemam vysledky,takze nevim co vubec zjistili....na kontrolu jdu za dva dny.Tak to je moje zkusenost.Mejte se hezky a vsem drzim palce.
Martina

marta (Čt, 19. 4. 2007 - 15:04)

zuzko odkud jsi?Jájdu za týden na lapro s cystyma :-((

Zuzana (Út, 10. 4. 2007 - 23:04)

Ahoj vsem, 19.3. jsem byla na laparoskopii cysty na vajecniku. Pred operaci jsem se hrozne bala, nikdy jsem nebyla v nemocnici, nikdy mi nikdo nic nedelal, ani ruku jsem nemela zlomenou, ani zadny uraz a nemela jsem ani pred stanovenim me diagnozy zadne potize. Hledala jsem nejake zkusenosti o tom, jak to probiha, ale marne. Proto bych Vam, co Vas to teprve ceka, chtela popsat, jak jsem vse pocitovala a prozivala ja. Pred laparo jsem dostala velmi strucny letak o laparoskopii. Chybely tam podle mne dulezite informace, ktere jsou pro odb. personal zrejme rutinne. 1. O tom, ze se pred operaci vyholuje (vyholte se prosim radeji sami doma, protoze nemocnice nema na mydlo a holi se nasucho). 2. O tom, ze se vzbudite po narkoze a v brichu mate hadicku, ze ktere vyteka dren min. 24 hodin a ze to je normalni a nesvedci to o zadne komplikaci. 3. O tom, ze budu mit 18 hodin cevku na moc (cevkovani a vyndavani vubec neboli) a nebudu moct vubec vstat az do rana. V letaku bylo, ze me budou bolet klicni kosti, ale ne, ze se nebudu moct celou noc ani pohnout a ze me z toho lezeni silene budou bolet zada (min. 40 let prolezela matrace), ze nebudu moct dva dny kaslat, kychat, smat se ani brecet od bolesti. Pravda je, ze po 24 hodinach se tento stav uvedl temer do normalu, a ja jsem vstala z postele a chodila. Domu me pustili az 5. den po operaci, ne 3. den. Tlak v kostech z toho plynu byl naprosto zanedbatelny ve srovnani s bolesti bricha a se zmatenymi pocity po nalezeni dvou hadicek z meho tela. Muj zakrok byl zrejme zavaznejsi, nez je bezne, ale presto bych byla rada, kdybych tyto vsechny informace dostala predtim a ne je zjistovala postupne. Sice v letaku bylo, ze se mam na vsechno ptat. Ale jak se mam zeptat nato, jestli mi neco bude po operaci trcet z bricha, kdyz s necim takovym mam nulovou zkusenost??? Ted uz jen souhlasim s temi, kdo rikaji, ze se to dalo prezit. To ano, ale ty informace bych potrebovala predtim. Kamaradka mi rikala, ze po zlucniku za 2 hodiny sla na zachod. Druha ze po slepaku taky za 2 hodiny vstala. Cekala jsem to taky tak nejak :-(

Renata (Út, 10. 4. 2007 - 19:04)

Byla jsem na operaci žlučníku-laparoskopicky a můžu říct že naprosto v pohodě.Za 2 dny jsem šla domů.Nafouklé břicho jsem neměla skoro vůbec.Chápu všechny co maj před operací strach i já ho měla.Můžu vás ale ubezpečit že to nic není.

Lenny (Po, 9. 4. 2007 - 17:04)

Ahoj, take mam podstoupit laparoskopii. Tento tyden jsem objednana na vysetreni na soukromou kliniku SANUS v Hradci Kralove...kolik se treba plati a za co na takove soukr.klin.?DIk

Marie (Út, 3. 4. 2007 - 21:04)

Evo, to splasknutí je určitě individuální. Já jsem třeba neměla vůbec nefouknuté břicho, ale tak 10 dní mě bolelo pod klíčními kostmi a na hrudníku a taky trochu na tom břichu. CO2 prostě musí nějak ven, dobré je si zaprdět :-)

Eva (Po, 2. 4. 2007 - 09:04)

Ahoj,jsem po laparoskopii a chci se zeptat,jestli si některá nepamatujete,za jak dlouho vám splasklo břicho.Já ho mám nafouknuté už 5 dní a moc se mi nezmenšuje.Přeji všem pěkný den.

Marta (Ne, 1. 4. 2007 - 23:04)

Ahojky, koukám, že laparoskopie je celkem běžná věc. Také mi bylo na gynekologii doporučeno podstoupit tento zákrok. Je mi 21 a už asi rok mám cystu 1 až 2. Praskají a zase se objevují. Nějak se jich nemůžu zbavit. Můj doktor, ale stále doufá, že mi prasknou, a tak chodím po každé menstruaci na kontrolu a stále doufám, že se zadaří. Zrovna zítra jdu na další. Už jsem z toho celkem hotová. Ještě, že existujou tyhle stránky a hlavně vy všichni, co tu jste a píšete o tom. Moc jste mi pomohli svými zkušenostmi.... i když bojím se stejně. Chtěla bych se také na něco zeptat. Pokud podstoupím tuto operaci, aby mi byla odstraněna cysta, jaké to může mít negativní účinky. Můj doktor říkal něco o možných srůstech, tak se bojím ještě víc...
Všem vám tu držím palce a vaše operace ať vám dobře dopadnou.

Eva (Po, 26. 3. 2007 - 18:03)

Ahoj,měla jsem podobné problémy,byla jsem na laparo.protože nikde nic nezjistili no a tam mi zjistili srůsty které odstranili.Určitě bež na laparo.co nejdřív.Určitě mi dej vědět jak pokračuješ,držím Ti palce.

JANČA (Po, 26. 3. 2007 - 18:03)

Je mi 20 let a už přes půl roku mám nepříjemný pocit v podbřišku, stále mám pocit plnost a hlavně nepravidelné bolesti ...většinou při sezení,menstruaci a při styku. Na gynekologii mi doporučili laparoskopii. Neměli jste někdo podobný problém? Zajímalo by mě, co by to mohlo být...abych byla trochu připravená, nato co mě čeká.

jarus (Po, 26. 3. 2007 - 10:03)

Tak jsem zdárně po laparo a myslím,že to dopadlo dobře.Měla jsem srůsty v pr.vejcovodu.Po zákroku jsem celý den prospala,akorát mě bolí řez v pupiku,pani dr. říkala,že je to normální,protože mi to nemohli prorazit,no asi jsem jim dala zabrat!Mám pod pupikem modřinu kolečko kolem 7cm.A teď mě někteří straší,že to budou čtyřčata!Dvě ano,ale čtyři je moc!Marťo ničeho se neboj,páni doktori ti jenom pomůžou.Je mi taky 33 a už bych chtěla dítě.Přeji ti hodně štěstí.

Martina (Čt, 22. 3. 2007 - 05:03)

Ahoj devcata.......tak se brzy zotavte a at jste fit,ja pocitam dny kdy uz to budu mit taky za sebou.Mam problemy pri menstruaci....hrozne stavy,dva dny jsem vyrazena ze zivota cpu se praskama od bolesti,nemuzu ani chodit,nekdy zvracim,boli me bricho zaludek kosti a ted uz mivam ukrutne bolesti 4 dny pred,ale ani nespinim...proste nic.....take me boli v bederni oblasti nalevo a vystreluje mi to dopredu.jeste stale nezjistili od ceho to je.Snazime se dva roky o dite,ale nedari se....je mi uz 33 a tak se zacinam bat.Musi se podivat dovnitr,jak to tam vypada a jestli nemam srusty,kdyz se prokaze endometrioza...zacnou me lecit.Tak se mejte pekne a ja dam pak vedet,jak to dopadlo.
A co budou delat s tebou Simono?s tou tvou endom.
Myslim,ze rekultivace je rozbor odebrane casti,ale nevim to jiste...kultivace je rozbor moci.

kamil (Po, 19. 3. 2007 - 15:03)

chtěl bych se yeptat byl jsem na laparoskopii kolene a byl my odebran kus chrupavky a poslan na něakou rekultivaci.CO to znamená?

Simona (Pá, 16. 3. 2007 - 09:03)

Ahoj, zaujal mě tvůj příspěvek Martino. Jsem týden po gynekologycké laparoskopii..endometrióza prokázána. Cítím se dobře, jsem v domácím ošetřování. Na bříšku zůstanou tři jizvičky, mě se zdají dokonce vystouplé-oteklé, ale prý je to normální a vstřebá se to.I tato operace je zásah do těla, ale opravdu šetrný a dá se vydržet i pooperační stav. U mě se vyskytli problémy se zvracením a ještě teď mě bolí klíční kosti ( prý od toho, jak je tělo naplněno CO2, kvůli přehledu v dutině břišní). Teď čekám na hystologii a doufám, že vše bude probíhat v pohodě.Ničeho se neboj a buď statečná, budu Ti držet palce, aby nakonec bylo i to mimi. pa Simona

Eva (St, 14. 3. 2007 - 11:03)

Po zákroku jsem skoro celý den prospala,ale co je nepříjemné bolest kolem žeber od toho jak nafouknou břicho,trochu bolí ta rana,ale jinak v pohodě.Druhý den jsem šla domů.Jsem 14dní po zákroku a jsem doma,protože se mi asi udělala ještě kýla-aby toho nebylo málo.Jaké máš problémy-jestli se můžu zeptat?

martina (St, 14. 3. 2007 - 06:03)

diky za nazory,ja jdu na lap.13.4 je to zrovna patek trinactyho,ale snad to bude vse ok.
Holky napiste nekdo svoje pocity po zakroku,jak jste se citily a jestli jsou po tom nejake bolesti v brise a tak.A jak dlouho se musi zustat doma.
Ja nemuzu otehotnet,mela jsem hodne vysetreni ultrazvuky,rentgeny delohy,ale nic nenasli....maji podezreni na endometriozu a pak mi planuji nasadit na set mesicu LUPRON injekce.....tak uvidim jak to probehne-drzte mi palce.......M

Eva pro Jaruš (Po, 12. 3. 2007 - 19:03)

Určitě se ozvi,držím palce.

pro evu od jaru (Po, 12. 3. 2007 - 18:03)

jestli je to pro mě,tak nemohu zatim posoudit nastupuji az 22.3.do brna.potom dám vědět,ale dík za zeptani.zjistuji ze je to tady dobrý,ze si zensky mohou v klidu pokecat a vzajemne si poradit.

Reklama

Přidat komentář